Tujina

'Isis lahko v mesecu dni doseže Evropo, v naslednjem mesecu pa ZDA'

Riad, 01. 09. 2014 07.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Če proti islamskim skrajnežem, ki v Iraku in Siriji sejejo smrt, ne bo ukrepanja, bodo kmalu udarili v Evropi in nato tudi v ZDA, opozarja savdski kralj. Terorizmu se uprite s silo, razlogom in hitrostjo, je dejal.

Kralj Abdulah
Kralj Abdulah FOTO: Reuters

Savdski kralj Abdulah je opozoril, da če ne bo hitrega ukrepanja, bo Zahod postal naslednja tarča islamskih skrajnežev, ki pustošijo po Siriji in Iraku in so na delih teh dveh držav že razglasili kalifat.

"Če jih bomo ignorirali, sem prepričan, da bodo Evropo dosegli v enem mesecu, v naslednjem pa še Ameriko," je dejal za televizijo Al Arabija. "Terorizem ne pozna meja in njegove nevarnosti bi lahko prizadele številne države, ki ne ležijo na Bližnjem vzhodu," je nadaljeval.

Govoril je na sprejemu za veleposlanike, med katerimi je bil tudi veleposlanik ZDA, ki so velike zaveznice Savdske Arabije. Hkrati je države pozval, naj se pridružijo Protiterorističnemu centru Združenih narodov, ki je bil ustanovljen leta 2011, Riad pa mu je odobril sto milijonov dolarjev sredstev.

Organizacija Islamska država (Isis) zelo hitro napreduje tako v Siriji, kot tudi v Iraku, s tem pa je že povzročila zaskrbljenost po svetu. Njeni borci so pobili na stotine ljudi, izvajajo pa tudi kruta obglavljenja. Med drugim so obglavili tudi ameriškega novinarja Jamesa Foleyja in posnetek tega dejanja objavili na spletu.

V luči tega fenomena, je neukrepanje nesprejemljivo, trdi kralj. "Vidite, kako obglavljajo in otrokom na ulicah kažejo odrezane glave," je dejal in takšna dejanja označil za kruta.

"Za vas ni nobena skrivnosti, kaj so naredili in kaj še bodo. Prosim vas, da to sporočilo prenesete svojim voditeljem: 'Terorizmu se uprite s silo, razlogom in hitrostjo'".

Ameriški zunanji minister John Kerry je v petek pozval k oblikovanju globalne koalicije za boj proti genocidni naravnanosti Isisovih skrajnežev. Dodal je, da se bo skupaj z obrambnim ministrom Chuckom Hagelom ob robu vrha Nata sestal z evropskimi kolegi in jih skušal prepričati o sodelovanju v boju proti Isisu. Pot bosta nato nadaljevala na Bližnji vzhod, kjer bosta iskala podporo tudi med državami, ki so zaradi Isisa najbolj prizadete. Kerry je zagotovil, da Isisu ne bodo dovolili širitve v druge države.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (479)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

