Tujina

Hrvaška zadovoljna z besedami Junckerja, da si zaslužijo v schengen. Cerar pozdravil poudarek o vladavini prava

Bruselj/Strasbourg, 13. 09. 2017 10.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je v svojem govoru o stanju EU poudaril, da mora Evropa izkoristiti ugodne razmere za gradnjo še trdnejše Unije. Izpostavil je pomen solidarnosti in sodelovanja zahodnih in vzhodnih članic Unije in opozoril na nujnost spoštovanja odločitev sodišč.

Jean-Claude Juncker ima danes na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta v Strasbourgu govor o stanju EU.
Jean-Claude Juncker ima danes na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta v Strasbourgu govor o stanju EU. FOTO: AP
Posebej pozdravljamo poudarek, da EU ne povezuje le enotni trg, ampak ključne skupne vrednote, kot so svoboda, enakost ter načela pravne države, kamor sodi tudi spoštovanje odločitev sodišč. Le z uveljavljanjem teh vrednot je mogoča EU kot skupnost. Spoštovanje razsodb v EU namreč ni poljubno, pač pa obvezno in to mora po našem trdnem prepričanju ostati vodilo tako za institucije, kot tudi za članice EU. Le sledeč skupnim vrednotam bomo lahko ustvarjali bolj enotno, bolj demokratično in naposled tudi močnejšo EU, kar so naši skupni cilji in kar je tudi v vitalnem interesu Slovenije. MZZ

Veter je spet v jadrih Evrope, a okno priložnosti ne bo ostalo odprto za zmeraj, zdaj je čas za gradnjo enotnejše, močnejše in bolj demokratične Unije do leta 2025, je poudaril predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker v govoru o stanju EU na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta v Strasbourgu.

Med načrti komisije do konca mandata je Juncker izpostavil krepitev trgovinske politike, novo industrijsko strategijo, pomen vodilne vloge Unije v boju proti podnebnim spremembam, boljšo zaščito pred kibernetskimi grožnjami in stalno osredotočenost na migracije.

Konkretno na primer pričakuje končanje trgovinskih pogajanj z Avstralijo in Novo Zelandijo do konca mandata, torej leta 2019 in predlaga vzpostavitev evropske agencije za zaščito pred kibernetskimi grožnjami.

Predlaga tudi vzpostavitev mehanizma za nadzor tujih vlaganj v evropskih strateških sektorjih, ki je posledica skrbi zaradi naložb iz Kitajske. "Evropa bo branila svoje strateške interese z okvirom EU za nadzor naložb," je poudaril.

'Vladavina prava ni izbira, je dolžnost'

V povezavi z migracijami je izpostavil, da Evropa je in bo ostala celina solidarnosti, pohvalil Italijo, da brani čast Evrope v Sredozemlju, poudaril pomen vračanja nezakonitih migrantov in vzpostavitev ustreznega sistema zakonitih migracij.

Izpostavil je pomen sodelovanja zahodnih in vzhodnih članic Unije. "Evropa mora dihati z vzhodnimi in zahodnimi pljuči, sicer se bo zadušila," je opozoril. V EU "ne sme biti drugorazrednih državljanov", niti različne kakovosti hrane, je še poudaril.

Opozoril je tudi na nujnost spoštovanja odločitev sodišč. "V EU vladavina prava ni izbira, je dolžnost," je izpostavil. "V Evropi ima zakon mišice, niso mišice tiste, ki ustvarjajo zakon," je še ponazoril pomen vladavine prava v Evropi.

To je zlasti sporočilo poljski vladi zaradi sporne pravosodne reforme ter Madžarski in Slovaški, ki sta nedavno izgubili tožbo proti kvotam za razporejanje beguncev po uniji na Sodišču EU.

Svoboda, enake priložnosti in vladavina prava morajo biti tri načela, na katerih bo temeljila vse enotnejša, močnejša in vse bolj demokratična EU, je izpostavil šef komisije v govoru o stanju EU.

