Tujina

IS zavzela zadnjo mejo med Sirijo in Irakom: 'Kdor ni zbežal, so ga ubili'

Palmira/Ramada, 22. 05. 2015 08.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

IS je v preteklem tednu zavzela dve pomembni mesti, sirsko Palmiro in iraški Ramadi. S tem je pridobila veliko moč, saj zdaj nadzorujejo že polovico sirskega ozemlja. Ljudi, ki ne uspejo pobegniti, usmrtijo. Barack Obama vztraja, da ne izgubljajo vojne, da pa bo ta trajala več let.

Iz Palmire je pobegnila tretjina prebivalcev, drugi se soočajo s krutimi razmerami.
Iz Palmire je pobegnila tretjina prebivalcev, drugi se soočajo s krutimi razmerami. FOTO: Reuters

Džihadisti Islamske države (IS) so danes zavzeli še zadnji mejni prehod med Sirijo in Irakom, ki je bil v rokah sirskega režima. S tem so po zavzetju zgodovinskega mesta Palmira, katerega arheološka dediščina je sedaj ogrožena, utrdili svoj položaj na obsežnem čezmejnem območju.

Z nadzorom nad čezmejnim območjem pa bo lahko povečala svoj kalifat, ki ga je razglasila junija 2014, in to kljub temu, da letala koalicije pod vodstvom ZDA že devet mesecev dnevno napadajo njene položaje v Siriji in Iraku.

Sunitskim skrajnežem je v osmih dneh uspelo zavzeli prestolnico iraške pokrajine Anbar Ramadi, Palmiro in sedaj še mejni prehod Al Tanaf med Sirijo in Irakom, od koder so se sile sirskega režima pred tem umaknile,

Režim Bašarja al Asada je ostal brez nadzora nad vsemi tremi mejnimi prehodi z Irakom. Prehod Bukamal je prav tako v rokah IS, prehod Al Jarubije pa pod nadzorom kurdskih sil.

IS zdaj nadzira več kot 95.000 kvadratnih kilometrov Sirije, kar predstavlja 50 odstotkov celotnega ozemlja države. IS ima v Siriji pod nadzorom še provinci Deir Ezor in Raka, krepko navzočnost pa tudi v provincah Hasake, Alep, Homs in Hamas. V njenih rokah je tudi skoraj večina naftnih in plinskih nahajališč v Siriji, ki ji predstavljata pomemben vir prihodka. Tudi nekatera obsežna območja na vzhodu države, ki sicer nimajo posebnega strateškega pomena, so pod njihovim nadzorom. To pomeni, da ima Asadov režim sedaj pod nadzorom le še 22 odstotkov sirskega teritorija, preostanek je v rokah drugih uporniških skupin.

Po besedah direktorja sirskega observatorija Ramija Abdela Rahmana bi lahko IS sedaj ogrozila tudi mesti Homs in Damask, utrdbi sirskega režima.

Iz Palmire zbežala tretjina prebivalcev

V ofenzivi na Palmiro, ki jo je IS sprožila 13. maja, povsem zavzela pa četrtek, je umrlo skoraj 500 ljudi, velik del prebivalstva je bil primoran pobegniti. Po poročanju Združenih narodov je pobegnila tretjina palmirinih 200. 000 prebivalcev. Tiste, ki jim to ni uspelo, je doletela strašljiva usoda. Med smrtnimi žrtvami v Palmiri je po podatki sirskega observatorija več deset civilistov, ki so jih skrajneži IS obglavili ali postrelili. Sedaj naj bi po domovih v Palmiri, kjer so ostali brez elektrike, iskali režimu naklonjene prebivalce, ki iz zavzetega mesta ne morejo več oditi.

Pripadniki IS so na družbenih medijih objavili fotografije, ki prikazujejo džihadiste med poziranjem med antičnimi stebri. Druge fotografije pa so bile še toliko bolj pretresljive. Prikazujejo pokol lokalnih prebivalcev in s krvjo prepojene ceste.

