EU enotna: nobena od članic ne namerava seliti veleposlaništva v Jeruzalem

V EU so odločno zavrnili navedbe izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja, da bodo članice unije sledile zgledu ZDA, ki so nedavno priznale Jeruzalem kot prestolnico Izraela. V skladu s tem nobena od članic tja ne namerava seliti svojega veleposlaništva. Se pa zaradi poteze Trumpove administracije še naprej vrstijo zborovanja in protesti na Bližnjem vzhodu.

Izraelski premier na obisku v EU - 1

Mogherinijeva je zanikala Netanjahujeve navedbe, da bodo ZDA sledile tudi članice EU. (Foto: AP)

V mednarodni skupnosti še vedno odmeva poteza ameriškega predsednika Donalda Trumpa, ki je za prestolnico Izreala priznal Jeruzalem in tja seli veleposlaništvo. To je bila tudi najbolj vroča tema Netanjahujevega obiska v Bruslju, ki je sicer bil načrtovan že pred Trumpovo odločitvijo.

Izraelski premier je danes v Bruslju poudaril, da priznanje Jeruzalema kot prestolnice Izraela omogoča mir in da je Trump zgolj postavil dejstva jasno na mizo, saj je Jeruzalem prestolnica Izraela že 70 let, prestolnica Judov pa 3000 let.

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je sicer Evropsko unijo obiskal prvič po 22 letih, kar je danes izpostavila tudi visoka zunanjepolitična predstavnica EU Federica Mogherini. Dodala je, da je to predolga doba za prijatelja in partnerja, kakršna sta EU in Izrael. 

Izraelski premier je med drugim izrazil prepričanje, da bo v prihodnje večina članic EU preselila svoja predstavništva v Jeruzalem, izpostavil prizadevanja ameriške administracije za nov mirovni predlog in pozval, da je "treba dati miru priložnost". "To ne preprečuje miru, to omogoča mir, saj je priznanje realnosti vsebina, temelj miru," je poudaril na skupni izjavi z Mogherinijevo.

Mogerinijeva je te navedbe odločno zanikala. "Vem, da je premier Netanjahu nekajkrat izrazil pričakovanje, da bodo drugi sledili odločitvi predsednika Trumpa o selitvi veleposlaništva v Jeruzalem. Ta pričakovanja lahko prihrani za druge, ker članice EU tega ne bodo storile," je dejala.

Izraelski premier na obisku v EU - 3

Že 22 let ni izraelski premier obiskal EU, je izpostavila Mogherinijeva ter ocenila, da je to vse predolgo za prijatelja in partnerja, kakršna sta EU in Izrael. (Foto: AP)

Visoka predstavnica EU je sicer že pred dnevi v odzivu na Trumpovo odločitev izrazila zaskrbljenost nad njenimi potencialnimi učinki v zelo krhkem bližnjevzhodnem kontekstu. Takrat in danes je izpostavila jasno in enotno stališče EU – da edina realistična rešitev konflikta med Izraelom in Palestino temelji na dveh državah z Jeruzalemom kot prestolnico obeh držav, Izraela in Palestine.

Erjavec: Nobena članica EU ne namerava seliti veleposlaništva v Jeruzalem

EU je danes jasno sporočila, da je enotna, ko gre za vprašanje Jeruzalema. Nobena članica unije ne namerava preseliti svojega veleposlaništva iz Tel Aviva v Jeruzalem, niti Slovenija, je poudaril tudi zunanji minister Karl Erjavec po pogovorih EU z izraelskim premierjem.

Navedbe Netanjahuja, da bodo članice EU sledile ZDA, niso točne, je poudaril Erjavec. Mogherinijeva je danes izrecno vprašala, ali katera članica to namerava, pa se ni nobena oglasila, tako da je izrazila pričakovanje, da ne bo kakšnih presenečenj, je še pojasnil.

Glavno vprašanje v današnji razpravi o Bližnjem vzhodu je sicer po Erjavčevih besedah bilo, v katero smer bo šel mirovni proces in kakšno rešitev naj bi predlagale ZDA, a jasnega odgovora ni bilo. Erjavec je pojasnil, da se v naslednjih dneh oziroma tednih pričakuje konkreten predlog, kako nadaljevati ta politični proces, saj ni druge alternative.

