Tujina

'Japonska ne bi smela biti odvisna od jedrske energije'

Hirošima, 06. 08. 2011 11.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Japonski premier je ob 66. obletnici jedrskega napada na Hirošimo dejal, da bi morala Japonska postati neodvisna od jedrske energije. Zavzel se je tudi za uničenje jedrskega orožja in za jedrsko razorožitev.

Naoto Kan v Parku miru v Hirošimi
Naoto Kan v Parku miru v Hirošimi FOTO: Reuters

Ob 66. obletnice ameriškega napada z jedrsko bombo na mesto Hirošima je kot vsako leto v Parku miru v tem mestu potekala spominska slovesnost. Slavnostni govornik je bil premier Naoto Kan, ki je ponovil poziv k jedrski razorožitvi in uničenju jedrskega orožja.

V luči jedrske krize po nesreči v nuklearki v Fukušimi se je zavzel tudi za spremembo japonske energetske politike. Po njegovem mnenju bi morala japonska postati družba, ki ne bo odvisna od jedrske energije. Tudi župan Hirošime Kazumi Macui je poudaril, da se je po potresu in cunamiju 11. marca zaupanje Japoncev v jedrsko energijo razblinilo. "Japonska vlada mora čim prej spremeniti svojo energetsko politiko, da bi si znova pridobila razumevanje in zaupanje ljudi," je poudaril.

Današnje slovesnosti ob 66. obletnici ameriškega napada z atomsko bombo se je udeležilo okoli 50.000 ljudi. Štiri tone težka bomba iz obogatenega urana, poimenovana "Little Boy" oz. Deček je eksplodirala ob 8.15 po lokalnem času v višini 567 metrov nad Hirošimo. Eksplozija je povzročila udarni val, ki je z močjo 35 ton na kvadratni meter in hitrostjo 440 metrov na sekundo uničil stavbe in ljudi.

V krogu 500 metrov okrog središča eksplozije so skoraj takoj umrli vsi ljudje. Zaradi neposrednih posledic bombe je samo do konca leta 1945 umrlo okoli 140.000 ljudi. Kasnejše posledice izpostavljenosti sevanju pa se vse do danes med drugim kažejo v obliki raka na ščitnici, pljučih, prsih in levkemije.

Tri dni kasneje je napad z jedrskim orožjem, ki so ga ZDA nad Hirošimo uporabile prvič v zgodovini človeštva, doletel še mesto Nagasaki. Nad njim je eksplodirala bomba z imenom "Fat man" ali Debelinko s plutonijevo sredico. Za posledicami eksplozije je takoj umrlo okoli 40.000 ljudi, skupno pa naj bi posledice zahtevale preko 70.000 žrtev.

Japonska je šest dni po napadu na Nagasaki razglasila kapitulacijo, s čimer se je končala druga svetovna vojna. Ameriški vojaški strategi in politiki so uporabo jedrskega orožja dolgo predstavljali kot edini izhod iz vojne.

