Je princesa vedela za moževe umazane posle?

Španska princesa Cristina mora na sodišče. Poziv se navezuje na korupcijski škandal, v katerega je vpleten njen mož, upokojeni igralec rokometa Inaki Urdangarin. Španski časnik El Pais poroča, da obstajajo dokazi, da je princesa Cristina vedela za goljufijo.

Španska princesa Cristina z možem

Špansko sodišče je princeso Cristino (na sliki z možem Inakijem Urdangarinom) kot osumljenko v primeru korupcije pozvalo na zaslišanje konec aprila. (Foto: Reuters)

Pretekli teden je špansko državno tožilstvo sporočilo, da ni našlo nobenih dokazov, ki bi kralja Juana Carlosa in njegovo hčer princeso Cristino povezovali s korupcijskim škandalom, v katerega je vpleten Cristinin mož. A je trditve tožilstva na glavo postavil časnik El Pais, ki v današnji izdaji trdi, da obstajajo elektronska pisma, iz katerih naj bi bilo mogoče razbrati, da je princesa vedela za sporne posle svojega moža.

Da je v škandal vpletena tudi princesa, trdi še poslovni partner Inakija Urdangarina Diego Torres, ki je sodišču izročil elektronsko pošto, ki naj bi bremenila kraljevo palačo in samega kralja.

Princesa je bila članica uprave inštituta Noos, na čelu katerega je bil od leta 2004 do 2006 Urdangarin, in solastnica enega od podjetij, ki naj bi ga njen mož zlorabil za nezakonite transakcije. Urdangarin in Torres naj bi prek neprofitnega inštituta Noos, ki se ukvarja z organizacijo športnih in turističnih dogodkov, preusmerila šest milijonov evrov javnih sredstev na račune svojih podjetij.

Mož španske princese vse obtožbe zanika, Torres pa trdi, da je vse potekalo z vednostjo in odobritvijo kraljeve palače. Urdangarin je v soboto, ko se je v okviru predkazenskega postopka drugič zagovarjal pred sodiščem na otoku Majorka, zanikal kakršno koli vpletenost kraljeve družine v sporne posle. Zdaj bo morala pred sodnike še njegova žena, in sicer 27. aprila. Gre za prvi poziv kakšnega člana španske kraljeve družine kot osumljenca kaznivega dejanja na sodišče. Kralj Juan Carlos ima imuniteto pred sodnim pregonom, ta pa naj bi po mnenju nekaterih strokovnjakov pripadala tudi njegovi hčeri.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 5
 
joze drugi 04.04.2013 07:57:18
Povsod seže roka pravice, še na Hrvaškem. Samo pri nas se še čaka s posegom v sam državni vrh.
olyca 04.04.2013 21:43:54
ja, ja res, šlo bo vse v maloro !!!!!
Več komentarjev