Tujina

Novi ukrajinski predsednik si želi dobrih odnosov z Rusijo

Kijev, 23. 02. 2014 09.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
S.S./N.D./M.R./STA
Komentarji
215

Po dramatični soboti, ko se je razmerje sil v Ukrajini drastično spremenilo, se je postavilo vprašanje, kdo sploh vlada Ukrajini? Janukovič še vedno vztraja, da je legitimni predsednik, a parlament je oblast predal v roke predsedniku parlamenta. Ta pravi, da si želi dobrih odnosov z Rusijo in nadaljevanje evropskih integracij.

Viktor Janukovič
Viktor Janukovič FOTO: Reuters

V soboto so se stvari v Ukrajini dramatično spremenile. Parlament je odstavil predsednika Viktorja Janukoviča, ki je pobegnil iz Kijeva. Izpustili so nekdanjo premierko Julijo Timošenko, razpisali so volitve. ''Predsednik Janukovič ni več na svoji funkciji,'' je razvidno iz sprejete resolucije.

Danes pa so poslanci glasovali, da predsedniška pooblastila predajo predsedniku parlamenta Oleksandru Turčinovu, ki je sicer blizu Timošenkovi. Trenutni predsednik je dejal, da je pripravljen na pogovore z ruskim vodstvom. Želi si namreč enakopravnih in dobrih sosedskih odnosov. Hkrati pa je dejal, da se bo Ukrajina vrnila na pot evroskih integracij.

Kot je pojasnil podpredsednik ukrajinske verhovne rade Ruslan Košulinski, je bilo imenovanje začasnega predsednika nujno. Brez tega namreč nihče ne bi mogel podpisati odločitev parlamenta.

Oleksander Turčinov je dobil pooblastila predsednika.
Oleksander Turčinov je dobil pooblastila predsednika. FOTO: Reuters

Izdan nalog za aretacijo dveh ministrov

Sicer je ukrajinski parlament danes glasoval tudi za to, da se lastništvo luksuzne rezidence Viktorja Janukoviča na obrobju Kijeva prenese na državo. Sprejel je tudi spremembe zakonodaje, s katerimi si je znova povrnil pravico do imenovanja sodnikov, razveljavil pa je zakon iz leta 2012 o uporabi jezikov pri delu policije, ki je ruskemu jeziku podeljevala status regionalnega jezika v regijah, kjer rojeni govorci ruščine predstavljajo najmanj 10 odstotkov prebivalstva. Razrešil je tudi zunanjega ministra Leonida Kožaro, sicer Janukovičevega zaveznika, in tudi ministra za izobraževanje Dmitra Tabačnika.

Oblasti so izdale tudi nalog za aretacijo nekdanjega ministra za prihodke Oleksandra Klimenka ter za nekdanjega generalnega državnega tožilca Viktorja Pšonka. Oba naj bi poskusila neuspešno pobegniti čez mejo.

Janukovič ne namerava odstopiti

Janukovič se ne da in vztraja, da je še vedno na svojem položaju in da je še vedno legitimni predsednik. Vse odločitve, ki jih sprejemajo v parlamentu, so po njegovem mnenju nelegalne. ''Ničesar ne bom podpisal z gangsterji, ki terorizirajo državo. Ne nameravam odstopiti,'' je bil jasen.

Poslanci njegove stranke mu v parlamentu niso izkazali podpore, policija je prestopila na stran protestnikov, vojska, ki se ne namerava mešati v politiko, pa se tako ali tako ni vmešala v proteste. Opozicijska koalicija je prav tako skupina, v kateri kljub vsemu vsak vleče v svojo stran, da bi si zagotovil večjo podporo.

Poslanska skupina Janukovičeve Stranke regije je sporočila, da odgovornost za situacijo v Ukrajini in smrtne žrtve pripisuje odstavljenemu predsedniku in njegovi ekipi. "Ukrajina gre skozi eno najtežjih in najbolj tragičnih obdobij v svoji zgodovini," so zapisali v izjavi. "Ukrajina je bila izdana. Viktor Janukovič in njegova ekipa sta odgovorna za to."

