Tujina

Mehiko znova silovito streslo, porušilo se je več stavb

Ciudad de Mexico, 23. 09. 2017 10.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
S.S./N.Š./STA
Komentarji
10

Mehiko je zgolj štiri dni po silovitem potresu, ki je zahteval okoli 300 življenj, stresel nov potres z magnitudo 6,1. V prestolnici Ciudad de Mexico, ki leži več sto kilometrov od žarišča, so izdali potresni alarm.

Mehiko je zgolj štiri dni po silovitem potresu, ki je zahteval okoli 300 življenj, stresel nov potres z magnitudo 6,4. Žarišče potresa je bilo v zvezni državi Oaxaca na jugu Mehike, je sporočil mehiški seizmološki inštitut. V prestolnici Ciudad de Mexico, ki leži več sto kilometrov od žarišča, so izdali potresni alarm.

Žarišče današnjega potresa je bilo 12 kilometrov severno od mesta Ixtepec, ki leži približno 680 kilometrov jugovzhodno od prestolnice, je povedal vodja civilne zaščite Luis Felipe Puente, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Z juga države že prihajajo poročila o gmotni škodi. Tam se je zrušilo več mostov in hiš, v mestu Juchitan v Oaxaci, ki je bilo močno prizadeto že v potresu 7. septembra, se je porušilo osem stavb.

Žarišče današnjega potresa, ki so ga zabeležili nekaj pred 15. uro po srednjeevropskem času, je bilo približno 20 kilometrov vzhodno od mesta Union Hidalgo, je povedal Puente. Sprva so sicer seizmologi ocenili, da je imel potres magnitudo 6,4, kasneje pa so jo znižali na 6,1.

Potres so čutili tudi v 700 kilometrov oddaljeni prestolnici Ciudad de Mexico, vendar od tam zaenkrat ni poročil o škodi. Kot je na Twitterju zapisal Puente, nadaljujejo s pregledovanjem.

Ljudje so tudi v prestolnici prestrašeni stekli na ulice, čeprav je bilo tresenje precej šibkejše kot ob torkovem potresu z magnitudo 7,1. "O moj Bog, usmili se nas," se je prestrašila 74-letna Teresa Martinez.

Pablo Martinez, ki je s šestletno hčerjo v naročju prav tako stekel na ulico, je bil bolj miren. "Tokrat nismo čutili tresenja tal. Morda smo navajeni od zadnjič," je dejal.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Iskanje žrtev torkovega potresa bo trajalo še več tednov

Število mrtvih v torkovem potresu medtem še narašča - po najnovejših podatkih je umrlo 286 ljudi, reševalci pa vse bolj bijejo bitko s časom, da bi v ruševinah našli še kakšnega preživelega. 

Reševanje in pomoč ranjenim ostaja glavna prioriteta v državi, ki jo je v torek prizadel rušilni potres z magnitudo 7,1, je sporočil predsednik Enrique Peña Nieto. Iskalna akcija bi lahko trajala še več tednov, ocenjuejo. 

Reševalci hitijo z iskanjem morebitnih preživelih.
Reševalci hitijo z iskanjem morebitnih preživelih. FOTO: AP

V ruševinah 17 ur

Ključavničar Martin Mendez je v času potresa delal v stavbu v središču prestolnice. V ruševinah je bil ujet 17 ur, utrpel je več zlomov, vseskozi se je bal, da mu bo zmanjkalo zraka. Poleg njega so bile še tri ženske. 

Drug drugega so, kot je povedal za CNN, bodrili, da bo konec dober. Oni so slišali reševalce, reševalci njih ne. Ena izmed žensk je možu poslala sporočilo, kje so ujeti, a pomoči ni in ni bilo. Mendez je vseeno upal in verjel, da bo preživel. In v sredo zjutraj so jih potegnili na plano. 

To je Frida 

Tako domačim kot tujim reševalcem, ki menijo, da je v porušenih stavbah še vedno ujetih tudi več živih ljudi, seveda pomagajo tudi reševalci na štirih tacah. Labradorka Frida je postala prava zvezda, ko je njen trud pohvalil tudi mehiški predsednik. 

Sedemletna psička je v službi mehiške mornarice, na pomoč so jo vpoklicali že ob prvih hudem potresu v začetku meseca v zvezni državi Oaxaca. Psička, opremljena z zaščitnimi očali in copati za tačke, je po navedbah predsednika rešila že 52 ljudi v različnih naravnih katastrofah. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Mehiški mediji še navajajo, da Frida kot zgled sodeluje tudi v programu, v katerem trenirajo nove reševalne pse. Seveda pa so po družbenih omrežjih zaokrožili tudi posnetki drugih psov in njihovih lastnikov, ki neumorno iščejo in pomagajo. 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

general99
23. 09. 2017 19.21
+1
Posledica je nibiru ki je danes prispel do zemlje...cez nekaj ur po trescil v zemljo....!!!
Ramzess
24. 09. 2017 11.27
-1
No, ne pretiravaj, če bi res bil že tako blizu, potem to bilo že vsem jasno, tukaj ali na oni strani. Sicer pa ne vpliva samo na Zemljo, pač na vse planete mimo katerih gre, ... in ne bo treščil v Zemljo, zakaj neki bi, če gre mimo, dovolj problematičen je že njegov vpliv.
Moj?ica123
23. 09. 2017 17.17
+0
The Destroyer..
JApajaDAja
23. 09. 2017 17.12
+6
slo stresa afera nlb-iran, ki bo imela hujše razsežnosti.....bi vsaj kakšno črko o tem?
dr.dare
23. 09. 2017 18.05
-1
flojdi
23. 09. 2017 17.03
-1
frajer. zlati kuža s špegli
paxvobiscum
23. 09. 2017 16.52
+4
Upam, da ti potresi niso uvertura v kakšen vulkanski izbruh. V mehiki jih je kakih 12 aktivnih in nevarnih. Velemesta so praktično zgrajena na njih.
Ramzess
23. 09. 2017 17.14
-3
Nibiru, ki se pomika skozi naš sistem, že nekaj časa baje tudi viden na nebu. Seveda NASA javno to zanika. Za dogajanje, to je šele začetek, naj bi bil odgovoren prav ta.
JApajaDAja
23. 09. 2017 17.29
+3
ja, pa mali zeleni so že v našem hladilniku, a ne?!