Tujina

Jeruzalem, sveto mesto, v krempljih Trumpa in ameriške administracije

Jeruzalem, 06. 12. 2017 13.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Vprašanje judovskega naseljevanja na Zahodnem bregu in v Vzhodnem Jeruzalemu je že desetletja jedro konflikta med Izraelom in Palestinci, ki ga mednarodni skupnosti kljub številnim poskusom še ni uspelo rešiti. A če se dogovor glede Zahodnega bregu še zdi mogoč, ga bo glede usode svetega mesta Jeruzalem veliko težje doseči.

Mesto Jeruzalem, v hebrejščini Jerušalajim in v arabščini al Kuds, je zapisano kot sveto v srcih kristjanov, judov kot muslimanov ter simbolizira stoletja njihove skupne in hkrati krvave zgodovine. Vedno znova so ga zasedali in uničevali ter spet osvobajali in obnavljali, tako da vsaka plast tamkajšnje zemlje razkriva drug del preteklosti. Vprašanje judovskega naseljevanje na Zahodnem bregu in v Vzhodnem Jeruzalemu je tako že desetletja jedro konflikta med Izraelom in Palestino. 

Srce Jeruzalema je Staro mesto - labirint ozkih uličic in zgodovinske arhitekture, dom nekaterih najbolj svetih krajev na svetu, obdan s starodavnim obzidjem Razdeljen je na štiri četrti: krščansko, največjo muslimansko, judovsko in armensko.

Judovsko naseljevanje je jedro konflikta med Izraelom in Palestino.
Judovsko naseljevanje je jedro konflikta med Izraelom in Palestino. FOTO: AP

V krščanski za najbolj sveto velja Bazilika Božjega groba, v muslimanski Kupola na skali in mošeja Al Aksa ter v judovskem Zid objokovanja ali tudi Zahodni zid, nekoč del obzidja porušenega drugega jeruzalemskega templja. Vir hude krvi je predvsem Tempeljski grič, za muslimane Al Haram al Šarif, kjer sta nekoč stala judovska sveta templja, zdaj pa je tam mošeja al Aksa.

S koncem britanskega mandata so Združeni narodi za Jeruzalem leta 1947 predvideli mednarodno upravo, a že leta 1948 je sledila prva bližnjevzhodna vojna, v kateri je Izrael zasedel zahodni, Jordanija pa vzhodni del mesta. Jeruzalem je tako postal de facto razdeljen - do leta 1967, ko je Izrael v t. i. šestdnevni vojni zasedel še vzhodno, večinsko arabsko polovico.

Na ozemljih, zasedenih v vojni leta 1967 - to so poleg Vzhodnega Jeruzalema še Zahodni breg, območje Gaze, Golanska planota in polotok Sinaj - izraelske oblasti že desetletja načrtno gradijo judovske naselbine. Ta gradnja je za večji del mednarodne skupnosti z Združenimi narodi nezakonita, a Izraela to ni ustavilo.

Izrael, sveto mesto in jabolko spora

Na Zahodnem bregu v teh naselbinah po ocenah danes živi skoraj 400.000 ljudi, v Jeruzalemu približno pol manj. Gibanje Palestincev je na teh območjih omejeno zaradi številnih kontrolnih točk in cestnih zapor. Judovske naselbine v Gazi so oblasti medtem porušile leta 2005, ko so se umaknile z območja, na polotoku Sinaj pa že leta 1982 po sklenitvi mirovnega sporazuma z Egiptom. Na Golanski planoti medtem te še stojijo, a jih je veliko manj.

Usoda naselbin se je izkazala za enega najbolj zapletenih vprašanj pri iskanju miru na Bližnjem vzhodu, na katerem je doslej propadlo že več krogov mirovnih pogovorov. Palestinci namreč vztrajajo, da je ustavitev sporne gradnje na Zahodnem bregu in v Vzhodnem Jeruzalemu - ki ju vidijo kot del svoje prihodnje države, Vzhodni Jeruzalem celo kot njeno prestolnico - predpogoj za začetek pogajanj. Izrael po drugi strani trdno stoji na stališču, da so pogajanja mogoča le brez vnaprejšnjega postavljanja pogojev.

