Tujina

Je Nato preteklost in evropska vojska prihodnost?

Ljubljana, 27. 01. 2019 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min

Francoski predsednik je pred kratkim iskal zaveznike v oblikovanju evropske vojske, a strokovnjaki so bili bolj previdni. Za njih je oblikovanje takšne vojske napaka, politična provokacija in zgolj sanjarjenje, a le nekaj mesecev pozneje sta Emmanuel Macron in Angela Merkel stopila še korak bliže k oblikovanju evropskih obrambnih sil.

Emmanuel Macron, ki si za ustanovitev skupnih evropskih sil prizadeva, odkar je bil izvoljen za francoskega predsednika, znova poziva k oblikovanju 'prave evropske vojske'. Ta je po njegovem potrebna za obrambo proti ZDA, Rusiji in Kitajski. "Ko ameriški predsednik Donald Trump napove, da odstopa od pomembne pogodbe o razoroževanju ... kdo je glavna žrtev? Evropa in njena varnost," je dejal Macron. Francoski predsednik je imel vedno rad močne izjave, a je redko naiven ali ideološki. Francija ima največ enot v tujini in na mirovnih misijah in je edina vojaška sila v Evropski uniji, ki ima nuklearno orožje (ob upoštevanju, da Velika Britanija odhaja), zato besede predsednika ne smemo jemati kot nepomembne.

srečanje Macron-Merkel
srečanje Macron-Merkel FOTO: AP

Le nekaj tednov pozneje se je napoved Macrona začela uresničevati. Nemška kanclerka in francoski predsednik sta v Aachnu podpisala novo pogodbo o sodelovanju med Nemčijo in Francijo. Kot je ob podpisu dejala Angela Merkel, je cilj pogodbe zgraditi "skupno vojaško kulturo" in prispevati k vzpostavitvi evropske vojske. Nemška kanclerka je dejala še, da bi si morali Nemčija in Francija ob tesnejšem političnem, gospodarskem in obrambnem povezovanju prizadevati tudi za "skupno vojaško industrijo". Oba voditelja se zavzemata za vzpostavitev skupne evropske vojske v okviru EU, ki bi se dopolnjevala z zvezo Nato. V Evropi, ki jo ogrožajo nacionalizmi in pretresa brexit, morata Nemčija in Francija prevzeti odgovornost in pokazati pot in ambicijo za resnično suverenost in zaščito ljudi, je še dejal Macron.

Nato in Evropska unija

Zveza Nato v praksi izvaja skupno obrambno politiko držav v EU, le da so v zgodbi tudi ZDA in Kanada, in ravno vodilna vloga ZDA je sporna za veliko ljudi na stari celini, predvsem pri tradicionalno ponosnih Francozih. Donald Trump je večkrat izrazil, da Nato ni potreben in da evropske zaveznice ne izpolnjujejo obljub o financiranju svojih obrambnih sil, kar naj bi zneslo dva odstotka bruto domačega proizvoda. Ravno ta dva odstotka je največja ahilova peta pri oblikovanju evropske vojske, saj je ta meja izračunana, da zadovolji potrebe vojske za njeno normalno delovanje, plače, razvoj in tudi misije v tujini. Večina evropskih držav tega ne izpolnjuje in dve pobudnici za evropsko vojsko – Nemčija in Francija, veliko manj. Prav tako naj bi porabili 20 odstotkov obrambnega proračuna za opremo, kar pa številne države ne izpolnjujejo - Slovenija je med najslabšimi.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Francija je celo zmanjšala proračun za vojsko leta 2018, Nemčija pa ne doseže niti 1,3 odstotka. Premalo denarja resno ohromi sposobnost take vojske, da se uveljavi na strateškem nivoju (več kot 1.500 km od baze na domačem ozemlju), tudi na regionalnem območju. Vojaške operacije v Libiji leta 2011 so pokazale ravno to hibo, saj evropske države znotraj Nata niso bile sposobne izvajati daljših vojaških operacij in so že po nekaj dneh potrebovale pomoč ZDA, predvsem v logističnih enotah; orožje, gorivo in pridobivanje podatkov. Podobno se je zgodilo potem, ko je Rusija napadla Krimski polotok in ga priključila. Evropske države so imele resne pogovore o njihovi sposobnosti obrambe stare celine, zato so znova priskočile na pomoč ZDA.