Karl Erjavec in Jean Yves le Drian

Slovenski zunanji minister Karl Erjavec in francoski zunanji minister Jean Yves le Drian (Foto: AP)

Erjavec je danes v Bruslju komentiral tudi vprašanje priznanja Palestine. Ministri na zasedanju o tem niso razpravljali, na podlagi pogovorov s kolegi ob robu pa sklepa, da ni na vidiku kakšnega novega priznanja Palestine kot samostojne države, je pojasnil.

Netanjahu je imel v Bruslju dvostransko srečanje z Mogherinijevo, udeležil pa se je tudi neformalnega zajtrka z zunanjimi ministri EU, ki naj bi ga pozvali k pomenljivemu dialogu za zagotovitev miru s Palestinci. Na dnevnem redu so bile tri teme: bližnjevzhodni mirovni proces, dvostranski odnosi med EU in Izraelom ter regionalna vprašanja. Največ pozornosti pa je bilo namenjene razmeram v Jeruzalemu in možnostim za vnovičen zagon bližnjevzhodnega mirovnega procesa.

Kot predsednik stranke DeSUS je Erjavec spomnil, da je slovenska vlada prekinila postopek priznanja Palestine in napovedala vrnitev k temu vprašanju, če bosta postopek priznanja Palestine sprožili vsaj dve drugi članici unije.

Vendar Erjavec zdaj meni, da so se okoliščine spremenile in da bi morala slovenska vlada znova obravnavati to vprašanje. Spomnil je, da DeSUS podpira priznanje Palestine, da takšno stališče zastopa tudi SD, SMC pa naj bi o tem razpravljala ta teden.

Novi protesti proti Trumpovi odločitvi glede Jeruzalema

Tudi danes so se ponekod nadaljevali protesti proti odločitvi ameriškega predsednika Trumpa, da Jeruzalem prizna za prestolnico Izraela. Množičnega zborovanja v Bejrutu se je udeležilo več deset tisoč ljudi, o protestu poročajo tudi iz Teherana.

Množico protestnikov v libanonski prestolnici je prek video povezave nagovoril vodja šiitskega gibanja Hezbolah Hasan Nasrala, ki je obljubil, da bodo ščitili Palestince in Jeruzalem. Kot je dejal, se zdi Trump v svoji odločitvi osamljen, uživa le podporo Izraela.

Protest za Jeruzalem v Libanonu

V Libanonu se nadaljujejo protesti zaradi odločitve ZDA glede Jeruzalema. (Foto: AP)

Ponovil je poziv k tretji palestinski vstaji proti Izraelcem. "Pozivam vsa odporniška gibanja, naj združijo vrste in predstavijo enotno strategijo in načrt," je dejal, medtem ko je množica za njim ponavljala vzklik "Smrt Izraelu". Zaključil je z mislijo, da Trumpova odločitev pomeni "začetek konca Izraela".

Da je Trump pospešil razpad Izraela, je bilo slišati tudi na protestu v iranski prestolnici Teheran, kjer se je sicer zbralo le nekaj sto ljudi.

Na neonski tabli ob robu trga, kjer je potekal protest, je bilo izpisano število 8240 – gre za število dni, ki naj bi še preostali Izraelu v skladu z napovedjo iranskega vrhovnega voditelja Ajatole Ali Hameneja, ki je za leto 2030 napovedal konec Izraela.

Protest za Jeruzalem v Indiji

Proti priznanju Jeruzalema za prestolnico Izraela protestirajo tudi v Indiji. (Foto: AP)

Erdogan in Putin o razmerah na Bližnjem vzhodu

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je danes v Ankari gostil ruskega predsednika Vladimirja Putina, s katerim sta se posvetila zlasti razmeram na Bližnjem vzhodu po ameriškem priznanju Jeruzalema za prestolnico Izraela in reševanju konflikta v Siriji. 

Kot je dejal Putin, so se razmere na Bližnjem vzhodu izjemno poslabšale. Z Erdoganom sta se strinjala, da je odločitev ZDA, da Jeruzalem priznajo za prestolnico Izraela, destabilizirala razmere v regiji, je dejal Putin na skupni novinarski konferenci s turškim predsednikom.

Trump je svojo odločitev glede Jeruzalemu kljub predhodnim svarilom z vseh strani sporočil minulo sredo. V številnih državah so nato sledili množični protesti.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 44
 
Al83 12.12.2017 20:32:30
Preoblikujmo evropski slogan iz enotni v razlicnosti v enotni v antisematizmu. Ali pa enotni v islamofiliji...
Več komentarjev