Tujina

ZN v preiskavo izraelske ofenzive v Gazi, ZDA glasovale proti resoluciji

Gaza, 23. 07. 2014 07.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Svet ZN je sprožil preiskavo izraelske ofenzive v Gazi, s katero bo ugotavljal, ali ima Izrael na svoji vesti vojne zločine. Preiskava je del resolucije, ki so jo spisali Palestinci. Resolucijo je podprla večina 46-članskega sveta, ZDA pa so glasovale proti.

Na območju Gaze se zvišuje število smrtnih žrtev. Izraelski zračni napad na severu Gaze je danes zvečer zahteval pet življenj. Pred tem je izraelsko tankovsko obstreljevanje na jugu Gaze ubilo pet ljudi, od tega dva otroka. Po 16 dneh konflikta med Izraelom in palestinskim gibanjem Hamas je bilo tako ubitih že najmanj 678 Palestincev.

Viša se tudi število žrtev na izraelski strani. V spopadih v Gazi so bili danes namreč ubiti trije izraelski vojaki. Število smrtnih žrtev v vrstah izraelskih vojakov po šestih dneh kopenske ofenzive se je tako zvišalo na 32. Poleg tega so bili v Izraelu ubiti še trije civilisti, dva izraelska državljana in tuji delavec.

Otroka padlega izraelskega vojaka
Otroka padlega izraelskega vojaka FOTO: Reuters

Nasilje tudi na Zahodnem bregu

O smrtni žrtvi danes poročajo tudi z Zahodnega brega. Izraelske sile so med nemiri v vasi Husan pri Betlehemu ubile Palestinca. 32-letnega moškega so ustrelili v prsi, ko je v njih metal kamne.

Nemiri so izbruhnili kmalu po sestanku palestinskega vodstva v Ramali, na katerem so pozvali k množičnim protestom v znak solidarnost s prebivalci Gaze.

Palestinski protestnik na Zahodnem bregu
Palestinski protestnik na Zahodnem bregu FOTO: Reuters

Številni leti odpovedani

Številne letalske družbe zaradi raketiranja z območja Gaze tudi danes odpovedujejo lete v Izrael. Danes je tako bilo odpovedanih že 80 od skupno 209 predvidenih letov z ali na letališče.

Za odpoved leta, ki je bil glede na vozni red predviden v četrtek ob 0.30, se je odločila tudi Adria Airways. Let bodo iz varnostnih razlogov preložili za en dan. Točne ure novega leta za zdaj niso mogli navesti. Lete je danes za 24 ur odpovedal tudi nizkocenovni letalski prevoznik Easyjet.

Izraelske oblasti sicer zatrjujejo, da je letališče v Tel Avivu varno. "Prepričani smo, da lahko zaščitimo letališče," je danes poudaril tiskovni predstavnik izraelske vojske Peter Lerner. Ob tem je priznal, da izraelski raketni ščit ni "hermetičen sistem" in lahko prestreže okoli 90 odstotkov raket. Včeraj je v bližino pristajalnih stez letališča v Tel Avivu padla raketa, ki so jo iz Gaze izstrelili Hamasovi vojaki.

Pozivajo jih, naj se umaknejo, a nimajo kam

Iz Gaze poročajo o novih bombardiranjih. Izraelske sile pozivajo prebivalce, naj se umaknejo, saj da jih bodo obstreljevali. A meje ostajajo zaprte. Kam naj se torej civilisti umaknejo, ni jasno, saj je napadeno celotno območje Gaze.

Izraelska vojska
Izraelska vojska FOTO: Reuters

Izraelske vojaške sile (IDF) na svojem Twitterju vodijo pravo medijsko kampanjo, s katero želijo kritike prepričati, da je palestinsko gibanje Hamas odgovorno za smrtne žrtve med palestinskimi civilisti. Opozarjajo, da je Hamas svoje vojaške baze skril na civilnih območjih, da orožje skriva v bolnišnicah, šolah in stanovanjskih objektih.

