Ni mogoče izključiti, da je na ozemlju Slovenije tudi sporno meso iz Brazilije

Največjo izvoznico mesa na svetu, Brazilijo, pretresa afera. Proizvajalci naj bi s kislino in drugimi kemikalijami, tudi rakotvornimi, "popravljali" videz in vonj mesa. Piščančjemu naj bi dodajali vodo, krompir in celo karton, vse za večji zaslužek. Podkupljeni uradniki pa naj bi poskrbeli za ustrezne certifikate. Meso v Slovenijo ni prišlo preko Luke Koper, drugih poti ni mogoče izključiti, pravijo na Upravi za varno hrano.

Brazilski predsednik Michel Temer je v nedeljo 33 tujih veleposlanikov, ki so se sestali z njim, povabil na večerjo – na goveji zrezek. 19 jih je povabilo sprejelo. Njegov cilj: prepričati ne le svoje goste, ampak vso svetovno javnost, da lahko brez strahu uživajo brazilsko meso.

Zaupanje v mesne izdelke iz te največje globalne izvoznice govedine in piščančjega mesa se je v petek skoraj v trenutku sesulo. Zvezna policija je po dve leti trajajoči preiskavi, ki je pokazala na vrsto milo rečeno spornih praks največjih ponudnikov mesnih izdelkov, na kar 194 lokacijah izvedla hišne preiskave. Iskali so dokaze, da so brazilska podjetja več let prodajala pokvarjeno meso.

"S kislino in drugimi kemikalijami so popravlja videz in vonj mesa. V nekaterih primerih so uporabljali rakotvorne izdelke," so sporočili s policije. Piščančjemu mesu naj bi dodajali krompir, vodo in celo karton, da bi povečali dobiček.

Obtožbe letijo na okoli 40 podjetij, med njimi JBS in BRF – prvo je največji proizvajalec govedine, drugo pa največji proizvajalec perutnine na svetu. Obe obtožbe zavračata, a med tremi obrati za predelavo mesa, ki so jih zaradi spornih higienskih praks nemudoma zaprli, je eden v lasti BRF. Še 21 jih je pod drobnogledom in jim grozi zaprtje.

33 vladnih uradnikov, zadolženih za podeljevanje certifikatov o kakovosti hrane, so suspendirali, saj jih sumijo, da so se pustili podkupiti in so kot neoporečne označevali tudi hudo sporne izdelke. V vodstvih obeh omenjenih podjetij naj bi imeli možnost odločati, kateri inšpektorji bodo pregledovali njihove proizvodne obrate in izdelke in seveda naj bi izbrali tiste, ki so jih prej podkupili, še trdijo na policiji.

Pod lupo preiskovalcev so se znašli številni direktorji, med njimi trije iz BRF in dva iz JBS. Enega od vodilnih pri BRF pa so v soboto na letališču v San Paolu aretirali.

Mesna industrija je ena najpomembnejših gospodarskih panog v Braziliji in ena redkih, ki jo je – vsaj doslej – kriza obšla. Na leto izvozijo za 12 milijard dolarjev (11 milijard evrov) mesa v kar 150 držav po vsem svetu. Največ na Kitajsko, ki je uvoz začasno prepovedala, drugi najpomembnejši trg pa je Evropska unija.

Temer je v nedeljo veleposlanike prepričeval, da gre za majhno število spornih primerov in ne za sistematično kršenje pravil. Od 11 tisoč inšpektorjev jih preiskujejo le 33, od 4000 obratov pa je spornih zgolj nekaj deset, je poudaril. Dodal je, da je brazilsko meso prestalo kontrole kakovosti tudi v najbolj zahtevnih državah. Med drugim v EU. V Bruslju so se odločili, da za zdaj ne bodo ukrepali, zahtevajo pa dodatna pojasnila. Enako so ravnali tudi v Washingtonu.

Zadeve mirijo tudi na brazilskem kmetijskem ministrstvu. Nevarnosti za zdravje ni, skrbi pa nas korupcija in kriminalna razsežnost teh dejanj, so sporočili. Petkova preiskava je bila po poročanju brazilskih medijev najobsežnejša v zgodovini države.

Brazilska policija je med drugim sporočila, da so na poti v Evropo tri pošiljke s salmonelo okuženega mesa iz BRF. Namenjene naj bi bile v Italijo. Pri BRF so pozneje pojasnili, da gre za vrsto salmonele, ki je evropski standardi ne prepovedujejo.

Govedina

Sta največja izvoznika piščančjega in govejega mesa res prodajala pokvarjene izdelke? (Foto: Thinkstock)

Preko Luke Koper v zadnjih sedmih letih ni bilo brazilskega mesa, preko drugih vstopnih točk čisto mogoče

Na Upravi Republike Slovenije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) so 24ur.com povedali, da je bila Evropska Komisija obveščena o odkritju množične korupcije in goljufive prakse pri proizvodnji govedine in perutnine v številnih obratih v Braziliji. 17. marca je Komisija pisno pozvala brazilske oblasti k pojasnitvi zadeve, podrobnostim in posledicah za varnost uvoženega mesa iz Brazilije za evropskega potrošnika.

"Danes je Komisija prejela uraden odgovor Brazilije, v katerem navajajo, da je šlo za odkritje goljufij v 21-ih obratih, od katerih so štirje odobreni za izvoz v EU. Ti štirje obrati bodo takoj izključeni iz uvoza mesa v EU," so pojasnili na UVHVVR.

Preko Luke Koper v obdobju od 2013 do 20. marca letos ni bilo uvoza iz Brazilije govejega ali perutninskega mesa na ozemlje Slovenije ali ozemlje EU. Za živila, ki so vstopila na ozemlje unije preko drugih vstopnih točk, po pregledih na prvi vstopni točki velja prost pretok, torej ni nadzora na notranjih mejah med državami članicami, ne morejo izključiti, da je na ozemlju naše države tudi meso iz Brazilije, so dodali na Upravi.

Inšpekcija UVHVVR je letos v obratih odobrenih hladilnic zaznala pošiljke zamrznjenih perutninskih prsi, ki so bile brez kože in kosti ter slane (najmanj 1,2 odstotka soli), pripravljene v obratih iz Brazilije in Tajske. Pri analiznem preizkusu je bila ugotovljena Salmonella enterica ser. Stanley v pošiljki iz Tajske, kar ni skladno z zakonodajo (Uredba 2073/2005), zato je bil izveden odpoklic in umik preko sistema RASFF.

"Poleg tega pa je bil na vseh pošiljkah, tako iz Brazilije kot Tajske, rok uporabnosti zamrznjenih piščančjih prsi nenavadno dolg - 18 mesecev in več, ali pa celo določen kot rok minimalne trajnosti (uporabiti najmanj do ...), UVHVVR je o svojih ugotovitvah dne 06.03. 2017 obvestila Evropsko Komisijo preko sistema upravne pomoči in mreže za boj proti goljufijam," so povedali na UVHVVR ter dodali, da spremljajo vse razpoložljive podatke in bodo glede na prejete informacije tudi takoj reagirali.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 209
 
Tomvojo 22.03.2017 15:11:53
Saj se eden naših veletrgovcev sonči na Copa Cabani. Ima podobno ime kot premier Mirko
Več komentarjev