Tujina

Italijanska politika sklenila koalicijo: Italijanom bo prinesla, kar si državljani želijo - spremembo

Rim, 17. 05. 2018 09.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
STA/N.Š.
Komentarji
2

Italijanska desna Liga in populistično Gibanje pet zvezd sta po enotedenskih pogajanjih dosegla dogovor o koalicijski pogodbi. Gre za 40 strani dolg dokument, ki vključuje 22 točk. Med njimi ni načrta za izstop iz območja evra, ki naj bi se nahajal v osnutku koalicijske pogodbe. Danes naj bi stranki začeli iskati premierja.

Italijanska populistična koalicija napoveduje spremembe.
Italijanska populistična koalicija napoveduje spremembe. FOTO: AP

V programu, ki ga vključuje koalicijska pogodba, je načrt revizije od leta 2012 veljavne pokojninske reforme. Okrepili naj bi boj proti nezakonitemu priseljevanju in v povezavi s tem olajšali izgone. Med drugim naj bi tudi zmanjšali število poslancev. Sistem oskrbe z vodo naj bi ostal v rokah države, dosegli naj bi tudi dogovor o ponovni preučitvi zakona o obveznem cepljenju, navedbe virov povzema avstrijska tiskovna agencija APA.

Vodja Gibanja pet zvezd Luigi Di Maio je koalicijsko pogodbo označil za "največjo politično novost zadnjega leta". "Italijanom bo prinesla, kar si državljani želijo: spremembo," je zapisal.

Imena premierja medtem še ni na vidiku. Tako Di Maio kot prvi mož Lige Matteo Salvini zagotavljata, da bo ta položaj zasedel politik in ne strankarsko neodvisni strokovnjak. Trenutno se kot morebitni kandidat omenja nekdanji novinar in senator Gibanja pet zvezd Emilio Carelli.

Po besedah Salvinija bi lahko z Di Maiom najpozneje do ponedeljka predsedniku države Sergiu Mattarelli predstavila imena premierja in ministrov.

Predstavniki Gibanja pet zvezd in Lige so pogajanja o sestavi vlade začeli prejšnji teden, minuli četrtek pa so Mattarello zaprosili, naj jim rok za pogovor podaljša še za konec tedna. Prvi napredek so v obeh strankah potrdili že v soboto, v nedeljo pa dosegli osnovni dogovor.

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ovca12345
17. 05. 2018 10.15
+4
Samo nekaj dragi Slovenci. Zakaj je za nas to še kako zelo pomembno ? Italija zapira meje, Avstrija je že nekaj časa nazaj vse skupaj zelo poostrila. Madžarska je praktično neprehodna. Hrvaška je prosta za prehod. Mi pa smo en žepek na sredini. Če na volitvah zmaga levica, potem sploh ne želim pomisliti kaj bo z nami. Vzamite v razmislek in lep dan.
foxterier
18. 05. 2018 08.30
+1
nick ti kar pristaja. Čestitam za dobro izbiro!