Tujina

Vrh EU po brexitu: Britancem dali nekaj časa za razmislek, a hkrati opozorili, da vrnitve ni

Bruselj, 29. 06. 2016 06.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min

Voditelji EU so pokazali razumevanje, da je po referendumu v Veliki Britaniji potrebnega nekaj časa, da se stvari umirijo, vendar pa obenem pričakujejo, da bo britanska vlada čim prej natančno pojasnila svoje namere. Po srečanju voditeljev EU je predsednik Evropskega sveta Tusk Britancem sporočil, da enotnega trga 'a la carte' ne bo.

Voditelji EU pričakujejo, da bo britanska vlada namero o izstopu Velike Britanije iz EU objavila čim prej, je sporočilo, ki ga bo premier David Cameron odnesel v London, je v Bruslju dejal predsednik Evropskega sveta Donald Tusk

Cameron je voditelje, ki so se na temo brexita sestali na delovni večerji, tudi obvestil, da bo postopek v skladu s 50. členom Pogodbe o EU sprožil novi britanski premier, je še povedal Tusk.

David Cameron
David Cameron FOTO: AP

Cameron: Naši partnerji so iskreno žalostni

Cameron pa je medijem po srečanju povedal, da so voditelji EU izrazili spoštovanje do odločitve britanskih volivcev ter hkrati žalost in obžalovanje, da namerava Velika Britanija zapustiti EU.

Pogovore je označil za konstruktivne, pozitivne in mirne. Voditelji so pokazali razumevanje za to, da bi Velika Britanija in Evropa morali stremeti k čim tesnejšim odnosom sodelovanja na različnih področjih, med drugim v trgovini in varnosti. "Velika Britanija ne želi, ne bi smela in ne bo obrnila hrbta Evropi," je zagotovil Cameron.

Ob tem je ponovil, da bo novi britanski premier tisti, ki bo odločil o sprožitvi postopka v skladu s 50. členom lizbonske pogodbe. Cameron je sicer po objavi izidov referenduma, na katerem se je 52 odstotkov volivcev izreklo za izstop iz EU, minuli petek podal odstop.

Juncker ne razume

Sedemindvajset držav EU želi skupaj odločno nadaljevati pot razvoja Unije, je danes dejal slovenski premier Miro Cerar, ki se je v torek udeležil večerje voditeljev EU, posvečene britanski odločitvi za izstop iz povezave. Sam se bo zavzemal za to, da v vseh bistvenih vprašanjih odločamo skupaj kot sedemindvajseterica, je dejal.

Tudi predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker ima določeno mero razumevanja za to, da Cameron želi nekaj časa za razmislek. "Kar ne razumem je, da so tisti, ki hočejo oditi, povsem nesposobni povedati, kaj želijo," je dejal Juncker. "Mislil sem, da če hočeš oditi, da imaš za to načrt," je dodal.

"Upam, da bo prihodnja britanska vlada namero o izstopu iz EU objavila čim prej. Želimo, da se postopek po 50. členu sproži čim prej," je poudaril Juncker. Moramo pospešiti proces, "nimamo mesecev za meditiranje, da bi ukrepali", je še dejal.

Ob tem je ponovno zatrdil, da dokler Britanci ne bodo v pisni obliki sporočili svoje namere o izstopu, se pogajanja ne bodo začela. Komisarjem in osebju Evropske komisije sem dal navodila, da naj ne pristajajo na pogajanja z Londonom, dokler ne bo formalnega obvestila, je povedal Juncker.

Strinjali smo se, da je urejen izstop v interesu vseh, še zlasti Velike Britanije, je še dejal Tusk, ki je pogovore voditeljev, med katerimi je bil tudi premier Miro Cerar, označil za "mirne in premišljene".

'To ni čas za pobožne želje'

O svoji udeležbi na srečanjih Evropskega sveta pa je dejal, da je bilo teh v zadnjih šestih letih kar nekaj in da je tokratni verjetno njegov zadnji.