A vse ni tako črno, saj je ravno ruska agresija sprožila višanje porabe za obrambo po Evropi. Čeprav Donald Trump rad pove, da je ravno on zaslužen za višanje izdatkov za obrambo, je njegov pritisk, po mnenju strokovnjakov, manj pomemben kot pa politika Vladimirja Putina, boljša ekonomska slika in migrantska kriza. Leta 2015 so evropske države prvič po koncu hladne vojne ustavile padec porabe za obrambne izdatke in so jih začele tudi povečevati. Čeprav so še daleč do potrebnih dveh odstotkov, so razliko zmanjšale in kaže, da jo bodo tudi v prihodnje. Poleg ameriških vojakov v vzhodni Evropi so zdaj druge države, tudi Slovenija, poslale enote v najbolj ogrožene države na Baltiku in Poljsko. Evropska unija se je prav tako začela veliko bolj aktivno vključevati v obrambno politiko svojih članic. Evropski obrambni sklad (ustvarjen leta 2017) bo leta 2021 znašal 1,5 milijarde evrov, in želja je, da se poveča na 5,5 milijarde evrov, kar je več od švedskega obrambnega proračuna. Ta denar bi se večinoma porabil za raziskave in razvoj tehnologij, kar je največja težava evropskih držav, ki večino denarja porabijo za plače vojakov. S tem želijo centralizirati razvoj in izboljšati porabo denarja.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Evropska vojska postaja (delna) realnost

Evropska unija je imela od konca hladne vojne večino moči zaradi svoje ekonomije. Širitve po letu 2000 so to le še okrepile, toliko, da je evropska gospodarska skupnost drugi največji ekonomski prostor na svetu. A kar zadeva obrambno politiko in sposobnost projeciranja vojaške moči, je bila EU nepomemben dejavnik. Večino moči so imele ZDA, ki so na Bližnjem vzhodu svoje mišice večkrat razkazovale, evropske države pa počasi začenjajo to šele zadnja leta. Če bo predlog visoke predstavnice EU o "evropskem mirovnem instrumentu" iz leta 2017 uspešen, bo to prvič, da bo EU imela tudi sredstva za zagotavljanje večjih vojaških operacij v regiji.

Na letalonosilki Truman
Na letalonosilki Truman FOTO: Miro Majcen

Ta instrument bo omogočil financiranje operativnih ukrepov v okviru skupne zunanje in varnostne politike, ki so vojaškega ali obrambnega pomena. Združil bo obstoječa zunajproračunska mehanizma, in sicer mehanizem Athena in mirovno pomoč za Afriko, namenjena varnosti in obrambi, hkrati pa bo odpravil njune vrzeli in omejitve. Zdajšnji programi so bili večinoma dogovorjeni za posamezne operacije in so imeli mandatne omejitve. S tem "instrumentom" bi radi zagotovili, da bo financiranje EU stalno na voljo, kar bo olajšalo hitro napotitev in okrepilo prožnost.

Kako uspešne bodo nove pobude v Evropi, bomo videli v naslednjih letih. Ali bodo države v Evropi razvile uspešne institucije, ki bi lahko nadomestile ali pomembno dopolnile Nato, je vprašanje, na katerega nihče nima pravega odgovora. Članice v vzhodni Evropi so velike pobudnice zveze Nato in vidijo podporo ZDA kot pomemben zunanjepolitični dejavnik, katerega bi rade obdržale mimo želje francosko-nemškega zavezništva. Enotna želja in ideja za skupno obrambno politiko v EU bo ključnega pomena, da bi ta lahko uspešno zaživela. Zbrati denar in ustanoviti nove institucije v Bruslju je ena stvar, dejansko dobiti dolgoročno politično podporo 28 (do brexita) članic je bila do zdaj misija nemogoče, saj je Velika Britanija vedno blokirala vse ideje po večjem vojaškem združevanju na stari celini. S tem je želela zaščititi svojo vojaško industrijo in položaj znotraj EU, pa tudi preprečiti podvajanje funkcij z zvezo Nato.

Vojaška vaja na Norveškem
Vojaška vaja na Norveškem FOTO: Damjan Vodenik

Učinkovita poraba denarja bolj kot lastna vojska

Velika Britanija (načelno) odhaja, kar bo verjetno olajšalo politične pritiske proti združevanju, a dolgoročna politična podpora vzhodnih članic je vprašljiva. Prednost Nata je bila, da nobena država članica ni bila dolžna opustiti svojih nacionalnih strategij in idej, gre za zvezo, ki temelju na prostovoljnem sodelovanju. Evropski predlogi stremijo k večjemu povezovanju in ustvarjanju enotnih sistemov in politik, kar bi lahko ustvarilo dodatne politične težave v članicah, ko bi bilo te ideje treba implementirati. Političnega vzdušja v članicah in zaščita lastne suverenosti znotraj Evropske unije ne gre zanemarjati.

