Tujina

'Slovenija obsoja nasilje v Gazi, zavzemala pa se bo za mirno rešitev novonastale krize'

Gaza/Ramala, 15. 05. 2018 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Kljub krvavemu odgovoru na proteste Palestincev ob odprtju ameriškega veleposlaništva v Jeruzalemu Palestinci s protesti obeležujejo dan katastrofe v spomin na ustanovitev države Izrael pred 70 leti. Iz sveta se vrstijo pozivi k neodvisni preiskavi nasilja v Gazi, ki ga obsoja tudi Slovenija.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Dan žalovanja v Gazi
    02:11
    Iz SVETA: Dan žalovanja v Gazi
  • Iz 24UR: Izrael nad protestnike
    02:20
    Iz 24UR: Izrael nad protestnike

Zunanji minister, ki opravlja tekoče posle, Karl Erjavec je ocenil, da po selitvi ameriškega veleposlaništva iz Tel Aviva v Jeruzalem ne gre pričakovati uspeha v iskanju politične rešitve za bližnjevzhodni proces. Slovenija je ponedeljkovo nasilje obsodila, zavzemala pa se bo za mirno rešitev novonastale krize, je izjavil danes v Ljubljani.

"Ves čas se v okviru tega procesa išče rešitev dveh držav, pri tem pa je Jeruzalem zelo pomemben, tudi simbolno. Obstajata dve resoluciji Varnostnega sveta ZN, ki določata, da se status Jeruzalema lahko spremeni le v okviru dogovorov in pogajanj. Tukaj je šlo za enostransko dejanje ZDA," je o ponedeljkovem odprtju veleposlaništva ZDA v Jeruzalemu in izbruhu nasilja dejal Erjavec.

Dodal je, da je Slovenija že v ponedeljek obsodila nasilje na meji med Izraelom in Gazo, v katerem je bilo ubitih 60 ljudi, ranjenih pa več kot 2700.

"Pozivamo k umiritvi odnosov in mirnemu urejanju težav. Treba je biti sorazmeren, ko gre za uporabo sile. Izrael uporablja tudi vojaške sile, po nekaterih podatkih območje preletavajo vojaški lovci in s tega vidika ocenjujemo, da reakcija glede na situacijo ni sorazmerna. Želimo si, da bi čim prej prišlo do umiritve in žal ne vidim druge možnosti, kot da se najde rešitev v nadaljevanja bližnjevzhodnega mirovnega procesa," je dejal.

Karl Erjavec je obsodil nasilje v Gazi.
Karl Erjavec je obsodil nasilje v Gazi. FOTO: POP TV

Erjavec je spomnil, da je za danes sklicana seja Varnostnega sveta ZN, vendar pričakuje, da na ZDA na seji ne bodo podprle predlagane rešitve.

Dogajanje je po oceni ministra sicer nepotrebno. "Če ne bi bilo do selitve ameriškega veleposlaništva iz Tel Aviva v Jeruzalem, danes, ko je dan katastrofe in 70. obletnica ustanovitve izraelske države, tudi do takih dogodkov ne bi prišlo. Želim si, da vsaj članice EU ne bi šle po vzoru ZDA in selile svojih veleposlaništev v Jeruzalem," je dejal.

Minister Erjavec se je odzval tudi na poziv Levice, naj Slovenija na zagovor pokliče veleposlanika ZDA in Izraela in se zavzame za neodvisno preiskavo ponedeljkovega nasilja.

"Obsojamo to dejanje, če povabimo veleposlanika ZDA in Izraela na pogovore, pa to ne bo vplivalo na dogajanje. Vemo, kakšna je teža Slovenije, v sklopu EU pa bomo na strani tistih, ki zagovarjajo mirno rešitev krize," je dejal in dodal, da si ne želi, da bi katera od političnih strank nabirala predvolilne točke na tej tragediji.

Tudi predsednik državnega zbora Milan Brglez je danes ostro obsodil nasilje, ki je v ponedeljek izbruhnilo v Gazi, ter, kot je dejal, prekomerno uporabo sile izraelskih varnostnih organov proti palestinskim protestnikom. 

