Tujina

Islamistu zaradi uničenja kulturne dediščine v Maliju devet let zapora

Haag, 27. 09. 2016 12.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
N.Š.K./STA
Komentarji
0

Malijskega džihadista, ki je omogočil skupini malijskih upornikov dostop do zaščitenega svetišča v Timbuktuju, ki so ga le-ti uničili, je sodišče v Haagu obsodilo na devet let zapora. Gre za zgodovinsko sodbo, saj obravnava vojni zločin, povezan z napadom na svetovni zgodovinski in kulturni spomenik.

Meddržavno kazensko sodišče v Haagu je izreklo sodbo malijskemu džihadistu zaradi vojnih zločinov in uničenja svetovne kulturne dediščine v Timbuktuju. Moški je zaradi uničenja devetih zaščitenih mavzolejev in mošeje v malijskem mestu Timbuktu obsojen na devet let zapora. 

Mahdi je nadzoroval napade na vseh deset mavzolejev in mošejo na območju pod zaščito Unescove svetovne kulturne dediščine, je na sodišču dejal predsedujoči sodnik Raul Pangalangan. "Senat je soglasno odločil, da je al Mahdi kriv vojnega zločina napada na zaščiteno območje," je dodal. Poudaril je, da gre za zelo hud zločin.

Ahmad al Faqi al Mahdi je pred sodiščem dejanje priznal in ga obžaloval.
Ahmad al Faqi al Mahdi je pred sodiščem dejanje priznal in ga obžaloval. FOTO: AP

Ahmad al Faqi al Mahdi, znan tudi kot Abu Turab, je konec avgusta priznal, da je leta 2012 ukazal napade na Timbuktu in tako postal prvi, ki se je na haaškem sodišču izrekel za krivega. Poleg tega je tudi prvi islamski skrajnež, ki se je znašel na sodišču zaradi uničevanja kulturne dediščine. Ahmad naj bi prav tako sodeloval pri uničenju, čeprav naj bi sprva poskušal upornike odvrniti od tega dejanja.

Sodišče je v razsodbi zapisalo, da se je Ahmad pokesal za storjeno dejanje, ki ga resnično obžaluje. To okoliščino pa so nato upoštevali pri izreku kazni.

Skupina malijskih upornikov je uničila devet zaščitenih mavzolejev v Timbuktuju.
Skupina malijskih upornikov je uničila devet zaščitenih mavzolejev v Timbuktuju. FOTO: AP
Ta primer bi lahko pomenil osnovo za nadaljnja takšna sojenja, saj so skrajni islamisti zadnja leta uničili več zaščitenih kulturnozgodovinskih objektov.

Gre za zgodovinsko sodbo, saj obravnava vojni zločin, povezan z napadom na svetovni zgodovinski in kulturni spomenik. Je tudi prva, ki je povezana s konfliktom v Maliju. "Sodba je težko pričakovana," je povedal direktor malijske nacionalne dediščine Lassana Cisse. Dodal je, da mora biti to precedenčna kazen.

Timbuktu so več mesecev napadali džihadisti, ki sledijo skrajni verziji islamskega prava. Uničili so več mavzolejev, ki so izvirali iz 15. in 16. stoletja, ko je Timbuktu veljal za gospodarski, intelektualni in duhovni center.

Sodišče je ugotovilo, da je bil al Mahdi voditelj pretežno tuareške skupine Ansar Dine, povezane z vejo Al Kaide v Magrebu. Njegova skupina je bila ena od tistih, ki so začasno prevzele nadzor nad obsežnim severom Malija leta 2012. Mednarodnemu kazenskemu sodišču so ga predali septembra lani.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1