Velikost držav članic je tudi ovira, saj si večina ne more privoščiti velike vojske ali možnosti za pošiljanje vojakov na druga območja. Zato so bile že znotraj Nata ustvarjene številne pobude, med drugim Berlin Plus in SAC (Strategic Airlift Capabilities), ki so evropskim zaveznikom dale dostop do letal, ki so omogočala premik enot na druga območja. Programi, kot je SAC, so mišljeni predvsem za manjše države članice, ki plačalo določen delež in imajo dostop do letal, ki si jih drugače nikoli ne bi privoščile. Podobni programi obstajajo tudi za potrebe skupnega najema letal za prečrpavanje goriva v zraku.

C-17 Globemaster III in Robi Resnik
C-17 Globemaster III in Robi Resnik FOTO: Borut Podgoršek / MORS

A takšni programi temeljijo na prostovoljni participaciji in so vedno v skladu z obrambno strategijo posamezne članice. Vprašanje bi torej bilo, ali bi nova evropska vojska temeljila na prostovoljnem sodelovanju držav članic ali pa bo to sodelovanje obvezno? Dokler politiki tega ne bodo razrešili, je ideja o skupni obrambni politiki zgolj ideja in Nato v vmesnem času ostaja kot edini realni in uspešni politični projekt, ki obrambne politike posameznih članic upošteva in razvija naprej. V praksi bo po odhodu Velike Britanije evropski projekt izgubil največjega nasprotnika in hkrati najpomembnejšega obrambnega partnerja v Evropi. Če upoštevamo obrambne strategije, ki jih želi EU uvesti, te po odhodu Velike Britanije ne bodo mogoče. Trenutni projekti bolj kažejo na učinkovitejšo porabo denarja članic, ki bi jih omogočal več misij, tudi na območjih svetovnih kriz, za manj denarja.

Preden bomo lahko govorili o pravi evropski vojski, bo treba spremeniti številne ovire, tako politične kot tehnične, da se bo to lahko uresničilo. EU potrebuje enotno politiko glede dolgoročne obrambne politike, ki mora zajemati največje število članic, kot je mogoče. Odločevalski proces glede uveljavljanje te politike je pomemben, saj trenutno mora obstajati konsenz v Evropskem svetu, ki pa lahko zelo omejuje praktično izvajanje nalog. Kaj se zgodi, če ni konsenza in bi želel del držav izpeljati določeno zunanjo politično nalogo? Je denar odobren? Čigav denar se lahko uporabi? Vprašanja, na katera morata odgovoriti tako Emamnuel Macron kot Angela Merkel. Dokler ne bodo dobili pravih odgovorov in zavez, bo Nato ostal pomembna sila za zagotavljanje obrambne in zunanje politike članic v EU, tudi s pomočjo ZDA.

