Tujina

'Iskanje krivcev v tem trenutku ni ključno. Pogrešano podmornico pa bomo iskali, dokler bo treba'

Buenos Aires, 24. 11. 2017 18.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Argentini so se razplamtele strasti zaradi pogrešane podmornice. Tako svojci pogrešane 44-članske posadke kot tudi del politike mornarico obtožujejo, da je prikrivala podatke. Predsednik države Mauricio Macri je svojcem obljubil, da bodo podmornico iskali, dokler bo treba.

Mauricio Macri
Mauricio Macri FOTO: YouTube

"V tem trenutku ni ključno iskanje krivcev," tako argentinski predsednik Mauricio Macri, ki je svojcem 44-članske posadke pogrešane podmornice ARA San Juan obljubil, da bodo iskali "dokler bo treba".

Macri se je tudi srečal s predstavniki argentinske vojske, potem ko je mornarica zadnje dni postala tarča ostrih kritik svojcev in dela politike, češ da prikriva informacije.

Svojce so nazadnje razjezila poročila o tem, da naj bi na lokaciji, kjer naj bi se nahajala podmornica, že pred dnevi prišlo do eksplozije, pristojni pa naj bi celo domnevali, da je bila ta za člane posadke usodna. Oče enega od pogrešanih članov posadke je dejal, da naj bi mu zanesljiv vir povedal, da "so vsi mrtvi", so poročali argentinski mediji.

"To je za vse zelo težko obdobje. Seveda predvsem za svojce, a izginotje in iskanje podmornice se je dotaknilo vseh Argentincev," je dejal Macri, ki je posvaril pred prehitrim obtoževanjem domnevno krivih. "Najprej moramo ugotoviti, kaj se je pravzaprav zgodilo," je poudaril.

Upanja, da bi člani posadke še vedno bili živi, sicer skoraj ni več, saj se je rok, do katerega naj bi jim zmanjkalo kisika, že zdavnaj iztekel. In medem ko Macri verjame, da bodo tudi z mednarodno pomočjo podmornico našli, prav tako pa odkrili vzroke tragedije, so svojci prepričani, da že vedo, kaj se je zgodilo.

Oblasti obtožujejo, da so njihove bližnje poslale na "samomorilsko misijo" na razmajani podmornici, ki bi morala že zdavnaj končati na smetišču. Podmornica je bila izdelana leta 1983 v Nemčiji. Dolga je 66 metrov, doseže hitrost do 45 kilometrov na uro, njen doseg pa je 22.224 kilometrov.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ramzess
25. 11. 2017 14.16
Seveda je ključno oz. pomembno, ... in naj ne se dela ima svetniški sij, kot zgleda na sliki.
Talent212
24. 11. 2017 19.14
+11
Zamenjaj v naslovu besedo "podmornico" z besedo "denar" in imamo slovensko politiko.
nergach
24. 11. 2017 19.43
+2
Uredništvo, današnji vic na desni je eden boljših. Včasih objavljate oslarije.