Tujina

Je za strmoglavljenje kriv pilot?

Pariz, 22. 05. 2011 12.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Podatki iz obeh črnih skrinjic letala francoske družbe Air France, ki je leta 2009 strmoglavilo, razkrivajo, da pilot Marc Dubois v času, ko je bilo letalo v težavah, ni bil v kabini.

V javnost so pricurljale nove podrobnosti o podatkih iz obeh črnih skrinjic leta 2009 strmoglavljenega letala francoske družbe Air France. Podatki razkrivajo, da pilot Marc Dubois v času, ko se je letalo znašlo v težavah, ni bil v kabini, danes poroča nemški tednik Der Spiegel.

Spiegel se sklicuje na neimenovanega strokovnjaka iz kroga preiskovalcev nesreče, ki je povedal, da je mogoče na posnetku črne skrinjice, ki beleži pogovore v kabini, slišati, kako je pilot Dubois prihitel v kabino, ko se je letalo znašlo sredi slabega vremena. "Obema kopilotoma je dal navodila, da bi rešili letalo," besede strokovnjaka povzema Spiegel.

Po prvih ugotovitvah vzrok za nesrečo naj ne bi bila tehnična napaka na letalu.
Po prvih ugotovitvah vzrok za nesrečo naj ne bi bila tehnična napaka na letalu. FOTO: Reuters

Preiskovalci so doslej domnevali, da je posadka airbusa A330 letalo usmerila direktno v območje slabega vremena. Vendar pa je druga najdena črna skrinjica, ki beleži parametre leta, zdaj pokazala, da je posadka skušala najti najboljšo možno pot skozi nevihtne oblake.

Sprva je sicer kazalo, da se je posadki uspelo prebiti skozi nevihto, saj črna skrinjica ni zabeležila podatkov o hujših turbulencah. Vendar pa so podatki o letu pokazali, da so se ledeni kristali, ki so nastali ob slabem vremenu, prilepili na merilec za merjenje hitrosti oz. na pitotovo cev. Kot še kažejo podatki, se je letalo po težavah z merilcem nenadoma strmo dvignilo, zaradi česar je potem verjetno izgubilo vzgon in nato strmoglavilo v ocean, menijo strokovnjaki.

Ostanki letala
Ostanki letala FOTO: Reuters

Ali je bil za to odgovoren pilot ali pa so posegli vmes računalniki na airbusu, ker naj bi merilec pokazal, da je letalo nenadoma izgubilo moč, za zdaj ni znano. Proizvajalec letal Airbus preiskave, ki je še v teku, za Spiegel ni želel komentirati.

Ugibanj glede nesreče airbusa A330 naj bi bilo konec konec junija, ko je mogoče pričakovati ugotovitve iz analize obeh črnih skrinjic, je povedal francoski državni podsekretar za promet Thierry Mariani. Po prvih ugotovitvah vzrok za nesrečo naj ne bi bila tehnična napaka na letalu.