darko.18.8.
03. 07. 2015 00.28
bojo prsel v slovenijo jim bojo itak vso vojasko opremo pokradl politiki pol jim bo pa jansa sou patrije prodajat
justime
03. 09. 2014 17.18
+3
isis obstaja in deluje že po celem svetu. financirani so tudi s strani takih kot je ta ata tam gori le da se jih ta hudičevo boji ker sodeluje in trguje z američani katere pa takoimenovani teroristi in skrajneži ne obožujejo kaj preveč. strah je najbolj tiste države ki so pošiljale svoje enote na misije in morije prav k tem ljudem ki bodo to na svoj način vračali. za vsem tem pa stoji že hudo paranoična amerika ki je vse to zakuhala in to vsi dobro vemo zakaj in na kakšne načine ter da se večino vsega kuha vnjihovi kuhinji. ne obtožajte vseh muslimanov nekateri so se prodali drugi so ostali zvesti svojim običajem ter branijo svoje in poskusite se postaviti v kožo na desetine tisočih ljudi v teh islamskih državah v katere so hodili tujci le zaradi materialnih dobrin in požrtosti ropati in pobijati in kaj se je še vse kaj drugega dogajalo zadnjih 40 let kar se ne ve zaradi ameriške "poštenosti" in mirovnih sil...ne verjemite vsemu kar vam amerosi poskušajo vsiliti
devourer
03. 09. 2014 15.04
+1
evropo dosegli v 1 mesecu? hahahah ne spravljajte me v smeh ker jih bo tako ali tako izrael zdrobil preden bodo te njihove kamele na noge postavili. če pa bo jim po nekem čudežu uspelo priti v evropo pa jih bo EU tako ali tako razbil v parih dneh ker tale fanatiki nimajo vojske in nobene strategije ampak samo kup psihičev ki samo pobijajo tam kjer se folk ne more branit :)
Lublančan
02. 09. 2014 09.54
+7
Muslimani v sloveniji bodo morali položiti karte na mizo in pojasniti, kakšni so njihovi pogledi na skrajni islam.
kalirofnia
02. 09. 2014 10.55
+7
točno tako... jaz bi jih najprej vprašal kako gledajo na sharia law ali ga podpirajo.. vsi ki ga podpirajo bi jih označil za skrajne muslimane... poleg tega mi ni jasno zakaj zmerni muslimani nena spremenijo in revizirajo Koran, tako kot je naredila Biblija in se spusti najbolj krvoločne verze ven
Lublančan
02. 09. 2014 11.14
+5
Sheriatsko pravo bi morali v Sloveniji z zakonom prepovedati in vse, ki ga podpirajo izgnati iz države. Če ne bomo sedaj dosledni se nam bo še maščevalo.
kalirofnia
02. 09. 2014 11.55
+4
tako je, se strinjam... če ne bomo striktni pri tem potem bomo čez 10,20,30 let plačali OGROMNO ceno za to
Primož Urankar
02. 09. 2014 08.00
+1
Kok nas tet poneumljajo :) Bi jih kar drago placali ce jih ne bi poznali ... Čuj kaj pravi ... koalicijo proti IS :D ahahahaha kukr da se odpravljajo na mars ... Ko je blo pa treba vletet v iraq so kr po hitrem postopku.
Zdrahovic
02. 09. 2014 01.12
+6
par bomb pa bo mir
BioKokos
02. 09. 2014 00.10
+1
mi vam bomo pokazali "teror" ampak brez orožja :)
BioKokos
01. 09. 2014 23.58
+1
BRIŠETE KOMETARJE, RESNICE NOVICE ;)
BioKokos
01. 09. 2014 23.31
+2
zazrite se v oči "modela" na sliki ;)))))))))
BioKokos
01. 09. 2014 23.30
+3
LJUDJE PRELEPI ! ZAKAJ NEDOJAMETE DA SE NIKOLI NI ŠLO ZA MUSLIMANE,KRSTJANE.. VEDNO SE JE ŠLO SAMO O DOBREM IN SLABEM !!! SLABA STRAN SE ZAVEDA KAKŠNI PRELEPI ČASI SO , ČAS JE DA TUDI DOBRA STRAN SPREVIDI ! MAKE PEACE !!
ONniON
01. 09. 2014 23.05
+2
praga nima džamije
kalirofnia
01. 09. 2014 21.47
+13