Kot je Brglez opozoril v izjavi za novinarje v Ljubljani, mora namreč biti vsakršna uporaba sile, tudi v varnostne namene, sorazmerna, in to velja za vse države na svetu. "V nasprotnem primeru smo zelo blizu kršitvam mednarodnega prava," je poudaril.

Izrazil je tudi globoko obžalovanje zaradi ameriškega priznanja Jeruzalema kot nedeljive prestolnice Izraela. "To je nesprejemljivo in pomeni priznanje protipravnega stanja okupacije ter neposredno kršitev resolucij tako Varnostnega sveta kot Generalne skupščine Združenih narodov. Prispeva tudi k dodatnemu poslabšanju položaja na terenu," je izpostavil.

Vpletene strani ter celotno mednarodno skupnost je Brglez pozval k spoštovanju že sprejetih mednarodnopravnih zavez za razrešitev izraelsko-palestinskega vprašanja, saj te po njegovih besedah predstavljajo edini temelj za trajen mir in varnost na Bližnjem vzhodu ter možnost za normalizacijo odnosov med izraelskim in palestinskim ljudstvom.

Pozivi k neodvisni preiskavi nasilja v Gazi

Nemčija in Velika Britanija sta danes pozvali k neodvisni preiskavi nasilja v Gazi, ki je izbruhnilo na protestih proti selitvi ameriškega veleposlaništva iz Tel Aviva v ZDA.

"V imenu nemške vlade lahko povem, da se zavzemamo za neodvisno preiskavo, ki bi osvetlila nasilje in krvave spopade na obmejnem območju," je povedal tiskovni predstavnik nemške kanclerke Steffen Seibert. Ob tem je Hamas obtožil, da je zlorabil pravico do protestov in da je želel stopnjevati nasilje.

Za neodvisno preiskavo so se zavzeli tudi v Uradu visokega komisarja ZN za človekove pravice. 

"Dejstvo, da se nekdo približuje meji, ne ogroža življenj in ne upravičuje, da se ga ustreli," je ob tem povedal tiskovni predstavnik urada ZN Rupert Colville. "Zdi se, da je lahko kdorkoli ubit," je dodal in poudaril, da mednarodno pravo Izrael zavezuje, da "smrtonosno silo uporabi kot zadnjo možnost".

"Ni sprejemljivo reči, da gre za Hamas in da je zato v redu," je še povedal Colville. Izrael in ZDA namreč ravno to skrajno gibanje, ki nadzoruje območje Gaze, krivita za nasilje in posledično smrtne žrtve.

Nasilje se nadaljuje.
Nasilje se nadaljuje. FOTO: AP
Kremelj pa je medtem nad nasiljem izrazil zaskrbljenost. Kot je danes povedal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov, Rusija že od začetka izraža skrb nad dejanji ZDA, ki bi lahko spodbudila napetosti na Bližnjem vzhodu. "Na žalost se je to zdaj tudi zgodilo," je dodal.

Ankara, ki je nasilje obsodila že v ponedeljek, je danes druge muslimanske države pozvala, naj znova premislijo o svojih odnosih z Izraelom. "Muslimanski svet mora enotno ukrepati proti temu masakru," je povedal turški premier Binali Yildirim.

Dodal je, da je Turčija za petek sklicala izredno zasedanje Organizacije za islamsko sodelovanje (OIC), ki ji turški predsednik Recep Tayyip Erdogan trenutno predseduje. Zasedanje bo v Istanbulu.

Zaradi nasilja pa so irske oblasti na pogovor poklicale izraelskega veleposlanika v Dublinu Zeeva Bokerja. Irski zunanji minister Simon Coveney je v pogovoru Izrael pozval k zadržanosti v prihodnjih urah in dneh in se zavzel za neodvisno preiskavo.

ZDA v VS ZN blokirale poziv k neodvisni preiskavi nasilja na območju Gaze

ZDA so po navedbah diplomatov blokirale osnutek izjave, v kateri naj bi Varnostni svet ZN na seji, na kateri se bo sešel danes, pozval k neodvisni preiskavi ponedeljkovega nasilja na meji med območjem Gaze in Izraelom. 

