Tujina

Irska zgodovinska odločitev: 66,4 odstotka volivcev podprlo pravico do splava

Dublin, 26. 05. 2018 07.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
A.I. / K.H.
Komentarji
174

Irci so na zgodovinskem referendumu večinsko izglasovali pravico žensk do splava. Tradicionalno globoko verska država je tako storila korak naprej in dala ženskam pravico, da same odločajo o svojem telesu. "To je bila velika vaja iz demokracije in ljudje so povedali svoje mnenje," se je na izid referenduma odzval premier Vardakar.

Podporniki sprememb se veselijo izida referenduma.
Podporniki sprememb se veselijo izida referenduma. FOTO: AP

Glede na končne izide je odpravo osmega amandmaja irske ustave, ki onemogoča umetno prekinitev nosečnosti in s tem prepoveduje splav – razen v primeru, ko je ogroženo življenje nosečnice, podprlo 66,4 odstotka volivcev, proti jih je bilo 33,6 odstotka, je sporočila volilna komisija v Dublinu.

V okrožju Dublin Central je odpravo prepovedi splava podprlo 77 odstotkov volivcev, v Cork South-Central 69 odstotkov, v Cork North-Central 64 odstotkov in v okrožju Galway East 60 odstotkov. Največjo podporo odpravi prepovedi, 77 odstotkov, so zabeležili v okrožjih Dublin Central in Dun Laoghaire, največ glasov proti, 43 odstotkov, pa je bilo v okrožju Rosscommon-Galway.

Referenduma se je udeležilo 68 odstotkov od 3,2 milijona volilnih upravičencev.

Zakonit splav je po 35 letih našega skupnega boja končno realnost. Ivana Bacik

Večina politikov je nad vzporednimi rezultati navdušena. Irski premier Leo Varadkar, ki je bil glasen podpornik reform, je po koncu glasovanja dejal, da se je država očitno odločila, da spiše novo zgodovinsko poglavje. "Demokracija v akciji. Videti je, da bomo pisali zgodovino," je zapisal na Twitterju.

"Kar smo videli danes, je vrhunec tihe revolucije, ki je potekala na Irskem," je kasneje za javno radiotelevizijo RTE dejal premier. "To je bila velika vaja iz demokracije in ljudje so povedali svoje mnenje," je dodal. "Ljudje so povedali, da si želijo sodobno ustavo za sodobno državo, da spoštujemo in zaupamo ženskam, da bodo sprejemale prave odločitve o svojem zdravju," je še dejal premier.

Nasprotni tabor je izid, kot ga napoveduje vzporedno glasovanje, označil za tragedijo. "Kar so irski volivci naredili včeraj, je tragedija zgodovinskih razsežnosti. Napačno ne postane pravilno samo zato, ker to podpira večina," je sporočila ena vodilnih organizacij v kampanji proti odpravi prepovedi splava Save the 8th. Skupina je še sporočila, da bo tudi v prihodnje nasprotovala zakonodaji, ki bi "omogočila ubijanje otrok v naši deželi".

Irke in Irci so se na referendumu odločali o tem, ali želijo podpreti ali zavrniti umik osmega amandmaja. V prestolnici Dublin je po vzporednem štetju glasov za glasovalo dobrih 76 odstotkov prebivalcev, je poročal BBC.

Irke in Irci so se na referendumu odločali o tem, ali želijo podpreti ali zavrniti umik osmega amandmaja.
Irke in Irci so se na referendumu odločali o tem, ali želijo podpreti ali zavrniti umik osmega amandmaja. FOTO: AP

Registriralo se je več kot 3,2 milijona volivk in volivcev

Irski minister za zdravje Simon Harris je na družbenem omrežju Twitter sinoči zapisal: "Upam, da se bom zjutraj zbudil v državi, kjer so ljudje sočutni, skrbni in spoštujejo pravice drugih."

Očitno se mu je želja uresničila, so pa na drugi strani razočarani podporniki pravic nerojenih otrok. Cora Sherlock, ki se je ves čas borila za to, da splav še naprej ostane prepovedan, je po koncu glasovanja dejala: "Še naprej se bomo zavzemali za pravice nerojenih otrok. V jutri gremo z njimi v mislih."