Slovenska vojska
Slovenska vojska FOTO: Damjan Žibert

 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (167)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Grunf TNT
29. 01. 2019 17.29
Dobro jutro Evropa
proofreader
28. 01. 2019 18.58
+0
Kaj pa če se s Putinom in Rusi zmenimo? Trump je nevaren.
dreko123
28. 01. 2019 10.28
+2
Slike iz "vojaške vaje na norveškem" - metanje našega davkoplačevalskega denarja za ameriško pravociranje rusije na norveškem bi bil bolj pravilen napis!
borec91
28. 01. 2019 10.03
+1
sploh nikol nebi smeli v NATO
Samo?lovek
28. 01. 2019 09.45
+1
Prav vidiš kako zdolgočasena prasad želi destabilizirati že tako krhek svetovni mir. In kar je najhujše, ne moremo nič storiti. Mi, ljudje, ki to gledamo, ne moremo storiti aboslutno nič. Dejansko bomo doživeli hudo svetovno vojno, kjer bo tudi nukleanrnih bom padlo. Še Bog nam je hrbet obrnil in si misli: "Ma potamanite se med sabo, ker niste za nikamor kot vrsta."
Gagg
27. 01. 2019 22.39
+21
Nasa prihodnost je v rumenih brezrokavnikih in da zrusimo vso politicno oblast in balast.
davboj
27. 01. 2019 21.13
+6
Z drugim besedami, Hitler se vrača....Zakaj nam sploh treba evrovojsko, če pa smo itak VARNI!!!
Mirjiam90
27. 01. 2019 20.37
+24
Za zdej lohka samo napišemo nihče nas ni silil v NATO ampak smo se sami silili tja, fehtarili, lezli v rit, pri pitju in pojedinah smo prvi, za mizo še prijatelje pripeljemo, ko je treba plačati rundo pa se skregamo z vsemi se naredimo Francoza in osiramo vse po dolgem in povprek, gospoda to je elitno društvo kjer se uživa, je in pije samo članarina je visoka, če nimaš za rundo ne hodi na žurko.
Bi? Božji
28. 01. 2019 08.35
+1
Jaz nisem nikamor silil. Govori zase, boš ti fufla pamet solila. Dal sem 7 mesecev mladosti za državo in prisego Sloveniji, da bom branil tvojo razvajane rit, ko si jo gonila takrat ko sem jaz puzal in gagal po slovenskem srede- viskogorju. Tvoji novodobni domobrančki me zmerjajo, da sem komununjara, morilec, lopov... Tko kot si sama rekla Nato je gospodarska organizacija, uvedejo demokracijo, multikorporacije pa sistem civilizacije vspostavijo v novonastali državi. ZDA mojstrovina. Kaj imam jaz od tega? Goni se v tri p.m.
Mirjiam90
28. 01. 2019 09.13
-7
V tebi ni nič božjega iz tebe govori pohabljeni Svetlanin, Židanov in gošarski socializem.
Mirjiam90
28. 01. 2019 09.15
-2
In kaj imajo vse mlade generacije od tega socializma, tekovin borbe, partizanskih filmov in cele pohabljene indoktrinirane generacije v deželi poražencev, fašistov pa imajo kar naprej odprta vrata za prišleke iz svetle zmage socializma, verjetno jih nova pravljica na Veliki planini ali star v Dražgošah čisto nič ne zanima in so je do grela siti tako kot ti mentalno moteni rdeči do grla siti.
Bi? Božji
28. 01. 2019 09.33
+1
Svetujem ti, da se sama zvrneš v družinsko kostnico.
Bi? Božji
28. 01. 2019 09.37
+3
Moja dva prednika sta še danes pogrešana na ruski fronti, kot mobilizirana nemščnila. Partizane spoštujem. Komuniste, naciste, usjkote in škofa Rožmana si pa v riit zatlač.
Draža
27. 01. 2019 20.29
+10
Nato in Amerika,največja morilca nedolžnih ljudi po svetu,mi pa v Nato.Koliko samo dnevno ubijejemo nedolžnih po svetu,primer Sirija,Irak,Afganistan.
jutri bolje bo
28. 01. 2019 09.16
+3
Nato za zunaj, Janša za notri, jaz nisem kriv nič...
bekson74
27. 01. 2019 19.57
+18
ameri furajo nato...mi pa ovece....beeee
Miro32
28. 01. 2019 08.43
+1
razocarani
27. 01. 2019 19.48
+12
a je tale portal na placilni listi nata in USrA POLITIKE ,, vse kar ne disi po ritoliznistvu brisete ,,pa da imamo neko svobodo govora in misljenja ,,res ste beda novinarstva,se hujsi kot janzkova nora tv
Bi? Božji
27. 01. 2019 20.02
+0
Svečkarji preplavil vse portale. Kot epidemija virusa sektaških upokojencev. No meni se smiljo, niso imel v mladosti interneta.
Frane Šajn
27. 01. 2019 18.45
+6
Če to drži bom večni dolžnik tistim , ki bodo odpeljali ta NATO na odpad zgodovine! Nekaj pa pomnite Politika v EU vojski nima kaj iskati predvsem ne desnjaški nastopaški neumneži! Enkrat so dovolj za vse večne čase poslali svet v holokavst!
paxvobiscum
27. 01. 2019 20.06
+12
