Tujina

Johnson je Camerona pozval, naj tudi v primeru brexita ostane premier

London, 19. 06. 2016 15.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V Veliki Britaniji se po treh dneh prekinitve nadaljuje referendumska kampanja o EU. Cameron je ob tem poudaril, da bi izstop Velike Britanije iz EU pomenil, da bo država najverjetneje zapadla v recesijo, zaradi katere bo postala "trajno revna".

V Veliki Britaniji se danes po treh dneh prekinitve nadaljuje referendumska kampanja o EU. Tako zagovorniki kot nasprotniki obstanka Velike Britanije v EU so jo namreč prekinili zaradi umora proevropske poslanske Jo Cox.

Britanski volivci se bodo na referendumu 23. junija odločali, ali bo država ostala v EU ali bo iz povezave izstopila.

Vodilni politiki, med njimi tudi premier David Cameron, bodo nocoj na televiziji BBC odgovarjali na vprašanja občinstva. Pred soočenjem narašča napetost, ali bosta oba tabora umirila tone iz dosedanje referendumske kampanje, ki so jo številni že kritizirali, da postaja vedno bolj strupena. Tako Cameron, ki zagovarja obstoj Otoka v EU, kot tudi vodja opozicijski laburistov Jerem Corbyn sta po umoru Coxove pozvala politike, naj se odrečejo sovraštvu in nestrpnosti.

David Cameron
David Cameron FOTO: AP

Britanski ministrski predsednik je ob nadaljevanju kampanje poudaril, da bi izstop Velike Britanije iz EU pomenil, da bo država najverjetneje zapadla v recesijo, zaradi katere bo postala "trajno revna". V časniku Sunday Telegraph je volivce pozval, naj glasujejo za tolerantno, liberalno Britanijo. Neopredeljenim je dejal, naj v primeru, da se ne morejo odločiti, ne odidejo na volišča. Omenil je tudi umor Coxove, o kateri je dejal, da je poosebljala Britanijo v najboljšem pomenu besede - prijetno in sočutno državo, ki pomaga ustvarjati boljši svet. "Zelo sem ponosen na Britanijo, to našo odprto, širokosrčno državo. Verjamem pa, da ta referendum zanjo pomeni prelomnico," je še zapisal Cameron.

Državljane je pozval, naj ne izberejo vizije evroskeptika Nigela Faraga, ki bo državo po njegovih besedah popeljala nazaj, ampak liberalno Britanijo, ki za svoje težave ne krivi drugih skupin ljudi, ampak z upanjem, optimizmom in zaupanjem zre v prihodnost.

Zadnje javnomnenjske raziskave so pokazale, da so tako zagovorniki kot nasprotniki obstoja v EU izenačeni. V spletni anketi za časnik Observer je bilo 44 odstotkov tako za izstop kot obstoj v EU. Anketo so izvedli med 14. in 17. junijem, večina pa je v anketi sodelovala še pred umorom Coxove. Zadnjih šest javnomnenjskih raziskav spletne strani What UK Thinks, ki so jih izvedli med 10. junijem in soboto, so prav tako pokazale izenačenost med obema taboroma.

Umor Coxove je za televizijsko postajo ITV komentiral tudi Farage. Kot je poudaril vodja evroskeptične stranke Ukip, je tragični dogodek ustavil zagon, zgrajen v ozadju kampanje za izstop države iz EU. "Do te grozne tragedije smo imeli zagon. Vplivala je na celotno kampanjo in na vsakogar," je dejal. Ob tem je poudaril, da je kljub temu prepričan, da bodo tisti, ki so se že odločili za glasovanje v prid brexitu, na referendumu kljub tragediji glasovali za izstop, "saj želijo znova pridobiti nadzor nad svojo državo".

Domnevni atentator na poslanko Thomas M. se je v soboto sicer prvič pojavil pred sodiščem v Londonu in si prislužil pozornost z bizarnimi izjavami. Na vprašanja, kako mu je ime, je odgovoril: smrt izdajalcem, svoboda za Veliko Britanijo. Sodnica je zaradi tega odredila psihiatrično izvedensko mnenje.

Johnson Camerona pozval, naj tudi v primeru brexita ostane premier

Nekdanji londonski župan Boris Johnson, sicer zagovornik izstopa Velike Britanije iz EU, je Camerona pozval, naj tudi v primeru brexita ostane na položaju. Cameron mora po njegovih besedah zelo kmalu dati močan signal, da Velika Britanija "ostane zavezana partnerstvu in prijateljstvu z našimi prijatelji".

"Najpomembneje je predvsem to, da David Cameron ostane premier, in prepričan sem, da bo," je za britanski časnik The Sun dejal Johnson.

Po njegovih besedah so lahko obveznosti iz naslova članstva v EU v primeru brexita rešene v nekaj dneh, zato naj se državljani odločijo za izstop.