moj komentar pa ponovno izbrisan, pa saj ne moram verjet... pa kaj se res ne sme nič kritičnega proti islamu napisat? še enkrat prilepljam moj izbrisan komentar... v kolikor ga zbrišete mi prosim sporočite ZAKAJ je bil izbrisan? tako da vem ... hvala ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------ Izbrisan komentar: upam da moj komentar spet ne bo izbrisan, saj to je že malo preveč, saj nisem napisal nič sovražnega le dejstva sem navedel... Jaz mislim da je kar nekaj muslimanov ki ta bolj skrajni islam podpirajo potihem (so naredili ankete in je bilo cca 30-40% podpornikov sharia law). Sharia law pa vsebuje - kamenjenje do smrti, obglavljenje, sekanje rok... Islam ni samo religija, ampak je celota vsega, za muslimane je Koran edina in zadnja knjiga ki jo potrebujejo... vsebuje politični sistem, kalifat, pravni sistem... Vedno sem bil zelo zelo liberalen (za pravice gejev, multikulture, nikoli rasist za mene je vse isto ali beli, črni ...), ampak islam pa enostavno ne spada v demokratični sistem. Zato pa številni protestniki in zagovorniki sharia law v Evropi zavračajo demokracijo, ker sharia law in demokracija sta si nasprotji. Kot je razvidno muslimani v določenih mestih v Angliji, Franciji, Belgiji itd, kjer so v mestih dosegli že npr. 20% ali več muslimanov, že zahtevajo uvedbo sharia law in ukinitev demokracije, sprva seveda samo tisti skrajni islamisti, a mislim da jih velika večina muslimanov potihem podpira. In ko bodo v zadostnem številu bodo tudi tihi podporniki ki izvajajo zmeren islam glasni podporniki. Upam da moj komentar spet ne bo izbrisan, saj ne vsebuje nič žaljivega, nič napadalnega... ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- v kolikor bo ponovno izbrisan navedite še prosim razlog. hvala!
Lublančan
02. 09. 2014 09.53
+2
pkorosec
02. 09. 2014 22.08
+2
absolutni se strinjam. Tudi sam sem nekoč kot zelo liberalna oseba podpiral tudi muslimane, ampak včasih je nasilen in ekstremen islam bil omejen le na BV. Takrat sem verjel miroljubnemu islamu in da je islamski teror le odgovor na krivičen ameriški imperializem. Kakšn romantična laž. Problem ni le v ameriškem imperializmu, ampak v islamu kot veri. Tako kot si napisal. Pri njih je koran prva in zadnja knjiga in mnenje nekoga, ki jim je bil vcasih naklonjen, prav nic ne zanima v kolikor ni 100% v skladu s religijo kot vrhovno inštanco našega življenja. Se bojim da bo tudi ta komentar izbrisan.
Krta?a 21
01. 09. 2014 21.41
Letter Mazzini to Albert Pike - drzijo se scenarija kot pijanec plota....
zaletavcek
01. 09. 2014 21.24
+5
Islamski skrajnezi ISIS,nastali leta 2004 kot Jamāʻat al-Tawḥīd wa-al-Jihād,oktobra 2004 vodja Abu Musab al-Zarqawi prisgeli zvestobo Osami Bin Ladnu in spremenil ime v Tanẓīm Qāʻidat al-Jihād fī Bilād al-Rāfidayn,znana bolj kot Al-Qaeda itditditd,leta 2013glede na to da so se razsirili se na Sirijo je nastal ISIS, tako da ni nic novega,imena spreminjajo,vodje itd.....skupina jihadistov dejavna v Siriji in Iraku ....isto sranje drugo pakovanje....dejavni in predvsem podrocja ki jih hocejo prevladat zacensi z Irakom so se Sirija,Jordanija,Izrael,Palestina,Libanon,Ciper in obmocje juzne Turcije...proglaseni pa kot teroristicna organizacija s strani ZDA, V.Britanije, Avstralije, Kanade, Indonezije in Savdske Arabije(zato se mu tresejo hlace),ker je najblizji :) ..... in prosim ne brisat komentarja,ker sm porabu kar neki casa,sploh pa z originalnimi imeni....LP