Do torka dogovor o novi vladi

Predsednik ukrajinskega parlamenta je poslancem dejal, da naj se do torka zmenijo o oblikovanju nove vlade. Med tem so se pojavile napovedi, da bi lahko parlament še danes volil novega premiera države.

Na premierski stolček bi lahko sedel tudi kolega Timošenkove iz stranke Domovina Arsenij Jacenjuk, med vidnejšimi kandidati pa je še poslovnež Pjotr Porošenko. Nikolaj Azarov je pod pritiskom protivladnih protestov s premierskega položaja odstopil januarja, nadomestil pa ga je začasni vodja vlade Sergej Arbuzov.

Timošenkova in Kličko kandidata za predsedniški položaj

Medtem ko je svojo kandidaturo za predsedniški stolček že napovedala Timošenkova, je možnost kandidature za predsednika danes nakazal tudi nekdanji boksarski prvak in opozicijski voditelj Vitalij Kličko. V pogovoru za britanski BBC je namreč poudaril, da želi Ukrajino napraviti za moderno evropsko državo. "Če lahko to storim s položaja predsednika, se bom potrudil po najboljših močeh," njegovo izjavo citira BBC.

PREBERITE ŠE: Kako razkošno je živel Janukovič?

Vitalij Kličko
Vitalij Kličko FOTO: Reuters

V petek in soboto popoln obrat dogodkov

Po treh mesecih protestov so se dogodki v Ukrajini v petek in soboto odvijali z bliskovito hitrostjo. Najprej je bil s posredovanjem zunanjih ministrov Francije, Nemčije in Poljske dosežen dogovor med opozicijskimi voditelji in Janukovičem o razpisu predčasnih predsedniških volitev v decembru.

Protestniki so to potem v petek zavrnili, v parlamentu je vse več Janukovičevih poslancev prestopilo k opoziciji in v soboto je parlament predsednika odstavil, volitve razpisal za maj, Janukovič pa je pobegnil v Harkov, odkoder je prišla Timošenkova, izpuščena iz zapora po nalogu parlamenta.

Bilo je nekaj nepotrjenih poročil, da naj bi skušal Janukovič pobegniti v Rusijo, vendar pa je iz Harkova po televiziji sporočil, da ne gre nikamor, ker je legitimno izvoljeni predsednik, protestnike in opozicijo pa je označil za bandite.

Podobno mnenje je izrazil tudi ruski zunanji minister Sergej Lavrov, ki je zunanje ministre EU opozoril, da protestniki ne spoštujejo dogovora, čeprav ga Rusija niti ni priznala. Dogodki so v petek in soboto Rusijo, ki uživa naklonjenost prebivalcev vzhoda in juga države zalotili na levi nogi.

Kijev je v rokah opozicije

Kijev je sedaj v rokah nekdanje opozicije in nastaja nova prehodna vlada. Janukovičev kabinet je večinoma sledil predsednikovemu zgledu in jo pobrisal na varno, policijske sile, ki so se pred dnevi spopadale s protestniki, pa so prestopile na njihovo stran. Vojska je vseskozi pokazala zadržanost in se v spopade ni vključila.

 

Kijev nadzirajo protestniki
Kijev nadzirajo protestniki FOTO: Reuters

Merklova in Putin se strinjata, da Ukrajina potrebuje opravilno vlado

Nemška kanclerka Angela Merkel je danes po telefonu o razmerah v Ukrajini govorila tudi z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom. "Strinjala sta se, da mora Ukrajina čim prej dobiti opravilno sposobno vlado ter da je treba zavarovati njeno ozemeljsko celovitost," je povedal tiskovni predstavnik Merklove Steffen Seibert. Izpostavila sta tudi skupen interes za stabilnost države tako v političnem kot v gospodarskem pogledu. Dogovorila sta se še, da bosta tudi v prihodnje ostala v tesnem stiku.