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dannyer
06. 08. 2011 19.45
jedrski napad na japonsko je bil ameriški zadnji poskus saj ni so imeli več denarja dolar je bil že krepko brez kritja američani so porabili vse zaloge do ivo jime ,za japonsko so hoteli podpisati premirji. in jim dati kaj bodo hoteli en je potem spovno da imajo bombo dokončano potem so jo pač odvrgli in s tem zmagali kaj se tiče jedrske energije je pa energija ki bi jo v prihodnosti še lahko dodelali ,zanašanje na sončno energijo je smešno saj ima evropa super vulkana prav tako ana krakatao naj bi v bližni prihodnosti razneslo -njegov predhodnik je spremenil potek zgodovine in je bil 3 največja eksplozija oz znana okoli 2000miljonov atomskih bomb na horošima ki je za 10 let pokril nebo preko evrope in uničil mehiška mesta 435let. za svet bi veliko naredili če bi zda kitajska brazilija indija zmanjšali svoje izpuste za 50% že zdj skupi onesnažijo 70%planeta
tinetone
06. 08. 2011 15.41
'Japonska ne bi smela biti odvisna od jedrske energije' v srednejm veku ni bila odvisna od JE...
bamsy
06. 08. 2011 15.23
rudra06.08.2011, 15:080 @Bamsy Prava človeška vrlina se skriva v njegovi možnosti odpuščanja. Odpustiti da,vendar ne pozabiti!Če se nekaj pozabi,se zna zgoditi da se tisto kmalu ponovi! Premalo oz. skoraj nič se ne govori o vseh brutalnih zločinih,ki so jih Japonci zagrešili po vsej Aziji in zaradi tega se ljudje v tej naši preljubi mali Sloveniji,sploh ne zavedajo,da so bili Japonci hujši kot Nacisti. Moj Kitajski kolega,lastnik bližnje restavracije,h kateremu večkrat skočim na žganje pravi-Zahod ima Naciste za največje zlo,vidi se,da niso bili nikoli pod Japonsko okupacijo! Pa še to pove.Američani so bili na Kitajskem vedno dobrodošli,razen med kulturno revolucijo.Japonci na Kitajskem še danes niso dobrodošli.
rudra
06. 08. 2011 15.08
@Bamsy Prava človeška vrlina se skriva v njegovi možnosti odpuščanja. Če bomo pregravali vse staro se bomo vedno prepirali .Poglej v Sloveniji Črni In Rdeči že 7o let vsak na svojem odru obtožujeta drug drugega!!!
bamsy
06. 08. 2011 15.03
Prižgimo svečke danes svečer,v spomin miljonom in miljonom žrtev,ki so jih po vsej Aziji za seboj pustili Japonci!
bamsy
06. 08. 2011 15.01
Premalo se govori o vseh žrtvah,ki so jih Japonci pustili za sabo v Koreji,na Kitajskem,na Filipinih,Indoneziji,Maleziji in povsod drugod pa Aziji.Premalo se govori o nadnaravno kruti brutalnosti,s katero so se Japonci izživljali na nemočnimi civilisti po vsej Aziji. Danes Japonsko predstavljate kot neko največjo žrtev druge svtovne vojne.Danes sploh več ne govorite o temu,zakaj je do jedrskega napada na Japonsko sploh prišlo. Deluje mi,kot da želite prikazati Japonsko kot nek miroljuben,človekoljuben narod,katerega so se Američani bbrez vsakega razloga odločili napasti.
tsdafsdfsfgjhtz
06. 08. 2011 14.50
Kaj bo zdaj s to japonsko?
nosferatu
06. 08. 2011 14.38
Poglejte ljudje, če bi se zgodila kaka resna nesreča (kot v Fukushimi ali Chernobylu) v Krškem, bi si uničili vsaj polovico naše lepe države za stoletja vnaprej. Saj do neke mere razumem vašo ignoranco (ignoranca je blagodejna), samo da vas pa nič ne zanima, da bi vaše lastne otroke, vnuke in pravnuke obsodili na rakava obolenja, razseljevanja ter popolno odvisnost od tujih uvozov neoporečne hrane in vode, take kratkovidnosti pa ne bom nikoli razumel.
Platon23
06. 08. 2011 13.40
Narko06.08.2011, 12:204 Dovolj je uničevanja človeštva z radioaktivnim sevanjem! Praktično ni več države, ki bi temeljila energetsko politiko na jedrski energiji. Le Slovenija in nekaj bolanih si želi novih jedrskih elektrarn. hahaa oh ja kot ti je že povedal stirc jože imaš raje tudi jezove recimo ki uničijo cele pokrajine? Japonska če bi imela jedrsko orožje že pred 2 svet vojno vrejmi da nebi prišlo do napada na hirošimo in nagasaki! Zakaj se razorožujejo vedno tisti ki jih niti ne uporablajo oz niso vojaško usmerjeni kaj je z ZDA Rusijo??? No kajkoda v tem stavku se clo strinjam s tabo!
rudra
06. 08. 2011 12.44
BRAVO BRAVO JAPONCI!!! Razvitost ne garantira kvalitete življenja posamezniku. Japonci ste blizu,da dojamete,da se je boljše odreči pohlepu kot vašim tradicionalnim vrednotam življenja.Dajmo Japonci samo tako naprej!
a1b2c3d4e5f6
06. 08. 2011 12.34
Narko06.08.2011, 12:200 Dovolj je uničevanja človeštva z radioaktivnim sevanjem! Praktično ni več države, ki bi temeljila energetsko politiko na jedrski energiji. Le Slovenija in nekaj bolanih si želi novih jedrskih elektrarn. A bi raje videl termoelektrarne in fasal raka na pljučih in cel kup drugih bolezni? Če nuklearka normalno dela, kar jih velika velika velika večina (glede na število so nesreče vseeno redke) ni nevarnosti za okolico- če pa termoelektrarna normalno dela pa so garantirane težave- pojdi pogledat enkrat v Šoštanj ali Zasavje pa poglej si koliko je tam astmatikov in rakavih bolnikov! In mimogrede, tudi pepel iz termoelektrarn je radioaktiven- elektrarna v Šoštanju je največji radioaktivni onesnaževalec pri nas. Kakorkoli pogledaš- nuklearke so v razmerju proizvedene energije in škode na okolju daleč pred ostalimi tipi pridobivanja energije. Se pa strinjam, da bi morali bolj nadzirati zadevo in pri načrtovanju posvečati več skrbi za morebitne (naravne) nesreče- upam da smo se iz Fokušime kaj naučili. Jedrsko orožje pa je najhujša zabloda, kar jih je izumila opica homo sapiens in živ dokaz, da je človek evolucijsko zgrešena veja- medtem ko ostala bitja pobijejo in uničijo samo toliko, da lahko preživijo se človek spravi delat stvari ki bi z lahkoto večkrat razstrelile cel svet. Poleg tega pa je tudi jedrska energija, preden so jo začeli uporabljat za pridobivanje elektrike, kot vsaka stvar šla najprej skozi vojaške roke in skozi to, kako bi lahko z njo drugemu škodovali. To je ena bistvenih napak človeka in zaradi nje bo kmalu tudi izumrl! Sicer pa vtipkajte v google "tsar bomb", poiščite diagram kjer je prikazanih več bomb (med drugim tudi ta s Hirošime) in garantiram da boste šokirani!
kajkoda
06. 08. 2011 12.23
Če Japonska ne bi imela jedrske energije,bi bila danes po razvitosti konkurenca S.Koreji.
Peter Kralj 1
06. 08. 2011 12.20
Dovolj je uničevanja človeštva z radioaktivnim sevanjem! Praktično ni več države, ki bi temeljila energetsko politiko na jedrski energiji. Le Slovenija in nekaj bolanih si želi novih jedrskih elektrarn.