Izpovedi preživelih: Bežal pred ognjem po hodniku polnem dima in se spotikal ob trupla

Pretresljive zgodbe preživelih stanovalcev stolpnice v Londonu, ki jo je zajel in povsem uničil požar, razkrivajo, kakšen pekel so prestajali v noči na sredo. 39-letnica je družino rešila tako, da je poplavila stanovanje, njen 41-letni sosed pa se je na plano prebijal po hodniku, polnem dima in trupel.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Po požaru v Londonu na dan prihajajo zgodbe tistih, ki so preživeli ognjeni pekel. Tako je za Daily Star svojo zgodbo razkrila 39-letna Natasha Elcock, ki je skupaj s šestletno hčerko ter fantom živela v stanovanju v 11. nadstropju pogorele stolpnice. Ko so ostali ujeti v stanovanju in se jim je ogenj že močno približal, se je 39-letnica spomnila in odprla vse pipe v kopalnici ter tako poplavila del stanovanja. Stanovanja namreč niso mogli zapustiti, prav tako so jim reševalci in gasilci svetovali, naj počakajo v stanovanju, ker jih bodo kmalu dosegli. »Bilo je neznosno vroče, vsepovsod dim. Vrata so bila razgreta, stekla na oknih so pokala, grozljivo je bilo,« pripoveduje Elcockova. Ko so se tla razmočila, so se skrili v najbolj vlažen in hladen del stanovanja ter čakali na rešitelje. "A jih kar 90 minut ni bilo od nikoder, vsaka minuta pa se je vlekla kot neskončnost," pripoveduje.

Požar v Londonu

V požaru je umrlo najmanj 17 oseb, a bo številka še narasla. (Foto: AP)

Vmes so najmanj stokrat klicali reševalce, a niso uspeli vzpostaviti povezave. Ko jim je končno uspelo dobiti pomoč, so jim svetovali naj čim prej zapustijo stanovanje. A je bilo takrat že prepozno. "Poskusili smo uiti skozi vrata, a je bilo prevroče," pravi Elcockova. Skrili so se v poplavljen del stanovanja in klicali na pomoč. K sreči jih je reševalna ekipa dosegla še pravočasno. Odpeljali so jih na varno, vsi trije so bili hospitalizirani zaradi vdihavanja dima. "Na poti iz stanovanja smo morali prestopiti truplo, ki je ležalo na hodniku," svojo pretresljivo izkušnjo opisuje 39-letnica, ki je s tem, da je poplavila stanovanje, najverjetneje rešila družini življenje.

Spotikal se je čez trupla, zadnji trenutek so ga rešili gasilci

Iz goreče stavbe se je uspel rešiti tudi 41-letni Christos Fairbairn, ki je živel v 15. nadstropju, v stanovanje pa se je naselil pred dvema letoma. Okoli ene ure ponoči je med gledanjem televizije zaslišal požarni alarm. Opazil je dim, ki je prodiral v njegovo stanovanje in spoznal, da je stolpnico zajel požar. Poklical je reševalce na pomoč, ki so mu rekli, naj čim prej zapusti stanovanje. "Dobil sem navodilo, naj se ovijem z mokro brisačo in grem ven iz stolpnice," pripoveduje Fairbairn. A, ko je odprl vrata stanovanja, je bil na stopnišču tako gost dim, da ni mogel pobegniti. Trikrat je poskušal, vsakič se je vrnil v stanovanje. "Zajela me je panika. Šel sem do okna in začel klicati na pomoč. Poskušal sem odpreti okno, a sem se na razgretem okvirju opekel. Videl sem policijo, gasilce pod stolpnico in ljudi, ki so nas gledali. Samo gledali. Takrat sem dojel, da bom umrl, če ne pobegnem iz stanovanje," pripoveduje.

Pogrešani v požaru

Sporočila in misli za vse tiste, ki so umrli v tem grozljivem požaru ter njihove svojce. (Foto: AP)

Zmočil je pulover, si ga oblekel in stekel na hodnik. S sabo je vzel le telefon. "Dim je bil gost in črn, nič se ni videlo, komaj sem dihal," pripoveduje. Spotikal se je v temi, ko se je prebijal po stopnišču navzdol. "Vem, da sem se spotikal ob trupla, ki so ležala na hodniku. V nekem nadstropju sem padel na tla in se močno udaril. Ko sem bil čisto pri tleh, sem zagledal obraz mrtvega moškega. Strašljivo je bilo. Še zdaj imam njegov obraz v svojih mislih."

V tretjem ali četrtem nadstropju se je že tako zelo dušil, da se mu je vrtelo in komaj se je še opotekal po hodniku. Ko se je zgrudil, ga je dosegel eden od gasilcev in ga odnesel iz stolpnice. "V požaru sem izgubil vse in nimam kje živeti. Pa vendar sem preživel," pravi 41-letnik, ki strašljivih prizorov ne bo nikoli pozabil.

V požaru, ki je stanovanjsko stolpnico zajel v noči na sredo, je po zadnjih podatkih umrlo najmanj 30 oseb, število žrtev pa se bo verjetno še povečalo. Po nekaterih predvidevanjih bi lahko preseglo celo številko 60. Londonski gasilci so sicer prekinili iskanje pogrešanih na pogorišču, saj struktura zgradbe na robovih ni več varna.

 

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 51
 
hladnajesen 16.06.2017 21:07:02
Mislim, da je to prava grozljivka - tisti, ki so umrli vsaj trpijo ne več, tisto, ki so vse to dali skozi, pa mislim, da bodo imeli posledice celo življenje¨! Take stvari se ne bi smele dogajati. Če bi bila stavba narejena po predpisih, do tega ne bi prišlo. Tako pa se je požar v trenutku razširil. Sočustvujem z vsemi, ki trpijo. Žal ne moremo prav nič pomagati, da bi jim olajšali njihovo trpljenje.
Več komentarjev