Na dogajanje v Ukrajini se je odzval generalni sekretar Nata Anders Fogh Rasmussen, ki je izpostavil, da se morajo Ukrajinci sami svobodno in demokratično odločiti o svoji prihodnosti. Ob tem pa je pohvalil izjavo ukrajinske vojske, ki je napovedala, da se ne bo vmešavala v politično krizo v državi.

Bela hiša pozdravlja dogodke v Ukrajini

Svetovalka ameriškega predsednika Baracka Obame za nacionalno varnost Susan Rice je dejala, da bi Rusija storila veliko napako, če bi v Ukrajino poslala vojsko. Po njenih besedah tudi ne bi bilo v interesu Rusije, Evrope in ZDA, če bi se Ukrajina razdelila na dva dela.

Bela hiša je sicer v soboto pozdravila razvoj dogodkov in konstruktivno delo ukrajinskega parlamenta ter pozvala k hitremu oblikovanju široke tehnične vlade narodne enotnosti. "Ukrajinci morajo sami odločati o svoji prihodnosti," je sporočila Bela hiša in hkrati pozdravila izpustitev Timošenkove. "Še naprej bomo sodelovali z zavezniki, Rusijo in ustreznimi evropskimi ter mednarodnimi organizacijami v podporo trdni, cvetoči, enotni in demokratični Ukrajini," je še sporočila Bela hiša.

Visoka predstavnica EU za zunanjo politiko Catherine Ashton je prav tako pozdravila izpustitev Timošenkove iz zapora. "Ukrajina potrebuje trajno rešitev, kar pomeni ustavne reforme, novo vključujočo vlado in pogoje za demokratične volitve," je sporočila.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (215)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

