Tujina

Izpustili so ju zaradi darovanja ledvice

Jackson, 08. 01. 2011 11.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Sestri, obsojeni na dosmrtno ječo zaradi oboroženega ropa, so izpustili iz zapora, ker je starejša sestra obljubila darovanje ledvice. Da ne bi šlo za pogojevanja z darovanjem organa, pa država izpolnitve obljube ne bo preverjala.

Iz zapora so ju izpustili zaradi darovanja ledvice.
Iz zapora so ju izpustili zaradi darovanja ledvice. FOTO: Reuters

Iz državnega zapora v ameriški zvezni državi Mississippi so v petek izpustili sestri Jamie in Gladys Scott, ki jima je guverner države Haley Barbour znižal kazen pod pogojem, da starejša sestra mlajši, ki živi s pomočjo dialize, daruje ledvico. Iz guvernerjevega urada so sicer sporočili, da pogoja ne bodo uveljavljali.

Sestri sta bili zaradi sodelovanja v oboroženem ropu leta 1993 obsojeni na dosmrtni zapor. 38-letna Gladys je pred kratkim v prošnji za znižanje kazni predlagala, da sestri daruje ledvico. Guvernerju Barbourju se je zdela zamisel imenitna, saj je dializa 36-letne Jamie državo vsako leto stala 200.000 dolarjev.

Guvernerjeva odločitev je uvodoma sprožila veliko kritik, ker je kazalo, da guverner prostost pogojuje z darovanjem organa.
Vendar pa naj bi bil ta pogoj zdaj le še na papirju in država Mississippi ne bo preverjala, ali ga je Gladys uresničila.

Sestri sta se nemudoma odpravili čez mejo v Florido, kjer živi njuna mati z njunimi otroki. Do petka še nista vedeli, ali je Gladys primerna darovalka za sestro in kdo bo plačal za operacijo.
 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

naivna
08. 01. 2011 21.09
Pri tem ropu je bil ubit clovek, ki je imel 11 dol. v zepu zato je bila dosmrtna kazen, ni bil samo rop.
Ramzess
08. 01. 2011 13.28
Seveda ne bodo preverjali, zakaj bi sami sebi vezali roke.
Osvald
08. 01. 2011 13.19
To je pravi zakon ko dobiš dosmrtno za oborožen rop,ker če si z orožjem ropal pomeni da si bil pripravljen ga tudi uporabit. Ne pa naši sodniki ko se je Plut še po 3 umorih mirno sprehajal okoli.
Irena Mlakar
08. 01. 2011 13.13
hahaha only in america?
ata_jez
08. 01. 2011 11.32
Če je to cela zgodba, je g. Haley precej blond.