V preteklosti je Izrael že pristal na začasno zamrznitev sporne gradnje na Zahodnem bregu, medtem ko za Vzhodni Jeruzalem - ki si ga je leta 1980 tudi priključil, čeprav mednarodna skupnost tega koraka ne priznava - kaj takega odločno zavrača. Celoten Jeruzalem je namreč za Izraelce njihova "večna in nedeljiva" prestolnica. Ker Vzhodni Jeruzalem zanje nikakor ni zasedeno ozemlje, tudi judovskih sosesk v njem ne smatrajo kot naselbine.

V skladu z mirovnim dogovorom iz Osla, ki sta ga leta 1993 z zgodovinskim stiskom rok sklenila tedanji palestinski voditelj Jaser Arafat in izraelski premier Jicak Rabin, naj bi pogovori o končnem statusu Jeruzalema sledili šele v končni fazi pogajanj.

Jeruzalem, sveto mesto, jabolko spora, večna prestolnica.
Jeruzalem, sveto mesto, jabolko spora, večna prestolnica. FOTO: AP

Ne glede na vse je dogovor vendarle mogoč. Izrael je v preteklosti že nakazal, da se je v imenu miru pripravljen odpovedati večini naselbin na Zahodnem bregu - z izjemo nekaterih največjih, ki so tudi najbližje črti prekinitve ognja izpred leta 1967 - ter se pogajati o usodi Jeruzalema. Glede Jeruzalema so različni pretekli predlogi rešitev predvideli njegovo delitev med Izrael in Palestino.

A so možnosti zanj ob sedanji "jastrebovski" vladni koaliciji v Izraelu in z Donaldom Trumpom na čelu ZDA, glavne zaveznice Izraela, bistveno manjše, kot so bile kdaj prej. Trump je ne le izrekel odločno podporo Izraelu in njegovi vladi, ampak je tudi pokazal veliko strpnejši odnos do sporne judovske gradnje od svojega predhodnika Baracka Obame.

Zdaj pa naj bi Trump šel še korak dlje, saj naj bi Jeruzalem še danes priznal kot prestolnico Izraela. Trump je ta korak - ki ga doslej ni storila še prav nobena država na svetu - sicer napovedoval že v lanski predvolilni kampanji, a spričo vseh njegovih spornih obljub takrat ni tako močno odmeval. Zdaj, ko je priznanje pred vrati, se v svetu, še posebej arabskem, vrstijo svarila, da bi lahko s tem sprožil nov val nasilja in pokopal možnosti za mir na Bližnjem vzhodu.

V Beli hiši sicer poudarjajo, da gre zgolj za "priznanje realnega stanja", da bodo točne meje mesta še vedno določene v okviru mirovnih pogajanj in da status svetih ostaja nespremenjen. Poleg tega naj bi veleposlaništvo ZDA vsaj še nekaj let ostalo v Tel Avivu, saj ga bo treba v Jeruzalemu najprej zgraditi, kar spričo izjemnih varnostnih zahtev ne bo lahka naloga.

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (52)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