IDF je tako objavil sliko, na kateri so narisani Hamasovi vojaki, ki se skrivajo v civilnem naselju. "Hamas napada Izrael s civilnih območij. Nimamo druge izbire, kot da se z njimi borimo prav tam." Spodaj pa so še zapisali: "Kako bi Gaza izgledala brez Hamasa? Najverjetneje ne tako."

Kljub njihovi intenzivni kampanji, s katero želijo upravičiti obstreljevanje civilnih objektov, javnost še vedno poudarja, da je izraelski način vojskovanja grozljiv, nečloveški in nemoralen. Večina žrtev je namreč civilistov, ogromno je otrok. Iz Gaze prihaja vse več slikovnega materiala, na katerem je moč videti mrtve otroke – tudi nekajmesečne otroke. Njihova trupla so krvava, brez udov, brez glav, nekaterim se vidijo možgani ...

Bolnišnica v Gazi po izraelskem napadu. Stavba je bila med napadom polna civilistov in zaposlenih.
Bolnišnica v Gazi po izraelskem napadu. Stavba je bila med napadom polna civilistov in zaposlenih. FOTO: Reuters

Palestinski zdravnik Ahmed Abu Tawahinah opozarja, da otroci v Gazi trpijo zaradi posttravmatske stresne motnje in potrebujejo pomoč pri prebolevanju smrti ljubljenih oseb, prav tako pri prebolevanju prizorov, ki so jih videli med bombardiranjem. Opozarja, da Palestinci vsak dan živijo s travmo, sama beseda pa ni dovolj, da bi lahko opisali, kaj se dogaja v Gazi. Gre za grozo, s katero živijo vsak dan, iz leta v leto.

Agencija Združenih narodov za palestinske begunce je opozorila, da je skoraj polovica tistih, ki potrebujejo pomoč zaradi posttravmatskega stresa, mlajših od devet let. Unicef dodaja, da ima 91 odstotkov otrok v Gazi motnje spanja, 85 odstotkov otrok ima motnje koncentracije, kar 82 odstotkov otrok pa se sooča s hudimi občutki jeze in simptomi duševne stiske.

Palestinski otroci v Gazi
Palestinski otroci v Gazi FOTO: Reuters

Palestinski zdravnik Hussam Elnounou pravi, da se otroci sami ne zmorejo spopasti s temi grozljivimi okoliščinami. Starši in sorodniki jim morajo nuditi toliko pomoči, kot je le mogoče, da bi zmanjšali njihov strah in jih pomirili. A mati štirih majhnih otrok pravi, da je to zelo težko: ko se ponoči začne bombardiranje in se otroci skrijejo k njej v posteljo, tudi sama čuti strah. "Le kako naj jim pokažem, da me ni strah," sprašuje. Dodaja, da je otrokom težko razložiti politiko in odgovoriti na vprašanje, zakaj jih sosedi bombardirajo.

Izrael zagrešil vojne zločine?

Visoka komisarka ZN za človekove pravice Navi Pillay je danes na izrednem zasedanju Sveta ZN za človekove pravice dejala, da je Izrael z napadi na civiliste med ofenzivo v Gazi morda zagrešil vojne zločine. Obsodila je tudi neselektivne raketne napade Palestincev z območja Gaze. Obe strani je pozvala, naj prenehata napadati civiliste. "Obstaja velika verjetnost, da je bilo kršeno mednarodno pravo do te mere, da bi lahko šlo za vojne zločine in zločine proti človečnosti," je dejala Pillayjeva. Pri tem je omenila številne napade, v katerih so bili ubiti palestinski civilisti, med njimi tudi otroci. Zavzela se je še za "primerno in nepristransko preiskavo" vsakega od teh incidentov.

Po besedah Pillayjeve imajo po drugi strani tudi izraelski otroci in drugi civilisti pravico, da živijo brez strahu pred novimi raketnimi napadi.

