Tujina

FOTO: Rusija izgnala več diplomatov. Kremelj: Nismo sprožili nobene diplomatske vojne

London / Moskva, 30. 03. 2018 07.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Zdravstveno stanje Julije Skripal, ki naj bi bila v začetku marca - tako kot njen oče Sergej - zastrupljena z živčim strupom, se izboljšuje. Njen oče pa je še zmeraj v kritičnem stanju. Rusija se je medtem odzvala na solidarnostne izgone, veleposlanikom zahodnih držav izročila protestne note in izgnala diplomate skupno 23 držav.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Pogovor z ruskim veleposlanikom v Sloveniji
    03:21
    Iz SVETA: Pogovor z ruskim veleposlanikom v Sloveniji
  • Iz 24UR: Rusija vrača udarec
    03:02
    Iz 24UR: Rusija vrača udarec
  • Iz 24UR: Za Slovenijo posledic naj ne bi bilo
    02:29
    Iz 24UR: Za Slovenijo posledic naj ne bi bilo
  • Iz 24UR: Gospodarski odnosi med Slovenijo in Rusijo
    01:51
    Iz 24UR: Gospodarski odnosi med Slovenijo in Rusijo

Zdravstveno stanje 33-letne Julije Skripal, hčerke nekdanjega ruskega dvojnega agenta Sergeja Skripala, ki so ju 4. marca nezavestna našli na klopi v britanskem Salisburyju, se izboljšuje.

Po navedbah zdravstvenega osebja okrožne bolnišnice v Salisburyju, kjer sta Skripalova na zdravljenju, Julija ni več v kritičnem stanju, poroča BBC. Iz neuradnih, a zanesljivih virov naj bi medij prav tako izvedel, da je Skripalova že pri zavesti in govori.

Po navedbah zdravnikov se je "dobro odzvala na zdravljenje, še zmeraj pa je 24 ur na dan deležna strokovne klinične oskrbe".

Njen 66-letni oče Sergej je medtem še zmeraj v kritičnem stanju, ki pa je zaenkrat stabilno.

33-letna Julija Skripal je pri zavesti.
33-letna Julija Skripal je pri zavesti. FOTO: AP

"Ob tej priložnosti bi se želela še enkrat zahvaliti osebju bolnišnice, ki je pacientoma ves čas zagotavljalo visokokakovostno oskrbo," je dejala Christine Blanshard, direktorica Okrožne bolnišnice Salisbury. "Zelo sem ponosna nanje," je še zatrdila.

Sicer pa se po navedbah BBC-jevega dopisnika Duncana Kennedyja še zmeraj ne ve, kakšno dolgoročno škodo oziroma posledice bo Skripalovima pustila zastrupitev.

Okoli bližnjega igrišča policijski kordon

Medtem pa je britanska policija okoli otroškega igrišča v Montgomery Gardensu blizu doma Skripalovih postavila policijski kordon. "Policijski inšpektorji bodo v sklopu previdnostnih ukrepov ta del pregledali in preiskali," je sporočil namestnik pomočnika policijskega komisarja Dean Haydon.

Zdravniško pomoč je po začetku preiskave dogajanja v začetku marca potreboval tudi policist Nick Bailey, ki pa so ga iz bolnišnice že odupustili prejšnji četrtek. "Običajno življenje zame verjetno nikoli več ne bo enako," je dejal Bailey.

Preiskava še zmeraj intenzivno poteka.
Preiskava še zmeraj intenzivno poteka. FOTO: AP

Julija in Sergej Skripal sta bila po navedbah Londona zastrupljenja z živčnim strupom novičok, razvitim v nekdanji Sovjetski zvezi.

Britanska policija primer obravnava kot poskus umora, v sredo pa so sporočili, da so preiskovalci najvišjo koncentracijo živčnega strupa našli na kljuki vhodnih vrat njunega doma. Sledi strupa so sicer našli tudi na drugih lokacijahh v mestu, a v nižjih koncentracijah.