RedCell
12. 03. 2018 15.24
RedCell
12. 03. 2018 14.14
Zmaga Ukrajini ..
07. 12. 2017 12.10
+3
Jaz razglašam Washington za izraelsko prestolnico in predlagam, da se Izraelu dodeli ozemlje med Novo Mehiko in Arizono. Itak se na bližnjem vzhodu ne počutijo dobro, saj so vsi sosedje sovražni do njih. Naj bodo zraven svojih priljubljenih Amerov, pa bo mir.
Ferdo Crni
07. 12. 2017 13.00
Imaš prav. Jaz pa razglašam slovenijo za palestinsko ozemlje, Ljubljano za glavno mesto miroljubne organizacije Al Aksa, MAribor pa za Hamasovo prestolnico. Naj bodo zraven svojih priljubjenih slovenceljnov.
Ferdo Crni
07. 12. 2017 10.34
-2
Židje so narod, ki ima največ nobelovih nagrajencev na prebivalstvo - daleč največ. Ne gre za nagrade za mir ampak za dosežke v znanosti itd. Torej židje so tisto kar se neuki primitivni narodi najbolj bojijo - inteligenca; Pamet in znanje ogroža tiste, ki tega nimajo in zato se žide sovraži - posebno slovenski levaki v tem prednjačijo in so že na isti stopnji s Hitlerjem. Torej židje nikomur niso storili žalega. Nevarni so postali samo zaradi tega, ker so preveč oportunistični, v kar jih je pripeljala specifična zgodovina. Pravoslavci in kristjani jih imajo za "izdajalce" tudi zaradi zgodovinskih pripetljajev. Nacinal socialisti in komi-socialisti pa jih sovražijo zaradi tega ker imajo kapital oziroma ga znajo upravljati. Po kapitalu pa se socialistom vedno sline cedijo in bi ga pod pretvezo "enakopravne porazdelitve" zelo radi pokradli in uničili. PS: Bravo Trump - nikoli se ne sme sklepati gnilih kompromisov samo zato, ker teroristi grozijo z nemiri.
emilzapata
07. 12. 2017 10.32
kaj pa če jim damo za najmenino nekaj sto milijonov evrov letno v najem naš Jeruzalem, da ne bodo vsi tiščali vkup in se pretepali.
emilzapata
07. 12. 2017 10.35
+0
saj so Izraelski turisti najbolj navdušeni v Sloveniji nad našim Jeruzalemom.
ROMELS
07. 12. 2017 09.09
-2
Še dobro, da je tako.
ni_mi_vse_eno
06. 12. 2017 22.52
+3
Od srednejga veka dalje so samo židje lahko posojali denar na obresti, kristjanom je bilo zaradi greha oderuštva to prepovedano. (Glej: Ascent of money).
Principat
07. 12. 2017 08.41
+5
so pa vatikanci izbrali še hujši greh ,, za odpustke so pobiralivse kar jim je olajšalo življenje , kopičili nepremičnine , pob. sežigali , in še danes so spet v sponu , ampak ponovno in kar je še hujše , začnejo razlago svetega pisma na drugačen način in tako le , kot oni mislijo ,, misli pa so ena najbolj sprevrženih dejstev in trenutkov
Ferdo Crni
07. 12. 2017 10.38
+0
No.... v sloveniji ni nikjer množičnega grobišča, kjer bi ležale žrtve "vatikancev". Imamo pa 600+ grobišč tistih, ki imajo proti "Vatikancem" ogromno za povedati in ti "Vatikanci" tudi tam ležijo. Od "vatikancev" pa smo dobili prve šole, univerze, bolnice...... To so tiste ustanove, ki so sedaj po socializmu v dokaj klavrnem stanju.
Zmaga Ukrajini ..
07. 12. 2017 12.06
+2
Fredi, kje ti živiš? Ni žrtev "Vatikancev"????? Iz prve roke ti povem, da temu ni tako, en "Vatikanc" je bil neposredno odgovoren za smrt matere mojega tasta,... iz druge roke pa si razširi svoje obzorje iz zgodovine in potem komentiraj, kako "Vatikanci" niso nedolžni.