Osnutek izjave je zaokrožil med članicami VS ZN, a so ga zavrnile ZDA, so za tuje tiskovne agencije povedali diplomatski viri. Varnostni svet ZN bo sicer na seji, ki se bo začela ob 16. uri po srednjeevropskem času, razpravljal o nasilnih dogodkih, ki so zasenčili odprtje ameriškega veleposlaništva v Jeruzalemu.

O dogajanju bo poročal odposlanec za Bližnji vzhod Nikolaj Mladenov.

Nasilje v Gazi je terjalo več deset življenj.
Nasilje v Gazi je terjalo več deset življenj. FOTO: AP

Ubili tudi osemmesečno dojenčico

Palestinci dan katastrofe (nakba) v spomin na ustanovitev države Izrael obeležijo vsako leto. Na ta dan se spominjajo izgona in bega okoli 750.000 Palestincev, ki so bili prisiljeni zapustiti svoje domove po koncu prve arabsko-izraelske vojne leta 1948. Zatekli so se na Zahodni breg, v Gazo ter sosednje države.

Letos bo obeležitev potekala v še posebej napetih razmerah zaradi ponedeljkove preselitve ameriškega veleposlaništva iz Tel Aviva v Jeruzalem in nasilnega odziva Izraela na proteste Palestincev proti temu koraku.

Na protestih na območju Gaze ob meji z Izraelom so izraelske sile ubile najmanj 58 Palestincev, več kot 2771 jih je bilo ranjenih, poroča CNN, med njimi jih ima približno polovica strelne rane. Med smrtnimi žrtvami naj bi bila tudi osemmesečna dojenčica, za katero naj bi bilo usodno vdihavanje solzivca.

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je nasilje upravičil s pravico Izraela do obrambe. Njegova država naj bi se namreč zgolj branila pred skrajnim gibanjem Hamas, ki želi uničiti Izrael, navaja BBC

Po tem najbolj krvavem dnevu od vojne na območju Gaze leta 2014 so palestinske oblasti razglasile tridnevno žalovanje in pozvale k splošni stavki na palestinskih območjih. Palestinski predsednik Mahmud Abas je obsodil "izraelski pokol" ter poudaril, da ZDA po preselitvi veleposlaništva "niso več posrednik na Bližnjem vzhodu".

Z današnjim dnem se bo končal tudi "pohod vrnitve", ki so ga ob napovedanem odprtju ameriškega veleposlaništva Palestinci z množičnimi protesti ob meji z Izraelom pripravljali vsak petek od 30. marca. Izraelska vojska je na teh protestih ubila skupno 106 Palestincev. Med izraelskimi vojaki ni bilo žrtev.

Na palestinskih ozemljih in v Vzhodnem Jeruzalemu po ponedeljkovih krvavih protestih na meji med območjem Gaze in Izraelom danes poteka splošna stavka. Zaprte so vse trgovine, šole, univerze in vladne ustanove. Začelo se je tudi tridnevno žalovanje za žrtvami.

Zastave na poslopju palestinskega predsednika Mahmuda Abasa so v znak žalovanja za žrtvami spuščene na pol droga.

Na območju Gaze bodo pokopali več deset ubitih v protestih, za nekatere je bil pogreb že v ponedeljek zvečer.

Med ranjenimi so tudi številni otroci.
Med ranjenimi so tudi številni otroci. FOTO: AP

Na palestinskih protestih novi spopadi z izraelskimi vojaki

 Na današnjih protestih na Zahodnem bregu, s katerimi Palestinci obeležujejo dan katastrofe, so tako kot v ponedeljek izbruhnili spopadi med protestniki in izraelsko vojsko, poročajo tuje tiskovne agencije. Po navedbah očividcev je bilo v spopadih ranjenih več Palestincev, na katere so streljali vojaki.

Palestinci na demonstracijah zažigajo avtomobilske pnevmatike, zaradi česar se na prizorišču protestov vije gost črn dim. Nekateri protestniki so tudi metali kamenje v vojake, ki so odgovorili s solzivcem.

V Betlehemu protestira kakih 200 Palestincev, v Ramali se jih je zbralo okoli sto. 