David Cameron in Angela Merkel
David Cameron in Angela Merkel FOTO: AP

Cameron sicer obžaluje izid referenduma, ni mu pa žal, da je bil referendum izveden. "To je bilo treba narediti," je menil.

Nemška kanclerka Angela Merkel pa je mnenja, da je britanska odločitev o izstopu iz EU nepreklicna. "Ne vidim načina, kako bi to spremenili," je dejala po končani delovni večerji voditeljev osemindvajseterice.

O tem sicer na večerji s Cameronom ni bilo govora. "To ni čas za 'wishful thinking' (pobožne želje)," je dejala. "Referendum je realnost."

Merklova je tudi pozdravila pobudo predsednika Evropskega sveta Donalda Tuska, da naj bi septembra potekal neformalni vrh voditeljev 27 držav članic brez Velike Britanije. "To je dober naslednji korak," je menila.

Francoski predsednik Francois Hollande pa je izključil možnost, da bi Veliki Britaniji na pogajanjih glede njenega bodočega dostopa do evropskega notranjega trga popuščali. Če želijo Britanci še naprej imeti dostop, morajo spoštovati vsa štiri načela notranjega trga, je dejal.

To, da bi Velika Britanija imela koristi od prostega pretoka blaga, storitev in kapitala, hkrati pa omejila prosti pretok ljudi, ne pride v poštev, je bil jasen Hollande. "Štiri svoboščine ali nobena," je dodal.

Cerar: EU je za pospešeno demokratizacijo in debirokratizacijo

Voditelji EU se strinjamo, da je treba EU pospešeno spreminjati v smislu večje demokratizacije in debirokratizacije, hkrati pa uresničiti tisto, o čemer smo doslej govorili, je po srečanju voditeljev 27 držav članic v Bruslju dejal Cerar. 

Obenem je treba EU spreminjati tudi tako, da bomo ljudem na eni strani pojasnili, kaj Unija že prinaša za njihovo dobrobit, hkrati pa naredili vse tisto, o čemer smo sedaj pogosto govorili, a ne v celoti uresničili, je opozoril Cerar in pri tem omenil področje delovnih mest, pomoči mladim pri izobraževanju in konkurenčnost podjetij.

"To, da je Velika Britanija izstopila iz EU, ni pravo merilo za to, kaj EU je," je prepričan Cerar. EU je po njegovem prepričanju na poti intenzivnega dozorevanja, prav brexit pa je pospešil proces tega osveščanja.

"Če bomo sedaj končno bolj odločno krenili po tej poti, sem prepričan, da bo EU ne samo obstala, ampak bo obstala v svetu kot izjemno pomemben dejavnik, kar je doslej tudi bila," je dejal premier.

Cerar je ob tem ponovil, da si voditelji želijo enotne EU z jasno vizijo in odločnimi ukrepi, ki bodo v dobrobit evropskih državljanov. Zato so se odločili, da bodo to razpravo nadaljevali 16. septembra v Bratislavi.

Ob tem so se strinjali, da sedemindvajseterica ostaja enotna in da bo tako delovala tudi v prihodnje. Evropskih pogodb ni potrebno spreminjati, so bili enotnega mnenja.

Poudarili so tudi, da mora postopek razdružitve z Veliko Britanijo potekati po pravilih. Pričakujemo, da bo britanska stran čimprej objavila svojo namero, da želi Britanija izstopiti iz EU, nakar se bodo pristojne evropske institucije začele pogajati o podrobnostih izstopa.

Cerar je zagotovil, da bo tudi Slovenija sodelovala v procesu pogajanj na vseh ravneh institucij EU. Slovenija tu že igra zelo aktivno vlogo, je dejal.

Premier Cerar, ki se namerava udeležiti srečanja na temo brexita pri predsedniku Borutu Pahorju, je pozdravil Pahorjevo odločitev, da na delovni posvet povabi predsednike vseh parlamentarnih strank. Cerarju se zdi primerno, da na srečanju predsednike parlamentarnih strank seznani s pogovori o britanskem referendumu, o katerem se pogovarjajo na vrhu EU.