vetlan
24. 02. 2014 09.51
"si želi dobrih odnosov z Rusijo in nadaljevanje evropskih integracij" No ja, poceni plin in kredite, pa odprte meje z EU ter priključitev k NATO. Težka bo.
yarrick
24. 02. 2014 10.34
-1
prej Nemogoča ;).Ko je rusija predlagala skupen raketni ščit, so jo EU zavrnile(pač nato muppets),sedaj pa upajo, da se bo rusija strinjala s tem, da ji pred vrata postavijo ICBM iz SRBM-je?No go say I :P
blokirani
24. 02. 2014 08.37
+0
Izjava Vajgla, oktobra lani, na vprašanje zakaj se v Ukrajini ni obnašal kot evropski poiltik in obiskal Timošenkove: „Timošenkova ima dovolj prijateljev med podporniki Berlusconija, Sanaderja, Janše, Orbana, Sarkozija... Mene tam ni, kot veste.“ Gospod Vajgl je hotel reči, da so njegovi prijatelji tisti s komunističnim pedigrejem (začnimo s tistim iz Romunije in končajmo z Azerbejdžanom!)
Krta?a 21
23. 02. 2014 23.13
+3
Kdo je ta mafijozo v leder jakni?
DeadBull
24. 02. 2014 00.03
+1
To je kot kaže novi predsednik, uglajen gospod in demokrat :)
DeadBull
23. 02. 2014 22.04
+9
EU bodo mogoče Rusi še sprejeli, če pa mislite, da jim boste pripeljali NATO rakete pred vrata, se pa motite.
yarrick
23. 02. 2014 23.20
+0
nato in ukrajina no go !!! Preblizu ruskim ICBM-om in strateškim položajem znotraj ruskega imperija.
bozicki
23. 02. 2014 21.39
+2
24 ur, še nekaj. Citiram " Timošenkova in Kličko kandidata za predsedniški položaj Medtem ko je svojo kandidaturo za predsedniški stolček že napovedala Timošenkova" Vaši BARONICI so že povedali, da se MORA ODPOVEDAT kandidaturi, kar je tudi že storila. Novica je bila objavljena na več portalih, Čas objave pa je bil 14:07 GMT. Vaš članek je bil pa objavljen ob 19.45 CET. ZAMISLITE SE SPOŠTOVANI...
bozicki
23. 02. 2014 21.34
+2
24 UR je spet 24 ur za dogodki. Vse gre po predvidevanjih. Gospod RUPNIK, dolgoletni diplomat, eden vodilnih v mislijah OECD je to vse napovedal.... Veleposlaništvo Ruske federacije v Kijevu je bilo danes izpraznjeno, osebje pa poklicano na nujni posvet v Moskvo. Lavrov pa je še enkrat poklical v Berin in Washington. Nova "oblast" je namreč takoj pokazala svoj pravi obraz, lotila se je RUSKE "manjšine". Ukinitev drugega uradnega jezika (ruščine), pa čeprav imajo RUSI na tistih ozemljih ABSOLUTNO VEČINO, zapiranje nič krivih ljudi itd.... OBAMI IN MERKLCI SE ŽE TRESEJO GATE!! JEŽEK, od tebe pa pričakujem, da boš v prvih vrstah prostovoljcev v Kijevu;)
DeBill
23. 02. 2014 22.00
+3
Če bo Rusija ocenila, da je to zatiranje ruske manjšine se bodo vpeljali.
Pjeva? Tuge
24. 02. 2014 05.48
+1
Kako znano mi je tole nakladanje, kot bi srbsko propagando poslušal. Na tako fopanje pa jaz ne padem.
dannyer
23. 02. 2014 21.23
-3
sem kar vedel eujev klukec na oblasti sedaj ga bo bruselj vodil k neodvisni ukrejini .
TheGrayMask
23. 02. 2014 21.13
+0
Sm vesel, da je folk ne povsem ampak kar dognal, da sta obe strani slabi ena bolj kot druga narod pa trpi predvsem pa se še vedno odloča med slabimi ker druge opcije ni. Podobno kot v siriji samo, da so se v tem primeru ljudje bolj postavljani eni na eno drugi na drugo stran tukaj pa se jih je veliko distanciralo od obeh strani, ker vsaka polni žepe svojim, narodu pa neda nič.
mackon08
23. 02. 2014 20.09
-2
Janukovič ne namerava odstopiti. Kdo ga bo pa sploh spraševal če odstopa ali ne. če ne bo pobegnil ga čaka dolg dopust v samici.
Feinstein
23. 02. 2014 19.38
+4
Ustavimo-IPCC
23. 02. 2014 19.37
+7
Tako, kot so se v Sloveniji zaradi pohlepa in drenjanja okoli korita skregali Demos-ovci... in omogočili 20-letno vladavino LDS-a in prebarvanih naslednikov (LDS = Zares = PS = Solidarnost.............)... ... tako se bodo ti "stekli psi" zgrizli tudi v Ukrajini......
blokirani
24. 02. 2014 08.40
+1
Pozabljaš, da je bilo v demosu precej infiltrirancev. Ustavite desnico press.
Ustavimo-IPCC
23. 02. 2014 19.32
+9
