Tujina

Istanbul preplavile rdeče zastave, država išče nove 'čiste' delavce

Istanbul, 24. 07. 2016 17.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Istanbulu je potekalo veliko skupno zborovanje turške vladajoče in opozicijske stranke proti poskusu državnega udara. So pa bili zbrani zaskrbljeni tudi zaradi izrednih razmer. Turška vlada pa išče nove delavce, ki bodo zasedli izpraznjena mesta po čistki.

Istanbul
Istanbul FOTO: AP

V Istanbulu je potekalo veliko skupno zborovanje turške vladajoče Stranke za pravičnost in razvoj (AKP) in opozicijske Ljudske republikanske stranke (CHP) proti poskusu državnega udara, ki ga je pred dobrim tednom dni skušal izvesti del turške vojske. Osrednji trg Taksim, kjer se je zbralo na tisoče ljudi, je preplavljen z rdečimi zastavami.

V morju turških zastav je videti tudi portrete očeta turške republike Mustafe Kemala Atatürka. "Mi branimo republiko in demokracijo", "Suverenost brezpogojno pripada narodu", "Ne - državni udar, da - demokracija", je pisalo na številnih plakatih, ki so jih nosili udeleženci zborovanja.

Udeleženci pa niso zavračali samo državnega udara, temveč so izražali tudi zaskrbljenost zaradi uvedbe izrednih razmer in nasprotovanje predsedniku Recepu Tayyipu Erdoganu. "Ne državnemu udaru, ne diktaturi, oblast narodu", "Turčija je laična in naj takšna ostane!", "Mi smo vojaki Mustafe Kemala," piše na transparentih.

Na trgu Taksim in v njegovi okolici so veljali strogi varnostni ukrepi. V bližini trga so nameščena lahka oklepna vozila in vozila z vodnimi topovi.

Iščejo nove 'ćiste' delavce

Turška vlada je danes napovedala na tisoče novih zaposlitev, s katerimi bo zapolnila izpraznjena mesta po čistki, ki je sledila spodletelemu poskusu državnega udara. Od takrat so odpustili več kot 50.000 javnih uslužbencev.

Minister za pravosodje Bekir Bozdag je napovedal imenovanje 3000 novih sodnikov in državnih tožilcev, minister za izobraževanje Ismet Yilmaz pa zaposlitev 20.000 novih učiteljev.

Učencem, ki so prej hodili v zasebne šole, bodo sedaj zagotovili učitelje, ki jih bo potrdila država. "Našim učencem sporočamo naslednje: nihče ne bo na slabšem. Naši mladini bomo zagotovili veliko boljšo izobrazbo kot prej," je dejal Yilmaz.

Po poskusu državnega udara je bilo odpuščenih ali aretiranih skoraj 3000 zaposlenih v pravosodnem sistemu, licenco so odvzeli 21.000 učiteljem. Več kot 13.000 ljudi so aretirali, od tega jih je 6000 pridržanih.

V soboto je turški predsednik Recep Tayyip Erdogan izdal odlok o zaprtju 2341 institucij - med njimi šol, dobrodelnih ustanov in medicinskih centrov - ki naj bi bili povezani z verskim voditeljem Fethullahom Gülenom. Vlada namreč trdi, da prav Gülen, ki živi v ZDA, stoji za poskusom puča in vzpostavitve "vzporedne države" v turški vojski, pravosodju in uradih. Državni udar se je začel 15. julija, v njem je umrlo 260 ljudi. Gülen vpletenost v dogajanje zanika.

Bozdag je sicer danes ponovil poziv vlade Washingtonu, naj klerika izroči Turčiji. ZDA so pred dnevi dejale, da bi morale za kaj takega najprej dobiti zadostne dokaze o Gülenovi krivdi.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ivan.z Doba
25. 07. 2016 18.56
Erdogan je dal zapreti 62 otrok, starih od 15 do 17 let, dijake vojaške šole, ker so sodelovali v "državnem udaru"! Demokrat, ki ga podpirajo ZDA in EU.
Jožajoža
24. 07. 2016 21.38
-5
v jugi smo imeli javni uslužbenci manjše plače, kot so jih imeli naši delavci, ki so trdo delali, da so nas policaje,sodnike,bančnike.......v glavnem trote družbe, plačevali. bili smo pa vdani državi, in smo delali v korist naroda,mi javni uslužbenci, danes javni bogovi. erdogan, samo čisto v javnem sektorju naredi,po vasi povprašaj, kdo ti je lojalen, kdo je v življenju kaj delal, prigospodaril, in na tega se boš lahko zanesel, pa še delal bo. lenuhov iz blokov se pa izogibaj. takim dati boljše podpore, kot pa delo,delat ne znajo,
ficfiric 1
25. 07. 2016 09.00
+1
Mam cel kup sosedov lenuhov v hisah..pa vsak ma vsaj 5 traktorjev...pa se znajo vozt gor pa dol...pa 10 prikljuckov menjat na dan...po moznosti se tiste ki se sploh ne uporabljajo v tistem letnem casu...no ja...je treba prikazat da padejo subvencije...ker ne naredim toliko kot sosed, saj nimam traktorjev in celotne eskadrilje prikljuckov sem lenuh....no vazno da slovenski knet rest trpi in dela...pa zulje na riti od sedenja na traktorju....;-)
karp
24. 07. 2016 21.27
-1
Tko bi moral pri nas naredit v javni upravi in državnih podjetjih.
tali?ni tom
24. 07. 2016 21.20
+3
ko sds pri nas! kdor ni z njimi je proti! ne glede na vse! ko turki ki propagirajo namišljen puč! skratka,je nekaj deset procentov folka ki bi za to da so na oblasti prodali lastne duše! n nekaj jih je v tej zadevi od države sloveniji!
mallonge
24. 07. 2016 19.42
+3
Vsi sezut čevlje in umit noge, pa bo.
žlikrofi
24. 07. 2016 19.53
+3
PR NAS PA RUMENE IN BELE BADIERE SRAMOTE SDS