Tujina

Tuđman pisal Kosorjevi

Zagreb, 11. 11. 2009 11.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
P.J./V.L./STA
Komentarji
14

Sin pokojnega hrvaškega predsednika Tuđmana je v pismu premierki Kosorjevi poudaril, da vlada mora razpisati referendum o arbitražnem sporazumu. Jandroković pa nasprotno meni, da referendum ni potreben.

Jadranka Kosor
Jadranka Kosor FOTO: Dare Čekeliš

Hrvaški neodvisni predsedniški kandidat in sin pokojnega hrvaškega predsednika Franja Tuđmana Miroslav Tuđman je premierki Jadranki Kosor poslal odprto pismo, v katerem je poudaril, da vlada mora razpisati referendum o arbitražnem sporazumu med Hrvaško in Slovenijo zaradi zahteve, ki jo je podpisalo več kot 600 hrvaških državljanov.

Tuđman je zapisal, da je omenjena skupina "zavest naroda".
Zahtevo za razpis referenduma o arbitražnem sporazumu so med drugim podpisali hrvaški akademiki, profesorji, doktorji znanosti in generali ter člani komisije Iustitia et pax Hrvaške škofovske konference.

"Ali se zavedate, da lahko Hrvaška s sprejemanjem arbitraže in neuveljavljanjem mednarodnega prava izgubi suverenost na delu ozemlja in da boste prevzeli odgovornost za posledice za hrvaško državo ter njene državljane," je Tuđmanovo pismo povzela hrvaška tiskovna agencija Hina.

Po Tuđmanovem mnenju bi hrvaška vlada in sabor z referendumom le okrepila svoj pogajalski položaj ter dobila podporo in smernice, kako voditi pogajanja s Slovenijo in EU. Ocenil je, da je morebitni slovenski referendum le še eden izmed pritiskov na Hrvaško in EU.

Jandroković: Ni razlogov za referendum o arbitraži

Hrvaški zunanji minister Gordan Jandroković je v pogovoru za Novi list dejal, da ne vidi niti najmanjšega razloga za zavlačevanje ratifikacije arbitražnega sporazuma med Slovenijo in Hrvaško. Na novinarsko vprašanje, zakaj Hrvaška z ratifikacijo arbitražnega sporazuma ne počaka do objave izidov slovenskega posvetovalnega referenduma, pa je dejal, da je že razprava v hrvaškem saboru pokazala, da je sporazum za hrvaško dober. "Če kdo misli drugače, ima možnost, da zbere dovolj podpisov in organizira referendum," je še dodal.

Sporazum bo podrpla tudi opozicija

Ocenil je, da bo tudi opozicijska SDP podprla ratifikacijo arbitražnega sporazuma o načinu za reševanje spora o meji med Slovenijo in Hrvaško, potem ko je bila večina socialdemokratskih poslancev zadržana pri odločanju v saboru o tem, ali naj premierka Jadranka Kosor omenjeni sporazum podpiše.

Jandroković ne vidi razlogov za referendum.
Jandroković ne vidi razlogov za referendum. FOTO: dnevnik.hr

Nacionalni interes Hrvaške je predvsem članstvo v EU

Spomnil je, da arbitražni sporazum predvideva določanje meje na podlagi mednarodnega prava pred mednarodnim pravosodnim telesom, kar je bil tudi smisel prvega predloga evropskega komisarja za širitev Ollija Rehna, ki so ga maja podprle vse hrvaške parlamentarne stranke. Zavrgel je kritike sporazuma, ki so prišle iz dela intelektualnih in katoliških krogov na Hrvaškem, češ da je škodljiv za Hrvaško, ter dejal, da je nacionalni interes predvsem članstvo v EU.

Hrvaška ne bo izgubila dela teritorialnega morja

Jandroković je še izjavil, da ne verjame, da bo Hrvaška na arbitraži izgubila del teritorialnega morja. "Tisti na Hrvaškem, ki prejudicirajo takšen izid, v resnici slabšajo hrvaško pogajalsko pozicijo. Prepričani smo, da je takšen arbitražni sporazum, v katerem bodo določili mejno črtno na podlagi mednarodnega prava, "junction" oziroma povezavo Slovenije z odprtim morjem na podlagi mednarodnega prava, pravičnosti in dobrososedskih odnosov, dober za Hrvaško. Z argumenti, ki jih imamo, ne bomo izgubili niti enega samega dela svojega teritorija," je izjavil Jandroković.