Želimo si, da bi Britanija kot tretja država ostala partner EU in da bi dobro sodelovali, je še dejal Cerar. Vsakršen sporazum, ki bo sklenjen z Veliko Britanijo kot tretjo državo, bo moral temeljiti na ravnotežju pravic in obveznosti, še piše v skupni izjavi, ki so jo sprejeli ob koncu srečanja, na katerem so danes govorili o prihodnji usmeritvi EU.

Šlo je za prvo neformalno srečanje voditeljev EU brez britanskega premierja Camerona po tistem, ko so britanski volivci minuli četrtek na referendumu izglasovali izstop Otoka iz EU.

Tusk: Enotnega trga 'a la carte' ne bo

Strinjali so se, da lahko Velika Britanija dostop do enotnega trga dobi le ob spoštovanju vseh štirih svoboščin, vključno s prostim pretokom ljudi. To je naše vodilo, ki ga Velika Britanija mora upoštevati, je dejal Cerar.

"Enotnega trga 'a la carte' ne bo," je na novinarski konferenci poudaril tudi predsednik Evropskega sveta Tusk.

Voditelji so se dotaknili tudi problema migracij. Ko se pogovarjamo o večjem skupnem prizadevanju za varnost v Evropi, to ne pomeni samo skupnega sodelovanja v boju proti terorizmu, ampak tudi uspešnejše obvladovanje nezakonitih migracij na zunanjih mejah EU, je v razpravi izpostavil Cerar.

Škotska prva ministrica Nicola Sturgeon se je sešla s predsednikom Evropskega parlamenta Martinom Schulzem, na programu pa ima še pogovore s predsednikom Evropske komisije Jeanom-Claudom Junckerjem. Cilj njenega obiska v Bruslju je zaščititi položaj Škotske v EU. Škoti so namreč na četrtkovem referendumu za razliko od večine Britancev v veliki meri glasovali za obstanek Otoka v EU.

Po Tuskovih besedah je tokratni vrh v Bruslju jasno pokazal, da "nezakonite migracije so bile in ostajajo eden najpomembnejših razlogov za krizo samozaupanja v Evropi". Množično priseljevanje iz drugih držav EU in tudi od drugod je bil eden glavnih dejavnikov, zaradi katerega so se Britanci na referendumu odločili za izstop iz EU, je dejal Tusk.

Sturgeonova: Bruselj zapuščam polna upanja in optimizma

Škotska prva ministrica Nicola Sturgeon je po današnjih pogovorih s predstavniki EU v Bruslju dejala, da je opogumljena. Ob tem je priznala, da ohranitev položaja Škotske v EU ne bo lahka. Vendar pa to ne pomeni, da za Škotsko obstaja "avtomatična lahka pot", je dejala ob koncu obiska, v okviru katerega se je srečala s predsednikom Evropske komisije Jean-Claudom Junckerjem in predsednikom Evropskega parlamenta Martinom Schulzem.

"Bruselj zapuščam polna upanja in optimizma," je še dejala predsednica Škotske nacionalne stranke. "Želim si, da bodo, ko se bodo pogajanja med Veliko Britanijo in EU začela, upoštevane vse možnosti in da bo prisotna tudi Škotska," pa je kasneje poudarila v nagovoru na škotskem predstavništvu v Bruslju.

Francoski predsednik Francois Hollande je medtem izrazil nasprotovanje ločenim pogajanjem s Škotsko. Ločenim pogajanjem nasprotuje tudi Španija.

Tiskovni predstavnik Schulza je pred tem po njegovem pogovoru s Sturgeonovo dejal, da je bil sestanek namenjen temu, "da se obvestimo, da se poslušamo in naučimo". Schulz je sicer že v torek znižal pričakovanja glede srečanja s Sturgeonovo, saj je dejal, da gre zgolj za eno izmed mnogih, na katerih se pogovarja z vodji lokalnih vlad.

ECB zaradi brexita pričakuje nižjo rast v območju evra

ECB zaradi negativnih učinkov odločitve Britancev za izstop iz EU v prihodnjih treh letih pričakuje od 0,3 do 0,5 odstotne točke nižjo gospodarsko rast v območju evra, je voditeljem EU povedal predsednik ECB Mario Draghi. A ta vpliv naj bi bil manj negativen od pričakovanj.

