Tujina

Dodik: Imamo razlog za veliko slavje!

Sarajevo, 04. 10. 2010 07.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Po volitvah v BiH vsi glasovi še niso prešteti, a jasno je, da je novi bošnjaški član predsedstva postal sin Alije Izetbegovića. Ta je že nakazal, da je pripravljen sodelovati z najverjetnejšim novim predsednikom Republike srbske Miloradom Dodikom.

3,12 milijona volilnih upravičencev je v nedeljo za štiriletni mandat volilo tričlansko predsedstvo BiH in poslance spodnjih domov parlamentov BiH in obeh entitet. V Republiki srbski so izbirali še predsednika in podpredsednika entitete, v Federaciji BiH pa še poslance desetih kantonalnih skupščin.

V nedeljo so v Bosni in Hercegovini potekale splošne volitve. Osrednja volilna komisija je po tem, ko je preštela več kot 90 odstotkov glasov, sporočila, da je že mogoče potrditi, da bo sin pokojnega prvega predsednika BiH Alije Izetbegovića, Bakir Izetbegović, postal novi bošnjaški član predsedstva BiH. Dobil je namreč 34,73 odstotka glasov.

Drugo mesto v borbi za bošnjaški stolček v predsedstvu je pripadlo medijskemu tajkunu Fahrudinu Radončiću iz nedavno oblikovane SBB BiH, ki je prejel 30,75 odstotka glasov.

Veliko presenečenje je, da na omenjeno mesto v predsedstvu ni bil izvoljen dosedanji bošnjaški član predsedstva Haris Silajdžić. Ta se je uvrstil šele na tretje mesto z okoli 25 odstotkov glasov. Dodaten udarec so mu zadale še parlamentarne volitve, saj je njegova Stranka za BiH utrpela poraz in se v Federaciji BiH uvrstila na četrto mesto za SSB BiH.

V volilnih okrožjih Federacije BiH, kjer ima večino prebivalstvo hrvaške narodnosti, pa pričakovano vodi Hrvaška demokratska skupnost BiH (HDZ BiH) Dragana Čovića.

Na volitvah za predsedstvo BiH pa je znova zmagal kandidat SDP BiH Željko Komšić, ki je po neuradnih delnih izidih prejel 60,69 odstotka glasov. Daleč za njim se je uvrstila kandidatka HDZ BiH Borjana Krišto z 19,66 odstotka glasov. Predstavniki hrvaških strank so zato pozvali k spremembam ustave, tako da bi hrvaškega člana predsedstva volili le volivci hrvaškega naroda in ne tudi bošnjaškega, kot to velja sedaj.

Glede položaja srbskega člana predsedstva BiH najbolj kaže kandidatu Stranke neodvisnih socialdemokratov (SNSD) Nebojši Radmanoviću, ki vodi z 49,84 odstotka glasov. Kandidat opozicijske koalicije Skupaj za Srbsko Mladen Ivanić mu tesno sledi s 47,07 odstotka glasov podpore.

V SNSD, ki je sicer stranka premierja Republike srbske Milorada Dodika,  so ocenili, da kljub majhni razliki zmaga Radmanovića ni sporna, Ivanić pa se je označil za "realnega zmagovalca volitev" glede na to, da je bilo skoraj deset odstotkov glasov volivcev v Republiki srbski za srbskega člana predsedstva neveljavnih. Stranka je zato od volilne komisije zahtevala, da preveri, ali gre morda za manipulacije.

Bakir Izetbegović
Bakir Izetbegović FOTO: Reuters

Dodik vodi v tekmi za predsednika Republike srbske

Dodik nasprotuje vsakršni okrepitvi pristojnosti centralnih oblasti v BiH in želi ohraniti velike pristojnosti, ki gredo entitetama v skladu z daytonskim sporazumom. Po zaprtju volišč je tako denimo dejal, da SNSD vztraja pri svojem sloganu "Republika srbska za vedno, BiH pa dokler mora" in da se bo, kar zadeva njih, "politika vodila v Banja Luki, samo uresničevala pa v Sarajevu".

Miloradu Dodiku se medtem obeta izvolitev za predsednika Republike srbske. Prejel naj bi okoli 53 odstotkov glasov, sledi pa mu kandidat opozicijske koalicije Skupaj za Srbsko Ognjen Tadić, ki je prejel 37 odstotkov glasov

Po objavi teh rezultatov je Dodik dejal, da je svojo prepričljivo zmago tudi pričakoval. Glede srbskega člana predsedstva BiH je dejal, da ni vedel, da bo tolikšen odstotek ljudi glasoval za Mladena Ivanića.

Da je Dodikova zmaga še slajša, je poskrbel tudi rezultat njegove stranke na parlamentarnih volitvah. Med volivci v Republiki srbski je SNSD ostala vodilna tudi na parlamentarnih volitvah, kot druga najbolje uvrščena stranka pa ostaja glavna opozicijska Srbska demokratska stranka. Dodik je tako ob takih rezultatih prepričan, da ima njegova stranka razlog za slavje.

Milorad Dodik
Milorad Dodik FOTO: Reuters

Volitve korak k popuščanju napetosti v regiji

To so bile druge splošne volitve po vojni v BiH (1992–1995), ki so jih organizirale same oblasti BiH. Volilni upravičenci so izbirali med 8730 kandidati 39 strank in 11 koalicij ter 11 neodvisnimi kandidati. Okoli 30.000 volivcev je lahko glasovalo v 22 državah v tujini.

