Tujina

Obama in Huckabee slavila v Iowi

Des Moines, 04. 01. 2008 07.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Demokrat Barack Obama in republikanec Mike Huckabee sta zmagovalca strankarskih zborovanj v Iowi.

Nekdanji guverner Arkansasa Mike Huckabee
Nekdanji guverner Arkansasa Mike Huckabee FOTO: Reuters

Demokrat Barack Obama in republikanec Mike Huckabee sta zmagovalca četrtkovih strankarskih zborovanj v ameriški zvezni državi Iowi, kjer so volivci začeli z izbiro strankarskih predsedniških kandidatov. Predsedniška tekma se sedaj seli v New Hampshire, kjer bodo strankarske volitve 8. januarja, oba zmagovalca pa bosta dobila višjo podporo v anketah javnega mnenja.

60-letna demokratka Hillary Clinton o Obami, ki jo je premagal, meni, da mu manjka izkušenj, da bi prevzel izzive, ki čakajo Belo hišo.

Med republikanci se je na drugo mesto uvrstil nekdanji guverner Massachusettsa Mitt Romney, tretje mesto pa bo pripadlo, ali nekdanjemu senatorju iz Tennesseeja Fredu Thompsonu ali pa senatorju iz Arizone Johnu McCainu. Sledi jima kongresnik iz Teksasa Ron Paul, pred nekdanjim županom New Yorka Rudyjem Giulianijem. Republikanskih strankarskih zborovanj se je udeležilo nekaj več kot 100.000 volivcev, pri čemer je bila za zmago Huckabeeja odločilna podpora krščanskih konservativcev. Med republikanci, ki jim vera ni ključnega pomena za izvolitev predsedniškega kandidata, je slavil Romney.

Demokrat Obama je slavil v Iowi
Demokrat Obama je slavil v Iowi FOTO: Reuters

Za republikance zaskrbljujoča novica je, da se je demokratskih strankarskih zborovanj udeležilo dvakrat več ljudi kot republikanskih. Med njimi veliko mladih, neodvisnih in takšnih, ki so šli prvič na volišča. Ti so s prepričljivo večino podprli Obamo, ki je slavil tudi med ženskami. Zmaga Obame je toliko bolj izrazita ob dejstvu, da je v Iowi le okoli štiri odstotke temnopoltega prebivalstva. Na drugo mesto se je uvrstil nekdanji senator iz Severne Karoline John Edwards s tesno prednostjo pred senatorko iz New Yorka Hillary Clinton. Daleč zadaj so guverner Nove Mehike Bill Richardson, pred senatorjem Josephom Bidenom iz Delawarea in senatorjem iz Connecticuta Christopherjem Doddom, ki so dobili nekaj delegatskih glasov.

Republikanci štejejo glasove udeležencev zborovanj, demokrati pa po zapleteni formuli te glasove objavijo s številom delegatov za državno konvencijo, kjer bodo do konca razdelili glasove za nacionalno konvencijo. To za nadaljevanje kampanje sicer ni toliko pomembno, kot je pomemben vtis vrstnega reda na volivce v drugih državah. Biden in Dodd sta pri demokratih nemudoma naznanila odstop od kampanje, pri republikancih pa tega nemudoma po razglasitvi rezultatov ni storil nihče.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

hot-shot69
05. 01. 2008 20.43
xzamiel, ne pravim da so črnci in cigani isti, ampak drugi Američani imajo o črncih isto mnenje kot mi o Strojanih. Sploh pa, tukaj se vidi koliko mediji vplivajo na to koga človek voli. Se spomnete zadnjih 2 volitev za predsednika v ZDA, zaradi Evropskih medijev so bili vsi prepričani, da bodo zmagali demokrati, na koncu pa šok. Isto bo letos, Obama 100% ne bo predsednik, če kdo hoče lahko stavi z mano:)
xzamiel@hotmail.com
05. 01. 2008 14.35
Hot-shot: Motiš se, ni isto. Cigane ne moreš primerjat s črnci. To kot najprej. Upam, da mi ni treba razlagat, al ? To sploh ne moreš primerjat, ker je amerika tako od črncev kot od belcev v končni fazi. Vsi so po zgodovini tako ali drugačne prišleki iz tujine. In je zdaj njihova. Ergo. Torej lahko zmaga in verjetno tudi bo, no saj upam.
damirg@email.si
05. 01. 2008 13.40
sam a je kdo že opazil da v tem članku ni omenjeno "združene države amerike" ? kot da bi bila novica domača oziroma kot da smo mi zdej v ameriki pa da vemo za predsednika katere države se potegujejo...
hot-shot69
05. 01. 2008 13.01
Obama ne bo nikoli predsednik, samo zato ker je črn! To je isto, kot če bi mi volili enega od članov družine Strojan za predsednika:)
mjereb2@guest.arnes.si
05. 01. 2008 11.35
Važno da Huckabeeja podpira Chuck Norris. Američani so res napol nori :)
damirg@email.si
05. 01. 2008 09.12
jaz si želim da zmaga bush, ker bo še naprej peljal državo v bankrot, mi bomo pa lahko poceni kupovali njihove produkte. drgač bi bilo pa najbolje za zda če bi zmagal ron paul.
xzamiel@hotmail.com
05. 01. 2008 03.10
Mater si želim, da zmaga Obama. Mislim, da se večina ne zadeva kakšna razlika bi bila to v svetu. Ja, žal ima amerika vpliv.
JezusKrishna
05. 01. 2008 01.16
"Črnec" oz. temnopoltni predsednik bo vsaj kaj naredil za Ameriko. Jaz bi tudi volil za obamo čeb biu ameriški državljan. Obama to teh end!
hot-shot69
05. 01. 2008 00.12
Črnca bojo imel za predsednika...first there was a Jew lover, and now...they're in deep shit:)
Arto Šmeky
04. 01. 2008 11.21
There is still hope...:)
življenje
04. 01. 2008 09.51
Čestitamo Obama!