Prvi mož Evropske centralne banke (ECB) je svojo oceno utemeljil s pričakovanim padcem gospodarske dejavnosti v Veliki Britaniji, katere gospodarstvo in finančni sektor sta tesno povezana z evrskim območjem.

Prvi učinki na britansko gospodarstvo se že kažejo. Negativno so se v prvih dveh dneh odzvali finančni trgi, tečaj evra je močno padel, bonitetno oceno sta državi znižali agenciji Fitch in Standard & Poor's, vrstijo pa se tudi informacije o selitvi operacij in delovnih mest raznih podjetij in finančnih ustanov. Negotovost je ob tem velika, saj ni prav nič jasno, kakšna bo stopnja integracije odnosov med unijo in Veliko Britanijo po njenem izstopu.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (236)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Guilermo
29. 06. 2016 21.07
+1
Čestitke Britancem, drugi pa še kar glave v pesek
DonDonDan
29. 06. 2016 21.03
-3
Zanimivo, kako Nemci dobesedno rinejo Angleže ven iz unije. Po drugi strani pa na veliko "uvažajo" emigrante s celega sveta. Komu se je tukaj sfuzlalo !?!?!
puspan
29. 06. 2016 21.38
+5
krankenhaus
29. 06. 2016 20.17
+0
bog ne daj, da bi šlo potem Britaniji boljše...potem je konec z bruseljsko pravljico...in bogi brezpravni Slovenci, kje bomo iskali pravico, ki jo doma ne dobijo?
Danica Krajnc
29. 06. 2016 19.07
+2
Nekdo se je hotel ljubiti pa ostati nedolžen. Ne rabiš biti Baba vanga, da vidiš kaj se in bo dogajalo okoli nas. Tudi kdo je zato kriv se ve. Pa nič,.....Psi lajajo, karavane gre dalje,......v vseh oblikah,........pa lep večer,.....dokler bo nam to dano,......imejmo se lepo,......
assassin911
29. 06. 2016 18.38
+0
demokratizacije in debirokratizacije, ja tle smo pa experti sploh pri debirokratizaciji, daj cmerar v jezik se ugrizni.
mmickica
29. 06. 2016 18.56
-1
Goflja_1
29. 06. 2016 18.27
-3
Razpad Jugoslavije leta 1991 in razpad EU 2016 Borisav Jovič-Jean-Claude Juncker Slovenija-Velika Britanija.
Ramzess
29. 06. 2016 18.31
-1
Baba Vanga je vse napovedala, pa še huje bo baje.
+3
Tako se pa že dolgo nisem nasmejal. Cerar je za pospešeno debirokratizacijo.
Kollerik
29. 06. 2016 20.07
+1
dr.dare
29. 06. 2016 17.56
+1
jao kako jokanje tu slovencev.... nekaj naj vam bo jasno... četudi bo vsak anglež sedaj manj imel jij EU več ne bo gospodar, sami bodo odločali o svoji usodi, državi, mejah itd.. sami!! to ima svojo ceno, kakršnakoli pa je jo je vredno plačat!!
290ktober
29. 06. 2016 18.02
+2
Ne bluzi! Kmalu bodo res sami brez Škotske in Irske..to je realnost ...ne bluzi!
veliki svizec
29. 06. 2016 18.20
+2
Realnost je da se bo EU prej raspadla kot pa UK propadla.
lunica78
29. 06. 2016 18.21
+2
Ne vem zakaj sploh so sploh silili noter v sedemdesetih.
ne rabimo predsednika
29. 06. 2016 19.26
-3
veliki svizec se strinjam, ampak slovencem to razlagati je brez pomena ker enostavno ne razumejo. Ko bi vsaj mi imeli politika kot je Farage, odličen je...
glava2
29. 06. 2016 17.45
+3
cerar je ko en lole, po mojem mislijo, da je kelner.....
contadino
29. 06. 2016 17.00
+6
Naj bo dovolj jokanja za temi Angleži . Kdo bo izgubil , kdo pa dobil, bo pokazal čas . A glede na to,kako se vodi EU, se niso ravno slabo odločili .