Prva in druga svetovna vojna sta bili predigra za tisto, ki prihaja. Bili sta vojni za trgovinski vpliv, za denar in prestiž. Nova bo pa boj za golo preživetje.
the kop
28. 01. 2019 07.24
-2
tudi vaš stalin ni bil nič boljši in pa tito tudi ne!!
Bi? Božji
27. 01. 2019 18.31
+0
Pravilno! Potrebno se je od republikanskih jastrebov, neodvisno distancirat. Nemčija mora nujno atomsko imeti v arzenalu. Dosti je bilo humanega pacifizma, da se ji smejijo republikanci in Izrael. Afd partijo prepovedat- to je zametek nacizma.
za bojši jutri
27. 01. 2019 18.12
+10
Amerika je zlo tega sveta
BUONcaffee
27. 01. 2019 18.00
-5
Kaj nam bo voska. Če nas kdo napade je najbolje se predat, pa žrtev ne bo.
Frane Šajn
27. 01. 2019 18.47
+12
Kar vas je potomstva bele garde vemo, da je to vaš moto, poznamo vašo preteklost in bojevitost!
Bi? Božji
27. 01. 2019 19.21
+12
Uporabnik757196
27. 01. 2019 17.32
+15
Sta pa kot zaljubljenca na tej fotki!!
omega _v6
27. 01. 2019 17.14
+10
Izdajalca evropskih narodov sta se pripravila za poljub in tako uničenje demokratične Evrope!!
Frane Šajn
27. 01. 2019 18.48
-3
Ne se bat pridete na vrsto, mislim , da je kar prav kot se predvideva , da zaćne SOVA vstopati v te domove kjer se zbira nastopaštvo!
Bi? Božji
27. 01. 2019 19.24
+5
frufru
27. 01. 2019 19.55
-2
Bi? Božji
27. 01. 2019 19.58
+1
omega _v6
27. 01. 2019 21.41
+0
To se je v Sloveniji že godilo,ko so udbaši vstopali v domove in Slovence je preprosto vzela megla!! To nebo nič novega tega ste rdeči navajeni!! Upam,da se v Evropi rdečim bliža žalosten konec!!
Thinc25
27. 01. 2019 17.04
+4
EU vojska, brez ZDA ni kaj dosti vredna, Rusi pojejo Europo, kot za šalo.
razocarani
27. 01. 2019 17.54
+26
rusi niso groznja evropi pa pa ta USrA vojska ,,prodajajo nam svoje staro zelezo ,placujemo za njihovo nekaksno zascito a pred kom ?? pa ja ne pred rusi ,,kitajci ,korejci ,,ves tisti rek -zivi in pusti ziveti za izprijene amere ne velja ,,vse sranje na svetu je njihovo maslo in njihovoh miljarderjev zakuhali so obe svetovni vojni in vse ostale lokalne samo da v teh vojnah orozarji izjemno zasluzijo ,,dokler bo politika tiscala glavce v ameriske riti bo ves svet suzenj teh pohlepnih izprijencev,,upam da se evropa le nekoc odlepi od teh morilcev in roparjev sveta ,,se dobro da smo se resili vsaj enih morilcev anglezev ,,ti so sele izprijena ncijo ki ze 500 let ropa po svetu no zdnje case so jih ameri prehiteli ,,
korintos23
27. 01. 2019 17.55
-3
za bojši jutri
27. 01. 2019 17.56
+16
Rusiji ni v interesu pojesti Evropo, pač pa sodelovati z Evropo na osnovi poštenega sodelovanja
Frane Šajn
27. 01. 2019 18.52
+8
Če bi jo hoteli bi že jo. Verjemi , da je Rusija trenutno edini garant miru v EU in v svetu . Kljub Evropskemu članstvu v NATU! Mislim pa daj e dobro višegrajce s tomnastoapaško ,miselnostjo populizma pustiti Rusom na prevzgojo! Edino kar lahkop ponudijo eu je njihova neumnost in nevednost!
Bi? Božji
27. 01. 2019 19.26
+9
Potem bot tih ko se plačuje reket ZDA. Trump tko bemti, da premalo plačujemo za varščino.
frufru
27. 01. 2019 19.53
-8
Bi? Božji
27. 01. 2019 20.00
+3
Putinu se ni za zamerit, preveč vrjet isto ne. Z volkovi mors bit diplomat. Z volkom se sam volk lahko meni.
Bi? Božji
27. 01. 2019 20.03
+1
dreko123
28. 01. 2019 09.16
+3
Dejansko bi se morala EU združiti z Rusijo v obrambnem sektorju ker je tudi Rusija del EU in nam že celo zgodovino rešuje riti... naj bodo to otomani, napoleon, hitler... med tem ko so lastniki ZDA in NATA aka Rothschildi (židje) že od bitke pri waterlooju pufali vse sprte strani... tudi Hitelerju so Angleške in Ameriške banke posojale denar za svojo kampanijo... ja se sliši skregano z logiko ampak ko se gre za denar in oblast... se gre pri teh ljudeh preko trupel
brezimenomir
27. 01. 2019 17.03
+17
Evropa je prvič v vsej zgodovini brez vojske in se mora zanašati na druge...sramota
Uporabnik113189
27. 01. 2019 16.58
+16
Če sklepam iz sosednje novice, kako Macron "demokratično" rešuje problem rumenih telovnikov s policijo, solzivcem, povzroča invalidnost državljanov z gumijastimi naboji, potem me začne resno skrbeti kako bo uporabil to evropsko vojsko..