Preiskovalci so obe črni skrinjici strmoglavljenega airbusa A330 odkrili v Atlantiku v začetku maja. Letalo je 1. junija 2009 strmoglavilo v Atlantski ocean le štiri ure po vzletu v brazilskem Riu de Janeiru. V nesreči je umrlo vseh 228 potnikov in članov posadke. Razbitine letala so našli aprila letos kakih tisoč kilometrov severovzhodno od obale Brazilije.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (20)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ukrooo7
30. 05. 2011 09.07
...na wc se ne hodi ko se ladja potaplja...!!! ...a greš ti tudi na wc sredi ostrega ovinka???
Bluzer Bluzoviti
28. 05. 2011 02.52
kriv je bil airbus.
flamengo
23. 05. 2011 07.30
Najlažje je obtožiti mrtvega. Pilot je kriv, ker tudi on mora na wc.
cepec22
23. 05. 2011 05.38
Chatefucio letalo se ne desitegrira kar tako. VMC je stvar, ki je nevarna pri ME letalih. Letalo je veliko in asimetrija potiska, v turbolentem obmocju lahko pripelje do tragedije. To ni majhno letalo in turbolenca katero povzrocajo vertikalne sile v cumulusih, posebno se pri hitrosti nad 400 vozlov je nepojmljiva. Ze samo defekt na grelcu pitot cevi povzroci nedelovanje merilnika hitrosti. Nedelovanje enega od grelcev na eni strani sprednjega dela krila , na vertikalnem stabilizatorju ali na visinskem krmilu, povzroci v taksnem vremenu veliko tezav za upravljanje z letalom, saj se pojavi asimetrija vzgona in trenja. To pomeni, da se hitrost zmanjsa, letalo postane bolj okorno in tezje upravljivo. Postopki v sili so jasni, a kaj ko je vse tako dalec, po navadi tisoce kilometrov oddaljeno v kriticnem trenutku. To so samo hipoteze, ki kazejo, kako nemocne so posadke v primeru resnih problemov z letalom, ki se dogajajo veckrat, a se le redko na koncu tudi tragicno koncajo. To ni sportno letenje ob lepem vremenu in ne v krajih, kjer je vedno mozen zasilni pristanek. Lahko je bil mozen tudi padec pritiska v kabini in pilot je v hipu izgubil zavest, saj je pritisk na visini 30 000 ft nula s povecano visino pa sploh pod niclo. Tudi to je ena od moznosti. Seveda Airbus bo branil svoj interes in bo najlazje krivdo zvrniti na tiste, ki jih vec ni, ce se bo le dalo.
skydrol7
23. 05. 2011 03.34
najbolj pomembna novica tukaj je , da trije piloti z 15.000 ur letalske prakse niso uspeli resiti AF 447 z 10.000 plus metrov visinske razlike med letalom in Atlantskim oceanom ??? sigurno bo vzelo leto ali dve do finalnega reporta ivest.komisije ??? med tem casom so pa vsake spekulacije odvec. L/P
Chatefucio
23. 05. 2011 00.16
AlesTT, ce se hitrost poveca, se poveca tudi vzgon (logicno) in se noben avion zaradi overspeeda ni padel v stall. V tem primeru, če se je je avtopilot res pospešil avion, je prišlo do overspeeda, ki pa je lahko povzročil razpad letala.
ŠkisPagat
22. 05. 2011 22.36
Ja kje pa piše da mora biti pilot ves čas v kabini.... Po moje iščejo grešnega kozla je pač preveč denarja v igri
Tone 12345
22. 05. 2011 21.47
Vse lepo in prav ampak ne more se obtoževati pilota ki ni bil v kabini za nesrečo, zato ima pomočnike, kateri bi ga morali obvestiti o hudi situaciji, katero bi morali sami vsaj tako obvladati da ne bi prišlo do najhujšega,saj zato so tam!!!
Cannavara
22. 05. 2011 21.34
sploh nisem vedla da so končno našli tidve skrinjici :-S
cepec22
22. 05. 2011 18.40
Ocitno malo ljudi, ki tukaj komentira ve kaj o letalstvu. Nikoli za tragedijo ni samo ena stvar narobe, pac pa splet okolnosti, ki ga je treba razvozljati. Pilot in kopilot sta tista, ki ga upravljata. Vse je odvisno od senzorjev, merilcev na razlicnih sistemih in na osnovi teh se korekcije naredijo na visini, smeri, hitrosti, seveda vse ob dovoljenju kontrole (centra, obmocne, APP, DEP ali stolpa) Letalo v glavnem upravlja avtopilot, ki je seveda programiran in nadzorovan od pilota ali kopilota, tistega, ki je na dolznosti tisti cas. Nepravilno delovanje senzorjev je velik problem, saj le to regulira moc turbin. Turbolenca, morebitna delna odpoved ene od turbin in ze je potrebna cloveska roka za resitev problema. Ce je temu dodano se napaka merilca hitrosti, je tragedija neizbezna. Prav za to letalo je bilo nekaj indicij, da je bil merilec hitrosti problem. Ce to povezemo smo ze pri treh stvareh, ki povedo marsikaj in morebiti tudi odgovor za tragedijo. Pilot reagira po indikacijah instrumentov, saj so pri letih, ki so izkljucno vsi IFR zunanje reference nedosegljive. Cas leta, poraba goriva, vreme na poti in vse kar je potrebno je izracunano prej, let je rutina, prav zato je splet nepredvidenih problemov pripeljal do tragedije.