M_teorija
29. 06. 2016 15.39
+11
Referendum je zmaga, pirova zmaga, ali drugače, operacija uspela, pacient umrl!?
Aleta
29. 06. 2016 16.46
+1
Nightyfly
29. 06. 2016 15.22
-4
CincibusPežojski 29.06.2016 12:15:52 5 5 Nighty@ Od muslimanov do Poljakov? kaj sedaj so problem Poljaki ali Muslimani? Oziroma, da združiva na skupni imenovalec, so problem polski muslimani?...Za ekonomijo pa, bova verjela Michael Goveu, ki je na vprašanje, kako si razlaga opozorila strokovnjakov, da bo britanska ekonomija po izstopu kolapsirala, navrgel zelo dober argument "“People in this country have had enough of experts"...Hmm.....Razlog za odhod je? Migrantje, denar, notranji problemi otoka, katere so hoteli reševati na plečih komplet EU ali samo zgolj laži in cenenni populizem?...Seveda, kratko bo potegnil narod. To jim je vedno bolj jasno, da bodo fasal TTIP in končali z NHS(javnim zdravstvom):...******************************glejte , o tem odhodu iz EU ga ni strokovnjaka ali jasnovidca ,ki bi z gotovostjo tdili to -ali ono . Poslusal sem ljudi nekaj dni po volitvah , (ogromno takih) ,ki niso niti vedeli kaj je Brexit . A vi verjamete ? Jaz vsekakor .To je popolni sok za njih in mladina je zelo jezna na stare , da so jim ukradli prihodnost . Nekaj je sigurno . Britanija je nekaj desetletij nazaj ,kot Ex Imperium zaupala nekaj svoje suverenosti na EU - izkljucno iz ekonomskih razlogov .Zdaj se je v njih prebudil napuh , vzvisenost in nekdanja velicina Imparija . Ali resnicna ali virtualna ,to zdaj ni vazno .Dejstvo je , da so imeli do tega vso pravico - avtodeterminacija . Nic se bati , Britanci bodo preziveli . So pa izgubili vojasko -gospodarsko -politicno premoc v svetu in so samo equo partner ostalim bolj razvitim drzavam v svetu . Kot sem prej napisal , nekaj casa se bodo pobirali , sigurno pa niso neumni , da ne bi imeli vsaj nekaj scenarijev v rezervi .En od takih je - povezava z vsemi ekonomijami,ki operirajo na takoimenovani ´´svilnati poti ´´ ,predvsem kar se tice bancnistva .
AlternativeFacts
29. 06. 2016 15.38
+5
Imaš podatke, 250 milijard funtov za stabilizacijo bančnega sistema so že zmetali,padec funta jim že napoveduje inflacijo in dvig cen, kot je recimo elektrika, ni potrebno biti kaj velik strokovnjak. tebi kot zunanjemu reciva potrošniku je padec funta super, za tistega ki živi v VB pa nočna mora.....Razen če se držimo načela, manj je več.....
Nightyfly
29. 06. 2016 16.12
-2
Cincibus ,,,,potem mi pa povejte zakaj si Svica ze leta prizadeva na vse mozne nacine znizati Frank . Obenem ne trdim , da je nizek Pound ok ! Vsaka drzava ima svojo specifiko .Ue je to zelela ali zeli unificirati - napaka .
Nightyfly
29. 06. 2016 16.15
-2
Poglejte sirse in se vprasajte ,ali pa mi vsi -kaj pomeni tako poceni nafta iz bliznjega vzhoda . In zakaj Ameri odpirajo penino ,ter celo s tankerji vozijo plin iz Amerike .Ni malo noro ? Mislite, da bo to zdrzalo dolgo ?
AlternativeFacts
29. 06. 2016 16.35
+3
