Tujina

Kushner: 'Vsa dejanja so bila primerna in običajna za dogajanje v sklopu kampanje'

Washington, 24. 07. 2017 13.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Svetovalec predsednika ZDA Donalda Trumpa in njegov zet Jared Kushner je priznal, da se je med volilno kampanjo štirikrat srečal z ruskimi predstavniki, vendar zanikal kakršno koli zaroto z Rusi. Po zaključku zaslišanja je dejal, da so bila "vsa njegova dejanja primerna in običajna za dogajanje v sklopu kampanje".

Jared Kushner, zet ameriškega predsednika Donalda Trumpa in njegov svetovalec je v okviru preiskav ruske afere pričal pred komisijo v kongresu. Ta je želela od Kushnerja izvedeti več o njegovih srečanjih z ruskim veleposlanikom v Washingtonu, vodjo večje ruske banke in rusko odvetnico Natalijo Veselnicko. Slednjega srečanja se je udeležil skupaj s Trumpovim sinom Donaldom mlajšim.

Kushner je po zaključku zaslišanja za zaprtimi vrati na Kapitolskem griču prišel poročat v Belo hišo, kjer je podal kratko izjavo za javnost. "Želim biti zelo jasen. Nisem koval zarote z Rusi, niti ne vem za nikogar v kampanji, ki bi to počel. Vsa moja dejanja so bila primerna in običajna za dogajanje v sklopu kampanje", poroča BBC. 36-letni Kushner je poudaril, da je bil pri odgovorih povsem transparenten.

V izjavi, ki jo je predhodno naslovil na Senat in obveščevalne komisije, pa je ponovno zatrdil, da se ni srečal z nobenim predstavnikom ruskih oblasti, razen s tistimi, ki jih je že priznal.

Je pa v Kushner v 11 strani dolgi izjavi prvič javno predstavil ozadje spornih srečanje z Rusi med lansko ameriško predvolilno tekmo za predsednika. Kushner vztraja, da med srečanju niso razpravljali o nobenih neprimernih temah, poroča CNN. Potrdil je sicer dva sestanka z ruskim veleposlanikom v Washingtonu, srečanje z vodjo ruske državne banke, z rusko odvetnico junija lani ter nekatere druge sestanke, za katere se je dogovoril Trumpov najstarejši sin Donald Trump Jr

"Nisem se skrivaj srečeval z nobenim predstavnikom tuje vlade, pa tudi nikogar iz kampanje ne poznam, ki bi se," je v izjavi zapisal Kushner. "Nobenih neprimernih stikov ni bilo. Nisem se posluževal ruskih sredstev, da bi podprla moj posel v privatnem sektorju. Poskušal sem delovati povsem transparentno. Upam, da bo to sedaj pomirilo dvomljivce."

36-letni soprog Ivanke Trump oporeka tudi Reutersu, ki je namigoval, da je Trumpov zet med aprilom in novembrom leta 2016 po telefonu dvakrat govoril z ruskim veleposlanikom Sergejem Kisiljakom. Pojasnil je, da se ne spomni teh klicev in da tudi dokazi o tem ne obstajajo. 

Jared Kushner je tesen sodelavec Donalda Trumpa.
Jared Kushner je tesen sodelavec Donalda Trumpa. FOTO: AP

Kushner v izjavi razkriva tudi več podrobnosti o elektronski pošti, ki jo je junija 2016 le 10 minut po začetku sestanka v Trumpovi stolpnici poslal  svojemu pomočniku. "Me lahko prosim pokličeš po telefonu? Potrebujem izgovor, da se izmuznem s sestanka," je takrat zapisal. Pošto je predložil tudi obveščevalni komisiji.

Podrobnosti javnosti do zdaj niso bile znane. Kushner je elektronsko pošto objavil, da bi očistil svoje ime in se rešil sumov, da je Trumpu pomagal priti do predsedniškega položaja s skrivnimi srečanju z Rusi.

Pojasnil je tudi sporni varnostni obrazec SF-86, zatrdil je, da je njegov pomočnik obrazec oddal prehitro, še preden ga je Kushner v celoti izpolnil. "Osebje v newyorški pisarni mi je pomagalo pri izpolnjevanju obrazca. Mojemu pomočniku v Washington so poslali elektronsko sporočilo, da je en del že izpolnjen. Pomočnik je napačno domneval, da je izpolnjen celoten obrazec," je zapisal Kushner. "Zaradi nesporazuma je asistent odstopil 18. januarja letos."