Kremelj že vrnil 'udarec': iz Rusije izgnali 60 ameriških diplomatov

Za zastrupitev Skripalovih je Velika Britanija obtožila Rusijo, z njo prekinila diplomatske stike in iz države izgnala 23 ruskih diplomatov. Sledile so ji še druge države - v zadnjih dneh so iz 25 držav in Nata izgnali več kot 150 ruskih diplomatov. Od tega so jih največ (60) izgnale ZDA, hkrati pa zaprle rusko veleposlaništvo v Seattlu. Gre za največji kolektivni izgon ruskih diplomatov v zgodovini.

Sledil je povračilni ukrep Kremlja, ki je že izgnal 60 ameriških diplomatov - 58 iz Moskve in dva iz Jekaterinburga - in zaprl ameriški konzulat v Sankt Peterburgu. Bela hiša je rusko potezo označila za "pričakovano", hkrati pa dodala, da to opredeljuje nadaljnje ameriško-ruske odnose.

Po besedah ruskega zunanjega ministra Sergeja Lavrova lahko enak ukrep v kratkem pričakujejo tudi diplomati več kot 20 drugih držav, ki so sledile Veliki Britaniji in ZDA ter izgnale ruske diplomate.

Lavrov je Veliko Britanijo prav tako obtožil, da "sili druge države, da sledijo protiruskim ukrepom". Moskva pa se je po njegovem le odzvala na "absolutno nesprejemljive ukrepe, ki so plod pritiska ZDA in Velike Britanije na Rusijo, pod pretvezo primera Skripal". Ponovil je, da bi Rusija želela stopiti v stik z Julijo Skripal in tako sama raziskati, kaj se je sploh zgodilo.

Rusija si prav tako prizadeva za sestanek z voditelji Organizacije za prepoved kemičnega orožja (OPCW), da bi se "končno ugotovila resnica". Strokovnjaki OPCW so 19. marca sicer že pričeli s testiranjem vzorcev strupa, rezultati bodo predvidoma znani v prihodnjih dveh tednih.

Rusija veleposlanikom zahodnih držav izročila protestne note

Rusko zunanje ministrstvo se je danes odzvalo na solidarnostni izgon ruskih diplomatov iz več zahodnih držav in zveze Nato ter na pogovore poklicalo več veleposlanikov in diplomatskih predstavnikov zahodnih držav, ki so jim predali protestne note. Veleposlanike naj bi Moskva tudi seznanila s povračilnimi ukrepi.

Več zahodni držav in zveza Nato je od začetka tedna v znak solidarnosti z Veliko Britanijo, ki je bila v začetku marca prizorišča napada s kemičnim orožjem, odgovornost za napad pa je London pripisal Rusiji, izgnalo ruske diplomate.

Ob vstopu v stavbo ruskega zunanjega ministrstva so videli veleposlanike Nemčije, Francije, Italija, Poljske, Nizozemske in Češke ter diplomatske predstavnika Ukrajine, Nizozemske, Albanije, Romunije, Litve, Latvije, Hrvaške in Makedonije.

Nizozemskega veleposlanika so seznanili z izgonom dveh nizozemskih diplomatov.

Nemški veleposlanik Rudiger von Fritsch je, ko je že zapuščal stavbo ruskega zunanjega ministrstva, dejal, da Rusija mora odgovoriti na vprašanja, ki se zastavljajo v zvezi z napadom in dodal, da je Berlin še naprej odprt za dialog z Moskvo. 

Rusija se je že odzvala na solidarnostni izgon ruskih diplomatov.
Rusija se je že odzvala na solidarnostni izgon ruskih diplomatov. FOTO: AP

Rusija izgnala diplomate 23 držav

Rusko zunanje ministrstvo se je danes odzvalo na solidarnostni izgon ruskih diplomatov iz več zahodnih držav in Nata ter na pogovore poklicalo več diplomatskih predstavnikov, ki so jim predali protestne note in jih seznanili s povračilnimi ukrepi. Nato je Rusija izgnala diplomate 23 držav, a Kremelj vztraja, da ne gre za diplomatsko vojno.