Izraelski in palestinski predstavniki so se na zasedanju medsebojno obtoževali za vojne zločine in zatrjevali, da sami ravnajo v skladu z mednarodnim pravom. Izraelski veleposlanik Eviatar Manor je tako poudaril, da gre za operacijo za uničenje vojaške infrastrukture Hamasa in ne napade na prebivalce Gaze. Palestinski zunanji minister Riad al Malki pa je pozval velesile, naj končajo prakso nekaznovanja Izraela, in poudaril, da bi moral biti Izrael kaznovan za vojne zločine, za kar je požel glasen aplavz.

ZDA glasovale proti resoluciji

Svet ZN za človekove pravice je danes sprožil preiskavo izraelske ofenzive v Gazi. Posebna komisija bo tako preiskala kršitve človekovih pravic in vojne zločine, ki naj bi jih Izrael storil v Gazi. Svet ZN je s tem podprl napore Palestincev, da naj se Izrael zagovarja pred mednarodno skupnostjo.

Odločitev o preiskavi ofenzive je del resolucije, ki so jo spisali Palestinci. Z 29 glasovi za jo je podprla večina 46-članskega sveta ZN. Poleg arabskih in drugih muslimanskih držav so resolucijo podprle še Kitajska, Rusija ter latinskoameriške in afriške države članice sveta. Večina zahodnih držav se je glasovanja vzdržala, edino ZDA so glasovale proti resoluciji.

Komisija sveta bo preverila izraelske vojaške operacije, da bi se ugotovila odgovornost, se glasi resolucija.

Kerry je Izraelce in Palestince pozval, naj sprejmejo egiptovsko pobudo, po kateri bi prekinili spopade pred pogajanji. Izrael je privolil v prekinitev ognja, palestinsko gibanje Hamas pa jo je zavrnilo in postavilo več pogojev. Med drugim so zahtevali tudi umik osemletne izraelske blokade območja Gaze.

Kerry prispel v Izrael in se srečal z Ban Ki Munom

V Izrael je danes prispel ameriški zunanji minister John Kerry. Pristal je na letališču Ben Gurion v Tel Avivu, čeprav so pristojne ameriške oblasti prepovedale lete na to letališče. Z letališča v Tel Avivu je odpotoval v Jeruzalem, kjer se je sešel z generalnim sekretarjem ZN Ban Ki Munom. "Vsekakor smo naredili nekaj korakov naprej," je ob srečanju z Banom dejal Kerry. Ob tem je opozoril, da je treba še marsikaj storiti. Generalni sekretar ZN pa je posvaril, da ne bi smeli izgubljati časa. "Zdaj združujemo moči, da bi čim prej prišli do premirja," je dodal.