Johnson sicer priznava dejstvo, da lahko brexit zelo hitro pripelje do določenih posledic. Še pred začetkom pogajanj z EU se lahko pristojnost Sodišča EU glede Velike Britanije konča. Nadaljnji koraki po Johnsonovih besedah med drugim vključujejo ponovno vzpostavitev nadzora nad mejami.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (22)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

M_teorija
20. 06. 2016 09.55
-1
Kaj pa ima EU od njihovega članstva, razen, da nam vsiljujejo svoje koristi!?
M_teorija
20. 06. 2016 09.52
-1
Naj gredo, al naj pa prevzemajo evro in s tem tudi odgovornost v članstvu in ne kot dosedaj le koristi!?
cool1
20. 06. 2016 08.40
+2
Nekateri so zapisali , da Anglija ne bo šla iz Eu, ker imajo že sedaj veliko koristi in privilegijev, ki so jih dosegli za svojo državo. Mnogi pa ne vedo, da polovico britanskega folka ne ve tega in ti bodo glasovali proti Eu....ziher ej !
cool1
20. 06. 2016 08.41
+2
Aha pa še to .....kar naj gredo , čeprav so drugo največje gospodarstvo v Evropi....jaz jim itak ne zaupam več kaj dosti....!
M_teorija
20. 06. 2016 09.53
ONniON
19. 06. 2016 21.16
+0
danska nima evra,slovenci ste se odločili za evro in ukinitev tolarja
puspan
20. 06. 2016 10.33
+1
Vesel bodi, da imamo €uro. Če bi imeli tiste srečke z imenom Tolar, bi delale vse papirnice v Sloveniji s polno paro, ker bi inflacija sproti vse sproti požrla.
ONniON
19. 06. 2016 20.49
-3
upam da razpade EU ! anglija pa tako ali tako nima evra
dr21
19. 06. 2016 18.26
+6
Dobro za Evropo, slabo za Ameriko. Naj grejo ven.
LLLEPI
19. 06. 2016 20.31
+0
Nic ne bojo sli ven so ze dosegli svoje se vec privilegijev
tony_abcde@yahoo.com
19. 06. 2016 18.14
+6
Naj grejo že enkrat ven...vemo, da ne bodo šli ker imajo preveč privilegijev in koristi.
puspan
19. 06. 2016 19.05
+4
LLLEPI
19. 06. 2016 20.28
+1
So si pridelali se dodatne privilegije.V evropskih drzavah pa bo delavec placeval se vecje davke za obstanek bruselskih grabezljivcev
sinhron
19. 06. 2016 18.04
+1
Nič jih ne veže na Evropsko unijo , saj še EURA kot valute niso hoteli sprejeti , kar naprej želijo neke privilegije in če se počutijo gospodarsko dovolj močne , da bodo lahko parirali carinam in drugim omejitvam - naj kar gredo iz unije !
tali?ni tom
19. 06. 2016 17.54
+0
tudi trga ne bojop izgubili brez skrbi! trgovalo se je in se bo,konkurenčnost v evropi pa je na račun kitajcev,bangladeča in podobnih suženjskih držav! konkurenčnost na prehrani v evropi pa temlji na španiji,franciji,nemčiji! vse ostalo se hoče uničit in angleži majo kar prav da grejo ven! še kdo bo šel če bo pameten! evropa je tema,samo poglejmo kako bruselj pohlevno posluša ameriko glede sankcij rusiji amerika pa še nikoli v zgodovini ni toliko izvažala v rusijo! zanimivo ne!?
Kajetan
19. 06. 2016 18.34
+1
Malp se motis amerika nima omembe vredne trgovinske menjave z rusijo in jih sankcije ne srbijo
puspan
19. 06. 2016 19.03
+0
Interesantno, da od vseh, ki so vas vsak dan polna usta suženjstva, skoraj nihče ne dela, ampak živite na račun staršev, ali pa socialne podpore.
big_foot
19. 06. 2016 17.47
+0
Ena plat je da bojo sami odločali zase ne pa bruselj čeprav so bili že sedaj zelooo pri strani. Druga plat je da ljudje vidijo le kako bojo lahko zaprli meje in omejili dotok tujih delavcev. Prav, nekako pa ne vidijo da bojo izgubili ogromen trg oz. ne bojo več konkurenčni zaradi carin, ogromno predstavništev se bo selilo iz VB v EU, tako da slavje ob izstopu ne bo ravno dolgo trajalo ko bojo dobili račun svoje odločitve. Seveda pa lahko še škoti rečejo adijo VB potem bo ša res štala. EU je slaba umetna tvorba ampak trenurno neke prave alternative ni solirat pa tudi ni ravno najbolje razen v primeru parih držav ala švica ipd. ampak oni se drugje napajajo.
Tomvojo
19. 06. 2016 16.56
+4
Potem se ne bodo mogli zgovarjat na €U direktive in bodo svoje za pirhe prije in bo hitro kriza mim. Pri Islandcih imajo pa preizkušen model kako se tej stvari streže, pa ne samo oni. Pa še tunel naj zaprejo.
puspan
19. 06. 2016 19.07
LLLEPI
19. 06. 2016 16.03
+12
politiki bojo imeli sigurno manjse prihodke saj jim EU omogoca ropanje svojega naroda.Za narod pa bo v vsakem pogledu bolse
NapovedovalecPrihodnosti
19. 06. 2016 16.32
+8
Točno tako.Sedaj politiki služijo na račun migrantov državljani pa razen stroškov nimajo nič od tega saj še morajo financirati migrante iz svojega žepa z dvigovanjem trošarin in tako naprej.