Ferdo Crni
07. 12. 2017 12.56
ej komaček - pokaži mi kje je 600 množičnih grobišč ki naj bi jih zakrivili "Vatikanci". Lahko tudi iz časa vojne ampak posebej me zanimajo tista iz časa miru, preden je zločinska komunistična partija začela z izdajo naroda oziroma z državljansko vojno. PS: revolucionarna zgodovina nima nič z "obzorjem zgodovine". Zato: jaz sem svojo domačo nalogo opravil. Tebe pa še čaka razsvetlenje.
butalistan
06. 12. 2017 22.51
-7
Go Trump. Cestitke.
korintos23
07. 12. 2017 08.46
+4
ni_mi_vse_eno
06. 12. 2017 22.49
+0
Izrael se nikoli ne bo odpovedal ničemur za mir. Leta 1967, leto, ki ga navajate, je bilo leto napada Izraela na ZDA, svojo zaveznico. Glej USS Liberty, 1967. Zadeva naj bi bila false flag napad, ki bi nadalje opravičil povračilne napade Izraela. Žal ni USS Liberty potonila in mornarji še danes pričujejo zgodobo. Nihče ni odgovarjal za zločin. --- Sedaj vam je jasno, kdo je glavni, ZDA ali Izrael.
Principat
06. 12. 2017 20.24
+19
židje še zmeraj obvladujejo svet
korintos23
06. 12. 2017 20.14
+0
Jeruzalem so Židje zgradili v letu 1948-50!
dipe
06. 12. 2017 20.06
Slovenski zer
jung
06. 12. 2017 20.19
+0
Pomislite malo, no!!! A se židje razstreljujejo, posiljujejo, ustrahujejo.Saj človek se že boji it v zahodne države na večje prireditve. A se bojimo židov ??? Ma dejte no. Razmislite malo !
korintos23
06. 12. 2017 20.24
+7
jung, zakaj pa to delajo? kdo je porušil Afganistan, Irak, Libijo, Sirijo, in še kaj, Mi, NATO+ Ameri ali oni sami? Neka kazen pa mora biti.
BPGC
06. 12. 2017 20.36
-1
Kaksna kazen? V vojni trpijo in umirajo zenske, otroci, mozje in ocetje. Kaj je tega treba, povej? Tudi nas Slovence so stoletja napadali muslimani z Balkana. Kamor so prisli, so vse pozgali, moske in starce pobili, zenske zasuznjili, otroke pa za janicarje izucili. Pa sedaj to pomeni, da je potrebno vrniti...oko za oko in zob za zob, kot v nekih starih zaprasenih knjigah iz daljnih in prezivetih casov? Pa vendar ne mislil, da zivi se vecina prebivalstva po dogmah? Naj ti povem skrivnost, zmeraj manj.
kolbek460
06. 12. 2017 19.46
+5
Židovski denar v Ameriki govori ,tako in drugače ,namerno plasira producira laž in krize ,spodbuja vojne in Amerika v svojem zatonu vrgla še eno laž in bombo v kateri bo veliko mrtvih ,,,upam da židje na bližnjem zahodu dožive svojo zasluženo kataklizmo ,,mrtvih kot listja in trave kot to piše v svoji TORI in napovedujejo svoj konec ,,
PS2Xministri
06. 12. 2017 19.58
-1
Me res zanima kaj ti je naredil bilokateri žid da imaš tako mišljenje če živiš v Sloveneniji se brigaj za svojo državo...
jung
06. 12. 2017 20.12
+0
BPGC
06. 12. 2017 20.31
+1
Zakaj je potrebno razmisljati le o unicevanju, a se cloveski rod in s tem clovek ne more dvigniti nad svojo zivalskost in potrebu po razdiranju? Potrebno je le tako malo.
JanZiska
06. 12. 2017 18.52
-3
V krempljih Trumpa...?
Kosmatinc
06. 12. 2017 18.32
-9
Tako se dela,je treba muslimanom pokazat kdo je gazda in kaj je civilizicija in ne srednji vek.
Klankon
06. 12. 2017 18.41
+6