Obama: v Irak se ameriški vojaki ne bodo vrnili

Združene države menijo, da je boj proti džihadistom zelo težek izziv, a ameriški predsednik Barack Obama vztraja, da ne izgubljajo vojne. Zadnji pomembni zmagi džihadistov v Iraku in Siriji so za Obamo predvsem taktika. "Ni dvoma, da gre za taktičen umik, čeprav je bil Ramadi ranljiv že dolgo časa," je dejal Obama za Atlantic Magazine. Ponovno je poudaril, da bo vojna proti IS zelo verjetno trajala več let.

Pojasnil je tudi, da so ameriška letala od lanskega avgusta bombardirala več kot 6000 ciljev v Iraku in Siriji. Zavrnil pa je možnost, da bi se v Irak vrnili ameriški vojaki.

Padec Ramadija je sicer postavil pod resen vprašaj ameriško strategijo boja proti IS ter predvsem kredibilnost in usposobljenost iraške vlade. Obama je to pripisal premajhni usposobljenosti iraških sil in s tem večji potrebi po usposabljanju iraških vojakov. Problem pa je tudi v premajhnem popolnjevanju iraških vojaških vrst. "Praktično leto dni so brez pravih okrepitev," je še povedal ameriški predsednik.

Predstavnik za stike z javnostjo Bele hiše Josh Earnest je povedal, da težav z IS ni možno "rešiti čez noč". "Dokler ne bomo zmožni okrepiti in povečati števila lokalnih sil v Siriji, ki se lahko borijo proti pripadnikom IS v svoji državi, bo boj proti njim še naprej zahteven izziv," je povedal.

Nasilje se nadaljuje z nezmanjšano močjo

Nasilje, ki Sirijo pretresa vse od vstaje proti režimu marca 2011, se je z nezmanjšano močjo danes nadaljevalo tudi drugod po državi. Po navedbah sirskega observatorija so borci Al Kaide in njihovi uporniški zavezniki zavzeli tudi bolnišnico v mestu Džizr al Šugur na severozahodu države, zadnjo utrdbo režima v tem kraju.

Uporniki so bolnišnico oblegali že mesec dni, vanjo pa se je zateklo 150 vojakov z družinami. Sedaj naj bi več deset vojakov pobegnilo, druge pa naj bi v sami bolnišnici in zunaj nje ubili ali zajeli, je dodal observatorij.

Ali bodo džihadisti uničili še eno antično mesto?
Ali bodo džihadisti uničili še eno antično mesto? FOTO: Reuters

IS močnejša, čeprav lokalno vojsko podpira svetovne velesile

Napredek IS pomeni ponoven preves moči, saj se je sprva zdelo, da skupina po tem, ko je izgubila sirski Kobani in iraški Tikrit, izgublja moč. "Če bi bila država močna, bi to lahko bilo res," je povedal vojaški častnik, ki je svojim možem ukazal, naj zapustijo Ramadi. "Ne zmagujejo zaradi tega, ker so močni. Zmagujejo zato, ker smo mi šibki. Glede Sirije nisem prepričan, a mislim, da je tam isto," je povedal. Organizacija zmaguje v vseh svojih bitkah in uspešno zavzema tudi najbolj varovane branike Sirije in Iraka. Brez večjih težav napreduje kljub temu, da lokalno vojsko podpirajo svetovne velesile.

Tisti, ki so zapustili Palmiro, so povedali, da so koalicijska letala napadla druge tarče IS, a se boju za Palmiro niso pridružile. Ravno ta letala so bila bistvena za pregon teroristične skupine iz dveh mest, ki jih je ta do zdaj izgubila, Kobaniju in Tikritu.

Ramadi: kdor ni zbežal, so ga ubili

V Ramadiju se širi obup. "Ni več policije," je povedal direktor policije, Jabbar al-Assif, ki je tudi sam v izgonu. "Kdor ni uspel pobegniti, so ga džihadisti ubili. Imajo seznam vseh policistov in vojakov z njihovimi naslovi, odšli so na njihove domove in jih ubijali. Zato so vse družine policistov pobegnile. Večina prebivalcev Ramadija se želi boriti, a nimajo orožja. Vlada nam ni pomagala. Policija je prosila vlado za orožje, a je ta odvrnila, da naj sami kupimo orožje, oni pa nam bodo povrnili denar. Kdaj se je to že zgodilo v kakšni državi?," je dodal.

