Tujina

Italija na zagovor poklicala francoskega veleposlanika 

Rim, 31. 03. 2018 22.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Italijansko politiko je razburila poteza francoskih varnostnih organov, ki so oboroženi vstopili v kliniko na italijanski železniški postaji, kjer so od migranta zahtevali vzorec urina. Nevladna organizacija, ki upravlja s kliniko, je sporočila, da so se Francozi resno vmešali v njihovo delo. Francozi se branijo, da je šlo vse po predvidenih postopkih. 

Uradna Italija je že poklicala na zagovor francoskega veleposlanika.
Uradna Italija je že poklicala na zagovor francoskega veleposlanika. FOTO: AP

Oboroženi francoski varnostni organi so z migrantom vstopili na kliniko na železniški postajo na meji z Italijo, ker je seveda razburilo italijansko politiko. Peterica je od migranta zahtevala, naj odda vzorec urina v prostorih zahodno od Torina, navajajo italijanski mediji. Klinika se nahaja okoli kilometra od italijanske meje. Italijanski politiki so potezo Francozov že ostro obsodili. 

Še več, francoski veleposlanik Christian Masset v Italiji se je moral že zglasiti na italijanskem zunanjem ministrstvu v Rimu, da bi pojasnil, kaj se je pravzaprav zgodilo. 

Zdravstvena organizacija Mavrica za Afriko, ki upravlja s kliniko, je tvitnila, da so francoski mejni organi oboroženi vstopili v kliniko Bardonecchia, kjer so migranta prisilili, da je dal vzorec urina, ustrahovali pa so tudi zdravnika in mediatorja ter odvetnike. Organizacija je sporočila, da so se francoski obmejni policisti resno vmešali v delo nevladne organizacije. Dodali so, da francoska meja postaja vse bolj militarizirana. Pozvali so še, naj Francija spremeni svoj odnos do migrantov. 

Francoska vlada se je že odzvala. Sporočila je, da so obmejni policisti prosili za dovoljenje za vstop v kliniko na železniški postajo v italijanskem kraju in da so jim vstop dovolili. Pojasnili so, da so francoski varnostni organi na vlaku proti Italiji sumili, da ima potnik iz Nigerije pri sebi droge. Francozi so, kot piše BBC, počakali, da potnik sestopi in da so dobili dovoljenje za uporabo klinike, da bi pridobili vzorec urina. Francija vztraja, da so njihovi možje sledili protokolu. 

Rezultati testa na droge so bili sicer negativni. 

Župan Bardonecchie Francesco Avato pa na drugi strani pravi, da so zelo zaskrbljeni zaradi novic in da francoski obmejni policisti niso imeli pravice uporabiti klinike. 

''To je pomanjkanje spoštovanja Italije. Mi nismo Macronovo stranišče,'' pa je komentirala poslanka desničarske stranke Bratstvo Italije Augusta Montaruli

Francoski mediji pa so navajali, da francoske oblasti velikokrat vrnejo migrante v center v Bardonecchio, če jih dobijo na meji. Kraj je namreč prvi kraj v Italiji, kjer ustavi hitri vlak od Pariza do Milana. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3