Donald Trump je namige o dogovarjanjih z Rusi večkrat opisal kot "lov na čarovnice", a je prav junijski sestanek ponudil precej trdne dokaze, da so predsednikovi tesni sodelavci med predsedniško kampanjo sodelovali z rusko vlado.

Ameriški predsednik je v ponedeljek zjutraj sicer izstrelil nekaj tvitov, v katerih je vodilnega demokrata v odboru za obveščevalne dejavnosti predstavniškega doma kongresa Adama Schiffa označil za sluzastega, ker podpira rusko preiskavo, ki je demokratski izgovor za poraz na volitvah. Poleg tega se je spraševal, zakaj nihče ne preiskuje povezav demokratke Hillary Clinton z Rusi.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (32)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

M_teorija
25. 07. 2017 14.18
+1
Fajn bi blo če bi se v dinastiji Trump zmenili, da bi poenoteno in usklajeno lagal!?
nikhrast
25. 07. 2017 11.04
Trump et al v njegovi okolici morejo najprej poskrbeti za svoj biznis, ne biti naivni. Po štirih letih Trump ne bo več v White House, samo biznis bo pa treba nadaljevati.
-zvitisir-
24. 07. 2017 21.24
+2
mata pa obe, tako Melanija kot Ivanka neke fejst postavne tipe...hahaha
Kollerik
24. 07. 2017 15.33
+5
.....pokvarjeni paraziti delovnega ljudstva so zmerom isti....in zmeraj z enakimi forami....
sagesse
24. 07. 2017 15.35
-4
To je res,,, javni sektor je glavni zaviralec napredka in so paraziti,,, živijo na račun delovnega ljudstva,, tako v zda kot v sloveniji........
Kollerik
24. 07. 2017 15.49
+1
....zaviralcev je kar nekaj... no, če si zraven vštel tudi "slavnega" abramboslovca, ki živi glede na svojo službo v JS (...tam ima zaposlena tudi oba otroka) zelo eksotičeni lajf + da mu večkrat niti ni treba priti v službo v parlament...... potem si že bližje resnici... :))
Kollerik
24. 07. 2017 16.01
+1
sagesse
24. 07. 2017 16.41
-2
kolerika/// V slovenskem javnem sektorju so tako levičarji kot desničarji,,čeprav je levičarjev neprimerno več.Leta 1991 je bilo javnega sektorja 65.000,danes pa jih je 175.000, kar pomeni,da se samo za plače javnih uslužbencev slovenija zadolžije za okroglo milijardo na leto,,, pa imate,25 milijard dolga slovenije, plus 5 tajkunskih milijard,,,in to je to,,, dokler ne bodo vrgli na cesto cc, 40 % javnega sektorja,bodo tako poljska,češka,slovaška, katere so bile leta 1991 svetlobna leta od slovenije,, počasi začele prehitevati,,, ,no češka nas je že...toda nekateri kar iščete zunanjega sovražnika, katerega v bitu ni... za vse smo si krivi sami,čeprav smo imeli leta 1991 resnično lepe možnosti,da bi živeli neprimerno bolše kot danes,,,, socialne podpore 290 eu,, plače okoli 750 eu neto.... mizerija napram ostalim evropskim državam....
Kollerik
24. 07. 2017 20.33
+1
..... toda podal sem samo en svetel primer prekomerno dobro plačenega javnega delavca, za katerega vam tako bije vaše pravičniško srce.... in nobenega odgovora kajpak.....
Kollerik
24. 07. 2017 20.37
...kar pa se tiče JS..... vse na cesto, pa potem zaposlit nazaj, kar se potrebuje. Pretežko? Očitno. V državi kjer lahko vatikanarji počnejo praktično vse, kar se jim zahoče, kjer harajo zavarovalnice, kjer banke ne dovolijo vpogleda vladi v svoje mahinacije, kljub temu, da jih je ravno vlada potegnila iz dreka z milijardnimi injekcijami.... v državi, kjer vlada sistemska korupcije, ko se dovolj visoko nastavljenim osebkom po sodni poti praktično nič ne more (zadnji primeri: Jankovič, Bavčar, Kotnica, cerkveni..)... je očitno vse pretežko. Razen perefktnega delovanja sodišča nad malimi ribami....