Tudi v Veliki Britaniji, kjer je ogromno število Irk delalo splave ter za to plačalo precej denarja, so nad izidom zadovoljni. Britanska ministrica za ženske in enake možnosti Penny Mourdant je rezultat razglasila za zgodovinski, včerajšnji dan pa "čudovit za Irsko in upanja poln za Severno Irsko". 

Trenutno je na Irskem splav dovoljen zgolj v primeru, ko je ogroženo življenje nosečnice, ne pa tudi v primerih posilstva, incesta ali deformacije zarodka. Da je tema izjemno pomembna za državljane in državljanke, kaže že visoka udeležba na voliščih - tokrat je glasovalo precej več ljudi kot na primer pred leti na referendumu o porokah istospolnih parov ali na splošnih volitvah. Registriralo se je več kot 3,2 milijona volivk in volivcev, od tega dobrih 100.000 novih. 

Referendum je rezultat dolgoletnih prizadevanj irske družbe, da bi olajšala življenje ženskam, ki se spopadajo z nezaželeno nosečnostjo, a v tradicionalno izjemno versko usmerjeni družbi je bil to hud zalogaj, tokratni referendum pa že šesti po vrsti o tej pereči temi.

Osmi amandma je bil v ustavo zapisan po referendumu leta 1983 in izenačuje pravice nerojenega otroka ter matere.
Osmi amandma je bil v ustavo zapisan po referendumu leta 1983 in izenačuje pravice nerojenega otroka ter matere. FOTO: AP

Za nezakonit splav do 14 let zapora

'Zloglasni' osmi amandma je bil v ustavo zapisan po referendumu leta 1983 in izenačuje pravice nerojenega otroka ter matere. Od leta 2013 je bil na Irskem splav tako dovoljen le v primeru, da je bilo ogroženo življenje nosečnice.

Najvišja zagrožena kazen za nezakonit splav je bilo do 14 let zapora, tako za nosečnico in zdravnika kot tudi za vse, ki bi jima pri tem pomagali. Irska ima s tem eno od najstrožjih zakonodaj glede umetne prekinitve nosečnosti na svetu.

Na Irskem s kriminalizacijo umetne prekinitve nosečnosti splava niso odpravili, so pa dosegli stigmatizacijo žensk. Prepoved umetne prekinitve nosečnosti tako ne dosega svojega namena, ogroža pa življenja žensk in povzroča diskriminacijo in neenakopravnost.

Irci so tokrat glasovali, ali želijo umik spornega osmega amandmaja in dovolijo politikom, da na novo spišejo zakon o pravici do splava. Tisti, ki so želeli umik člena, so obkrožili da, ostali pa ne (Ne, ne želim umika osmega amandmaja). 

Irska vlada bo tako po uradnem preštetju glasov lahko začela postopke, ki bodo Irkam dovolili, da opravijo splav do 12. tedna nosečnosti. Po omenjenem obdobju pa bo splav dovoljen le v primeru, da bo ogroženo življenje nosečnice ali pa bo rojstvo otroka predstavljalo veliko nevarnost za njeno psihično zdravje, vendar le do 24. tedna nosečnosti. Izjeme bodo po tem obdobju dovoljene le ob hudi deformaciji ploda. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (174)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

NiggerianScam
27. 05. 2018 09.43
+3
Čestitam Ircem za odločitev. Razumem RKC in vse tiste, ki pa ste proti tej pravici in tudi vaše mnenje spoštujem. Sam menim, da vsak si lahko izbere pot, ki mu pri spolnosti odgovarja. Sam raje izberem, da se v nezaščiten spolni odnos spustim šele, ko bi bil v primeru zanositve partnerice pripravljen tudi otroka obdržati. Če pa bi bil ženska bi si želel, da bi imel to možnost odločanja o tem, da bi obdržal otroka ali ne. Ne podpiram pa, da se splave dela kar vsepoprek in da zato plačujemo ostali državljani. Drugo so posilstva, ogroženost življenja in zdravja otroka/mamice, nezmožnost ustrezne oskrbe otroka itd. To so stvari katere so, ali pa bi morale biti pravice deklet, vendar res kot zadnja opcija.
01xxy
27. 05. 2018 07.52
+11
Prav malo zanima kler splav. Oni se zanimajo za Pokljuške gozdove, pa tudi spolne igrice bi se šli z fantiči in dekleti. Skrajno sprevržena združba, ki igrajo na karto, da so nekakšni božji namestniki na zemlji! Vse poti pa jih vodijo nekam drugam-tja dol!
TruthFreedom
26. 05. 2018 22.59
+13
Resnično ne razumem vseh, ki so proti. S kakšno pravico ti sodiš in odločaš o telesu, zdravju in življenju druge ženske? Torej življenje žensk ni sveto (kot nekateri pišete o tem, da je vsako življenje sveto)? Je ženska predmet? Tvoja last? Torej bi vi moški, ki ste proti (po komentarjih sodeč ste proti večinoma moški) to upali v obraz povedati svoji partnerici, svoji hčerki? Četudi bi bilo ogroženo njihovo življenje? Četudi bi, bognedaj, doživele najhujšo grozo - posilstvo? Torej vam življenje vaše partnerice in hčerke ni sveto? In, če pogledamo koliko žalostnih otroških zgodb lahko vsak dan beremo... Od pomanjkanja, zanemarjanja, zlorab, odvisnosti od drog, stradanja, mučenja in navsezadnje umorov... Torej rajši vidite vso to grozo otrok, kot, da ženska prekine nosečnost? Ženska, ki ne želi ali ne more finančno preživljati otroka, ji zdravje ne dopušča, morda ni psihično dovolj stabilna, celo posiljena, je boljše, da prekine nosečnost kot, da povzroča škodo sebi ali kot da povzroča otroku kakršnokoli pomanjkanje ali bognedaj še kaj hujšega. Če so vam res sveta življenja otrok, jim ne bi nikoli v življenju privoščili česa takšnega. In kako lahko pišete takšne grozljive komentarje zoper žensk, celo, da se jih naj postavi kamor spadajo (kamorkoli že to pač je)... Nimate nobenega spoštovanja do lastne matere? Do svoje partnerice, hčerke? Tudi one so ženske. Torej vse slabo privoščite tudi njim? Jim upate to povedati v obraz? In vi kažete s prstom na ženske, ki iz kakršnegakoli razloga naredijo splav? Ženske, kar je vaša mati, ki vas je nosila devet mesecev pod srcem. Ženske, kar je vaša partnerica, ki ji zvečer rečete 'ljubim te'. Ženske, kar je vaša hči, ki jo objamete, jo imate radi in jo kot ponosen oče branite pred vsem zlim. Tudi njim privoščite ves ta gnev? Ne poznate zgodb teh žensk, ki so se odločile za splav. Morda se je zgodilo, kljub pazljivosti. Je počil kondom. Je počil kondom in si otroka ne želi. Jim zdravje ne dopušča, pa si v srcu resnično želijo otroka, vendar je nosečnost nevarna tako za njih kot otroka. Morda jim finance ne dopuščajo. Morda je bila posiljena. Morda jo je zapustil njen moški, ki misli, da otrok ni njegova odgovornost. Ne. Ne poznate njihovih zgodb. Mislite, da je splav za žensko, lahek? Mislite, da je to zanjo kot, da bi šla po kruh? Se sploh zavedate kako psihično je to naporno za žensko? Koliko časa ženska potrebuje po splavu, da se pobere, da zmore naprej in, da odpusti sama sebi? Se sploh zavedate kako naporno je to za telo, kako boli, koliko krvavi, da je to poseg v telo? Dajte razmisliti o tem. Poglejte kakšen dokumentarec o tem. Da se boste sploh zavedali o čem je govora. In ja, seveda na žalost obstajajo tudi takšne ženske, ki niso odgovorne, itd... Pa vendar... Ne posploševati. Ker potem lahko tudi me, ko je govora o moških, vaši odgovornosti in očetovstvu. Tudi vsi moški niste ravno biseri. In ja, za spočetje otroka sta potrebna oba, tako moški kot ženska in nosita enakovredno odgovornost. Vendar dragi moški, ko boste imeli možnost nosti otroka devet mesecev, ko boste rodili, dali toliko bolečin skozi kot ga ženske med nosečnostjo in porodom... Šele potem boste lahko odločali o splavu. Ženska je tista, ki ima telo, ki zmore nekaj takšnega - kjer nastane otrok. In ne. O telesu žensk, nimate pravice odločanja. Seveda, pa se o tem, če pride do zanositve pogovorite in odločite skupaj s partnerico - to je pomembna odločitev, ki se v zvezi tiče oba, tako žensko kot moškega. Ve ženske, ki ste proti... Poglejte se v ogledalo, zazrite se globoko v oči in poglejte svoje hčerke... Vse ostalo ste že prebrale. Drugega vam ne morem napisati, ker za vas nimam besed.
murkecc
26. 05. 2018 22.58
+11
Bravo. Dobrodosli v 2018.
srebrnibreg
26. 05. 2018 21.52
+11
Spet udarec za naše desničarske nazadnjake.
HolyRomanEmpire
26. 05. 2018 22.03
-16
Potem pa povej kaj lepega levičarski naprednež v blišču in sijajaju muahaha
srebrnibreg
26. 05. 2018 21.51
+23
Nekateri tolčejo po ženskah češ, da umorijo človeka. Kdo ima pravico samo od ženske zahtevati, da se zaščiti pred nosečnostjo? Moški ni enakovredno odgovoren v tem dejanju? Mu ženska dovoli spočetje? Mislm, da ne, ker potem ne bi šla na splav.
Thor78
26. 05. 2018 21.35
-31
Totalni idiotizem, glede na to koliko kontracepcije imajo ženske na izbiro.
Hulk Zalepi
26. 05. 2018 21.39
+16
Thor78
26. 05. 2018 21.41
+7
Za vse ki ne veste, že dolga leta obstajajo kondomi, mislim da so jih uporabljali že egipčani.
mlutherking
26. 05. 2018 21.34
+1
Nekatere narodnosti ne delajo tako veliko splavov in so zato v zadnjih desetletjih napredovale v številu. Tako anyway bodo na koncu spet te bolj številni, ki ne bodo delali splava. Narava spravi svojo kvoto skozi pa četudi preko nove naselitve.
mlutherking
26. 05. 2018 21.30
+3
Res kombinacija. Zgoraj izglasovan splav spodaj pa reklama za Pampers.
HolyRomanEmpire
26. 05. 2018 21.25
-7
RKC SDS NSi hahaha smešno mi je da se samo čez to pluva. Gospodje, gre za vprašanje čiste nereligiozno povezane morale. Gre se za to ali je življenje najvišja vrednota ali ne. Institucije se pač za to opredeljujejo kot se opredeli na neko stran vsak posamezenik.
tomi.passion@gmail.com
26. 05. 2018 20.54
-28
Fino, ko se legaliziran umor človeških bitij, otrok, prikaže kot nek čudovit zgodovinski napredek. Ampak ja, "napredni" tega ne bodo nikoli razumeli, morda šele takrat, ko bo prepozno. Zgolj v razmiselk, zarodku prične biti srce med 6 in 10 tednom, torej, zakaj človek po vseh medicinskih standardih in normativih umre, ko mu neha biti srce, ne prične pa (po mnenju "maprednih") živeti, ko mu prične biti srce? Ne potrebujete odgovarjati, razmislite.
tantadruj1
26. 05. 2018 21.11
+25
dej pejt po svetu vsem trpečim otrokom razlagat kako je njihovo življenje sveto. pa ostani tam v njihovih pogojih kar za celo življenje, da boš razumel.
devote
27. 05. 2018 09.39
Četudi mogoče (po tvojem mišljenju) trpijo, imajo več veselja do življenja v sebi kot ti ki si živ, ampak mrtev v duši.