Faludža je sprejela okupatorje

Medtem so se v Faludži, ki jo nadzoruje IS, nekateri prebivalci že navadili džihadistov in da jih imajo pravzaprav raje kot prejšnjo vlado. "Nimamo veliko elektrike in goriva, zaradi zračnih napadov nas veliko bombardirajo, ampak drugače se nam godi bolje kot prej, ko nas je nadzorovala vojska,« je povedal zdravnik, ki mu je IS omogočila varnost, ki se ne more kosati z tisto, ki jo je nudila vojska. "V Faluži raje ostanemo v svojih domovih, kot da bi postali begunci in moledovali za vstop v Bagdad ali pa bi zgnili v begunskih taboriščih, ki niso primerni niti za živali. Raje dostojanstveno živimo v mestu. Na nas vlada zdaj gleda kot na pripadnike IS, to je zdaj naša identiteta," je pojasnil.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (190)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ferencz 1
23. 05. 2015 13.11
+1
ISIS je podaljšana roka izraelskega Mosadeka!
NeMoresVerjet
23. 05. 2015 12.27
+7
Jaki muslimani. Oni se spravljajo nad Rim med tem, ko bi ostali najrajši izbrisali Izrael iz zemljevida. Američani(podporniki Izraela) pa samo gledajo. Ta p.... od Obame si pa še drzne izjavit, da v Irak ne bo pošiljal vojske. Človek, ki so ga od tam odstranili je bil glede svojih grozodejstev v primerjavi z ISISom kot mulec iz vrtca, ki bi se primerjal s tropom hijen in zdaj, ko so skuhali to mineštro, naj jo tle mi žremo. In mi bi še kar nekaj sodelovali s temi osvoboditelji sveta. Pfff.
mes
25. 05. 2015 11.02
Draža
23. 05. 2015 11.28
+3
Kaj jim bo prazna država,kjer ljudstvo beži,tako kot Srbska pokrajina Kosovo,kjer muslo teroristi bežijo iz nje.
cirus
23. 05. 2015 09.29
+12
Mimgrede, odkod ISISu orožje. Saj ga sami ne proizvajajo. Vsako orožje, od pištole do tenka ima številko, po kateri je zelo enostavno izslediti, po kakšni verigi je prišlo. To seveda nihče ne raziskuje, ker resnica bi bila zelo neprijetna.
cirus
23. 05. 2015 09.59
+7
Le vprašanje časa je, kdaj jim nekdo proda atomsko bombo.
LLLEPI
23. 05. 2015 11.12
+4
Barack Obama vztraja, da ne izgubljajo vojne, da pa bo ta trajala več let.Kar pa ZDA zelo ustreza in bo prodano veliko orozja in opreme
yarrick
23. 05. 2015 14.09
@cirus...hvalijo se že, da lahko kupijo od pakistana.seveda to ne bo na nivoju MIRV ICBM-ov ampak dovolj da poravnajo kako večje mesto.Seveda pa se postavlja vprašanje ZAKAJ bi to naredili.Četudi so fanatiki do konca, uporaba jedrskega orožja jim bo nakopala srd celega sveta...
yarrick
23. 05. 2015 09.02
+7
Obama pa ve kolk dolg bo vse skupaj trajalo... O njem nebi izgubljal besed sploh.
cirus
23. 05. 2015 07.57
+14
Si še kdo na tem forumu misli, da je Islam religija miru in tolerance?
yarrick
23. 05. 2015 08.51
+4
pa mi povej katera od večjih ver ni imela krvavih konfliktov v svoji zgodovini? RKC? Islam? budisti v tibetu(ti so bili tudi precej krvoločni).... V osnovi islam sam po sebi ni tako slab, slabega ga narediji voditelji(verski fanatiki). Poznaš 10 božjih zapovedi? si prebral kdaj sveto pismo? NIKJER v njem ne piše da je treba z OGNJEM IN MEČEM pokristjaniti vse kar leze in gre.Paravno to je naredila RKC, da o inkviziciji ne govorim sploh.Vse religije so si v osnovi iste; izkoristiti naivnost vernikov za lastno korist.
