Tujina

Belgijca, ki je 'moškemu s klobukom' predal denar, spoznali za krivega financiranja teroristov

Birmingham, 06. 12. 2016 17.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Britansko sodišče je 26-letnega Belgijca, ki živi v Birminghamu, spoznalo za krivega nudenja finančne pomoči osumljencu za lanske bruseljske in pariške teroristične napade Mohamedu Abriniju. Preiskava je pokazala tudi, da je Abrini pod pretvezo turista v Veliki Britaniji pregledoval potencialne lokacije za napade.

Britanske oblasti so Zakario Boufassila spoznale za krivega, da je Mohamedu Abriniju, bolj znanemu kot "moški s klobukom", ki ga poznamo iz terorističnih napadov v Bruslju, v parku v Birminghamu predal 3.000 britanskih funtov (3.552 evrov). Šlo naj bi za denar, namenjen delovanju različnih terorističnih celic po svetu in financiranju terorističnih napadov. 26-letnemu Belgijcu, podporniku samooklicane Islamske države, ki živi v Birminghamu, zaradi tega zdaj grozi zaporna kazen.

Zakaria Boufassil
Zakaria Boufassil FOTO: AP

Abrini, kurir za teroristične celice v Parizu in Bruslju, je Veliko Britanijo obiskal med 9. in 16 julijem lani, ko je tudi prevzel denar od Boufassila. Pri predaji denarja pa je sodeloval tudi 27-letni Mohamed Ali Ahmed, ki je krivdo priznal že pred štirimi tedni. 

Preden je Abrini odpotoval v Veliko Britanijo na srečanje z njima, se je prek Istanbula pretihotapil v Sirijo in se srečal z Abdelhamidom Abaaoudom, ki naj bi bil glavni akter pariških napadov 13. novembra lani, v katerih je bilo ubitih 130 ljudi.

Preiskovalci menijo, da sta Ahmed in Boufassil denar vzela z računa na eni od britanskih bank, na ime Anouar Haddouchi. Gre za še enega Belgijca, ki je živel v Birminghamu in se je tudi pridružil ISIS.

Boufassil trdi, da so izkoristili njegovo naivnost

Boufassil je na sodišču sicer priznal, da se je v parku sestal z Abrinijem, a zanikal, da bi bil sestanek kakorkoli povezan s terorističnimi dejanji. Zase pravi, da je preprost fant, ki ga zanima le kajenje marihuane, njegovo naivnost pa je izkoristil Ahmed, ki mu ni nikoli povedal, da je Abrini, za katerega trdi, da ga ni nikoli prej videl, "slab fant". A podatki njegovega mobilnega telefona dokazujejo, da je bil Boufassil z Ahmedom v stalnih stikih pred predajo denarja in tudi po njej.

Kot je znano, so belgijske oblasti 31-letnega Abrinija aretirale 8. aprila letos in ga obtožile sodelovanja pri terorističnih napadih na belgijskem letališču Zaventem 22. marca, kjer je umrlo 32 ljudi. Istočasno so ga francoske oblasti iskale tudi v povezavi s terorističnimi napadi 13. novembra lani v Parizu, v katerih je umrlo 130 ljudi. Belgijska policija je na njegovem mobilnem telefonu našla fotografije parka v Birminghamu, kjer je julija lani potekal prevzem denarja.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Napade načrtovali tudi v Veliki Britaniji?

Abrini je policiji priznal, da je denar, ki ga je dobil od Boufassila, dal bratu Abelhamida Abaaouda, ta pa naj bi vsega zapravil za avtomobile, obleke in zabavanje.

Preiskovalci pa so v nasprotju s tem prepričani, da je šel denar za financiranje teroristične celice, ki stoji za napadi. Abrinijevi julijski obiski stadiona nogometne ekipe Manchester United, nakupovalnega centra Bull Ring v Birminghamu in več igralnic so bili po njihovem mnenju le krinka, s katero je pod pretvezo turista pravzaprav pregledoval potencialne lokacije za napade.

"Ne v Londonu, ne v Birminghamu in ne v Manchestru nisem bil z namenom, da bi se pripravljal na kakšen teroristični napad," pa je Abrini dejal na sodišču. "Nikakršnega načrta ni, da bi napadli Veliko Britanijo. Kakor mi je znano, je Francija tista, ki se je razglasila za sovražnico Islamske države. Velika Britanija ima boljšo tajno službo in boljše tehnike opazovanja, zato bi jo bilo težje napasti. Prav tako nisem nikoli slišal za kakšne kontakte v Siriji, ki bi bili britanskega porekla," je še dodal.

Tožilec: To je le delček v sestavljanki, ki ji pravimo Islamska država

Nobenega dvoma ni, da je bil denar Abriniju predan z namenom podpiranja terorističnih dejanj, pa je na sodišču dejal tožilec Max Hill.

"Ta primer dokazuje, kako teroristi delujejo in se pripravljajo na napade. Potrebujejo denar, ta k njim pa prihaja po različnih kanalih in v različnih vsotah. Namenjen je tudi v Sirijo, še posebej daešu, pa tudi njihovim borcem, kot je Haddouchi. Ta primer je le ena priložnost, en delček sestavljanke, ki ji pravimo Islamska država," je dejal.

Boufassil in Ahmed bosta kazni dočakala na sodišču 12. decembra.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

semtvojavest
06. 12. 2016 18.27
+11
itak, tipičen pripadnik religije ljubezni in miru - nič kriv