Tak za info Muslimani in Židje so isti neandertalci, le da eni uživajo podporo ZDA drugi pa ne. Muslimani imajo sebe za od boga izvoljeno ljudstvo, Židje pa sebe. Ko naseliš dve taki ljudstvi eno ob drugo, je jasno da nebo mira dokler se nebodo med sabo spoklali ali pa bodo eni prišli k pameti.
deltex
06. 12. 2017 19.08
+2
ZDA podpirajo tiste, od katerih imajo korist. Vera je drugotnega pomena. Tudi med muslimanskimi državami je kar nekaj ameriških partneric, najbolj očitna je Savdska Arabija, recimo.
Klankon
06. 12. 2017 19.18
+1
Kolikor je videti, se očitno Trump po novem odreka svojim Muslimanskih partnerjev in prehaja na samo židovsko partnerstvo z to potezo. Kot sem že napisal, mu muslimani ne bodo ostali dolžni za dolgo za to izdajo.
BPGC
06. 12. 2017 19.29
+1
Saj pa ni vec nic ostalo. Po 6-dnevni vojni je Judom uspelo v roku 50-ih let uniciti Irak, Sirijo in Jordanijo. Egipt kontrolirajo preko financiranja njihove vojske, nevarnost v libiji je tudi eliminirana. Povej, kdo od muslimanov se bo vstal? Konec je, Izrael je zmagovalec.
Klankon
06. 12. 2017 19.38
A SA,Iran,Katar itd. niso muslimanske države? Izrael še daleč ni zmagovalec.
BPGC
06. 12. 2017 19.44
SA ni nevarnost, oni se sedaj s siiti tolcejo. Zepna drzavica Katar tudi ne. Iran so pa sankcije tako pritisnile, da je povsem obnemogel in je tudi pod kontrolo. Tako to je.
BPGC
06. 12. 2017 19.48
+2
Pustimo ob strani teroristicne akcije, to je kaplja v morje in vidi se so Judje postali po vsakem napadu se mocnejsi. In ce ne bodo Arabci dali miru, bodo Izraelci tisti, ki jih bodo pometali v morje. So organizirani, dobro financno in vojasko podprti in premisljeni. Delujejo na dolgi rok, nakljucij ni.
ooResnicA
06. 12. 2017 17.14
-9
BPGC
06. 12. 2017 16.59
+12
Kar naj povedo, da so Izrael stalno napadli arabski sosedje in sicer Egipt, Jordanija, Sirija ter Irak s podporo ostalih. Arabci so se zakleli, da bodo vse Jude pometali v morje. Vendar so jih za vsako dobili po nosu. Izrael dandanes nima skoraj vec odkritega sovraznika.
Klankon
06. 12. 2017 18.38
+6
Si malo zamešal, podpora ostalih(zda,britanija itd.) je bila na strani Izraela, drugače jih dan danes ne bi več bilo na obličju zemlje. Sicer pa kaj pa pričakuješ da bodo te naštete države naredile, ko pa so Britanci in Američani čez noč na tam židom državo dodelili in jih nastanili. Pa še to židom ni bilo zadost, so šli krast še dalje sosedom zemljo. Ti bi verjetno samo gledal, ko bi se nekdo na tvoje dvorišče naselil.
BPGC
06. 12. 2017 19.21
+2
V 6-dnevni vojni? Kar poglej si malo zgodovino. Ves arabski svet so potolkli, od 60-let naprej pa tudi politicno, vojno ali gospodarsko unicili drzave napadalke. Poglej si danes Sirijo, Irak, Jordanijo. Kamna ni vec na kamnu...
BPGC
06. 12. 2017 19.24
+2
A mislis, da je to naklucje, da so te drzave unicene....? Figo je naklucje. Egipt je pa posredno pod njihovo kontrolo preko financiranja sredstev za egiptovsko vojsko.
BPGC
06. 12. 2017 16.01
+7
Cisto prav, naj priznajo.
fljfo
06. 12. 2017 15.46
+3
Treba je narediti konec izraelskemu fašizmu!!!
malimoz2012
06. 12. 2017 15.57
+10
fljfo
06. 12. 2017 16.00
+2
Tukaj nima veze vera...Moralno je, da se človek postavi na stran tistega, kateremu se godi krivica....
Kollerik
07. 12. 2017 12.28
+1