cirus
23. 05. 2015 09.21
+8
S tem, kaj ste zapisali se popolnoma strinjam. Pa vseeno je razlika med navedenimi religijami in Islamom prav v tem, da vse te religije imajo zapisano strpnost ali celo zelo konkretno "ne ubijaj" a vseeno se jih ideološko zlorablja k izvajanju grozovitega nasilja. ISLAM pa ima v Koranu zapisano obveznost ubijanja drugače mislečih in predvsem tistih, ki so odpadniki od Islama. (Džihad). Tako ne ravna le ISIS, temveč tudi uradna sodišča (Sudan, Saudska Arabija...). Res, da tako določajo le približno 3 sure iz celega Korana, pa vendar v Koranu piše, da je potrebno uresničevati vse sure brez izjeme. ISIS krši zapovedi Korana le v tem, da svoje žrtve za živa sežiga. To pa je v Koranu izrecno prepovedano.
aaaaaa122121
23. 05. 2015 12.10
-8
isis pa islam imata toliko skupnega kot posilstvo in ljubezen
NSjezek
23. 05. 2015 13.00
+4
ISLAMIC State of Iraq and Syria .... splohni povezave haha
aaaaaa122121
23. 05. 2015 14.53
hehe vera pa se nikol ni bla izrabljena, le kdo je bil prvi ki je ubijal v imenu cerkve, le.od.koga so se islamisti tega naucil, mogoce od rkc, ah.kje, oni ni ubila nikogar.
piuski
23. 05. 2015 07.10
+1
obama,vedi,da za vsako padlo mesto in vsakega mrtvega si kriv TIII !!!
Klimova
22. 05. 2015 23.31
+18
Neverjetno kako najbolj demokratična in najmočnejša dežela na svetu, ne more v parih dneh umiriti največjih barbarov na svetu. In še huje- celo obljubijo, da se bo lahko njihovo barbarstvo dogajalo še par let. Zakaj se pa tale isis ne spravi na Ruse na primer? In kako to, da se amerosi napihujejo samo v EU in Ukrajini? Za vsak dan sproti sem hvaležna, da Rusi nadzorujejo Krim in Črno Morje. Ko bo isis prigazil do tja, bojo amerosi stisnili rep med noge
Klimova
23. 05. 2015 00.21
+4
mogoče pa amerosi čakajo, da bi se Rusi izčrpali na svojih mejah v boju proti isisom?
canelo
22. 05. 2015 20.51
+12
Še vedno mi ni jasno kako je tem krivoverskim arabcem uspelo premagat Perzijce, Bizantince in potem clo celo severno afriko zavzet. Posledice pa vidmo kakšne so. Križarji so vedl kako se z temi ljudmi dela!
Feels_good_man
23. 05. 2015 08.24
+6
Perzijci in Bizantinci so bili leta 600 v vojni med sabo in so bili oboji na robu gospodarskega zloma. Muslimani so se slučajno pojavili na pravem mestu in ob pravem času.
x eror
22. 05. 2015 20.43
-13
asad je kiv ker je prišlo v javnost to kar je delala njegova vojska z otroki,mladoletniki in civilisti..prvo posnetke poglejte pol pa govorite zakaj se je šel narod dol borit...za pravico!!!
canelo
22. 05. 2015 20.53
+6
Ja ja za pravico na Muhamedov način a ne...
x eror
23. 05. 2015 05.46
-7
ne na muhamedov način niti približno ne!!! vse se gre zaradi sarina ko je asad civiliste pobil.. poglej posnetke in si zamisli zakaj so se vsi šli borit
yarrick
23. 05. 2015 08.55