Vi se tu kregate o Timošenkovi in Janukoviću... medtem pa šivilja Alenka in oproda Uroš delata s polno paro.... Samo v Januarju jima je uspelo "pridelati" 22% načrtovanega primanjkljaja za celotno leto 2014 !!!!!!!!
deathbite
23. 02. 2014 18.51
+11
Ukrajinci naj se znebijo stare politične garniture v celoti! Tudi Timošenkove. Pri nas bi morali narediti podobno. Znebiti se neoliberalcev vseh barv, ki so pripeljali državo v finančno krizo. Morale pa tako že dolgo ni več- med poltiki!
blokirani
24. 02. 2014 08.41
yarrick
23. 02. 2014 18.09
+3
"Opozicijska koalicija je prav tako skupina, v kateri kljub vsemu vsak vleče v svojo stran, da bi si zagotovil večjo podporo". ...Že videno nič kolikokrat.Ponavadi se iz tega nič dobrega ne dobi. Ravno tako zna bitii problem z vzhodnim delom ukrajine ki je proruski in bi v primeru posiljene pro evropske politike pripeljali do razkola naroda....
Obelixxx
23. 02. 2014 17.28
+5
Tako so ostale samo še 4 najbolj zaostale in neumne države na svetu. S Koreja, Kuba in Slovenija ter Romunija. Še v Venezueli niso take ofce in protestirajo proti diktaturi proletariata.
srebrnibreg
23. 02. 2014 18.01
+2
Slovenija bo najbolj neumno do takrat dokler boš ti v njej.
iGURT
23. 02. 2014 18.56
+3
...očitno ene moti da eni upoštevajo volitve.
iGURT
23. 02. 2014 19.11
+3
..........diktatura delavcev ? Ta je pa dobra Obelixxx
DeBill
23. 02. 2014 22.03
-2
Volitve v Venezueli so bile absolutno demokratične, če koga to moti aj se izseli v ZDA, tam to ni pravilo, bolj izjema, recimo pri zmagi Grma mlajšega, pa še kdaj.
iGURT
23. 02. 2014 17.04
+0
Judovski rabin svari jude in prosi Izrael za zaščito, zaradi izjav voditelja Desnega sektorja da se bo boril proti judom in rusom do zadnje kaplji krvi.
Obelixxx
23. 02. 2014 16.26
-3
Pošljimo v Ukrajino Jankoviča. Proti njemu je Janukovič amater. Jankovič bi za trikrat več povečal nezaposlenost in revščino in za trikrat več bi pokradel ter narod bi ga slavil in na volitvah bi ziher zmagal.
zigasubic
23. 02. 2014 21.34
+1
Verjetno bo bolje da pošljemo Janšo, bolj obvlada kot Jankovič.
ebiga
23. 02. 2014 15.44
+5
Kanadski profesorji, z Gordonom Hodsonom na čelu, so znanstveno dokazali, da so predsodki, rasizem in nestrpnost pogostejši pri osebah manjše stopnje družabnosti, predvsem pa se pojavljajo pri osebah, ki simpatizirajo desničarske ideologije, kot so avtoritarizem in socialni konzervatizem, pa tudi pri osebah, ki imajo manj stikov z drugim in drugačnim.
Netajkun
23. 02. 2014 16.49
+4
Saj ne najdeš skoraj nikogar , ki ne bi imel takih teženj ( samo da na pravo " struno " zaigraš ) . Vsak ima svoj boleč žulj ( je netoleranten do kakšne opcije ) . Meni se to ne zdi nič nenormalnega , tako pač je .
kaj pa pol
23. 02. 2014 15.19
-7
zakaj ga ne gredo aretirat pa obsodit pa bo mir.
stafford
23. 02. 2014 15.15
-11
Kličko bo zmagal. Vse drugo bo preteklost.
iGURT
23. 02. 2014 15.17
+12
Kličko baje ni primeren za v parlament, smo slišali teto iz ZDA govorit o tem .. ...ko so debatirali kdo ja in kdo ne ga ni bilo med primernimi.
stafford
23. 02. 2014 15.28
-4
ZDA lahko trguje koliko hoče, ljudje na ulici bodo oz. so odločili.
iGURT
23. 02. 2014 15.30
+3
Če so ga postavili v dogajanje ga bodo tudi odstavili če se jim bo zahotelo ....
Borut Novak 1
23. 02. 2014 15.31
+0
Zahod nima problemov s Kličkom. Tudi v Ameriki živijo vseh sort in blebetajo vse živo.
iGURT
23. 02. 2014 15.38
+2
yarrick
23. 02. 2014 17.59
+4
@stafford ..."ljudje oz ulicabodo oz.so odločili".A misliš, da bo Ukrajina sedaj po odstavitvi diktatorja in despota postala moderna evropska država v stilu beneluksa ali severnih dežel? Narod bo odločal med tistim, kar jim bo ponujeno.In med tistimi več ali manj NI dobrih kandidatov.
DeBill
23. 02. 2014 22.06
+1
Zdaj se bo pokazalo, kdo je orkestrilal, Klički pa se bo kolcalo in mu bo zrastel nos.