Kasneje je Rusija sporočila, da bo izgnala pet diplomatov iz baltskih držav - tri iz Litve ter po enega iz Latvije in Estonije. Gre za enako število kot je ruskih diplomatov, ki so jih te države izgnale zaradi afere Skripal.

Rusijo bosta morala v tednu dni zapustiti tudi dva italijanska diplomata, štirje poljski diplomati morajo iz Moskve oditi do 7. aprila. Moskva bo izgnala tudi tri češke diplomate in dva nizozemska.

Poleg tega morajo v skladu z današnjo odločitvijo Moskve iz Rusije oditi še diplomati Avstralije, Albanije, Kanade, Danske, Finske, Francije, Irske, Norveške, Romunije, Španije, Švedske in Ukrajine.

V Moskvi pa razmišljajo o uvedbi povračilnih ukrepov tudi zoper Črno goro, Belgijo, Gruzijo in Madžarsko, ki so se v minulih dneh prav tako odločile za izgon ruskih diplomatov.

Kremelj sicer vztraja, da ni začel diplomatske vojne z Zahodom. "Rusija ni sprožila nobene diplomatske vojne," je dejal tiskovni predstavnik ruskega predsednika Dmitrij Peskov. "Rusija nikoli ni dala pobude za kakršno koli izmenjavo sankcij," je dodal.

Veliki Britaniji pa je Rusija postavila enomesečni rok za zmanjšanje števila njenih diplomatov v Rusiji na enako raven, kot je ruskih diplomatov na Otoku. Točnega števila rusko zunanje ministrstvo ni navedlo.

Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je ob tem danes ponovno dal vedeti, da se ruski predsednik Vladimir Putin še naprej zavzema za izboljšanje odnosov z drugimi državami, ne glede na to, da se je odločila za izgon ameriških diplomatov. Ob tem je še dejal, da Rusija ni sprožila diplomatske vojne z Zahodom.

