Tujina

Zaradi poplav evakuirali več kot 200 ljudi, Benetke so spet pod vodo

Rim, 11. 11. 2012 10.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ujma je veliko težav že povzročila v Italiji. Na neki cesti je hudourniška voda odnesla vozilo, v katerem sta bila mož in žena, ki sta se komaj rešila. Uničene je tudi precej infrastrukture, Benetke pa so spet poplavljene.

Rdeči alarm je razglašen tudi za današnji dan. Vremenske razmere bodo nevarne vse do jutrišnjega dne. Po napovedih bo ponekod močno deževalo, pojavljale so bodo nevihte, ki jih bodo spremljali močni sunki vetra.

Tudi naši zahodni sosedi so razglasili alarm najvišje stopnje zaradi močnega deževja in poplav. V Italiji so morali zaradi poplav evakuirati več kot 200 ljudi. Najhuje je v Toskani in Liguriji. V štirih urah je padlo okoli 230 milimetrov dežja. Več deset gospodinjstev je ostalo brez elektrike. Zaradi poplav in plazov so se številne ceste spremenile v hudournike, šole pa bodo jutri zaprte.

Oblasti v toskanskem mestu Carrara so ljudi pozvale, naj ostanejo doma, in če je mogoče, naj se zadržujejo v višjih nadstropjih. Ker je poplavilo odtoke, so morali nekatere družine tudi evakuirati.

V kraju Romagnano je ponoči hudournik s ceste odnesel vozilo, v katerem sta bila mož in žena. Preden je bilo prepozno, sta splezala iz vozila, a sta se ločila. Moža, ki se je zatekel na del nasipa, ki ni bil poškodovan, so gasilci najprej našli in ga rešili po več poskusih. Mož je gasilcem povedal, da je bil z ženo, a da ne ve, kje je. Gasilci so jo kmalu našli na nekem drugem delu nasipa. Oba sta bila lažje poškodovana, zato so ju odpeljali v bolnišnico.

V Pisi je v poplavljenem podhodu obtičal avtomobil, v katerem je bila mama z dojenčkom. Rešili so ju, tik preden je voda vdrla v vozilo.

Benetke pod vodo.
Benetke pod vodo. FOTO: Reuters

V Liguriji je bila že včeraj razglašena najvišja stopnja nevarnosti. Več poslopij je poškodovanih, v kraju Serricciolo se je zrušil most, ceste so zaradi zemeljskih plazov zaprte. Zaradi zrušenja mostu je poškodovan tudi plinovod. Poročil o poškodovanih ljudeh za zdaj ni.

Alarm zaradi povečanih pretokov rek so razglasili tudi v Emiliji – Romanji, kjer nenehno močno dežuje. V Benetkah se je morje dvignilo na 149 cm, voda pa je poplavila okoli 70 odstotkov mesta.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zemljemerec
12. 11. 2012 07.20
Kadar so močne aktivnosti na sovcu pomeni, da bo morje hitreje isparevalo in kopičilo večje količine vode v oblakih.Zato so orkani in poplave spremljajoči naravni pojav na Zemlji.To je potebno vzeti v zakup.
krana
12. 11. 2012 07.06
itak pa v glavnem komentarji so tle od tistih k nimajo s poplavami nič in vse opazujejo od daleč
Principat
11. 11. 2012 14.02
-11
ob prvi priliki ko se mi zolja posuši vas raketiram lepo je tebi sedeti na suhem nas gledat kako smo plavali ljubljanska brezobraznost , vi predstavljate LJ
DESNI-LEVI, KRADEJO VSI
11. 11. 2012 14.32
+25
vglavo, nisem prebivalec Ljubljane, vendar pozabljaš: tudi Ljubljana je bila lansko leto pod vodo in drugo kdo pa so Ljubljančani, nekaj avtoktonih prebivalcev, ogromno Slovencev, ki so prišli s trebuhom za kruhom iz cele Slovenije, ogromno državljanov in njihovih potomcev iz ex. YU ki so ostali v naši prestolnici. Torej bodi obziren ko pljuvaš po Ljubljančanih, verjetno je kar nekaj tvojih sokrajanov
Mawsyy
11. 11. 2012 16.19
+5
vedno sem se cudila kompleksom, ki jih imajo slovenci zaradi ljubljancanov...
crysis
11. 11. 2012 18.12
-2
1BEYBA
11. 11. 2012 23.03
+4
vglavo-taki kot si ti so pred dvemi leti pametnjačili ljubljančanom,da naj vse žabarje odnese,ko smo meli hude poplave,ker se pa narava sama maščuje in udari ravno tam ko ni treba smo enkrat prizadeti eni drugič drugi.Morda je tako treba,da se vsi ljudje nekaj naučimo iz tega.Ne vem zakaj maš tako podle komentarje.A si nam takrat pomagal al si se nam smejal danes ko si sam na tem pa jokaš.Drugače če je mesto,ki se imenuje Ljubljana zato v tem mestu ne živijo samo ljubljančani ampak tu živijo štajarci,primorci,gorenci,dolenjci,prekmurci...itd priseljenci.Moraš si čas vzet pa mal na ekskurzijo pridet,kar ti nebi škodilo.
Anonym0use
11. 11. 2012 11.46
+25
in ta fronta prihaja sedaj nad nas...
hotchilipoper
11. 11. 2012 12.19
+15
Mawsyy
11. 11. 2012 16.21
+1