+3
Sarin... KDAJ in KJE so NESPORNO dokazali da je ASAD uporabil kemično roožje na lastnem narodu ?! Ker jaz tega nisem videl nikjer,sem pa videl lepo zrežirane prispevke zahodnih trobil ki so podpihovala vojno proti legitimno izvoljeni oblasti.Veš zakaj je ISIS tako močen? KER so se zahodne držav vmešavale v notranjo politiko arabskih držav ter strmoglavljale sebi nepriljubljene "diktatorje".Libija NIKOLI nebi bila v takem razuslu, če bi bil na oblasti gadafi, sirija isto.Kaj je sedaj od iraka, tunizije, egipta,sirije,libije? razvaline, trpeči ljudje in skrajneži na oblasti. Iščeš krivca za porazno stanje? v 80% primerov so to ZAHODNE države z požrtnimi bankirji na čelu !
puspan
22. 05. 2015 20.11
-6
Brez skrbi, ko bo voda pritekla do grla, bodo pa spet Americani tisti, ki bodo morali vleci voz iz dreka, kot vedno doslej.
yarrick
23. 05. 2015 08.56
+5
Oni niso nikoli vlekli TUJIH vozov iz dr.ka ampak zgolj svojega, zapomni si to. NIKOLI, ampak res NIKOLI niso ameeri naredili kaj dobrega zastonj.
Salamandros
23. 05. 2015 11.25
+1
Še Hitlerja so z nafto zalagali, da je lahko dolfi Evropo bombandiral.
yarrick
23. 05. 2015 14.11
+1
pa letalskimi motorji, da je njegova luftwafe sejala strah in trepet nad celotno evropo...Vse v imenu kapitala ane :S
x eror
22. 05. 2015 18.56
-1
zakaj ljudi ne pustite da se borijo z njimi ostali se pa lahko proti njih???? niste pravični !!!!iste poštei!!! vi ste teroristi!!!
manjanja
22. 05. 2015 17.23
+8
Izgleda, da se bodo Američani zmigali šele, ko bo ISIS napadel Izrael.
Bruhalnica24
22. 05. 2015 17.45
+5
Pa menda ne bodo napadli svojih, ki živiš ti...
manjanja
22. 05. 2015 18.29
+1
Po tvoje Američani bombandirajo ISIS samo virtualno?
x eror
22. 05. 2015 20.49
+5
to bi bilo najbolj pametno da bi prvo izrael napladli in poravnali do tal kot so oni gazo
Salamandros
23. 05. 2015 11.26
Napadel Izrael? Če imaš dokaze, da se vojaki ISIS zdravijo v Izraelskih bolnicah.
Ciymbalta
22. 05. 2015 17.05
-1
Američani si ne upajo it ker se bojijo da izgubijo pol pa jih bo sram
Bruhalnica24
22. 05. 2015 17.48
+14
Salamandros
23. 05. 2015 11.26
+1
Seveda ga ima, saj jim ga dostavljajo Američani.
Jožajoža
22. 05. 2015 16.37
+23
IS financira CIA
Bruhalnica24
22. 05. 2015 17.46
+18
yarrick
23. 05. 2015 08.57
+2
Sunitske skrajneže skratka.in taisti bodo sedaj v ljubljani delali "molilni center". še kako desetletje pa bomo tudi mi na seznamu držav, kjer imajo center operacij skrajneži...
zof4
22. 05. 2015 16.24
+13
zanimivo,kako imajo skrajni suniti=isis za verske izdajalce šiite,v resnici pa države,ki podpirajo vahabizem Savdska Arabija ,Katar,Jordanija sodelujejo z Američani medtem ko šiitski Iran nasprotuje ameriškemu imperializmu in ne dovoli uvedbe Petrodolarja zato mu Američani pod pretvezo jedrskega programa grozijo
Bruhalnica24
22. 05. 2015 15.53
+20
Zanimivo kako ISISU ne zmanjka orožja ob vsem tem... Izrael, Savdska arabija se zelo trudijo prodajat Ameriško orožje in nove Toyote..
emilzapata
22. 05. 2015 15.41
+19