AlesTT
22. 05. 2011 17.06
Ali ni tukaj nobenega pilota, ki bi lahko potrdil, ali ovrgel naslednje razmišljanje: - ali se na prekooceanskih letih vedno uporablja avtopilot? DA - ali se letala vedno izogibajo nevihtam? ČE JE MOŽNO - ali se v nevihtah temperature spustijo tudi pod ledišče? DA - ali se tako na letalu začnejo delati ledene obloge? DA -----------------------------------------... pitotova cev deluje na principu pretoka zraka - če na njej prične nastajati ledena obloga, se pretok zraka zmanjša, senzor pa to razume, kot da se je zmanjšala hitrost letala. - Avtopilot močno poveča dovod goriva, hitrost letala se hitro povečuje - Pod krili nastane podtlak, letalo izgubi vzgon in prične padati ... Vsi vitalni izpostavljeni deli na letali imajo grelca, ki se uporabljajo prav v te namene pa naj bo to pitotova cev, leading edge krila in pa motorji. LP
Hugh_Mungus
22. 05. 2011 16.49
roaddogg 22.05.2011, 16:01 A ti misliš, da današnja letala letijo s polnimi rezervoarji goriva naokoli? To ni kot avto, ki ima tam do 100l goriva ampak so količine tam do 140 ton! Veš kako se poveča poraba letala če ima namesto 50 ton goriva 130 ton goriva? Ali pa kako izgleda pristajanje s polovico rezervoarjev? (Zato morajo pri zasilnih pristankih najprej v zraku spustiti gorivo) Ne klatit neumnosti no
Prekmurje Slovenija
22. 05. 2011 16.49
Sedaj bo kriv pilot ker ga je med letom stisnilo in je moral sedeti na školjki :)
Northwest
22. 05. 2011 16.31
Samo pitotova cev po moje ne more biti vzrok za nesreco.Tukaj je slo po moje za veriznio odpovedovanje raznih sistemov na letalu.Na primer ce pitotova cev nebi delala,potem si lahko pomagajo z merilniki ki kazejo moc motorjev v procentih,smer vetra...Ne vem nocem biti pameten samo vse to je malo cudno.
Buco -
22. 05. 2011 16.30
čujte poptevejofci, vsak članek je v bistvu vprašanje, lepo vas prosim, ne nas spraševat stvari, ki se dogajajo po svetu, raje nam povejte kaj
roaddogg
22. 05. 2011 16.01
Po mojih info so menda bili prisiljeni pred vzletom natankati samo toliko goriva kot znaša direktna zračna razdala do cilja.. Tako so bili prisiljeni leteti naravnost v nevihto, kar je bilo za letalo usodno.. Žalostno kako se danes dela...
LomilkaSrc
22. 05. 2011 15.53
eeeh fantje ne ga srat, ker ne veste kaj pomeni držati krmilo aviona v rokah. pa naj bo čisto navaden piper.
Tone 12345
22. 05. 2011 15.50
No jaz mislim da bi moral kopilot brez pilota v kabini obvladati letalo, zato pa je tam! kakšen pilot pa bo če ne zna najosnovnejših stvari!
Danilo Glažar
22. 05. 2011 15.48
Ali ni tukaj nobenega pilota, ki bi lahko potrdil, ali ovrgel naslednje razmišljanje: - ali se na prekooceanskih letih vedno uporablja avtopilot? - ali se letala vedno izogibajo nevihtam? - ali se v nevihtah temperature spustijo tudi pod ledišče? - ali se tako na letalu začnejo delati ledene obloge? -----------------------------------------... pitotova cev deluje na principu pretoka zraka - če na njej prične nastajati ledena obloga, se pretok zraka zmanjša, senzor pa to razume, kot da se je zmanjšala hitrost letala. - Avtopilot močno poveča dovod goriva, hitrost letala se hitro povečuje - Pod krili nastane podtlak, letalo izgubi vzgon in prične padati ...
skydrol7
22. 05. 2011 13.37
veliko spekulacij se vec pa vprasanj,zakaj ni Airbus flt.447 obsel se izognil slabemu vremenu,zakaj niso bile modifikacije v zvezi z merilcem hitrosti (pitot tube) ne izvrsene tako da se krivda za nesreco poriva na Airbus in spet nazaj na Air France tako da je krivda za nesreco poleta #447 se neznana......