Jean-Claude Juncker,
Jean-Claude Juncker, FOTO: AP

Za krepitev evrskega povezovanja in obrambnega sodelovanja

V skladu s pričakovanji je Juncker poudaril pomen krepitve evrskega povezovanja. Zavzel se je za oblikovanje položaja evropskega finančnega in gospodarskega ministra ter za vzpostavitev evropskega denarnega sklada.

Prav tako v skladu s pričakovanji se je zavzel za krepitev obrambnega sodelovanja, za delujočo obrambno unijo do leta 2025. V tem kontekstu je pozval k sprejemanju nekaterih zunanjepolitičnih odločitev s kvalificirano večino, kar omogoča zakonodaja EU.

Turčiji je posredoval ostro opozorilo, da ne vidi njenega članstva v uniji v "predvidljivi prihodnosti". Turške oblasti je pozval, naj izpustijo evropske novinarje, saj "novinarji sodijo v urade, ne v zapor".

Pričakovano je izpostavil tudi pomen socialne Evrope in občutljivo politično vprašanje napotenih delavcev. Zavzel se je proti "drugorazrednim delavcem" ter predlagal vzpostavitev skupnega organa za nadzor izvajanja evropskih pravil za napotene delavce.

Ocenil je tudi, da je skrajni čas, da Bolgarija in Romunija postaneta članici schengenskega območja, in da si tudi Hrvaška zasluži schengensko članstvo, takoj ko bo izpolnila vsa merila.

Brexitu ni namenil veliko pozornosti. Ponovil je svoje dobro znano stališče, da bo odhod Britancev žalosten in tragičen dogodek v zgodovini EU, ter potrdil strategijo EU, da se bo osredotočila na prihodnost v sestavi 27 članic.

Vse igralce v EU je šef komisije pozval, naj zagotovijo, da bodo Evropejci leta 2019 odšli na volišča. V tem kontekstu je pozval k posebnemu vrhu EU marca 2019 v Romuniji, ki bo takrat predsedovala EU, na katerem naj se sprejmejo odločitve, ki bodo zagotovile enotnejšo, močnejšo in bolj demokratično EU.

Predsednik vlade Miro Cerar je še posebej pozdravil, da je Juncker v govoru v Evropskem parlamentu poudaril, da "vladavina prava v Evropski uniji ni izbira, temveč dolžnost".
Predsednik vlade Miro Cerar je še posebej pozdravil, da je Juncker v govoru v Evropskem parlamentu poudaril, da "vladavina prava v Evropski uniji ni izbira, temveč dolžnost". FOTO: Twitter

Evropski poslanci opozorili na nekaj pomanjkljivosti Junckerjeva govora

Evropski poslanci iz Slovenije so današnji govor predsednika Evropske komisije Jean-Clauda Junckerja o stanju Evropske unije sicer dobro sprejeli, vendar pa so izpostavili nekaj pomanjkljivosti ter opozorili na nekatere teme, ki jih ni zadostno nagovoril.

Evropska poslanka Tanja Fajon (S&D/SD) je na plenarnem zasedanju v Strasbourgu dejala, da se strinja in da je zelo pomembno, da se razume, da vladavina prava ni "a la carte". Nadaljevala je, da je treba spoštovati načela pravne države in sodbe sodišč ter vprašala, ali jih spoštujejo Poljska, Madžarska in Hrvaška.

Hrvaška je zadovoljna z besedami Junckerja o širitvi schengenskega območja.
Hrvaška je zadovoljna z besedami Junckerja o širitvi schengenskega območja. FOTO: AP

"Države ne morejo samovoljno diktirati, kaj bodo in česa ne bodo spoštovale," je dejala in pozvala komisijo, naj ukrepa. Po njenem mnenju bodo na ta način državljani ponovno zaupali EU.

Poslanec Ivo Vajgl (Alde/DeSUS) je opozoril, da se je Juncker izognil temam, ki bi zaostrovale odnose z državami, "ki ne igrajo po naštetih pravilih", čeprav je v govoru med drugim dejal, da je potrebno doslednejše spoštovanje pravil igre, solidarnost in spoštovanje pravne države, brez česar ni demokracije.

Zadovoljen pa je bil s predlogom organiziranja manjših, nacionalnih konvencij, ki bi po Vajglovem mnenju državljanom omogočili, da bolje spoznajo in podprejo skupne vrednote.

Tudi hrvaška vlada je pozdravila današnji govor predsednika Evropske komisije Jean-Claudea Junckerja o stanju v Evropski uniji kot "pomemben prispevek k načrtu glavnih prednostnih nalog EU v naslednjem letu". Posebej so zadovoljni zaradi dela govora, v katerem je povedal, da si Hrvaška zasluži članstvo v schengenskem območju. "Pozdravljamo poudarek na varnosti in zaščiti meja Evropske unije ter širitvi schengenskega območja, vključno tudi z izpostavljeno pomembnostjo pristopa Hrvaške schengenskemu območju takoj, ko bo izpolnila vsa merila," so zapisali v današnjem sporočilu hrvaške vlade.

Po mnenju Igorja Šoltesa (Zeleni) je bil med svetlimi točkami poziv k vzpostavitvi evropskega sistema socialnih standardov in čimprejšnjim sprejetjem evropskega stebra socialnih pravic, pri čemer je izrazil upanje, da je Juncker mislil resno. Opozoril je, da se samo z obljubami in puhlicami ne more prepričati državljanov, ki zahtevajo konkretne rešitve.

"EU si ne bo povrnila zaupanja državljanov, dokler se bo še naprej ustvarjal občutek, da v prvi vrsti koristi predvsem kapitalu in ne državljanom," je dejal.

Slovenski poslanci Evropske ljudske stranke (EPP) so ob govoru opozorili, da nekateri izzivi še vedno ostajajo in da jim Juncker ni posvetil dovolj pozornosti.

Milan Zver (EPP/SDS) je pričakoval, da bo govor dokaj optimističen, saj je EU izšla iz ekonomske, finančne in socialne krize zadnjih let. Kritičen pa je bil, da se ni veliko posvetil vprašanju terorizma in nezakonitim migracijam, ki skrbijo državljane EU in "niso najbolj sladke teme", je dejal.

Zaskrbljen pa je tudi nad Junckerjevim predlogom o integraciji in poenotenju EU. Kot je pojasnil, je EU unija državljanov in držav članic, zato mora zastopati tako interese držav članic kot tudi državljanov ter ne more biti podobna nacionalni demokraciji, ki predstavlja državljane.

Poslanka Patricija Šulin (EPP/SDS) je prav tako opozorila, da številni izzivi še ostajajo, med drugim migracije ter varnostna in obrambna politika. Kritizirala pa je tudi še vedno previsoko brezposelnost, predvsem med mladimi.

Kot je sporočila, imata Evropski parlament in komisija sedaj priložnost, da še bolj stopita skupaj in izkažeta "prepotrebno enotnost, ki jo v teh časih še kako potrebujemo". Po njenem mnenju se lahko le združeni uspešno spopademo z vsemi izzivi in dosežemo interese in cilje.

Šef komisije je sicer izpostavil, da nima nič proti trenutnemu predsedniku Evropskega sveta, "dobremu prijatelju" Donaldu Tusku, s katerim že tri leta brezhibno sodelujeta.
Šef komisije je sicer izpostavil, da nima nič proti trenutnemu predsedniku Evropskega sveta, "dobremu prijatelju" Donaldu Tusku, s katerim že tri leta brezhibno sodelujeta. FOTO: Damjan Žibert

Ob Junckerjevem pozivu k združitvi predsedniških položajev v EU svarila pred napačnimi pričakovanji              

Poziv predsednika Evropske komisije Jean-Clauda Junckerja k združitvi položajev predsednika Evropske komisije in Evropskega sveta sproža niz vprašanj, zlasti ali je to sploh mogoče. Analitik bruseljskega think tanka EPC Janis A. Emmanouilidis odgovarja, da to je mogoče in da ideja ni nova, a svari pred napačnimi pričakovanji.

Združitev obeh položajev bi po analitikovem mnenju lahko pomenila krepitev medvladne Evrope, saj bi se lahko moč prevesila bolj na stran Evropskega sveta. Če bi bil dvojni predsednik močno pod vplivom interesov nacionalnih voditeljev, bi lahko to spodkopalo neodvisnost in moč komisije, je opozoril. Posvaril je tudi pred napačnimi pričakovanji. Ob tej združitvi bi lahko ljudje mislili, da obstaja "predsednik EU", kar bi ustvarilo pričakovanja, ki jih ta oseba ne bi bila sposobna izpolniti, če ne bo opremljena z ustreznimi pristojnostmi.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (158)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

saturnsky23 saturnsky23
15. 09. 2017 11.05
Kaj tale bolani Juncker vsakemu pregleda koliko masla ima v ušesih?
vicente
15. 09. 2017 10.01
lahko si zaslužijo,vprašanje na katerega je pozabil odgovoriti ali so ga vredni.
LLLEPI
14. 09. 2017 20.11
+2
Slovenija za vladavino EU prava postaja cedalje bol nepomembna in je le prgisce poceni delavne sile in teritorij za industrijo ki je v EU nezazelana zaradi vpliva na okolje.EU pa cedalje bolj sodeluje z hrvasko in ji polaga moc v roke na nekdanje teritoriju stare juge
jankomat
14. 09. 2017 20.28
+1
ja to se dogaja!!Tudi naša Melanie bi lahko kaj storila ,tako pa je tiho!!
walter2
14. 09. 2017 17.26
-4
Hrvati so dobro razumeli le prvi del govora,ki se nanaša na širitev Schengena,a preslišali zadnji del,ki govori"Ko bodo izpolnili vse kriterije"!Spoštovanje pravil in mednarodnega prava EU je eden od teh kriterijev na katerega jih naj opozori naša vlada z blokado pristopa ,če bo le premogla dovolj pokončne drže,če ne pa takoj razpisat referendum za izstop iz EU!
LLLEPI
14. 09. 2017 20.17
+1
Hrvaska zelo dobro razume vladavino EU prava in jim je pisan na kozo.Nasi hlapci pa so se pokorili in dokazali da se ne znajo postavit za svojo drzavo in drzavljane in slepo spostujejo ukaze iz Bruslja neglede na skodo drzave in drzavljanov
acim
14. 09. 2017 17.18
-1
Država katera je izvedla genocid in pregnala 200 000 svojih prebivalcev zaradi verske različnosti in katera na vse načine onemogoča vrnitev teh na svoje domove in.država katera s skoraj vsemi svojimi sosedi nima rešenih mejnih vprašanj si pa res ne zasluži mesta v EU.
LLLEPI
14. 09. 2017 20.12
+1
Za mesto v EU so te zadeve popolnoma nepomembne
dipe
14. 09. 2017 15.36
+1
Frane Švajn in ostali švajni v jok.
Frane Šajn
14. 09. 2017 15.33
+3
Ljudje ven iz te EU druščine za to članstvo moraš biti res orngi kresnjen.
Frane Šajn
14. 09. 2017 15.31
+1
No Cmero si videl kdo ti je dihal za ovratnik na Brdu . Kako gre tista "kdor je rojen, da ga natepavajo mu same gate dol padejo!" Zapomni si Cmero.
Infraping
14. 09. 2017 13.58
+1
pa bi jih šlo par na psihiatrijo za en zanimiv čas pa bli filan s sranjem nečloveškim
Infraping
14. 09. 2017 13.57
+1
mal o retroaktivni veljavnosti na novo sprejetega zakona
Infraping
14. 09. 2017 13.53
+1
Js bi vam zakone napisu, js.
Infraping
14. 09. 2017 13.52
Rule of law. Cerar bi tut v Hitlerjevi Nemčiji verjel v to. Tak je pač. Je pa premier. Višjega znanja pa nima on. Pa tut spoštuje ne ljudi, ki ga imajo. Rule of law, ko vložiš tožbo, ti jo zavrnejo, ne smeš povedat svoje plati zgodbe, pol pa še dokument izgine iz dokumentacije. Originalen dokument. Pol ti Bog povrne s sliko tvojega genialnega uma in tvoje identitete, pa ti nihče dejstva ne prizna, da to sliko imaš, in je ne moreš prodati.
mastaflash
14. 09. 2017 02.42
+4
sanja svina o kukuruz pa to
Skunk Works
13. 09. 2017 21.46
+1
Evo končal z delom za danes....15 - 16 urni delovniki....sem utrujen, pa se mi ne ljubi bosti tukaj z modeli, ki mislijo, da je rešitev v nedelu in večnem zadolževanju...saj smo videli kako je juga končala.....pa lahko noč...
srebrnibreg
13. 09. 2017 21.48
+10
Kdo ti je kriv, če imaš dve levi roki pa moraš tri krat dlje delati kot je normalno. Sicer pa, če temu kar ti pravip delo kaj bomo mi rekli za svoje res pravo delo.
ravtar
13. 09. 2017 22.08
+5
realvork, ce nisi zasluvil vsaj 15 na uro, si brezveze utrujen
Skunk Works
13. 09. 2017 22.18
+1
15 na uro? Za koga me pa imaš? Za tak drobiž se pa res ne utrujam
ravtar
14. 09. 2017 19.23
fljfo
13. 09. 2017 21.33
+3
Vladavina prava v Evropi, v Sloveniji pa ne? Jojoj Miro
heello
13. 09. 2017 21.32
+8
Ni schengena za Hrvaško, dokler ne začnejo spoštovati Evropske zakonodaje....
srebrnibreg
13. 09. 2017 21.49
+10
Saj tako je tudi Juncker povedal kdor ga je razumel.
nightangel
13. 09. 2017 21.29
+2
Če pijanec vodi Evropo,potem veš da smo tam,kamor sonce nikoli ne posije.
JohnsonJohnson
13. 09. 2017 21.11
+3
Miro ni vse samo pravo, nekaj je tudi zdrave kmecke pameti ki je vi in vaši kaže da, ne premorejo niti za vzorec. Da ne govorim o ščitenju riti največjim looserjem ki ste jih nabili na visoke drzavne funkcije. Ala ministrica za zdravje itd...
srebrnibreg
13. 09. 2017 21.14
+9
Torej ti ni všeč Cerarjeva rampa hrvatom kateri se je pridružila tudi Madžarska.
alenka.NN
13. 09. 2017 21.30
+2
ah daj no srebrni....kakšna cerarjeva rampa neki....ne morem ga več poslušat kako se klanja hrvatom in ''pozdravlja spoštovanje prava'' - že tako ga težko poslušam, zdaj ga še gledat ne morem več, pa prav zaradi neodločnosti glede južnih...
srebrnibreg
13. 09. 2017 21.50
+4
alenka saj imaš priložnost pa se Mahniču in njegovim podpornikom pridruži.
brezcasni
13. 09. 2017 21.10
+3
dokler ima velika večina Evropskih ministrov oziroma visokih drzavnikov na Hrvaškem ,nepremičnine,je Hrvaška zaščitena...kdo pa bi pljuval v svojo skledo.....
Brakedirt
13. 09. 2017 20.52
+14
kako so pa hrvati zadovoljni s tem ko je povedal da bodo morali spostovati odlocitev sodisca pa nic
srebrnibreg
13. 09. 2017 21.00
+9
Skunk Works
13. 09. 2017 21.02
+3
srebrnibreg
13. 09. 2017 21.13
+6
Verjamemo, da so tudi ostalo napisali iz govora ne samo tisto kar sosedom odgovarja.
Brakedirt
13. 09. 2017 21.20
+3
Skunk Works
13. 09. 2017 21.24
+0
O vidva spet na portalu? Le kje imata žene?
mackintosh
13. 09. 2017 21.25
+1
srebrnibreg
13. 09. 2017 21.51
+2
A ti ubožček boš nekomu očital prisotnost kateri si na teh straneh kot plačanec pod nešteto nicki?
Skunk Works
13. 09. 2017 22.08
+1