Tujina

Imuniteta ZDA nesprejemljiva

Bruselj, 05. 09. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Pravniki EU se strinjajo, da je imuniteta državljanov ZDA pred Mednarodnim kazenskim sodiščem nesprejemljiva. V primeru dvostranskih sporazumov o neizročanju bi imuniteto zagotovili le vojakom, ki pa bi jim morala soditi sodišča v ZDA.

Tožilec mednarodnega sodišča v Haagu
Tožilec mednarodnega sodišča v Haagu FOTO: Reuters

Imuniteta za vse Američane bi bila v popolnem neskladju z Rimskim statutom sodišča, pravniki so kljub temu nakazali, da bi bil dogovor pod nekaterimi pogoji vendarle mogoč. Strokovnjaki so se strinjali, da bi se EU z ZDA lahko dogovorila za imuniteto pred sodiščem za vojake oziroma vojaško osebje, vsekakor pa ne za "vse državljane", kot v svoji zahtevi predlaga Washington. Pri definiciji kroga izjem pa pravniki niso bili tako natančni, temveč so soglašali le, da mora biti ozek in zelo natančno opredeljen.

Oba medija navajata tudi prepričanje strokovnjakov, da imuniteta pred ICC ne sme pomeniti avtomatičnega nekaznovanja - morebitnim obtožencem je treba soditi pred domačim sodiščem. Prav tako pravniki vztrajajo, da dogovor z ZDA ne sme biti recipročen, temveč mora veljati le za točno opredeljene ameriške državljane. Evropske države bodo lahko tako v primeru obtožb za najhujše zločine proti človeštvu, za katere je pristojno sodišče, zahtevale izročitev svojih državljanov, če se bodo nahajali v ZDA.

Sojenje v Haagu
Sojenje v Haagu FOTO: Reuters

Takšna stališča že pomenijo jasne smernice za unijino skupno izhodišče do ameriškega predloga, saj gre za kompromis, ki delovanja sodišča ne bi ogrozil, obenem pa ne bi zaostroval v zadnjem času precej napetih odnosov med EU in ZDA. Vprašanje bo še ta teden obravnaval politično-varnostni odbor v ministrskem svetu EU, obenem pa bodo začrtane smernice predmet pogovor EU tako z ZDA kot državami kandidatkami za članstvo v povezavi, na katere je Washington prav tako naslovil svojo zahtevo. EU je sicer napovedala, da bo skupno stališče do vprašanja zavzela do konca septembra, ko naj bi ga na zasedanju zadnji dan v mesecu potrdili zunanji ministri povezave.

SORODNI ČLANKI

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou