Tujina

Junak v košer trgovini: v hladilnico je talce skril 24-letni musliman

Pariz, 11. 01. 2015 08.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Pred napadalcem so se številni v košer trgovini v Parizu skrili v hladilnici. Tja jih je napotil 24-letni musliman Lassana Bathily. Nato se je uspel rešiti iz trgovine in policistom posredoval ključne informacije. Znana so tudi imena Coulibalyjevih žrtev.

Na dan prihajajo nove podrobnosti o drami v košer trgovini na vzhodu Pariza, kjer je terorist Amedy Coulibaly ubil štiri osebe.
Poročali smo o tem, kako se je oče s triletnim sinom ter drugimi talci skrival v hladilnici.

Tja jih je pomagal skriti delavec v trgovini, 24-letni musliman Lassana Bathily. Bil je v zadnjem delu trgovine, kjer ga oboroženi napadalec ni mogel videti. Številni kupci so se zatekli prav tja in 24-letnik jih je napotil v hladilnico v kleti trgovine.

''Šel sem do hladilnice, številni so mi sledili. Ugasnil sem luč in hlajenje. Povedal sem jim, naj ostanejo mirni in naj ostanejo tiho,'' je dejal za francosko BFMTV.

Sam je nato pobegnil skozi tovorno dvigalo. Prav zato ga je policija sprva obravnavala kot sodelavca terorista. ''Ko sem zbežal, sem zagledal policijo. Policist se je zadrl: Uleži se, roke na glavo''. Potem ko jim je razložil, kdo je, je lahko policiji povedal ključne informacije o trgovini in o tem, kje so talci.

Po koncu, ko je policija ubila napadalca, so se mu številni zahvalili. ''Vsi smo bratje. To ni vprašanje o judih, kristjanih in muslimanih. Vsi smo v istem čolnu, moramo si pomagati iz krize,'' je dejal junak, kakor so ga oklicali na družbenih omrežjih.

Družina napadalca ga obsoja

Coulibalyjeva družina ga obsoja. Mati in sestra sta svojcem žrtev izrekli iskreno sožalje. ''Obsojava te napade. Z njim ne deliva eh ekstremnih pogledov. Upam, da ne boste zamešali njegovih ekstremnih pogledov in islamske vere,'' sta dejali.

Kdo so Coulibalyjeve žrtve?

Prva žrtev Coulibalyja je bila 27-letna policistka Clarissa Jean-Phillipe, ki jo je ubil v četrtek, ko je obravnavala prometno nesrečo.

V košer trgovini pa so pod njegovimi streli umrli še štirje ljudje: Yoav Hattab, Philippe Braham, Yohan Cohen in François-Michel Saada.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja