Tujina

FOTO: IS dokončno pregnana tudi iz svoje prestolnice Raka

Damask, 17. 10. 2017 18.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Koalicijske sile sirskih borcev pod vodstvom ZDA so sporočile, da so prevzele popoln nadzor nad Rako, nekdanjo prestolnico samooklicane Islamske države v Siriji. S tem naj bi se končala triletna vladavina IS v mestu.

Kurdsko-arabske Sirske demokratične sile (SDF) so danes prevzele popoln nadzor nad mestom Raka, bivšo trdnjavo in prestolnico skrajne skupine Islamska država v Siriji. Kot so sporočile, jim je uspelo po več mesecih spopadov zdaj premagati še zadnje džihadiste, ki so se na koncu utrdili v glavni bolnišnici in na stadionu.

"Naše sile so prevzele popoln nadzor nad Rako," je med drugim sporočil tiskovni predstavnik SDF Talal Sello in dodal, da bo uradna izjava o "osvoboditvi mesta", ki je bilo več kot tri leta v rokah IS, sledila v kratkem.

Kot je še pojasnil, so vse vojaške operacije zaključene, pripadniki SDF zdaj le še prečesavajo mesto, da bi našli morebitne speče celice oziroma borce IS, ki se niso predali ali bili ubiti. Obenem že poteka tudi obsežna operacija čiščenja min v mestu.

Kurdsko-arabsko zavezništvo, ki ima podporo ZDA, je v nedeljo oznanilo začetek zadnje ofenzive za dokončno osvoboditev Rake. Kot je ob tem pojasnilo, nadzoruje že 90 odstotkov mesta, zdaj pa začenja še zadnjo bitko za preostalih deset odstotkov.

Le dva dni kasneje je ta očitno končana. V ponedeljek so sile SDF med drugim zavzele zloglasen trg in prometno križišče Al Naim, ki so ga prebivalci poimenovali Krožišče pekla, saj je IS tam izvajala javna obglavljenja in križanja. Danes so najsilovitejši spopadi potekali na območju bolnišnice in stadiona v Raki, kjer so se utrdili še zadnji džihadisti.

Kot čisto zadnji je padel stadion, kjer pa zdaj že plapola rumeno-rdeča zastava SDF. Reuters še poroča, da ljudje na ulicah Rake že veselo praznujejo ter da je dokončen poraz IS v Raki že potrdil tudi Sirski observatorij za človekove pravice.

Operacija za osvoboditev Rake, kjer je nekoč živelo 200.000 ljudi, nato pa je v minulih letih postala sinonim za strahovlado IS, se je začela 6. junija. Zadnja bitka je sledila dogovoru, po zaslugi katerega je lahko v minulih dneh mesto zapustilo več tisoč civilistov, obenem pa se je SDF predalo 275 pripadnikov IS in njihovih sorodnikov.

Potem ko so iraške sile pred tremi meseci iz rok IS iztrgale Mosul, ki je bil največje mesto v rokah IS, je današnje zavzetje Rake – neuradne prestolnice "kalifata" IS, kjer so se načrtovali najhujši teroristični napadi – nov pomemben žebelj v krsto džihadističnega kalifata.

Džihadisti sicer še zavzemajo območja v vzhodni sirski provinci Deir Ezor, a jih tudi od tam uspešno preganjajo sirske režimske sile ob podpori Rusije. nadzorujejo tudi še ozemlja v sosednjih regijah na iraški strani meje, kjer pa jih napadajo proiraške vladne sile s podporo ZDA.
 

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

white31
05. 03. 2021 10.10
+1
no zdaj te ujetnike lik..rati vse do zadnjega..ker takih ozmečkov zemlja ne rabi.čestitke
Infraping
18. 10. 2017 15.05
+1
jzkzfzmz
18. 10. 2017 08.08
+2
24 ur. Ta naslov je popolnoma zgrešen. IS se ni umaknila, ampak jasno se je povedalo, da američani želijo Raqo, saj tam je največ nafte. In naj še dodam SAA je vse bližje američanom, ki nimajo kaj počet v Siriji! Pišete laži. POdam vam vsaj 50 dokazav, če mi daste možnost. POsnetkov je toliko, da tega ne morete prikriti! Tudi F-35 Izraelskega letalska je bil pred kratkim sestreljen, tudi tega ne smete pisat ne. Jemen? Aja tudi ne smete pisat. Potem bi se razvedelo, kakšen genocid izvajajo američani!
Supervillain
17. 10. 2017 20.10
+6
Nekateri res ne boste nikoli razumeli kdo so bili AL-KAIDA,ki jo je zamenjala ISIS,če niste vedeli in kaj so ZDA.Lp
Supervillain
17. 10. 2017 20.01
+4
Toliko o tem kdo so ISIS za tiste neumneže,ki pišejo in trdijo kako so jih ZDA ustvarile in ne vem kaj še.Lp
alicante123
17. 10. 2017 19.52
+3
Pa naj nekdo pojasni, kako so borci ISIS-a danes lahko zapustili Rako z avtobusi, če je pa bilo celo mesto obkoljeno ???? Podoben primer je bil v obkoljenem iraškem Mosulu in te enote ISIS-a so se čudežno pojavile pri Deir Ez Zor-u, da so lahko okrepili fronto proti Assadu.
CURVANORD Zanetti
18. 10. 2017 19.40
Vsi ti se nekje sedaj nahajajo a kje je bolj pomembno vprasanje
jebalvisvoju
17. 10. 2017 19.27
+13
Koalicijske sile sirskih borcev pod vodstvom ZDA predvzele Rako.. pa dobro koga vi lazete... kaksnim vodstvom ZDA.. marsikomu je ze znano da ZDA podpira in financira te iste IS... pa oni so jo ustvarili kaksne dezinformacije sirite sram vas blo.. da ni blo posredovanja Rusije v Siriji Sirija bi bila ena sama teroristicna drzava katera bi ogrozola celotno eu...
tali?ni tom
17. 10. 2017 19.53
+8
pa zraven še "sirski observatorij za človekove pravice"! halo,tole se en pipek v londonu sili pod plačilom zda in muti o nekih pravicah! škoda besed! amerika pa je skuhala vojno v siriji in da se sploh upa nekaj izpostavljat po moriji ki jo je sprožila!!!? neverjetno in možno samo v "demokraciji kakor kvazi amerika"!

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.