Jezero Vostok skriva nove oblike bakterij

Ruski znanstveniki so potrdili, da so v vzorcih največjega podledeniškega jezera na svetu, ki leži na Antarktiki, odkrili še neznane oblike "življenja". Skozi ledeno ploščo so se prebijali desetletja, njihov trud pa očitno ni bil zaman.

Ruski znanstveniki so lani z vrtanjem skozi led uspešno dosegli gladino jezera Vostok, ki velja za največje podledeniško jezero na svetu. Tokrat pa so sporočili, da so v vodah tega jezera, ki leži na Antarktiki, odkrili še neznane oblike bakterij.

Jezero Vostok

Jezero Vostok (Foto: Reuters)

Lani se je znanstvenikom uspeli prebiti skozi štiri kilometre debelo plast ledu, takrat pa so tudi shranili številne vzorce vode. Podrobne analize so jih pripeljale do razburljivega odkritja. Gladina Vostoka naj bi bila od sveta odrezana že milijone let, poroča britanska spletna stran BBC. Prav to naj bi bilo tako pomembno pri formiranju novega "življenja" pod ledom. Eden izmed ruskih genetikov, ki raziskuje na inštitutu za nuklearno fiziko v Sankt Peterburgu, Sergej Bulat je razložil, da so v vodi odkrili vzorce DNK, ki so bili do zdaj ljudem neznani. Njegova ekipa se je še posebej osredotočila na preučevanje ene bakterije, katere DNK je bil v 86 odstotkih še popolnoma neznan in ga niso mogli primerjati z doslejj znanimi oblikami.

Vzorci iz jezera Vostok

Eden izmed vzorcev, ki so jih znanstveniki preučevali. (Foto: Reuters)

Projekt vrtanja v jezero Vostok se je začel že pred desetletji. Delo je potekalo v ekstremnih pogojih, saj lokacija leži na najbolj negostoljubnem kraju na svetu. Tako so 21. julija 1983 na območju namerili –89 stopinj Celzija. Rusi so svojo raziskovalno bazo postavili že leta 1956, njihovi seizmologi pa so hitro odkrili, da se pod ledom skriva voda. A šele v devetdesetih letih prejšnjega stoletja so Britanci s pomočjo radarjev potrdili, za kako veliko podledeniško jezero sploh gre. Razteza se na 15.690 kvadratnih kilometrih, njegova globina pa presega 800 metrov. Primerjajo ga s sibirskim Bajkalskim jezerom ter z jezerom Ontario v Severni Ameriki.

Jezero Vostok

Lani so Rusi dosegli gladino jezera Vostok. (Foto: Reuters)

Ameriški znanstveniki so pred kratkim dosegli še eno jezero na Antarktiki. Gre za jezero Whillans, ki pa ni bilo tako dolgo odrezano od sveta kot Vostok. Tudi Američani so poročali o nekaterih novih formah mikroorganizmov, ki so jih odkrili v vodi. Lani so sicer britanski znanstveniki prekinili vrtanje do jezera Ellsworth, saj so imeli tehnične težave.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 49
Guy_Fawkes 09.03.2013 06:44:13
Nove bakterije, nove bolezni. Zamrzovanje hrane ne bo več jamstvo za njeno sterilnost! Le kdo bi od tega imel korist, hmm?
Več komentarjev