Visoki predstavnik mednarodne skupnosti v BiH Valentin Inzko je ocenil, da so volilni izide nadaljnji korak k popuščanju napetosti v regiji. Novoizvoljeni bosanski član predsedstva BiH Bakir Izetbegović je že iztegnil roko proti Republiki srbski in njenemu najverjetnejšemu novemu predsedniku Miloradu Dodiku, je poudaril Inzko.

Bakir Izetbegović je poudaril evropsko pot, pozitivni signali pa so prišli tudi iz Republike srbske, kar Inzka še posebej veseli.

Mednarodni opazovalci so na splošno imeli za potek volitev same pohvale, zmotilo pa so jih nekatere nepravilnosti, zlasti visoko število neveljavnih glasovnic v Republiki srbski. A da tudi v Federaciji ni šlo vse tako gladko, opozarja Radončić, ki je, kot že omenjeno, kandidiral za člana predsedstva in osvojil drugo mesto. Pričakuje namreč, da bo volilna komisija preučila, kako to, da je bilo več kot 60.000 glasov v Federaciji BiH neveljavnih.

SORODNI ČLANKI

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

all-star
06. 10. 2010 00.37
To Bakir...končno eden :))) isti Alija :))))
Ceda
05. 10. 2010 00.51
-1
Legija točno to sm hotu napisat, se čist strinjam ! Lepo je reku Dodik Srpska zauvek, a BiH dokle mora ! živela država Republika Srpska !
am_staff
05. 10. 2010 00.05
Bravo Dodig, ti si kazen za federacijo BIH
SLOVENIASTAN
04. 10. 2010 20.28
-1
cica_draza 04.10.2010, 19:24 0 na eni strani ekstremni musliman, na drugi strani ponosni srb, in seveda še hrvat bo pristavil svoj piskrček..... a se ni tok začela vojna v bih??? Dosta rata i krvavog klanjaaaa Lepsa su nam lepsa zenska milovanjaaaaa Ne vse , se bo lepo mirno resilo mogoce bodo kaksni ekscesi z znane strani ampak stanje je bistveno drugace kot v 90-ih. Lepo po bratsko Bosno na tri dele roka pa srecno .
cica_draza
04. 10. 2010 19.24
na eni strani ekstremni musliman, na drugi strani ponosni srb, in seveda še hrvat bo pristavil svoj piskrček..... a se ni tok začela vojna v bih???
Mujaga
04. 10. 2010 18.43
če vem glede na zgodovino so vehabije ustanovil angleži v indi da bi naredili druga način islama , pač so ljudjem plačeval da bi šli v to vero in pol delali probleme da bi prikazal vse muslimane take .
d3vil
04. 10. 2010 18.39
zakaj nebi RS v kateri bošnjaki nimajo niti 5% svoje kulturne deiščine seveda nimajo, če so jih srbi porušili, na čelu z Ferhadijo,ki je bila na UNESCO seznamu
d3vil
04. 10. 2010 18.37
glede na to, da je bilo skoraj deset odstotkov glasov volivcev v Republiki srbski za srbskega člana predsedstva neveljavnih. vse kaže na volilno prevaro,če pogledamo je razlika samo 2%
-Legija-
04. 10. 2010 17.59
-1
SRBI NEJ SE ODCEPJO IN SE PRKLUČJO SRBIJI TKO K TO HOČE 99% SRBOU !! KJE JE PA ZDEJ TISTA SAMOODLOČBA NARODOU IZ 1 SV. ? če lehko Kosovo na katerem imajo Srbi več tisočletno zgodovino in je temelj srbske kulture, zakaj nebi RS v kateri bošnjaki nimajo niti 5% svoje kulturne deiščine ker so na teh prostorih autonomni prebivauci Srbi...tko kt so tud v Bivši Krjaini k je zauvzemala pou hrvaške ampak vatikan ni dovolu da bi pravoslavci branl svojo zemljo pa so jo rajš poklonil hrvatom :(( žalostno ampak resnično...PS : TRST, KOROŠKA IN BENEŠKA SLOVENIJA = SLOVENIJA !! PRAVICA ZA ETNIČNE MEJE !!
TV-MindControl
04. 10. 2010 17.32
živela sLOVEnija.
ljx
04. 10. 2010 17.07
Če že spreminjate vsebino člankov,dejte pol tud komentarje zbrisat.
Talenjekov
04. 10. 2010 17.05
-1
ŽIVELA REPUBLIKA SRPSKA
halal
04. 10. 2010 16.52
+1
ŽIVELA REPUBLIKA BOSNA IN HERCEGOVINA
Ceda
04. 10. 2010 14.14
jao 24 ur seveda je znan in to je Radmanović !
ljx
04. 10. 2010 13.11
Na naslovu piše da Srbski član ni znan,a bo sploh kdo od njih hotu delat s takimi kot je Bakir?
DeadBull
04. 10. 2010 11.51
Se strinajm....tole ne bo dobro...
Hilarij71
04. 10. 2010 10.03
Čudovito: Bakir Izetbegović direktno povezan z vsemi mudžahedinskimi terorističnimi skupinami in vehabijam in direktni naročnik umora pomočnika ministra MNZ BiH Joze Leutara leta 1999 - ko je začel odkrivate njegove povezave z mudžahedini in tajne račune po Avstriji in Nemčiji. Nihče z njim ne bo hotel imeti nobenega opravka, njegova radikalna fašistična stališča so pa znana. To je zadnji žebelj v krsti BiH.