Tujina

'Zapornik v svoji sobi': oče v neživljenjskih pogojih sina dve leti zadrževal v ujetništvu

Madrid, 09. 07. 2016 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

19-letnika je oče v hiši z rešetkami na oknih zadrževal dve leti in ga vsakodnevno tepel. Najstniku je uspelo zaobiti blokade spletnih strani, ki jih oče namestil na računalnik, da bi mu preprečil stik z zunanjim svetom, in pisati policiji. Ko so ga našli, je bil hudo podhranjen, tehtal je le 38 kilogramov.

Španska policija je iz hiše v bližini Madrida rešila najstnika, ki ga je več kot dve leti v ujetništvu zadrževal njegov oče, Indijec, ki ima tudi britansko državljanstvo. 

Pred tremi leti sta se njegova mati in sestra odselili, sam pa je ostal pri očetu.

19-letnik se je uspel osvoboditi ujetništva tako, da je poslal elektronsko sporočilo na zaupen policijski naslov, ustvarjen za pomoč ljudem v družinskih težavah. Ta naslov je zaobšel vse filtre, ki jih je na računalniku namestil oče, da bi sinu preprečil stik z zunanjim svetom.

V sporočilu je zapisal: "Rešitev. Pomoč. Pomagajte mi. Obupan sem. Oče me zlorablja. Zapornik sem. Prosim, ne stopite v stik z mano, ker me bo ubil." Policiji je poslal kontaktne podatke svoje sestre, ta pa je potrdila njegove navedbe in tako je policija pridobila nalog za preiskavo hiše, v kateri je bil ujet. 

Ko so policisti vstopili v hišo, so ga našli tako podhranjenega, da so ga morali odnesti, ker ni mogel hoditi. Imel je namreč le 38 kilogramov. Imel je tudi več telesnih poškodb in duševnih težav. 

Policiji je povedal, da ga je oče vsakodnevno tepel. Na računalniku mu je onemogočil dostop do določenih strani, a je sin v sobi preživel toliko časa, da je uspel najti način, kako jih zaobiti.

Fanta so odpeljali v bolnišnico, zdaj pa živi z materjo in sestro. 

Policija je objavila fotografije umazanega stanovanja in zanikrnih pogojev, v katerih je oče zaklenil svojega sina. Kovinske rešetke na oknih so mu preprečevale pobeg.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Očeta so aretirali in obtožili nezakonitega zadrževanja, nato pa izpustili do morebitnega sojenja.

Sosedje v spalnem naselju Rivas Vaciamadrid so povedali, da je najstnikov oče konfliktna oseba, za katerega so bili prepričani, da trpi za duševno boleznijo. Povedali so tudi, da je smeti metal čez okno na ulico. "Trikrat ali štirikrat sem se z njim sporekel, a nas je obtožil rasizma, zato smo se morali navaditi na ščurke in podgane,"je dejal. 

Oče ima psihične motnje in je bil prepričan, da ga skušajo sosedje zastrupiti preko vodnega sistema in da je tarča ruske mafije.  

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zinaaziza
09. 07. 2016 11.22
+6
očitno je za to vedela tudi sestra, če je potrdila njegove trditve, bi bilo treba zapreti tudi njo
Ramzess
09. 07. 2016 12.26
+5
Potemtakem je vedela tudi mati, ... seveda je poskrbela zase in za hčer, slednjo celo nadzorovala, da je bila tiho.
Morana7
09. 07. 2016 13.05
+4
Glede na napisano je bilo tudi sosedom jasno.... človeka s takimi hudimi motnjami ja opaziš, ker izstopa. Pa se je fant vseeno moral rešit sam....ljudje so danes že povsem otopeli.
Ramzess
09. 07. 2016 10.56
+2
Porazen prevod.
Ramzess
09. 07. 2016 10.56
-2
"Ta naslov je zaobšel vse filtre, ki jih je na računalniku namestil oče, da bi sinu preprečil stik z zunanjim svetom" Močno dvomim, filtri so že pred pošiljanje bili onemogočeni, ... sicer bi fant moral hud programer, da tako s programira sporočilo.
Ramzess
09. 07. 2016 10.54
+1
"Najstniku je uspelo zaobiti blokade spletnih strani, ki jih oče namestil na računalnik, da bi mu preprečil stik z zunanjim svetom" Čuden stavek, ... spletne strani so nameščene na strežnikih, ...
Morana7
09. 07. 2016 10.27
+7
In mama in sestra sta verjetno odšli ravno razadi psihičnih motenj očeta...sine naj bi pa kaj? Sam zase poskrbel kot najstnik in se pred tem ubranil??