korintos23
24. 07. 2017 14.47
+0
Toti žid je levak?
ustup1d
24. 07. 2017 14.46
+0
mediji poskušajo na vsak način zanetit vojno z rusijo
sagesse
24. 07. 2017 14.45
+1
Naj mi nekdo,ki je bolj naklonjen ameriškim demokratom razloži to logiko.Ko je bil na oblasti Obama,so ameriški obveščevalci,pod taktirko Obame in Clintonove predali hrvatom prisluhe,kateri so rušili arbitražni sporazum.Trumpova žena je slovenska,in samo iz tega naslova nikakor ne morem razumeti nekaterih slovencev,da so kljub vsem tem znanim dejstvom,še vedno na strani demokratov,,totalno samo destruktivno.Ko se je trump srečal z papežem in je ta omenil potico,se je slovenija znašla na svetovnem prizorišču iz tako majhne podrobnosti.Po kakšni logiki ste levičarji naklonjeni demokratom??Ali vam ni bilo zadosti,da so demokrati razsuli ves bližnji vzhod,da so zaostrovali odnos z rusijo,,,itd.... in potem se čudite,da slovenije nihče ne mara,in da izgubljamo samo iz tega naslova na vseh področjih......teran,arbitraža itd....
sagesse
24. 07. 2017 14.47
+4
V bitu ne potrebujemo sovražnikov,ker smo dovolj sovražni sami do sebe.....
Kollerik
24. 07. 2017 15.39
sagesse, tvoj čudežni dečko Pezdir se je zadnjič pr onemu belajzru Možini v studiu osmešil do konca.... oba z Možino sta razpredala o vsejh teh silnih količinah konoplje, ki jih je.... sodeč po dokumentu iz arhivov, ki ga je imel pri sebi ezdir....
Kollerik
24. 07. 2017 15.44
.. in na podlagi vsebine tega dokumenta sta napeljevala svoj pogovor v smislu, kako je bila tedanja režimska oblast "zadrogirana" itd.... No, Pezdir je v podkrepitev vseh teh globokoumnih izjav porinil ta slavni dokument naravnost v kamero.... ravno dovolj blizu, da je bil tekst na dokumentu berljiv... No in zato se je dalo prebrat, kako gre v resnici za nabave industrijske konoplje... ahahaha.. SLO desnakarji, kekci nesposobni....
sagesse
24. 07. 2017 16.49
kolerika///Vidim,da niti približno niste razumeli tistega pogovora z Pezdirjem.Nekdanja udba je tihotapila drogo,alkohol in cigarete in s tem so financirali svoje ilegalne rabote.Pezdir je v arhivih našel dokument, kjer je Kučan direktno povezan z temi ilegalnimi rabotami.Toda če tega nočeš razumeti tako,kot je,, poskušate diskreditirati Pezdirja,kateri kolikor je meni znano se ni nikoli okoristil z davkoplačevalskim denarjem,,,, tudi preiskovalna komisija o bankah---anže logar,, je direktno dokazal,kako so fantje iz foruma 21 pokradli 90 % denarja iz bančne luknje,,, veste kolerika, se bo kar treba sprijaznit z resnico,,, v teh primerih, diskreditacija ne deluje.....vsaj pri tistih ne, kateri imamo vsaj približno pospravljeno podstrešje.Meni je čisto vseeno kdo krade, lev,desen rumen zelen,, vse bi dal b čuzo z zaplembo premoženja, toda kot vidimo jih tovariš kučan z svojo ekipo tožilstva in sodošča ščiti kot kočevske medvede... Pesjak, ditrektor faktor banke,je svojemu sinu,kateri je 1 dan prej odprl d.o.o.... posodil 32 milijonov eu kredita,, katerega niso vrnili niti 1 eu.... sodnica je direktorja oprostila, ker je kakor se je izrazila sprejel napačno poslovno odločiteb.... no na tak način, bodo oprostili vse barabe,, vi pa se boste tolkli po prsih in rekli, kaj ima veze če je kradel,, važno da je naš........
Kollerik
24. 07. 2017 20.44