Misija1
01. 09. 2014 22.56
+5
Ja sej, Savdskemu kralju se tresejo hlace, še celo lastnih se boji! Sicer pa, to so klovni prve klase, lahko delajo tezave po rurarnih obmocjih arabskih drzav, kjer zivijo vecinoma civilisti, lokalne policije ni ali pa je podkupljena s strani ISISa ali pa so policaji celo pripadniki slednjega. Vojska je slabo izurjena, gladko podkupljiva, ko pride do vecjih bojev, vecinoma od te vojske ostane kup vojakov, ki letijo na vse strani da bi se izognili sekanju glav. Ko bi tile ISISovci prisli do Turcije, bi hitro vidli, kako se ene vecje vasice ne morejo zasest! Kje je se Evropa, kaj sele Amerika.
Krta?a 21
01. 09. 2014 21.10
+8
Sicer pa tudi ce pridejo, cez alpe ne bojo prisli, so ze enkrat obracal....pred par stoletji....
Krta?a 21
01. 09. 2014 21.08
-1
Amerika, izrael in savdska arabija je nova os zla kot se je pred leti izrazil bush....
AnonimniSlo
01. 09. 2014 21.06
+5
Kakšno NEVERJETNO PRANJE MOŽGANOV. 24ur lahko vas je sram :) Resnično upam da odgovorne zaprejo ko resnica pride na sončno stran alp. Fak kje jst živim.. Ljudje če hočte zvedt resnico vam srčno svetujem da se izogibate VSEH slovenskih medijev ker so skoruptirani do amena. Za bolj realno sliko sveta vam srčno priporočam da gledate Russia Today, Press TV. Poskuste, škodt vam ne more.. 1 tedn glejte druge medije potem pa pridte nazaj na 24ur in vam garantiram DA VAM BO SLABO.
Peace&Love
01. 09. 2014 22.47
+1
ubistvu so vsi mediji pod eno družino tako da, edino še internet je dokaj free, ampak razve se samo uno kar hočejo da se razve...
gizmohizmo
01. 09. 2014 20.21
+3
Ja,prav tako sw predstavlja,kot da prihaja,kot nekoć grozoviti Džingiskan in bo morija vse povsod in oh in joh,Res mi je zćal tistih ljudi ,ki jih pobijajo na tak grozovit naćin,pa se drugje tudi umira po svetu za diamante,drage rudnine za naše elwktronske naprave, za zlato ipd. Ne poskušam pomanješevati zla ki ga povzroćajo a vedno se vprašam,zakaj nas tako sovražijo,iz ćistega miru najbrž ne?
Misija1
01. 09. 2014 22.51
+3
zaradi vere, kaj pa mislis? Za razliko od krscanstva, ki je podobno delalo 400 let nazaj, oni to delajo danes. Velika sreca je samo ta, da prakticno vse razvite drzave niso nosilke te veroizpovedi in kot taksne, muslimanske drzave nikoli ne bodo zavladale svetu, saj neizobrazen folk ne more vodit drzave, ne more razvijat in delat na napredku. Ko drzavo vodi vera, se ji ne pise nic dobrega. Tako da zavzetje Evrope in Amerike so mokre sanje vsakega clana ISIS. Gladko lahko trdimo, da par 1000 glava vojska ISISa, ne more unicit niti kaksnega majhnega mesta v Evropi, kaj sele kaj druga.
ONniON
01. 09. 2014 20.06
+14
najbolj pametno so naredili švicarji , prepovedali gradnjo džamije na referendumu in omejili priseljevanje , ker oni vedno kaj je za njih najboje , drugi so se jim pa smejali in pravili da so rasisti in še ne vem kaj ... imeli so popolnoma prav, tudi avstralci nimajo džamije
nevski
01. 09. 2014 19.59
+4
Saydski kralj je v škripcih in nujno rabi NATO posredovanje proti ISISu, saj če bi poslav proti njim savdsko vojsko, bi se ta pridružila Kalifatu.
ONniON
01. 09. 2014 20.08
+2