kako se bodo američani elegantno rešili Asadovega režima v Siriji, s tujimi rokami in krvjo, no potem bo pa nastopila totalna anarhija na tem območju, kar je glavni namen američanov. z ustvarjanjem grške in makedonske krize, pa se tudi odpirajo vrata za nove begunce v evropo iz zega predela sveta. In takole se počasi slabi ekonomska moč Evrope.
Bruhalnica24
22. 05. 2015 15.55
+19
Ko Američani povozijo Sirijo , Iran.. Kaj pa je potem naslednji cilj ??? Evropa bravo...
jg57
22. 05. 2015 15.28
+7
komunizem-fašizem-nacizem; trije totalitarizni 20 stoletja, IS totalitarizem 21 stoletja
zvon-1
22. 05. 2015 15.44
+4
Rimsko Katoliška Cerkev , univerzalni Totalitarizem za vsa stoletja ter tisočletja !!!
korintos23
22. 05. 2015 15.55
+1
gavin, zakaj komunizem, ker je naciste in fašiste po glavi tolkel?
pmx
22. 05. 2015 16.32
+1
Največji dosežek klerikalcev, ki obvladujejo večino Eu držav in parlament je, da jim je uspelo izenačit komunizem (v esenci vse samo pozitivno) iz nacizem/fašizem (v esenci vse samo slabo). Za bruhat mi gre ob desničarjih, tisočletja svinjarij, pa jim še ni dovolj.
KocoboJeCpbnja
22. 05. 2015 16.40
+2
korintos 150 000 000 CIVILNIH žrtev komunizma... zagotovo so bili to sami podporniki nacizma... ane?
pmx
22. 05. 2015 18.28
+0
pmx
22. 05. 2015 18.30
+1
Ah, shranilo par besed ... ne da se mi na dolgo, ma kakšnih 150 mio, poglej si malo raje po internetu ocene, pa karkoli je bilo, je bilo grozno preveč. In ni jih pobil komunizem, pobil jih je STALIN. No, seveda, lahko rečemo, da je cerkev nedolžna, da so pobijali papeži, ... ampak dejstvo ostaja, da je komunizem kot ideologija nekaj super, borba proti krivicam, izkoriščanju, .... relilgije, nacizem, .. pa pobijte tiste "druge".
jg57
22. 05. 2015 19.39
+4
Vse trije totalitarizmi 20 stoletja so bili katastrofa za človeštvo, s tem, da je največ škode naredil komunizem sej je trajal zelo dogo, v RU celo 80 let, posledice komunizma pa še vedno čuti vsa V Evropa in tudi SLO. Da komunizma v Aziji sploh ne omenim.
ficfiric 1
22. 05. 2015 21.32
-1
KocobeJeCpbnja......ti pa najavljas stevilke ejga....as sestel obe svetovni skupaj al kaj....al ti JJ prisepetuje take cifre....ko ti je to povedal je zihr dodal se "majkemi ejga".....
pmx
23. 05. 2015 00.09
+1
@gavin, o kakšnih posledicah govoriš v Sloveniji? Morda o zastonj šolstvu in zdravstvu? Da smo v enopartijskem sistemu imeli več prave demokracije kot danes? Da je vsakdo imel streho nad glavo in za jest ter oblečt? Mislim ... imam občutek včasih, da je nekdo živel vse življenje v Rusiji pod Stalinom, potem pa pride v Slovenijo, pa misli, da smo tukaj imeli tudi Stalina za predsednika. Vse se je pospešeno začelo rušit, ko je šel največji predsednik s karizmo, o kateri lahko velikanska večina samo sanja in ko so ekonomski zločinci imeli proste roke za vpeljavo "tržnega gospodarstva" po meri ameriških korporacij, s podkupovanjem domačih izdajalcev, da so prodali svoj narod za interese tujcev, ....
GURT1
22. 05. 2015 14.40
+3
To je vse Photoshop...