Tujina

Jordanci pripravljeni izpustiti džihadistko v zameno za svojega pilota

Aman, 28. 01. 2015 15.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Jordanija je pripravljena izpustiti zapornico Sadžido al Rišavi, ki je v zaporu zaradi sodelovanja v terorističnem napadu. A v izjavi omenjajo le jordanskega pilota, ki je v rokah IS. Bodo skrajneži izpustili tudi japonskega talca? Tečejo zadnje ure.

Rišavijevo, ki ji je spodletel samomorilski napad, so zaradi sodelovanja v terorističnih napadih v nekem hotelu v Amanu leta 2005, ki so zahtevali 60 smrtnih žrtev, obsodili na smrt.

"Jordanija je pripravljena izpustiti zapornico Sadžido al Rišavi, če bodo ugrabitelji izpustili jordanskega pilota nepoškodovanega." Tako so danes sporočile jordanske oblasti in s tem odgovorile skrajnežem samooklicane Islamske države, ki so včeraj sporočili, da bodo ubili pilota Mauta al Kasasbeha in japonskega novinarja Kenjija Gota, če v 24 urah Rišavijeva ne pride iz zapora.

Kaj pa to pomeni za japonskega talca, saj ga Jordanci v svojih izjavah sploh ne omenjajo? "Vse od začetka krize je bila varnost Muata al Kasasbeha za Jordanijo glavna prioriteta," je danes dejal jordanski minister za informiranje Mohamed al Muhani. Sicer je omenjeni pilot v rokah skrajnežev že od lanskega decembra. 

Tečejo zadnje ure

Japonski talec in fotografija jordanskega talca.
Japonski talec in fotografija jordanskega talca. FOTO: Reuters

Na včerajšnjem videoposnetku je Gota držal fotografijo zajetega pilota, ob tem pa je slišati glas (najverjetneje Gotov), ki pravi, da Jordanija blokira izpustitev Japonca, ker ne izpusti Sadžide al Rišavi. "Njo zame, direktna zamenjava. Vsaka nova zamuda s strani jordanske vlade bo pomenila, da so odgovorni za pilotovo smrt, ki ji bo nato sledila še moja. Imam še samo 24 ur življenja in pilot še manj," je bilo slišati. Japonski premier Šinzo Abe je po objavi tega posnetka dejal, da "čuti globoko zavračanje tovrstnih ekstremno odvratnih dejanj".

IS je sicer konec tedna na spletu objavila posnetek, v katerem je sporočila, da je obglavila enega od dveh japonskih talcev, Haruno Yukawo, ter zagrozila s smrtjo Gota, če al Rišavijeva ne bo prišla iz zapora.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

babicagrenajug
29. 01. 2015 05.50
+4
Oba letita po zraku.
babicagrenajug
29. 01. 2015 05.54
+4
Ta tretji, Japonc bo reku, da je bil dedek Kamikaze pa bodo spustil tudi njega.
ho?emVšolo
28. 01. 2015 20.06
+0
kako lepo se je pogajati
.jest
28. 01. 2015 19.48
+2
Vse je že dogovorjeno s tajništvom ISIS-a, se ve s kom.
sezonska_solata
28. 01. 2015 17.51
+1
A zdej se pa pogajajo :D
ghee
28. 01. 2015 17.21
+1
nč spuščat ...use je fejk od isisa no...
ficfiric 1
28. 01. 2015 17.09
-3
Ahhhh...spet neka propaganda....zdej so zacel ze z fotografijami strasit ker vidjo da niso sposobni enga verodostojnega videa skupi spravt...pa kdo sploh se verjame v te teroriste....kaksni teroristi neki...ce ze so nekje na tem planetu so to tisti ki se pac niso strinjal z sostemom....zato so teroristi...jst jih imenujem borci za svobodo....to je vse sam globalni nacrt....sej je ze jeferson reku, ce se ne motim da bodo v prihodnosti ljudje zamenjali svobodo za varnost na komcu pa izgubil oboje...in vse se uresnicuje...
Mb128
28. 01. 2015 17.02
+2
Zaenkrat iz tega ni nič ker Is-i ni posredoval dokazov da je jordanski pilot sploh živ!
brownhorse
28. 01. 2015 16.36
+20
vse povsod neke vojne nam slovencem pa ne dovolijo da bi se oborožili za samoobrambo
big_foot
28. 01. 2015 17.05
+4
Tolk v vednost, slovenci imamo uradno prijavljenega ogromno orožja. Če poleg prišteješ še da ima marsikdo tudi kak kos na črno...
brownhorse
28. 01. 2015 17.17
+6
kaj pa tisti ki bi rad imel kot varnostno? to je v sloveniji misija nemogoče
sezonska_solata
28. 01. 2015 17.52
+5
Sodnik_Kriv
28. 01. 2015 18.39
+2
JJ je prisu iz zapora bo spet kej zrihtu orozja na crno
T_one
30. 01. 2015 13.12
seveda nam evropejcem "elita" ne dovoli orožja za samoobrambo; prvič zato, ker ve, da nas potem ne bi mogli kar tako zasužnjiti, drugič po smo ravno evropejci in američani tisti, ki se nas "elita" želi najbolj znebiti; ker menijo, da so nam dali že preveč pravic in lastnine, in ker preveč vemo...sedaj pa nam ima "elita" namen vse to odvzeti; milom ali silom... njihov Nov Svtovni Red pomeni vsi ljudje (razen vatikanske in ostale zionistične "elite") mikročipirani sužnji... Boste videli; v bližnji prihodnosti nam bodo pobrali vse pravice, lastnino in svobodo, pod izgovorom "zakonodaje za "boj proti terorizmu"" in "boja proti krizi" oz. "boja za izhod iz krize... če jim pa to ne bo uspevalo, pa bodo sprožili Tretjo Svetovno Vojno, in poslali ali muslimane, ali/in azijce in afričane nad nas... Resnična tarča (tisti, ki bomo imeli najhujše posledice zaradi tega) te zahodnjaške agresije in propagande proti muslimanom, rusom in kitajcem in ostalim smo mi - evropejci in američani... to zaroto nam v resnici kuje ta "naša" evropska in ameriška "elita"... Ni popolnoma nobeno naključje, da evropska "elita" nam evropejcem ne dovoli imeti orožja, američanom ga pa ameriška "elita" skuša ravno v teh časih prepovedati, medtem pa tako Evropa kot tudi ZDA oborožujejo cel preostali svet kot blazni... nobeno naključje! Vse to je bil tudi glavni razlog, zakaj so leta 2008 načrtno povzročili krizo, do takrat in v času krize, pa so preko svojih petokolonašev (masonov in prostozidarjev), ki jih imajo nastavljene skoraj med vsemi vladajočimi v vseh državah na svetu, poplenili vse države in jih gospodarsko opostošili, ene prej kot druge, in jih namerno zadolžili pri IMF... tako da bo lahko IMF nazadnje, ko bodo zrušili Evro in Dollar, lastninil celo ZDA in celo Evropo..