Morana7
27. 05. 2018 10.25
+2
Tomi, razmisli najprej o tem kako do spočetja sploh pride...veš tudi moški svoj del prispeva, ker kolikor vem se ne oplojujemo same...torej kaj težiš samo ženskam?? Evidento je pri tem vedno sodeloval moški...ki ni imel v mislih novega življenja temveč SPRAZNITEV v večini primerov.
linkok
26. 05. 2018 20.52
-44
edino kar dam prav musličem,da postavijo ženske,kamor jim je mesto.
TruthFreedom
26. 05. 2018 21.29
+12
Začenši s tvojo mamo, hčerko, partnerko, sestro, teto, sestrično, prijateljico, kolegico, itd? Ja imaš "prav".
linkok
26. 05. 2018 21.39
-8
Morana7
27. 05. 2018 10.34
+2
Linkok, kje je pa vam mesto? Če tako menite glede žensk, kot menite, potem je najbolje da začnete šparat za lutko sprogramirano po vaših željah...samo enkrat boste plačali in je to to...vaše življenje bo kot v pravljici.
Podkrinko
26. 05. 2018 20.33
+9
Iskrene cestitke
Hulk Zalepi
26. 05. 2018 20.32
+15
ce vsako rundo vrzes prec 120mio mulcev pa imej pravico se enega potem ko se zmotis
illusion1234
26. 05. 2018 20.45
+2
Očitno ste nekateri zamudili pouk biologije...
Hulk Zalepi
26. 05. 2018 20.53
+0
Houdor
26. 05. 2018 20.14
+12
Bravo Irska, Sloveniji pa v tej smeri ne kaže dobro (beri: potencialna zmaga SDS na volitvah)
heello
26. 05. 2018 19.56
+22
Končno so se Irske ženske vsaj delno rešile okovov klerikov !
tomi.passion@gmail.com
26. 05. 2018 20.56
-16
Torej največja pridobitev žensk je pravica do umora lastnega otroka? Splav naj bi za vsako mentalno zdravo in zrelo žensko predstavljal eno najbolj travmatičnih izkušenj - psihično in fizično. Dpgaja pa se ravno nasprotno, da se "napredne" damice, borijo za to travmatično izkušnjo. Paradoks, mar ne.
xxdrgregoryhouse
26. 05. 2018 19.02
-6
zakaj mi brisete komentarje
nekdonekje
26. 05. 2018 20.09
+4
anakondabox
26. 05. 2018 18.39
+11
Mene pa zanima kaj bo rekla Angelca s stranko God na čelu. To je zanjo poraz na celi črti. Volilci bomo to grenko občutili, ker bo začela peči slabe patičke.
Houdor
26. 05. 2018 20.15
+1
amigp
26. 05. 2018 18.26
-8
ko bi ženske dejansko svobodno in predvsem odgovorno ravnale s svojim telesom ne bi bilo potrebnega nobenega referenduma
tantadruj1
26. 05. 2018 20.08
+18
če bi moški malo bremzali svoj nagon ali se civilizirali tudi.
Podkrinko
26. 05. 2018 20.34
+1
Uporabnik1245345
26. 05. 2018 18.26
-10
Tu pa tam se pojavi kakšen video, ko kakšen norec muči živali in počne grde stvari. Takrat ogromno ljudi čisto ven pade, bi kar pobili mučitelja, oz. bi mu želeli, da se mu zgodi isto, kot je on počel živali. Ko pa je mali zarodek, kateri ima možgane, roke, noge, telo, srce in vse ostalo, izsesan iz materinega telesa, je pa vse ok, krivi so pa SDS, NSi in RKC. Jaz sem si pogledal samo 1 video, pa nočem tega nikoli več videt, mi je pa dal misliti. Torej, predlagam vam, da si splave pogledate na dostopnih spletnih straneh. Je grozno za videt in morda spremenite mnenje, da za vsem pa le ne stoji RKC (kot da so katoliške države edine, ki so imele v zgodovini tu pa tam prepovedan splav).
Uporabnik1245345
26. 05. 2018 18.28
-8
Sicer poznam tudi punco, ki je splavila pri 18ih, zdaj jih ima pa malo čez 30, se pa sekira, ker ne more zanosit. No, morda bo šlo z asistenco zdravnikov, po naravni poti pač ne gre. Pa ni nikoli hodila v cerkev, kot nekateri nabijate.
Brakedirt
26. 05. 2018 19.38
+10
tantadruj1
26. 05. 2018 20.09
+16
poglej si še video zapuščeni, tepenih, lačnih, nesrečnih, zakompleksanih otrok.