Se midva res narobe razumeva? Šlo je za industrijsko konopljo. Sicer pa koga briga, kaj je delala udba. vsekakor pa so ščitili tedanjo skupno državo dosti bolje od naših pocarjev. In ja, tovariš Kučan torej ščiti tudi Dragico Kotnik, priljubljen kader Brezigarjeve? hmm... Morda pa Kučan ščiti tudi cerkvene, da jim je zadnjič lahko zastaralo tisto vračanje denarja.... težko verjetno, kajne... torej mešat sistemsko korupcijo z Kučanom je precej enostransko, saj je bilo ravno nekaj dni nazaj spet dokazano, da puščajo velike ribe tako na levi, kot na desni nekaznovane...
Kollerik
24. 07. 2017 20.45
Anže Logar je sposoben, ni dvoma. Toda senco na njegove ugotovitve meče golo dejstvo, da je strankarski vojak. Kot tak pa je močno pristranski.
trumpet2018
24. 07. 2017 13.41
+1
haha, 24 ur spet bluzi s tem ruskim vmešavanjem v ameriške volitve, to so pa že dejanja iz obupa, hahah. Logika demokratov je naslednja, će malo poenostavim : vsak ki se samo pogovarja z rusi , je ruski agent.
frako
24. 07. 2017 13.45
+5
Prepovedano je sprejeti karkol vrednega od tuje sile za svojo kampanijo po zakonu 52 USC 30121, 36 USC 510, informacije so vredne, v emailu so jih ponujal rusi, odgovor je bil ljubim to.
trumpet2018
24. 07. 2017 13.45
+3
povejte še kateri mediji so tako poročali? samo fejk mediji a la CNN,MSNBC, ABC,NBC,BBC, new york times, washington kompost in podobne smeti
Brakedirt
24. 07. 2017 13.47
+0
obup je tudi da vi vsakogar ki pljuva po vas oznacite za levaka
frako
24. 07. 2017 13.47
+0
hahah, preber si mejle ki jih je sam dau jarred vn, pa preber zakon ki sm ti ga omenu pa povej. Keri pa so pravi mediji fox pa breitbart pa infowars haha
JApajaDAja
24. 07. 2017 14.31
+0
sagesse
24. 07. 2017 15.28
-2
frako/// kaj imate vi ali slovenija od tega,da se vseskozi blati trumpa?? to da je clintonova kasirala denar(za volilno kampanijo) od saudske arabije,quatarja,opozicije bašar al asada, itd.... to po vaše ni problem,,, problem pa je, da se je nekdo samo pogovarjal z rusi.... nekateri resnično niste normalni... podobno ste podpirali grćijo,,in danes,ko je tudi vam jasno da so nas grki naplahtali za 400 milijonov eu..... ste v bitu kar tiho,, ne bev ne mev.....
frako
24. 07. 2017 15.34
+3
a je klintonova slučajno predsednica, al je kr ena bakica ki je kandiderala za predsednico pa zgubila.
sagesse
24. 07. 2017 15.40
-2
frako/// Clintonova je bila vaša skrita želja,in ko ni zmagala,, jok in stok,, samo v vednost...imam kar nekaj ameriških prijateljev, in vse te zgodbice katere piše 24 ur,, v zda skoraj nihče ne ve nič o tem.Američanov ideologija kot taka ne zanima,,, njim je važno da je bissnis--tako so vzgojeni,,in da je minimalna urna postavka v zda 10,5 $ v sloveniji pa 3 $...... in namesto da bi večina slovencev stremela k boljšemu,imate vsi levičarji intimne sanje z rusijo(putin je ultra desničar), kjer je minimalna urna postavka 0,30 $.......
frako
24. 07. 2017 15.45
+3
sorry naša skrita želja je biu berni sanders, nočna mora pa donald trump, klintonova je nadaljevanje obamove poti po sredini, tramp pa vidiš ka dela če ga ne bodo odstavl ne bo država prežvela njegouga predsedovanja. haha minimalna postavka v usa je 10,5 samo v ultra levih državah, v desnih se borijo da ukinejo minimalca.
Kollerik
24. 07. 2017 15.51
+3
frako ++++++! Klintonova je za nas še večji smr*d, kot sam Trump.
frako
24. 07. 2017 13.29
+5
Seveda je čist nedolžn in ni nikol hotu pomoči rusou zato je emailu kjer so mu ponujali informacije s rusije odločno rekel ljubim to.