Tujina

Je luknjo povzročila jeklenka s kisikom?

Sydney, 27. 07. 2008 15.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Razlog za trimetrsko luknjo, ki je nastala na avstralskem letalu s 360 potniki, bi lahko bila eksplozija cilindra na jeklenki s kisikom.

Avstralski boeing je moral zasilno pristati na Filipinih.
Avstralski boeing je moral zasilno pristati na Filipinih. FOTO: Reuters
Pogled na trup letala je bil šokanten. Je luknjo s premerom 3 metre povzročila eksplozija cilindra na jeklenki s kisikom?
Pogled na trup letala je bil šokanten. Je luknjo s premerom 3 metre povzročila eksplozija cilindra na jeklenki s kisikom? FOTO: Reuters

Boeing 747 avstralske letalske družba Qantas je bil v petek na poti iz Londona v Melbourne. Uro po odhodu iz vmesnega postanka v Hongkongu je 360 potnikov zaslišalo glasen pok, ki mu je sledil padec pritiska v kabini. Pilot je letalo z višine 8.700 metrov spustil na 3.000 metrov.

Šokirani potniki so uporabili kisikove maske, letalo pa je srečno zasilno pristalo v Manili na Filipinih. “Slišal sem glasen pok. Vedel sem, da je nekje luknja, vendar nisem vedel, kaj se točno dogaja,“ je povedal eden izmed potnikov.

Pogled na poškodovani trup je bil grozljiv, saj je v letalu nastala trimetrska luknja. Takoj so sprožili preiskavo. Najprej so kot mogoča vzroka navajali korozijo in zunanjo poškodbo. Dovolj je že namreč majhna “praska“ na letalu, ki se ob izjemnem pritisku hitro poveča. Po zadnji različici, preiskovalci sumijo, da bi lahko poškodbe na trupu letala nastale zaradi eksplozije cilindra na eni izmed jeklenk s kisikom.

Preiskovalci zdaj podrobno pregledujejo vse jeklenke s kisikom na poškodovanem boeingu, vodstvo letalske družbe Qantas pa je ukazalo podroben pregled vseh 30 letal boeing 747, ki jih imajo v svoji floti. Poškodovano letalo je sicer brez vsakih težav pred štirimi meseci prestalo redni vzdrževalni pregled.

Preiskovalci bodo podrobno preverili tudi dogajanje na letališču v Hongkongu, kjer je avstralski boeing imel vmesni postanek. Večino od 360 potnikov so sicer iz Manile z nadomestnimi leti že prepeljali v Melbourne.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ramzess
28. 07. 2008 12.47
Če se pa motim, kdo je ostal brez kisika, potniki ne, ker ima vsak svojo jeklenko, torej piloti, res lepa reč, ali čemu je namenjena ta jeklenka s kisikom, za potniško kabino, potem je čudno, da so predtem imeli kisik, verjetno je pri preklopu sistema iz ene na drugo jeklenko prišlo do težav, pa je počilo. Slabo nastavljen jeklenkin ventil torej, ki ni prenesel pritiska ob aktiviranju. Skratka pozniki imajo srečo, da ni prišlo do vžiga, potem ne bi ušli katastrofi.
Ramzess
28. 07. 2008 12.41
Kaj je počela polna jeklenka s kisikom na letalu, in ostale jeklenke, saj je očitno ga gre tovor, ki sicer ne sodi na letalo. Če bi bi prišlo do katastrofe, ne bi bila prva zaradi take tovora, zato je prepovedan z zakonom, ki niso zaradi lepšega. Si predstavljate kabi se zgodilo če bi zagorelo, ogenj se ja 'hrani' s kisikom, in če bi razgnalo še ostale, ko je letalo bilo v zraku, pogled ne bi bil lep, in potem bi vsi mediji pisali o, in cel svet bi govoril o, izjemnem teroritičnem napadu, čeprav v resnici sploh ni bil. Čigav je torej ta tovor, kdo nosi odgovornost za morebitno katastrofo in žrtve ?. Človek se je že izkazal, in se vedno znova, kot zelo neinteligenten pri predvidevanju posledic.
VolkD
27. 07. 2008 17.21
Po moje je skozi luknjo ušel Avstralski duh :) Potniki so res imeli veliko srečo. Očitno duh ni bil zlobne vrste.
Porih
27. 07. 2008 17.03
važno da je srečen konec