 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (302)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Razumnež
16. 05. 2018 11.10
Pri 100-letnici nastanka države ne bo več nobenih protestov.
nightifly
16. 05. 2018 10.40
+1
ZDA so vceraj dale veto na preiskavo o dogodkih v Izraelu . Poleg tega je Niki H . podala izjavo ,da je bil Izrael v bistvu zelo (restrain) omejen v svoji reakciji na nasilje -ki so ga izvedli Palestinci -oz .bolje receno civili na povelje Hamasa / Da je temu tako je ze jasno ko beli dan / Vsi tisti -ki smo v zivo spremljali vojne dopisnike z obeh strani in javna porocila z obeh strani barikad smo dobili kar jasno sliko vsega tega / Niso bili dovolj mirni protesti proti nacionalnemu prazniku ,niti proti odprtju ambasade - Hamas je zelel pokvariti praznik / Tudi prav -toda na ta nacin bodo palestinci izgubljali ,oni izgubljajo in bodo izgubili naklonjenost svetovne javnosti / Dejstvo je -kot vsi vemo -da je ta zemlja ,kjer danes stoji Izrael zemlja nativa vseh Zidov ze tisocletja / Zato je ta narod po 2.svetovni vojni in po se nikoli videni kataklizmi teh ljudi milostno dobil nazaj del zemlje ,ki so jo morali zapustiti -da bi koncno ob arabcih zaziveli na novo / Ce pogledamo natancno -so imeli do izraelsko arabske vojne ko so bili napadeni en pas pod golanom sirok 9 milj .In ker so bili pod planoto ni bilo nikoli moznosti ,da bi se kakorkoli ubranili napadalcem /Torej so bili venomer v smrtni nevarnosti / No ,vse skupaj je resil Egipt ,ki je z ostalimi napadel Izrael in dozivel-i poraz / Toda Izrael ima danes v sebi ze inkorporirana 2 mio palestincev , ki ob pomoci west banka in ostalih teror .skupin ,organizacij in arabskih drzav nenehno skusajo Izrael zradirati s tiste zemlje / Vceraj je predstavnik kneseta jasno izrekel besede ( se mu je zareklo?) da je to zemlja palestincev -Jeruzalem pa eno in edino mesto palestincev / No ,zdaj pa naj kdo pove kako bo tam doli mir /Ena drzava z nekaj milioni Zidov in ostalih ,ki tam zivijo proti celemu arabskemu polotoku in vsem muslimanskim drzavam ,muslimanom ,ki so ta ozemlja naselili 4000 let kasneje za Zidi . Zal se tu se vedno delimo na leve desne -kar je cista anahronija - Izrael je kljubvsemu demokraticna drzava , palestince pa drzi pokonci samo se gnev terorizma in financna podpora SArabije in podobnih avtokratskih kraljevin diktatorskega kova -in prav zato bodo palestinci se naprej izgubljali / Seveda so za vse ´´krivi´´ Zidi / Saj so tudi v sloveniji osovrazeni tisti -ki so uspesni (pa ne mislim na tiste -ki kradejo ) .Ljudje smo postali neznosni in narazumni , in kar je se najbolj alarmantno - kljub diplomam vedno manj izobrazeni in galantni / Ne pravim ,da imam prav -vcasih pa je treba stare stereotipe le malce razbiti in ´´ up-datetati ´´.
dragan krstic
16. 05. 2018 11.15
+2
Nightfly, ne bo nič pomagalo. Ko sem že večkrat dokazoval da vse nasilje začenjajo Hamasovci urednik ukaže brisanje mojih vlogov. Že samo to je bilo dovolj da sem napisal da v Izraelu živi z izraelskimi potnimi listi 1, 6 mio muslimanov in da se niti ne zmenijo za sonarodnjake Palestince, je bilo dovolj da mi komentar takoj izbrišejo. Briga muslimane iz Tev Aviva kaj počnejo nori Gaza prebivalci. V Izraelu imajo enake pravice kot jih imajo židi. Le za vojne pilote nimajo možnosti šolanja, to je edina omejitev zanje. Želja vsakega Palestinca je dobiti zaposlitev v Izraelu, 15.000 jo ima, na črno pa še okoli 30.000. Imajo do 3krat večje plače kot doma. Dovolj je, saj me bo admin hitro zbrisal.