Kerry je nato odšel v Ramalo, kjer ima pogovore s palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom. Pozneje naj bi se vrnil v Tel Aviv, kjer se bo sešel z izraelskim premierom Benjaminom Netanjahujem.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (255)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Gavrane20
24. 07. 2014 08.58
+3
"Večina zahodnih držav se je glasovanja vzdržala, edino ZDA so glasovale proti resoluciji." .. In potem mi bo se kdo solil pamet da so vzhodne drzave slabe
ficfiric 1
24. 07. 2014 20.15
+2
Seveda ti bojo...sej vidis kolk opranih glav imamo samo v sloveniji kaj sele po svetu..zda so nad vsemi zakoni...oni so zakon..tako kot recejo tako je...ce ni dobis pa raketo..pa enbargo pa nevek kaksne sankcije se..hvala bogu niso vsi ameriske k.....e.
Shisui
24. 07. 2014 08.53
+11
Da okupiraš tujo zemljo, ajd, to še razumem. Da jih 70 let pobijaš, jim nateguješ žene in požigaš domove... Sicer precej bolano ampak ok... Da jih pa obzidaš z 8m visokim zidom, natrpaš v mesta in potem s tanki streljaš na civilno populacijo MORAŠ BIT PA..... Bom raje tiho. In tako ravnanje podpira Nobelov nagrajenec za mir. KAKORKOLI OBRNEŠ, VOJAŠKA OFENZIVA NI PRAVI NAČIN, WAKE THE FUXK UP.
brank1
24. 07. 2014 07.57
+3
Prava slika ZDA. Pamet pa bi solili Rusom.
ficfiric 1
24. 07. 2014 20.15
+1
Imam veliki
24. 07. 2014 07.42
+3
izrael, amerika morilci otrok in žensk
ficfiric 1
24. 07. 2014 20.15
sloman
23. 07. 2014 23.08
+4
vidt da niso si zapovnl Auschwitza sram jih nej bo kako lahko delajo to drugim ljudjem naj ne delajo drugemu hudega saj so oni že preživeli pekel
totalka
23. 07. 2014 22.57
+2
Amerika @Izrael so enaki stvari.......genocidne tvorbe katere je treba iztrebit ( da ne bo pomote,ne preproste in poštene ljudi ,temveč plevel ki to dela in vodi )
Bud spencer
23. 07. 2014 22.37
+9
Hvala 24ur ki perete možgane ljudem kako zlobni so Palestinci in Hamas.... Moje mnenje je to da je Hamas odgovor na več kot 60 let trajajoči teror z strani Izraelcev... Kdo je začel z ubijanjem civilistov raje povejte in ne širite ameriške propagande ampak pišite dejstva... Ste napisali slučajno kaj o bombadiranju otroških bolnišnic z strani izraela?.... In da vam na misel ne pride da brišete komentar kajti ne žalim koga in ne širim sovražnega govora ampak povem nehajte valiti krivdo vse na palestince... FREE PALESTINA
babicagrenajug
24. 07. 2014 02.10
+2
Aiicha
24. 07. 2014 03.17
-2
BRAVO Bud spencer,sej res ,ko hoces jim posredovat iz prve roke info,vse dol zbrisejo ...perejo mozgane tale 24ur
Beopen
23. 07. 2014 21.47
+2
Zdaj se že ve, da bo nogometni klub Maribor igral z Macabijem iz Izraela. Navijači bi morali imeti poleg primernih navijaških napisov vsi še dodatno kulturne napise: FREE PALESTINA.
Bud spencer
23. 07. 2014 22.47
+0
Upam da nekateri navijači to storijo ko bodo na tekmi... Ideja je zelo dobra++++
Beopen
23. 07. 2014 21.44
+0
Prej ali slej mora priti do svetovne revolucije. Dlje kot se bo na njo čakalo, večja možnost 3. svetovne vojne bo. Ni povratka, do ene ali druge možnosti bo v prihodnosti zagotovo prišlo.
bozicki
23. 07. 2014 21.24
+10
POROŠENKO deluje POPOLNOMA ENAKO kot IZRAELSKA OBLAST. Tudi podpora ZDA je v OBEH PRIMERIH povsem ENAKA!
bozicki
23. 07. 2014 21.23
+7
Izrael (Palestina) - Ukrajina (Donbass in Lugansk) - PODOBNOSTI SO VEČ KOT OČITNE. Se pa pri tem POPOLNOMA RAZGALJA MORALNA SPREVRŽENOST ZAHODA, pa seveda tudi MEDIJEV, ki poročajo DIAMETRALNO RAZLIČNO!!! ZDA pa so pri vsem skupaj slekle "gate" in kažejo da nimajo prav NOBENIH MORALNIH VREDNOT!
Imam veliki
23. 07. 2014 21.10
+6
upam da se izraelu tole vse nekoč vrne na tak ali drugacen nacin..kar se mene tice pa mislim da ne bom ob gledanju filmov holokavsta nikoli več zalosten.. kvecjemu :)
ficfiric 1
24. 07. 2014 20.18
Jp...jst tud zmeri znova Schindler ja preklinjam kaj si je mogu roke mazat z temi tipi..zej se pa v grobu obraca..
ficfiric 1
24. 07. 2014 20.19
Jp...jst tud zmeri znova Schindler ja preklinjam kaj si je mogu roke mazat z temi tipi..zej se pa v grobu obraca..
Cowboy224
23. 07. 2014 19.40
+12
Najboljši protiukrep proti zionističnemu-ameriškemu dvojcu je bojkotiranje njihovih izdelkov, problem je le da ne veš več kaj je ameriško saj vsepovsod piše Made in China.
Cowboy224
23. 07. 2014 19.47
+15
So pa že znaki napredovanja Coca Cola je izgubila več milijard dolarjev zaradi bojkota njihovih izdelkov, ubiješ dve muhi na en mah če ne kupuješ Coca Cole, 1. ne financiraš podjetij ki financirajo zioniste 2. tvoje telo ti bo hvaležno, minili so časi katerim so ljudje nasedali, američani nimajo meje ko se gre za profit, koliko let izkoriščajo božič za promoviranje svojih rakotvornih izdelkov.
LOS - T
23. 07. 2014 21.09
-9
osama je imel v bunkerju cocacolo in kitkat, tko da ne vem zakaj bi potem mi kaj bojkotiral?
LOS - T
23. 07. 2014 19.34
+1
na vzhodu nič novega...in na zahodu...me zanima če bodo enkrat njihovi nasledniki gledal te izjave v ZN in se čudli neumnosti in hinavstvu...
znesek123
23. 07. 2014 19.16
+7
kaj pa pravi iran na vse tole ? upam da ne bo mirno gledal ta masaker...
strukl008
23. 07. 2014 18.24
+1
Morda?! Pa te niso resni
kim llsung
23. 07. 2014 15.58
+0
Morda?? ampak je vsaj napredek,se par let nazaj nismo slisali morda.....
Nefili
23. 07. 2014 15.45
+2
Malo sv.pisma,ker se govori o tem kdo ima pravico do zemlje,bog se je hudo razsrdil na svoje ljudstvo ,zato jim je zemljo vzel in jih spremenil v brezdomce ,tako nekako kot kajnov rod,ki je lutal v deželi nod-bloditi,biti neke vrste nomad- pomeni ta beseda,vendar je kajn vseeno kasneje sezidal mesto,ki ga poimenuje po svojem sinu enohu(Henoh),(nikar ne gre mešati očaka enoha(Henoh)sedmega po adamu ali tistega,ki ga je bog vzel.Vendar zelo zanimivo je s čim je izbrano ljudstvo tako ujezilo boga,da je celo kajnu-morilcu svojega brata abela dovolil da je njegov rod kasneje le imel možnost stalnega naselja in niso bili več nomadi,,samemu izbranemu ljudstvu pa nikoli več???? Kogar zanima naj si malo prebere tudi o hazarih.
Shisui
23. 07. 2014 15.48
+2
A niso bili takrat tam arabci in ne židje?!
User416781
23. 07. 2014 16.00
-8
canelo
24. 07. 2014 07.20
Arabci so to območje osvojili v 7. stoletju, jude je v 2. stoletju razselil cesar Hadrijan in provinco Judejo preimenoval v Palestino (po
FRATER +
23. 07. 2014 15.43
-6
Mocno dvomim, da bi tako spostovani drzavi kot je Izrael prislo sploh na pamet krsitev Zenevske konvencije. Preuranjeno je kakrsnokoli ocrnjevanje te drzave. Vemo pa da se palestinski skrajnezi posluzujejo grozodejstev nad ubogim Izraelskim ljudstvom.
Shisui
23. 07. 2014 15.48
+6
bigmeech
23. 07. 2014 15.55
+3
Frater pejt igrat playstation .. Pejt dol z 24ur
znesek123
23. 07. 2014 19.17
Bud spencer
23. 07. 2014 22.30
+1
wampl
23. 07. 2014 15.36
+1
morda? pa sej niste resni. so še drugi načini kako se bojevat prot hamasu, ne pa klasično bombandiranje v stilu 2. svetovne vojne, da se mesto zgliha z zemljo.
Zeljejedec
23. 07. 2014 15.46
-3
Jest mam eno simpl rešitev Blitzkrieg Germany Confirmed
ebiga
23. 07. 2014 15.50
+11
Izrael niti noče uničiti hamas, izrael hamas nujno potrebije........če ni hamasa ni izgovorov. Tudi cia je sama ustvarjala in plačevala muslimanske "teroriste".