"Rusija je bila prisiljena v povračilne ukrepe kot odgovor na sovražna in nezakonita dejanja Washingtona," je dejal Peskov. Dodal je, da si Moskva želi "dobrih odnosov" in ostaja odprta za dialog.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (595)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bomarin
04. 04. 2018 18.16
še vedno nič novega o izvoru plina oz. prahu!?!?
nightifly
01. 04. 2018 11.42
+4
Neki dan sem gledal zelo dobro oddajo ,ki jo vodi eden najboljsih ruskih novinarjev -Solovjev (ki je v zadnjem casu napravil tudi obsezen intervju s Putinom -velja pogledati ) . Zaradi uravnotezenosti pridibivanja podatkov -novic in sploh obvescenosti skusam slediti ruskim in zahodnim medijem z enakim metrom -ceprav je jasno -da sem izpostavljen vsakodnevno Zahodnim / Moram reci-da sem zelo zelo pozitivno presenecen nad levelom profesionalnosti in stopnjo razuma ter korektnosti v danih primerih nad ruskimi mediji / No-potem je tu se globalna RT / 60 minut -pa tudi Rusija 1 gostijo najvidnejse predstavnike vseh vrst iz zivljenja Rusije / Jasno -da je zadnji mesec na tapeti Skripal -pa ne samo to -Obenem se temu primeru prilepi se Sirija in ameriske volitve -ki so ze zdavnaj mimo - se pa to vlece kar naprej do te zastrupitve / Skratka ne samo ruski strokovnajki -vedno vec je tujih -celo angleskih -avstralskih novinarjev -bivsih agentov etc -ki javno povejo -da je to obtozevanje Rusije cista neumnost oz -planirana demonizacija Rusov in Rusije -ki poteka ze od priprav na puc v Ukraini - dobro organiziran puc - o tem je govoril tudi Putin -ki je oni dan prvic postregel s konkretnimi podatki o tem /Torej nobenega dvoma -da je bil Maidan planiran / To kar pocenjajo Williamson -Johnson in Treeza May je enostavno fasizem v njegovi najbolj eklatantni preobleki / Naj privlecejo koncno vsaj en indic -dokaz -karkoli kar kaze s prstom na Rusijo / Jasno da ga ni / Vecina analitikov se strinja -da Britanija takega dokaza nima /Zakaj ? Ker je Rusom dala 24 ur casa da naj dokazejo da niso oni / To je pa cisto v nasprotju celo z angleskim pravom -kjer mora Krona obsojencu dokazati da je kriv / Vsi se strinjajo -da je Treeza morala podleci /upam da ne leci/ pritiskom jastrebov Torijcev in enakih v USA -ceprav je Trump jasno na strani zavlacevanja oz -vzdrzanja / Zahod -tudi s solidarnostjo ostalih drzuav Demonizira Rusijo / Britanija je po odhodu iz UE uspela angazirati skoraj vse hlapcevske drzave -da so pokleknile diktatu / Vsaj za zdaj sem vesel -da tega ni storila Slovenija / Ob tem prosim Pahorija -da se ne igra z ustavo RSlovenija /Upam da ta -Ustava- ne dopusca nikomur -da bi jo sramotil in Slovenijo prepustil hlapcevanju / Narod mora vcasih zaplavati tudi proti toku -ne samo vzdolz in se prepustiti lagodju - plavati vzdolz vcasih pomeniti -da te voda ponese v brzice -kjer je ostro kamenje - kako se konca pa vemo - Dogajanje okoli Rusije je dovolj indikativno tudi za Slovenijo -alipredvsem /Ne bojim se za Rusijo - Je pa to dober vzorec za Slovenijo - kaj bi se -ali pa mogoce -kaj se lahko zgodi eni majhni drzavi -ki nima nobene moznosti - ne politicno -ne diplomatsko -ne vojasko in ne ekonom -gospodarsko / Poslusajte samo tone govora Mayeve- Johnsona in Williamsona -ki dejansko predstavljajo Krono -torej ne samo Anglijo -Britanijo in Zdruzeno kraljestvo - predstavljajo tudi Comonwealth in vse voljne drzave -ki tudi kimajo Kroni / Da ne govorimo o drugi h prijateljih / Ze Rusija se danes na miren tezko brani obtozb - kaj bi bilo sele s Slovenijo ? Ali ima Slovenija v tem trenutku prijatelja ,ki ji brezpogojno stoji ob strani ? Pa lep dan
