Tujina

Indonezijska vojska se umika. Je to konec iskanja žrtev nesreče letala? Kje je preostalih 92 potnikov?

Džakarta, 28. 01. 2015 09.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

"Opravičujemo se družinam žrtev," se glasi zadnje sporočilo svojcem žrtev nesreče letala družbe AirAsia. Vojska se je namreč po neuspelem poskusu dviga trupa letala umaknila z območja. Obširnega iskanja pogrešanih 92 žrtev je konec, pravijo pristojni.

AirAsia
AirAsia FOTO: Reuters

Indonezijska vojska je po neuspelem poskusu dviga trupa letala iz morja včeraj ob koncu dneva sporočila, da je iskanje žrtev strmoglavljenega letala družbe AirAsia, s katerim je 28. decembra letelo skupno 162 oseb, prekinjeno. "Vsem našim ladjam smo odredili umik z območja," je potrdil njihov predstavnik Manahan Simorangkir. Kot poročajo tuji mediji, se je namreč iztekel rok 30 dni, za katerega je bilo odrejeno iskanje.

"Opravičujemo se družinam žrtev," sporočajo bližnjim sorodnikom 92 žrtev, ki jih kljub velikemu naporu še niso našli. Državna agencija za iskanje in reševanje je sicer sporočila, da bo skušala najti žrtve z manjšimi iskalnimi akcijami. "Poskušali bomo izpolniti želje sorodnikov, a odslej iskalna akcija ne bo več tako obsežna," je sporočil vodja agencije Bambang Soelistyo.

Rep letala družbe AirAsia
Rep letala družbe AirAsia FOTO: Reuters

Trup letala obležal na dnu morja

V zadnjem tednu so se pristojni močno trudili, da bi na površje spravili odkriti trup letala, a so njihovi poskusi spodleteli. Del letala se je nahajal približno 30 metrov globoko, nakar so ga z napihljivimi vrečami pričeli dvigovati. "Ko smo ga skušali dvigniti, se je zlomil na pol," je dejal Fuad Basya, tiskovni predstavnik vojske. Pristojni so sicer menili, da bodo v trupu našli večino trupel, zdaj pa so dvigovanje opustili, saj teh v njem ni bilo videti.

Informacija, da bodo dvigovanje trupa letala opustili, je presenetila javnost. "Zelo presenetljivo bi bilo, da bi reševanje in iskanje opustili, čeprav vedo, da so ostanki tam spodaj," meni Shukor Yusof, ustanovitelj letalske raziskovalne družbe Endau Analytics. "Ne pomnim incidenta, v katerem ne bi poskusili zbrati vseh ostankov letal," dodaja.

Rep letala AirAsia
Rep letala AirAsia FOTO: Reuters

Odpoklicana tudi mednarodna pomoč

Kot je znano, je pri iskanju ostankov letala sodelovalo mnogo držav, ki so prispevale tako svoja letala in helikopterje, kot tudi večje število ladij in čolnov. Med drugim sta sodelovali tudi ZDA in Kitajska. Po odkritju trupa letala so večino tuje pomoči pristojni odslovili.

Dolgo iskane črne skrinjice so naposled le našli, zdaj pa so v rokah strokovnjakov, ki analizirajo zabeležene podatke o letu in komunikaciji med letom. Preliminarno poročilo je moč pričakovati že ta teden, pravijo pristojni.

Črna skrinjica letala družbe AirAsia je trenutno v rokah preiskovalcev. Preliminarno poročilo naj bi podali ta teden.
Črna skrinjica letala družbe AirAsia je trenutno v rokah preiskovalcev. Preliminarno poročilo naj bi podali ta teden. FOTO: Reuters

Nekaj zbranih podatkov je sicer že znanih. Letalo, ki je strmoglavilo v Javansko morje, je po besedah indonezijskega prometnega ministra Ignasiusa Jonana pospešilo na večjo hitrost od običajne, nato pa se je ustavilo. "V zadnjih minutah je letalo pospešilo do hitrosti, ki je bila nad običajno," je pojasnil, sklicujoč se na podatke radarja. Pilot naj bi se dvigal s hitrostjo 1,82 kilometra na minuto, celo hitreje kot vojaška reaktivna letala. Po nekaterih informacijah naj bi se poskušal izogniti nevihti.

Kot je znano, je letalo tipa airbus A320-200 z radarjev izginilo 28. decembra lani, 40 minut po vzletu iz Surabaye v Singapur. Vsi potniki na krovu so umrli. Indonezijske oblasti predvidevajo, da je nesrečo zakrivilo slabo vreme.
 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

janezpodre
28. 01. 2015 15.58
+2
Ribe so pojedle svojce, ko bodo pa oni pojedli ribe, bodo pa spet skup.Tak je to v naravi.
Ramzess
28. 01. 2015 11.36
-4
Hiter umik, so odkrili kaj, kar ne bi smeli.
Vabis
28. 01. 2015 11.04
+4
Žal...Tistih 92 potnikov je že verjetno postalo hrana za morske pse...
mastablasta
28. 01. 2015 11.09
+2
ja p tudi mne bi bil tako kritičen do njih, ker so vodni tokovi v takih morjih lahkozelo zelo močni in to železje oz. plastika ni toliko vredno da bi se splačalo ven dvigovat. trupla je zaradi močnih tokov verjento razmetalo naokoli, glede na to da je vidljivost verjetno še vedno dokaj slaba jih bi težko našli.
sbštajerec
28. 01. 2015 11.17
+5
Saj se ne dviguje zaradi vrednosti, pač pa da se ugotovi ali ima letalo napako da druga ne bi šla po isti poti!