Mogočnež
16. 05. 2018 07.27
-2
Bog blagoslovi Izrael in Ameriko
nightifly
16. 05. 2018 10.42
bog nima nic s tem / Jaz bi ga pustil v tem primeru zunaj , ker dela samo zgago in prinasa kri in smrt .
dragan krstic
15. 05. 2018 22.07
-2
Zdaj imam pa dovolj vaših objav, ki obtožujejo nasilje Izraela dragi POPTV-jevci. Upam in skoraj prepričan sem da sta 2 lastnika KKR grupe židovskega porekla, gospoda Kohlberg in Kravis bosta preko moje izraelske veze obveščena o vašem enostranskem poročanju. Tisti, katerim bom jutri poročal imajo, verjemite velik vpliv med židi v svetu, sploh pa v ZDA. Pa kar še brišite moje vloge. Pa fajn se imejte oziroma se boste imeli.
Kollerik
15. 05. 2018 22.57
+0
važno, da vaš slak že na začetku dnevnika nabije tvojga čipćija na prvo stran.....
kolbek460
15. 05. 2018 21.38
+2
To se zgodi ko iz žrtve nastane največji morilec ,,Saladin je še živ !!!!!!!!!!!!!!!!!od sile bodo poskakali v Jordan in mrtvo morje hoteli preplavat ,,
kolbek460
15. 05. 2018 21.34
+4
Judje se pa niso nič naučili iz svoje krvave zgodovine stalno delajo isto napako ,,vse se vrača vse se plača !!!!!!!!!!!!1
kolbek460
15. 05. 2018 21.32
+0
Olimpijske igre so se začele ,otvoritev in pokrovitelj so Američani ozemlje za tekmovanje in boj bo pa prispeval Izrael ,,naj telaviv ostane grobnica zionistov ,,
etul
15. 05. 2018 20.56
+5
Sam tak za premislek ko je Asad podimil par ljudi, so ga zraketirali me prav zanima če bo v tem primeru isto, saj so tudi tu Izraelci pretiravali z silo .
dragan krstic
15. 05. 2018 20.54
-1
Nightfly, za tvoj vlog ti dam en velik, velik plus in to prvič
AntiNATO
15. 05. 2018 19.43
+0
Bolano da na kamne odgovoris z streli in se cim hujsim...pa ta trump zeli vecji konflikt...spet se izkazuje da je le se ena lutka kapitala vec v beli hisi...drugega niti ni blo za pricakovat.
+2
M_teorija
15. 05. 2018 19.13
+8
Zgleda da so si judje zaradi holokavsta vzeli pravico do genocida!? Ko plen postane plenilec!?
+0
Uporabnik1110355
15. 05. 2018 20.30
+2
Mislim da nas večina ne ve kaj so se Židje v resnici zamerili Nacizmu. Ker nacistična vnema je bila res fanatičn- Če ne bi bilo interneta bi bila Palestina en velik Auschwitz, sedaj je pa zaradi javnosti malo milejša oblika.
1918
15. 05. 2018 20.47
Zuckerberg
15. 05. 2018 18.56
-1
V bistvu če si antisemit si proti palestincem...
Ciymbalta
15. 05. 2018 18.50
+11
Američani nikjer niso zaželeni
Mogočnež
15. 05. 2018 18.46
-2
Kaj je delala osem mesečna dojenčica na meji? Hamas jo je žrtvoval, da bi lahko obtožil Izrael! Živel Izrael!
Zuckerberg
15. 05. 2018 18.47
+2
Zuckerberg
15. 05. 2018 18.46
+4
Angleži so vse skupaj zakuhal, za kazen dat tretjino anglije judom!
Startracker
15. 05. 2018 18.36
+7
Ne vem sicer če prav gledam na dogodke, vendar pa zakaj se nihče od naših "vsevednih in naprednih in oh in sploh" novinarjev ne vpraša kaj za vraga počnejo otroci na demonstracijah?
1918
15. 05. 2018 20.48
BobbyP
15. 05. 2018 18.03
+10
Slovenija podpira Palestino in vozi slovenske otroke na operacije k kardiologu v Izrael.