Profesormarck
31. 03. 2018 19.21
-4
Ma kaj nam ruski diktator,važn je,da se jutri jajca in šunka je.Kučan je že žegnal? Sam vprašam !
Profesormarck
31. 03. 2018 19.22
-6
nightifly
01. 04. 2018 11.44
+5
Provokatorji so bili vedno najvecji zajci -hlapci in placanci -in iz mize cakali samo drobtine - za konec pa dobili zasluzeno placilo -
HorstWiesel
01. 04. 2018 14.24
+3
Vpraši na vaši nori24, tam so bolj na tekočem glede Kučana, ga vsak dan obdelujejo
Profesormarck
31. 03. 2018 19.19
-7
Kaj novega,sankcije so kaj "pojačali" za diktatorja,iz sasedene ukrajine se je že umaknil,priznal je,da je ponaredil volitve?! Ne?..Kazen je naj vzgojna !
nikhrast
31. 03. 2018 16.28
-9
Nekateri stalno govorite da ni dokazov, samo zakaj se skoraj ves svet izogiba Rusije, zakaj skoraj nobeden ne reče kakšne lepe besede o Putinu. Vse vzhodna Evropa sovraži Ruse, vprašanjte Poljake, Ukrajince... kaj mislijo o Rusih. Rusije se izogibajo migranti, biznis ravno tako, Rusija je izolirana, ni se še vključila v svetovni biznis. Vsi vemo kako koruptivna je ta država, ekonomsko pa GDP na ravni kakšne ameriške zvezne države. Ruska elita pa beži v Londongrad...
srebrnibreg
31. 03. 2018 16.58
+6
Izogibajo se zato, ker ne marajo reda in discipline inta nered bo svez uničil.
resnicaosvobaja
31. 03. 2018 18.51
+4
Kakšne veze ima to s poskusom umora? Tudi Hrvatov nihče ne mara pa še nihče ni rekel, da so ga umorili
resnicaosvobaja
31. 03. 2018 19.01
+5
No, pa nekaj lepega o Putinu. Snowden, ki se je izjasnil za borca za človekove pravice, mu je Rusija ponudila azil ,ker ga nobena demokratična država noče. In kaj je zakrivil. med drugim razkril zbiranje vsebin facebooka brez vednosti javnosti in tako naprej To pa so danes aktualne teme
resnicaosvobaja
31. 03. 2018 16.11
+0
Zakaj tuje diplomate ne zadržijo v Rusiji pod olimpijsko zastavo ?
ZAinKONTRA
31. 03. 2018 13.35
+10
pa zakaj se angleži ne pohecajo s kakšno banana državo kot so to počeli že od križarskih vojn do danes,res mi ni všeč,da provocirajo jedrsko velesilo
resnicaosvobaja
31. 03. 2018 16.15
+0
Brabus
31. 03. 2018 13.06
+8
Ameri delajo ogromno s.r.a.n.j.a po svetu, pa jih nobeden ne upa kritizirat, razen večni sovražniki, Iran, S.Koreja, pa še kdo. Rusi so pa takoj spoznani za krive, takoj sankcije itd. Zelo hinavsko od civilizirane EU.
Ramzess
31. 03. 2018 13.05
-2
Morda je niso, jo pa nadaljujejo. Zato niso nič manj krivi.
Ramzess
31. 03. 2018 13.06
+0
So pa dežurni krivci diplomati in njihove družine, ker so bile za povrh še izgnane.
kreator20
31. 03. 2018 13.08
+0
jaz te fizicno napadem in ti se zacnes fizicno branit. nisi ti zacel ampak si pa nadaljeval pretep....
kreator20
31. 03. 2018 13.09
+0
iGURT
31. 03. 2018 12.56
+6
Julija Skripal je nazadnje uporabljala VK 7 marca, to je tri dni po domnevni zastrupitvi.
Profesormarck
31. 03. 2018 19.47
-1
ti si pa izgleda,kar desna roka Sherlocka Holmsa,če veš podatke,ki jih drugi ne.Te plačajo v rubljih tud?
denden
31. 03. 2018 12.54
+3
Ko razmišljam kašno korist bi imela Rusija od tega zločina in kaj so s tem dosegle ZDA, se mi porajajo veliki pomisleki, da je to storila Rusija.
AntiNATO
31. 03. 2018 12.24
+8
nikhrast
31. 03. 2018 16.19
-4
Koliko milijard si je nabral, nekateri govorijo o številki 70.
kolbek460
31. 03. 2018 11.39
+9
Plenilske in teroristične elite se povezujejo v lažno solidarnost v zločinu ,,,to je bilo že videno v zgodovini in znani so tudi rezultati ,,krimska vojna ,,,zelo pomembno na katero stran kam se bomo postavili ,resnica pravica argument ,pred ekonomskimi prednostmi plenilcev raubarjev prevarantov sleparjev ,,
