Tujina

Potres v Italiji terjal tudi smrtno žrtev, enega moškega pogrešajo

Rim, 18. 01. 2017 10.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Italijo je ob 10.27 stresel potres z močjo 5,3, približno 111 kilometrov severozahodno od Rima, na globini 10 kilometrov. Glavnemu sunku so sledili še trije, najmočnejši z magnitudo 5,7. Italijani še niso pozabili hudega potresa avgusta lani, v katerem je umrlo skoraj 300 ljudi. Gasilci so pod ruševinami našli mrtvega 83 let starega moškega, pogrešajo pa še enega moškega.

Osrednjo Italijo je ob 10.27 stresel potres z magnitudo 5,3, ki so ga čutili tudi v Rimu, je sporočil italijanski inštitut za geofiziko in vulkanologijo. Območje so kasneje stresli še trije močni popotresni sunki z magnitudo okoli 5,5, dva dopoldan in en popoldan.

Gasilci so izpod ruševin zgradbe v vasi Castel Castagna v deželi Abruci potegnili truplo moškega, je sporočila civilna zaščita. Po poročanju televizijske postaje Rai News 24 gre za 83-letnega moškega.

Vodja civilne zaščite Fabrizio Curcio je povedal, da pogrešajo še enega moškega v vasi Campotosto prav tako v Abrucih, ki naj bi ga pod seboj pokopal plaz. Reševalci so izpod porušene hiše v vasi Castiglione Messer Raimondo rešili mater in njenega majhnega sina, ki sta bila podhlajena, je še povedal Curcio. 

Italijanski premier Paolo Gentiloni je med obiskom v Berlinu dejal, da gre za težek dan za njegovo državo. Dodal je, da se je s predstavniki civilne zaščite in obrambnega ministrstva dogovoril za povečanje števila vojakov, ki so že sicer prisotni na območjih, prizadetih v več lanskih potresih. "Poskušamo, da bi situacijo čim bolj nadzorovali," je povedal.

Nemška kanclerka Angela Merkel je Italiji ponudila pomoč Nemčije. "Lahko si predstavljam, kako grozno je to," je dejala.

Žarišče prvega potresa je bilo devet kilometrov pod površjem Zemlje v bližini mesta Amatrice, ki je bilo v potresu avgusta lani najhuje prizadeto. Tam so se po dosedanjih informacijah porušile zgradbe, ki so bile poškodovane v avgustovskem potresu. O škodi poročajo tudi iz mesta Accmumoli. V Amatriceju in hudo prizadetem gorskem mestu Norcia je sicer pred potresom 36 ur neprestano snežilo. Vsaj trije ljudje naj bi po poročanju La Repubblice umrli zaradi podhladitve. 

Župan mesta Amatrice Sergio Pirozzi je tako zaskrbljen predvsem zaradi nenehnega sneženja, ki v mestu traja že več kot 36 ur. "Prave izredne razmere niso zaradi potresa, ampak zaradi snega. Nekateri predeli občine Amatrice so popolnoma odrezani od sveta," je dejal. V regiji Marke zaradi snežne odeje, ki je ponekod debela do dva metra, obstaja tudi nevarnost snežnih plazov.

Nekatere stavbe so se po navedbah vodje civilne zaščite Fabrizia Curcia porušile tudi v mestu Accumoli, ki je bilo prav tako prizadeto avgusta.

Težave povzroča sneg 

Tla so se tresla tudi v regijah Abruci, Lacij in Marke ter tudi v italijanski prestolnici, ki leži več kot 100 kilometrov od žarišča potresa. V Rimu so iz varnostnih razlogov evakuirali nekatere postaje podzemne železnice, zaprli pa so tudi dve od treh prog. Evakuirali so tudi italijansko zunanje ministrstvo, številne zgradbe in nekatere šole.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Šole so izpraznili tudi na območjih v bližini žarišč, kjer so bile sicer številne zaradi snega zaprte že pred tem. Območja pa preletavajo tudi helikopterji, ki preučujejo posledice današnjih potresnih sunkov. Italijanska vlada je na prizadeta območja, kjer so številni brez elektrike, poslala tudi vojsko, ki naj bi pomagala predvsem pri koordinaciji reševalnih akcij in odstranjevanju snega.