nightifly
15. 05. 2018 18.03
+10
Nekaterim piscem tu na forumu -ki se imajo za take prijatelje Palestincev in v Izraelcih vidijo vse samo negativno svetujem -da v zivljenju preberejo se kaj drugega razen pravljic /Lahko se imate za karkoli -sigurno pa ne za deklarirane Levicarje / Zmotno je misliti -da so Levicarji titi -ki so za Palestince - desnicarji pa za Izraelce -Zide /// kako zmotno je to in zaslepljeno / Ljudem bi svetoval -da se pred objavo svojih clankov poducijo o Sveti dezeli - predvsem pa vsaj na splosno o Zidovskem ljudstvu ,o Palestini i o vseh mogocih ljudstvih -ki so to Palestino naseljevala in jo naseljujejo se danes / Predvsem pa - zakaj je ta nesrecen kraj tako poemben tako za arabce kot za Zide in ne nazadnje za Evropo / Ste kdaj pomislili kaksno vlogo je imela srbija kot prvi filter pri napredovanju otomanov na sever proti nasim krajem ? Je kdo kdaj pomislil kaj pomeni za Evropo obstoj Izraela ? Ima kdo od vas sploh eno geopoliticno sliko Mediterana -razsirjenega proti Mezopotamiji in se na drugo stran proti Egiptu in se sirse skozi cel Magreb ? Si kdo predstavlja kaj bo -ce vse to eksplodira -ker en dan tudi bo -ko bo saturacija muslimanskega zivlja v teh drzavah dosegla poln kozarec in pljusknila cez rob -torej proti severu ? Ah -kje pa -zdaj je v glavah samo se rezrvacija plaze na hrvaski obali do jeseni -ko se bo spet vzgalo zaradi meje -morja -piranskega zaliva in spet leta brezplodnega trajbanja s hrvati -dokler ne pride spet val stotisocev onih od tam dol / Ali pa se kaj hujsega / In to zato -ker danes vsi samo kimamo in obsojamo nekoga -ki prav tako varuje svoje zivljenje in svoje otroke kot bi to storili Janezi -torej mi -ce ti kdo pride metati bombe na mejo /aja -Slovenija je varna -ker ima zadaj Nato / Izrael je sam proti vsem //// Sploh veste kaj pocenja Hamas ? Skriti med zenskami ali p za njimi ,so ostrostrelci -ki streljajo cez mejo / tega nihce ne pise / zato pravim -da glejte malo tudi druge catnge / vsak clovek ima pravico do obrambe sebe -svoje druzine in doma / In to Izraelci pocenjajo /
Kvagleas
15. 05. 2018 19.15
1918
15. 05. 2018 20.57
+2
če boš ti meni vzel kar je moje s trditvijo, da je to bilo v lasti tvojih pra-pra.......pra prednikov, se bom branil, poleg tega ne upoštevaš dejstva, da je res čudež na zemlji, da iz nekaj deset tisoč ljudi nastane desetmilijonski narod v eksodusu, zanimivo pa tudi, da jih je največ s slovanskimi in nemškimi priimki, a si kdaj slišal za hazare, ki so se judaizirali
zzob
15. 05. 2018 22.18
+0
kaj ima izrael z možno invazijo v evropo? saj ga islamisti lahko mirne duše obidejo ..... v resnici izraelu in zda ustreza destabilizirana evropa. ravno ti dve državi sta spravili milijone beguncev proti evropi s svojo destrukcijo bližnjega vzhoda.
Kollerik
15. 05. 2018 22.58
+1
morda bi bilo fino, če bi se kdo podučil še o času PRED palestinci in židi...
nightifly
16. 05. 2018 10.42
Ce ste zenska ,lahko tudi na sivi pinot !!!
Justiceiscoming81
15. 05. 2018 17.58
+0
Prosim da nemudoma izženete diplomate Amerkie in Izraela, zaradi izvajanja genocida nad palestinci... in celim svetom
Mogočnež
15. 05. 2018 17.23
+16
Slovenija, banana republika naj rajši obsodi migrante in teroriste ki nezakonito prečjajo mejo!