Profesormarck
31. 03. 2018 10.59
-20
Sem nekje bral,da se od sedaj naprej,diktator putin,ne bo več v tujih avtomobilih okrog prevažal,mu že baje delajo domač avto...moskvič.Mal pogooglajte,kak modern dizajn je imel,še kremenčkovi,bi ga rade volje imeli.
HorstWiesel
31. 03. 2018 12.34
+11
Nekje si bral? Verjetno na vaši nori24, drugje niso zmožni scimprat takih neumnosti.
Profesormarck
31. 03. 2018 19.18
-1
Ne ,bral sem v pionirskem listu iz murgelstana....
HorstWiesel
01. 04. 2018 14.23
kolbek460
31. 03. 2018 10.57
+23
Pa še to ,,,da so Rusi bili upleteni v to zgodbo bi bila oba že zdavnaj pokopana v to sem 100%,,
Profesormarck
31. 03. 2018 10.56
-21
Rusoljubci,ne se sekirat....je baba vanga nekoč dejala,da bo rusija najmočnejša gospodarska država sveta......uh,kak je mim udarla !
appollyon
31. 03. 2018 10.39
-28
Ruskih trolov kr mrgoli.
kolbek460
31. 03. 2018 10.45
+21
Tistih 15% ki zagovarjajo os zla in sile tudi se še oglašajo in so pokazali svoj obraz in tako je prav da ne bo po tem izgovorov
boris tavcar
31. 03. 2018 10.06
+30
Obsodba brez vsakih dokazov; kako je to znano.!!!!!!-
appollyon
31. 03. 2018 10.36
-13
kolbek460
31. 03. 2018 11.45
+14
So edina država v kateri zastrupljajo tuje državljane ,in na to krivdo prevalijo na druge z pomočjo lažnih prijateljev v zločinu ,,tu se vidi pokvarjenost ki traja skoraj 600 let ,,kdo tu tega ne dojame,,????????'ovca doli ,nore krave ,h5 n1 ,ptičja gripa ,plutonij ,pa ni da ni ,,,vse isti akterji ,,
AntiNATO
31. 03. 2018 12.18
+9
Brabus
31. 03. 2018 13.10
+1
Sami dvojni agenti, kateri delujejo z spoznanjem, da so lahko v trenutku pokojni z ene, ali druge strani. Seveda, najlažje je pa obsodit Ruse.
emilzapata
31. 03. 2018 10.02
+23
največja strateška zmota 20. stoletja je bila umik sovjetskih sil iz Vzhodne nemčije, in nasploh iz vzhodne Evrope. S tem je dobil imperializem nov zamah in samozavest, kar vodi iz dneva v dan v večjo nestabilnost sveta. gesla kot so amerika first, britanija first, germany first, itd itd, svet potiskajo v katastrofo. Saj je bil vedno v ozadju vseh vojn predvsem egoizem. Naravnih resursov pa ne zmanjkuje zaradi Rusije, temveč zaradi ponorele demografije v Afriki, BV in večjem delu Azije.
ooResnicA
31. 03. 2018 10.05
-27
...pojdi živet 100km iz moske za kako leto da se ti izbistri mozek zabasan.....
ooResnicA
31. 03. 2018 10.05
-20
emilzapata
31. 03. 2018 10.13
+23
to nima nobene veze s trenutnim dogajanjem, če so sedaj do kolena v govnu, bodo potem, ko jim zavlada ameriška lažna demokracija, pa do pasu in še višje. Dokaz je tudi Ukrajina, kjer se je zaradi ameriškega patrionata kvaliteta življene občutno poslabšala.
appollyon
31. 03. 2018 10.37
-19
Ne sanjaj mladi levičar, poglej si razliko vzhodnim in zahdnim berlinom pred padcem zidu. Opral so ti mozag
emilzapata
31. 03. 2018 10.49
+25
če imam jaz v svoji hiši staro pohištvo, razmetano, tudi umazano, nima moj sosed nobene pravice, da me zaradi tega napodi iz moje hiše, ali vsili red, ki bo njemu koristil, samo njemu, to povdarjam. Rusi so suvereni na svojem ozemlju in živijo svojim zmožnostim in zgodovinskim dejstvom primerno. Nihče nima pravice posegati v njihov svet.
kolbek460
31. 03. 2018 11.47
+4
Imaš izredno izostreno oko ,,Čestitka za ta komentar ,,
kolbek460
31. 03. 2018 10.01
+19
Pa še to da je 75% državljanov ,ob tej situaciji na stani Rusije in politiki z našim sončnim kraljem na čelu se šli svoj fijasko in ugrozili našo varnost ,,kmalu pride čas polaganje računov, in prav je tako da po tem ne bo izgovorov ,,,