Hrvaški zunanji minister je zanikal trditve slovenskega kolega Samuela Žbogarja, da so besedo "junction" omenjali v sporazumu Račan-Drnovšek. Poudaril je, da v izvirnem besedilu v slovenščini in hrvaščini omenjenega sporazuma ni bilo omenjene besede, "čeprav je kdo lahko prevajal na ta način".

Jandroković je še zanikal trditve hrvaških medijev, da ni sodeloval v pogajanjih med Hrvaško in Slovenijo, ter poudaril, da je imela premierka Kosorjeva ključno vlogo v pogajalskem procesu po 15. juniju 2009. Zavrgel je tudi medijska ugibanja, da je še vedno tesno povezan z nekdanjim premierjem Ivom Sanaderjem.

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

preslica
12. 11. 2009 07.03
Če že biršete , brišite tuje jezike. Mislim, da pri nas še govorimo slovensko.
jozek12
12. 11. 2009 06.24
CVIKEL je trgovec z arožjem
Ro?ers
11. 11. 2009 23.58
sem se že ustrašil da ji je pisal tudžman sarejši
Marko Varga
11. 11. 2009 23.07
ja Drnovšek je tudi Pahorju,Drnovšek je celo iz unega sveta tudi Patrije naročil..ha,ha,ha,ha..
Strelja?ko
11. 11. 2009 23.00
JUGOSLAVIJooooo, JUGOSLAVIjoooo Mi se zdi da se vsem toži po VELIKANSKI jugi, ane...
ljudina
11. 11. 2009 22.46
ma on je LOPOV........
Abacus
11. 11. 2009 21.30
aja sine ,sm mislu da misljo na fotra
luciluk
11. 11. 2009 20.31
Zavedajte se, da vse kar imate so delavni in pošteni Slovenci in da živite na njihovih žuljih in ne na svojih. Zavedajte se tega jeb... mast! poslanci se teg zavedajo, samo delavci in ostala raja se tega ne zaveda, zato na volitvah še kar naprej volijo tiste, ki najbolj lažejo!
azupac
11. 11. 2009 17.19
Jaz nimam več pojma kaj si sploh vsi te politiki mislijo. Ko sta Kosorjeva in Pahor skupaj je vse lepo in prav, oba se smejita (sicer je od Kosorjeve nasmešek po mojem malo zahrbten), ko pa sta v svojih državah pa vsak po svoje spet. V glavnem nič od nič se niso dogovoril. Jeb..o Pahor, daj postavi pogoje s katerimi lahko hrvati pridejo v EU, prej pa se ne pogovarjaj, ker že tako imamo velike probleme sami s sabo in z gospodarstvom in da se zdaj še pregovarjamo z hrvati je res brezveze. Hrvati se žal ne znajo pogovarjat in nevem v kakšnih iluzijah živite, da tega ne vidite. Prekličite vsa pogajanja s hrvati, dajte blokado in prišparajte ves denar za trud in referendume, poleg tega boste pa morda meli čas, da se ukvarjate s pametnimi zadevami. Vse lepo in prav, da ste poskušali lepo rešiti to vprašanje, ampak zdaj je pa že mal dost no ... ne da se ga, dokler si hrvati tega res ne bodo želeli. Pa še pol bi jih jaz poslal nekam! Ne razumem pa tudi, da se za nas nobena država v EU ne potegne, za hrvate, ki pa niso v eu, se pa marsikdo. A ste res tako nesposobni. Zavedajte se, da vse kar imate so delavni in pošteni Slovenci in da živite na njihovih žuljih in ne na svojih. Zavedajte se tega jeb... mast! sramota!
bnam 2707
11. 11. 2009 16.00
Jasno je,da je sporazum za hrvaško dober.Oni dvigajo prah zaradi tega,da bi zavedli Slovenijo,ki misli,da je na boljšem. ta sporazum je ravno tako,kot,da bi sepogajali za liter mleka in se dogovorili,da mleko vzamejo oni ,mi pa embalažo !
fsad
11. 11. 2009 15.07
kak vic!!!!!!!! JAZ SEM PROTI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1
prijavise
11. 11. 2009 13.25
Res se mi zdi, da so Pahorja pelal scat!! jaoo bože
weber1
11. 11. 2009 13.16
Normalno , da je sporazum dober za Hrvaško , zato pa je slab za Slovenijo !!!
Brabus
11. 11. 2009 12.03
To je ta , ki podpira ustaštvo?