Tujina

'Zračni napadi ne bodo dovolj, potrebna bo tudi kopenska ofenziva'

Raka/Washington, 27. 09. 2014 09.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
M.M./STA/N.Š.
Komentarji
74

ZDA opozarjajo, da bi potrebovali do 15.000 vojakov, ki bi se džihadistom IS uprli na kopnem. Šlo bi za iraške in kurdske vojake, pridružili pa bi se jim pripadniki sirske zmerne opozicije. A vsi bi potrebovali vojaško urjenje in oborožitev. Zračni napadi na IS se nadaljujejo.

Ameriški načelnik štaba združenih poveljstev general Martin Dempsey je dejal, da so z zračnimi napadi skrajnežem Islamske države (IS) v Siriji že zadali veliko škodo, a da napadi iz zraka ne bodo dovolj. V Siriji in tudi Iraku bo potrebna tudi kopenska ofenziva, prav tako politična rešitev, poudarja Dempsey. V Siriji bi potrebovali do 15.000 vojakov, ki bi sodelovali v kopenskih akcijah zoper skrajneže. A ni potrebe, da bi bili ti vojaki ameriški, je poudaril. Dempsey je v Pentagonu dejal, da bi bila edina prava sila, ki bi se lahko skrajnežem uprla na kopnem, sestavljena iz iraških in kurdskih enot, prav tako iz vojaški enot, ki so zveste zmerni sirski opoziciji. Teh 15.000 vojakov pa bi bilo treba oborožiti in jim nuditi vojaško urjenje.

Z zračnimi napadi so Američani že zadali precejšnjo škodo poveljstvu IS, prav tako njihovi logistiki in nadzornim centrom. Prekinili naj bi tudi črpanje nafte, ki džihadistom zagotavlja dotok denarja.

Napadi se nadaljujejo

Bombardiranje poslopij IS
Bombardiranje poslopij IS FOTO: APTN Video

Ameriška vojaška letala izvajajo "skoraj neprekinjene" bombne napade na cilje IS v Siriji, je potrdil neimenovani ameriški vojaški vir. Misija s tem postaja podobna ameriškim letalskim napadom na IS v Iraku.

Danes so sporočili tudi, da napadajo tarče IS ob sirsko-turški meji.

V petek so Belgija, Velika Britanija in Danska napovedale vojaško podporo pri posredovanju proti džihadistom IS.

"Lahko potrdimo, da tornadi kraljevih zračnih sil letijo nad Irakom in so v pripravljenosti za uporabo v napadu, če in ko so prepoznane primerne tarče," je sporočil tiskovni predstavnik britanskega obrambnega ministrstva.

Kasneje je britansko obrambno ministrstvo sporočilo, da so se britanska letala že vrnila iz Iraka, kjer danes niso bombardirala nobenih položajev. So pa zbrala pomembne podatke za morebitne prihodnje napade na cilje IS.

Bela hiša je odločitev evropskih držav o sodelovanju v napadih v Iraku pozdravila. S tem se bo namreč več ameriških letal lahko posvetilo operaciji v Siriji, kjer ameriški vojaki trenutno letijo z bojnimi letali iz štirih arabskih zaveznic.

Preberite tudi: Kako se muslimanski verniki upirajo skrajnežem IS?

Cerar: Za napade na Islamsko državo nujno soglasje VS ZN

Za napade na džihadiste IS bi bilo nujno treba dobiti soglasje Varnostnega sveta Združenih narodov (VS ZN), je v pogovoru za Večer dejal predsednik vlade Miro Cerar. Kot je pojasnil, se Slovenija zavzema za to, da so vsa naša dejanja v mednarodni skupnosti podprta z jasnimi pravnimi oz. mednarodnopravnimi podlagami.

ZDA so Slovenijo uvrstile na seznam držav, ki sodelujejo v boju proti IS, o čemer pa slovenski državni vrh ni bil obveščen. Cerar je dejal, da je Slovenija lahko na takem seznamu. "Temu načelno nikakor ne nasprotujemo, se pa ob tem zavedamo in zelo jasno povemo, da uvrstitev na tak seznam ne pomeni kakršne koli konkretne zaveze Slovenije k dejanjem. Zavedati se moramo, da ukrepi zoper terorizem niso samo vojaški ukrepi," je pojasnil.