Po navedbah župana mesta Arquata del Tronto Aleandra Petruccija še vedno pogrešajo tri rejce živine, ki so odšli nahranit živino. Ti bi morali po oktobrskih potresih zapustiti območje, vendar so se odločili, da zaradi živali ostanejo v vasi. Živeli so v kontejnerjih, nedaleč od porušenih hlevov. "Zelo smo zaskrbljeni. Iščemo jih, vendar nimamo nobenih novic," je dejal Petrucci.

Današnje potrese so po podatkih Agencije RS za okolje čutili posamezniki v Sloveniji. Po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA pa so jih občutili tudi na avstrijskem Koroškem in Štajerskem.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Po poročanju RT naj bi bil epicenter današnjega potresa prav med mestoma L'Aquila in Rieti, ki ju je potres z magnitudo 6,2 praktično povsem zravnal s tlemi 24. avgust lani. Takrat je umrlo skoraj 300 ljudi. V zasilnih bivališčih še vedno živi okoli 1400 oseb.

Italijanski Apenini sicer ležijo na potresno izredno aktivnem območju.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

omega _v6
18. 01. 2017 22.49
-3
Bog pajtla Italjane upam,da bodo pravočasno dojeli zakaj!!
KungFuPanda
19. 01. 2017 08.48
pizzamargerita
18. 01. 2017 22.31
-1
italija se se kar skusa otresti bolh ki so jo naskocile z juga
tali?ni tom
18. 01. 2017 20.44
+4
nekaj kuha mati zemlja kot kaže! kakorkoli,zaenkrat je važno da ni nobeden umrl!
Frane Šajn
18. 01. 2017 14.16
+8
Tisti , ki tako obsojate begunce glejte kako malo je potrebno , da jim postaneš enak. Odvisen od dobre volje nadutežev. Seveda se zavedam , da so ti reveži dobili en tak orngi kvazi demokratični sunek in ne zemljinega s starni svetovnega kvazidemokratičnega žandarja. Pomagajte vsakemu če le morete nikoli ne veš koga bomo še krvavo potrebni.
flojdi
18. 01. 2017 16.26
+2
.dam plus , pa ni spremembe. kliknem še enkrat, piše glas že oddan. spremembe pa ni .
Uporabnik543728
18. 01. 2017 12.08
+1
Izgleda da se ponovno prebuja eden izmed spečih ognjenikov. Lahko bi bil Vezuv ali pa celo Campei Flegrei, samo upamo lahko da temu ni tako.
jankoslo
18. 01. 2017 12.17
-7
Uf ne, je pa prevelika razdalja da bi bil potres povezan z vulkanom.
Ramzess
18. 01. 2017 12.24
+0
Strokovnjaki, če se že imajo za to, pa so tiho, ... sploh poznajo namen lastne profesije, če so se že odločili zanjo. Svoje že obvestijo in premestijo, po tiho, ... za druge pa, višja distanca ne dovoli, drugi bodo obveščeni pet minut pred dvanajsto, če veste na kaj se nanaša ta rek.
Ramzess
18. 01. 2017 12.31
+2
Jankoslo razdalje so relativne, ko gre za naravo in vesolje, ... že zaradi ponavljanja potresov itd. bi bilo pošteno do javnosti, da ti znanstveniki, ki se ukvarjajo s tem, predstavijo širšo sliko dogajanja in predvidevanja, in ne zgolj posameznih delčkov. Nenazadnje gre tudi za njihovo varnost in prihodnost, ter njihovih bližnjih. Res pa je Italija v preteklosti z obtožbo in zaprtjem v zapor, tistih nekaj ljudi, naredila medvedjo uslugo, ne le sebi, temveč širšemu Sredozemlju. Saj tudi drugod niso glede informacij nič boljši, tudi v ZDA vlada velik molk glede dogajanja v zvezi z vulkanom v Yeloowstonu, kjer je večji del območja zaprt za javnost. In še kakšen primer bi se našel.
frako
18. 01. 2017 14.01
+3
Samo zakaj da bo spet en mehanik reku to ni tko kr jst drgač vem. Odgovor zakaj je tm dost močnih potresou je prelomnica. tm 400 let nazaj je celo mesto podrlo.
1airbus
18. 01. 2017 11.46
-1
pero,kraj ni važen,pojdi jim raje pomagat.
perovskija
18. 01. 2017 11.14
+8
ne znate napisati kraja?? pozanimajte se ....