Tujina

Nemška policija prijela 26-letnega Tunizijca, ki naj bi dan pred napadom govoril z napadalcem

Berlin/Milano, 04. 01. 2017 15.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Tunizijec Anis Amri je pištolo, s katero je pred napadom v Berlinu ustrelil ugrabljenega poljskega voznika tovornjaka, uporabil tudi v streljanju na policista nekaj dni kasneje, je ugotovila italijanska policija. Nobenega dvoma ni več, da je bil Amri napadalec v Berlinu, pravi nemško tožilstvo.

Osumljenca so ustrelili v Milanu.
Osumljenca so ustrelili v Milanu. FOTO: AP

Domnevni napadalec na božični sejem v Berlinu, Tunizijec Anis Amri, je pištolo, s katero je pred napadom ustrelil ugrabljenega poljskega voznika tovornjaka, uporabil tudi v streljanju na policista nedaleč od Milana nekaj dni kasneje, je danes potrdila italijanska policija.

"Forenziki so potrdili: orožje, uporabljeno v berlinskem pokolu s tovornjakom, je tisto, s katerim je Anis Amri ranil policista v Milanu," je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa tvitnila italijanska policija.

Anis Amri, osumljenec za napad v Berlinu
Anis Amri, osumljenec za napad v Berlinu FOTO: AP

24-letni Amri je 19. decembra v Berlinu s tovornjakom zapeljal v množico na božičnem sejmu. V napadu je umrlo 12 ljudi, okoli 50 jih je bilo poškodovanih. Nekaj dni kasneje, 23. decembra, je bil ubit v streljanju z italijansko policijo nedaleč od Milana.

Preiskovalci so že pred tem potrdili, da je imelo orožje, ki ga je Amri uporabil v streljanju z italijansko policijo, enak kaliber kot orožje, uporabljeno za umor voznika tovornjaka.

Amri naj bi iz Nemčije preko Nizozemske pripotoval v Francijo, kjer so ga ujele nadzorne kamere na postaji v Lyonu. Od tem naj bi se prek Chamberyja odpravil v Italijo. Za krajši čas naj bi se ustavil v gorskem mestecu Bardonecchia v bližini Torina, nato pa z vlakom odpotoval v Milano. Pot je nadaljeval z avtobusom v bližnji Sesto San Giovanni, kjer je bil v streljanju s policijo ubit.

Nemško tožilstvo izdalo zaporni nalog za pomočnika napadalca v Berlinu

Nemško tožilstvo je danes sicer izdalo zaporni nalog za domnevnega pomočnika 24-letnega Tunizijca, ki je prejšnji mesec izvedel teroristični napad na berlinski božični sejem. Nalog so sicer izdali zaradi suma poneverbe in kršitev nemške azilne zakonodaje, moškega pa so že prijeli. 

Kot je povedala tiskovna predstavnica nemškega tožilstva, gre za 26-letnega moškega, ki so ga že preiskovali v preteklih dneh, a niso zbrali dovolj trdnih dokazov, da je pomagal Amriju pri izvedbi napada. So pa ugotovili, da je z najmanj dvema lažnima imenoma med aprilom in novembrom 2015 v več mestih izrabil ugodnosti prosilca za azil.

Šlo naj bi sicer za nekdanjega sostanovalca Amrija. Poznala sta se od konca leta 2015, dan preden je Amri izvedel napad, pa sta se tudi srečala v neki restavraciji in intenzivno pogovarjala, še navaja dpa.

Tiskovna predstavnica nemškega tožilstva je še povedala, da zdaj ni nobenega dvoma več, da je bil Amri napadalec na božični sejem v Berlinu. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bAng bAng dAdy
06. 01. 2017 19.11
take je treba sam na kol nabit isto kot v času vpadov turkov, le ta kol je treba namastit z svinjsko mastjo :) drugače kar seješ to žanješ, to kar so delal oz. se delajo po drugih drzavah se jim vse pocasi vraca.
Ramzess
04. 01. 2017 18.08
+0
V uboju voznika tovornjaka, ne v Berlinskem pokolu, tam je bil uporabljen tovornjak, ... ali je po tem morda tam še streljal?
Annunakii
06. 01. 2017 10.44
voznika je ustrelil predn se je zapeljav v ljudi
korintos23
04. 01. 2017 17.08
+2
A ni lepo brez mej? Tank in top lahko voziš po EU in "nikomu ništa"! hahaha
fljfo
04. 01. 2017 17.28
-1
Joj Jugosi, samo da ni mej z vašo Hrvaško, Makedonijo, Kosovom....
Ronin SLO
04. 01. 2017 16.42
+2
Ja uvoženi šoferji?