Tujina

Gaza: kratkotrajno obstreljevanje ni ogrozilo premirja

Gaza, 14. 08. 2014 07.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Izrael in palestinsko gibanje Hamas sta dosegla dogovor o novem petdnevnem premirju, ki ga zaenkrat obe strani spoštujeta. V Kairu še naprej potekajo tudi pogajanja, ki pa so po navedbah vseh vpletenih zelo naporna.

Ljubezen v času vojne: v šoli Združenih narodov v Gazi sta se v času premirja poročila Palestinca.
Ljubezen v času vojne: v šoli Združenih narodov v Gazi sta se v času premirja poročila Palestinca. FOTO: Reuters

Izrael in palestinsko gibanje Hamas danes zjutraj spoštujeta novo petdnevno prekinitev ognja na območju Gaze, o kateri sta se dogovorila v sredo zvečer, tik pred iztekom prejšnje tridnevne prekinitve ognja.

Pred tem so v sredo zvečer in ponoči iz Gaze sicer poročali o novem nasilju. Na Izrael so po navedbah izraelskih predstavnikov padle nove palestinske rakete, bilo naj bi jih najmanj osem. Čeprav je Hamas zanikal odgovornost zanje, je izraelska vojska na raketiranje odgovorila z obstreljevanjem "terorističnih tarč" Gaze. Palestinski viri so poročali o najmanj štirih letalskih napadih. Po 2. uri zjutraj danes po srednjeevropskem času pa izraelskih napadov ni bilo več, prav tako ni bilo vnovičnega raketiranja z Gaze.

Od začetka izraelske vojaške operacije v Gazi, katere cilj so bili cilji gibanja Hamas - rakete, s katerimi obstreljujejo izraelsko ozemlje, in pa podzemni predori pod mejo med Gazo in Izraelom -, je doslej terjala življenja 1950 Palestincev. Na izraelski strani je bilo ubitih 67 ljudi.

Sinoči je bilo spet nekaj obstreljevanja med sprtima stranema.
Sinoči je bilo spet nekaj obstreljevanja med sprtima stranema. FOTO: Reuters
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

spletni Kritik
14. 08. 2014 11.01
-3
IDF je sporočil, da so pred cca. 13 uram privrženci Hamas-a prekinili 72urno premirje in istrelili TRI rakete (24.ur zakaj lažete?) proti J Izrael-u, Izrael pa je na to odgovoril z ENIM opozorilnim letalskim napadom, ki ni terjal nikakršnih žrtev.
pkorosec
14. 08. 2014 15.45
-4
zato ker je to medijska vojna, svet, se posebej pa slovenci so pa ovce. Se danes 95 odstotkom slovenskih ovc ni jasno zakaj nekdo strelja dokaj zastarele rakete iz Gaze na Izrael. Se vedno vecina misli, da se tile vojasko upirajo. Ne, gre za namerno provociranje Izraela, da bi ta odgovoril bolj konkretno in potem bi spet jokcali kak so izraelci morilci. Ceprav je resnica prva zrtev vojne, je nekaj nedvoumno - v Gazi je skupina ljudi, ki si mira ne zeli, ki jim je za lastne civiliste vseeno, oziroma si celo zelijo cim vec mrtvih, za dosego politicnih ciljev, cilj vse te propagande pa je vzpodbujanje antisemitizma. Tak, upam, da admin ne bo spet brisal.