V času, ko je okoli Evrope vse več kriznih žarišč, je generalni sekretar zveze Nato članice zavezništva že pozval k višjim obrambnim proračunom. Na vprašanje, ali Slovenija to zmore, je Cerar priznal, da trenutno ni veliko možnosti, da bi povečevali obrambni proračun, ob tem pa izrazil prepričanje, da bomo, če bomo morali v okviru Nata v prihodnje uresničevati svoje obveznosti, to ob obstoječem proračunu še vedno zmogli. "Zavedamo se, da smo že dolgo pod ravnjo, ki jo zahteva članstvo v Natu, in da se bodo lahko sredstva za obrambo povečala, ko bomo prišli iz krize. Dotlej osebno ne bom zagovarjal povečanja sredstev za obrambo in bom še naprej upal na razumevanja Nata," je še pojasnil predsednik vlade.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (74)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

emilzapata
28. 09. 2014 11.27
+2
ko so v Gazi Izraelci streljali na Palestince kot glinaste golobe, takrat je bilo vse prav, sedaj pa nekdo črpa nafto brez ameriškega pristavljenega piskrčka, sedaj je pa halo, največji kreminal zadnji 70let
M_teorija
28. 09. 2014 11.01
Ko Je Breivik naredil tist masaker blazneža je njihov predsednik odgovoril, Da Je rešitev v še več demokracije. Na blaznost se ne odgovarja z enako mero blaznosti (ker To tudi želijo), ampak z razumom In treznostjo, najmanj, pa Da nas vodijo čustva!?
gizmohizmo
28. 09. 2014 10.11
+1
Ampak resnićno nikjer se ne da zaslediti od kje so se ti ljudje pojavili,zakaj so postali takšni,zakaj poćnejo te stvari ipd. Razpravlja se samo kako pobiti,zbombardirati,raketirati in uporaba jezika nasilja,prav nić kaj dosti nismo razlićni od njih. Zakaj nas sovražijo? Iz ćistega miru?
deratizacija
28. 09. 2014 08.53
+1
V avli OZN. Obama: Zdravo Borut! Kako si kaj? Borut: Zdravo! Super! Pa ti? Obama: Ma ta ISIS me je... Ne vem, kaj bi naredil. Borut: Glej, jaz mislim, da bi moral uporabiti pehoto, samo z bombardiranjem in raketiranjem ne boš dosti dosegel. Obama: Hvala Borut. Dobra ideja. Niti na pamet mi ni prišlo, da bi lahko uporabil pehoto. Borut: Malenkost. Meni take in druge ideje padajo kar med peko potičk.
unknownMAN
28. 09. 2014 03.28
-1
Tako daleč smo prišli, nasilje ni rešitev.
emilzapata
28. 09. 2014 08.16
+1
Bom kar citiral ubitega Gadafija: za Libijo bi bil največji blagoslov, če ne bi bilo tam nafte. Tako da imamo Slovenci še kar nekaj sreče.
zbodljaj
27. 09. 2014 22.22
+4
Rad bi verjel, da satanistična ameriška vlada pod pokroviteljstvom svojih orožarskih in drugih lobijev želi narediti v Iraku in Siriji mir ter rešiti prebivalce obeh držav pekla, vendar bodo z oboroževanjem "zmerne" sirske opozicije naredili več škode kot koristi.
Jasnovidec Cosmos
27. 09. 2014 21.54
-4
Ni mi jasno zakaj američani na IS ne vržejo par atomskih bomb in bi zadeva bila rešena ne pa,da trošijo rakete.
Klimova
27. 09. 2014 21.52
+5
Na zasedanju generalne skupščine UN je Lavrov kritiziral amerose, da vojno intervenirajo samovoljno in kjerkoli samo zato, da bi ubranili svoje interese. Sicer Rusija javno podpira sirsko vlado in jo vzpodbuja v boju proti skrajnežem
Klimova
28. 09. 2014 00.27
+1
Ken je povedal jasno in glasno, reptila iz Washingtona pa nisem popolnoma nič razumela
.jest
27. 09. 2014 21.48
+4
Ameriška vojska bo oborožila sirske opozicijske teroriste, da gredo v boj proti vladi v Siriji oziroma Assadu.
KlubPravilnoPretepenihŽena
27. 09. 2014 21.28
-11
V naslovu je recept za popolno vojno in končno destrukcijo med muslimani, vojna ki bo trajala 50 let in se razširila na Iran, Rusijo in celi svet, zakaj se nebi sprijaznili z dejstvom, da je Islamska država edina sistemska ureditev za trajen mir med muslimani, saj je dokazano, da zagotavlja mir pravičnost in svobodo saj je prav to ključen faktor, da v njo imigrirajo iz celega sveta, celo iz Slovenije, ste se kdaj vprašali zakaj v Iranu ni mogoča državljanska vojna, čeprav v njej živijo suniti, azeri, paštuni in perzijci, zato ker ima islamsko ureditev sistema, kar je povsem naravno za ta del sveta, kot je za zahod naravno, da lahko laže za dober dan in pri tem asimilirajo polovico sveta, zakaj ne pride na listo terorizma borci, ki se borijo na strani Assada, saj so tudi tam iz celega sveta borci, rusi, Libanonci, iranci, kitajci...??
Misija1
27. 09. 2014 21.44
+3
Upam da se hecas, se posebej s stavkom, da vsi imigrirajo v muslimanske dezele. Tota je dobra, povedal si šalo dneva, jutri pricakujemo se kaksno!!
ONniON
27. 09. 2014 21.20
bo karl vse zrihtu
puspan
27. 09. 2014 22.29
Vostro
27. 09. 2014 21.02
+5
mislim, da bomo nardili tako kot nam bojo rekli oziroma ukazali amerikanci... in naj se naši politiki ne sprenevedajo z tem, pa naj ne lažejo folku!!!
tali?ni tom
27. 09. 2014 20.41
+2
nekak se mi dozdeva da je amerika po ovinku prišla še do sirske nafte! čedalje bolj verjamem da is ni nastala kar tako iz dolgčasa ampak ameriše pomoči da se končno znebijo Assada! ampak , pustimo času čas , resnica bo že odzunaj enkrat!
tuptup
27. 09. 2014 20.30
+1
resolucija vs prepoveduje novačenje vojakov, prosim pošljite kar svoje ker vaši ne bojo odgovarjal za nobeno stvar , drugi pa lahko končajo na sodišču. pa čim prej rešite to zadevo, da se vrnemo k obnovi in gospodarstvu v svetu. seveda če ste za to in so vaši interesi enaki verjamem večini populacije na tem planetu. ampak dvomim da so, sit lačnega ne razume.
Hilarij71
27. 09. 2014 20.18
+4
eheheheheee - kakšno soglasje UN, prosim vas. Ni bilo nobenega soglasja UN 1999 leta.
ProUSA
27. 09. 2014 20.15
+1
Edino pravilno, še eno našo enoto tja...
Te vidim
27. 09. 2014 19.34
-5
Ma ne, a res al kwa. Ti amerigosi jih streljajo dobesedno.
belicigo
27. 09. 2014 17.52
-5
Ne navijam za IS ampak bi jim res privoščil spodobno protizračno obrambo, da sklatijo par avijonov in pristrižejo peruti tem amerikancom.
Klimova
27. 09. 2014 21.57
+1
tisti, ki so ti prilepili minus naj malo razmislijo o tem, da izstrelki amerosov po "nesreči" letijo tudi po otrocih in nemočnih
tatanka_yotanka
27. 09. 2014 16.35
+12
Vojno v Iraku so zanetili amerikanci, prav tako v Afganistanu, potem so posegli tudi v Libijo, sedaj pa v Sirijo, nasljedni na vrsti je Iran. Vse te vojne zanetijo in potem obsrkbijo z orožjem domače upornike kako bi oslabili napadeno državo in kako bi njihovih vojakov čim manj padlo. Potem ko vojna uide kontroli oziroma če jo domači izdajniki (uporniki ) ne uspejo dokončati amerikancem v prid, pridejo pol oni z tehniko, zračno kopensko silo ter jo dokončajo ! Amerikanci imajo resno težavo , a to je ogroženost njihovega PETRODOLARJA , kje da bi ohranili njegovo vrednost vodijo vojne tam kje je nafta in kje so pomembne strateške lokacije za nemoteno distribucijo nafte. Ko nafto bojo nehali plačevasti v US $ , bo tudi lahko 3 svetovna vojna, ali pa konec tiste Amerike katero smo poznali ! Amerika (federal rerserve) že dall časa tiska denar brez pokritja in z njim plačujejo nafto, posojajao ga državam v krizi. Pri sposojanju je njihov namen da ga določena država čim več vzame kako kredita potem nebi mogla vračati nazaj, saj potem lahko poceni prevzamejo državne obveznice in na ta način (brez vojne) pridejo do novih resursov in kapitala. Torej natiskati denar brez pokritja - ga sposoditi tistima kateri potrebujejo kredite - in živeti na račun drugih. Isto je z nafto - dokler se nafta plačuje z $ kateri se tiska po potrbi odvisno od povpraševanja ( kot ga tržišče zahteva) oni majo veliko korst !!! Amerika je svetovni parazit in da bi ta parazit preživel bo naredil vse kr je potrebno , saj majo kapital. tehniko in vojsko !
StrikeOne
27. 09. 2014 16.45
+9
Vse točno! Razen tega da so američani paraziti. V resnici so paraziti tisti, ki vodijo in si lastijo ameriko in američane isto tako eu. Vsi vemo o komu govorim!
luckyss..
27. 09. 2014 17.24
+1
bozicki
27. 09. 2014 16.32
+4
Sirske zmirne opozicije NI! Kar naj bi je bilo, je že vsa pri ISILu. Oborožena z NAŠIM DENARJEM, rastla je z NAŠO PODPORO! Seveda \"našo podporo\" v ZDA pravljicah. NAS NOBEDEN NIČ NE VPRAŠA, posledice pa moramo potem prenašati MI!
puspan
27. 09. 2014 22.30
Joj kako lepo, da imas vsaj enkrat tudi ti malo stroskov s so zadevo.