Sam si spodaj napisal "Kot veste , je konfederacija sedez najvecjih svic . multinacionalk ,ki pa zaradi majhnosti dezele ima najvec proizvodnje po svetu ."...To je razlog, zakaj nižajo frank. Premočen frank pomeni kamenokoli vratu. Na drugi strani Britanci potrebujejo močan funt, ker so z neoliberalno dogmo praktično podali vse kar so imeli. E<dini garant da ne postanejo evropski bangladeš je pa ravno močan funt....
290ktober
29. 06. 2016 18.03
+1
Transformerji
29. 06. 2016 15.18
-3
Je tako; že sedaj so zaradi izstopa najbolj prizadeti bogataši. Revežem je čisto veeno - če nimaš nič, tudi nimaš kaj izgubiti.
Shisui
29. 06. 2016 15.23
+5
Haha kako si pa to falil :) Najbogatejši so zaradi brexita še vedno najbogatejši. In ravno revežem se najbolj pozna, da ne bo več subvencij... Počakaj še malo, da revni deli Anglije dojamejo, za kaj so se odločili. Cmerali bodo na oba očesa.
Nightyfly
29. 06. 2016 16.21
+2
Transformerji . ....zal se ne morem strinjati z vami .Vsaj po uradnih podatkih sodec ,ki pravijo , da so bogati vsako leto bolj in bolj nesramno bogati . Enostavno se jim bogastvo plemeniti brez da bi kaj posebnega poceli .Taka je pot trgov in kapitala ,ki so jo zacrtali ze dolgo dolgo nazaj . Vsake toliko izgubijo kaksno miliardo ,potm pa naslednje leto podvojijo bogastvo . Nobena kriza jim ne more do zivega . Edino stvar ,ki jo lahko bogatas naredi , da stavi na eno karto , eno podrocje delovanja . Diversifikacija delovanja in vlaganj v razlicne banke in financne ustanove je prvi zakon kapitalistov .
AlternativeFacts
29. 06. 2016 15.03
+13
8 najbolj zavajujočih obljub (8 of the most misleading promises of the Vote Leave campaign, ranked in order of preposterousness)...za tiste, ki mislijo da se bo britancem cedil med in mleko....1)Zajezili bodo migracije, Realnost, migracije bodo ostale tako kot so urejene sedaj, če hgoče VB ostati na skupnem trgu...2) Privarčevali bodo 100 milijonov na teden, Realnost: Ne bo obljubljenih 100 milijonov funtov za javno zdravstvo.....3)Obstali bomo na skupnem trgu..Realnost:Ne bodo avtomatično obstali na skupnem trgu....4) Suverenost, ki jo povezujejo z neizvoljenimi člani EU komisije je iluzija, razen če je lordska zbornica višek demokracije....5) 350 milijonov ki naj bi jih tedensko privarčevali na račun izstopa.Reaklnost: To je samo napaka, ne bodo jih privarčevali....6)Ostali bomo vodilni pri raziskavah itd: realnost: Univerze so od leta 2007 suhe kot poper, EU jim jih je do danes financirala in vanje zmetala 7 milijard funtov.....7) Z odhodom bi privarčevali 2 milijardi na račun elektrike, ker bi ukinili VAT program...Realnost: Zaradi padca funta se pričakuje več kot 10% podražitev....8)Da so zavarovali ekonomijo...od konca glasovanja do danes so zmetali v bake več kot 200 milijard funtov, ali drugače povedano, toliko kot so 24 let vplačevali v EU blagajno so zluftali v recimo 5 dneh......
malimoz2012
29. 06. 2016 15.14
+3
malimoz2012
29. 06. 2016 15.14
-1
ne rabimo predsednika
29. 06. 2016 19.30
-2
Uporabnik113189
29. 06. 2016 14.44
+2
Iščem informacije koga so temeljito oropali ko so "shortali" funt. Eden bogatih špancev je izgubil 6 milijard. Skratka Španija še en udarec. Približno 5 naših železnic iz LK. No, on že ni anglež. Zanima me, če je kakšen britanec povlekel kratko. Misli da ni..
deathbite
29. 06. 2016 14.50
+3
Nekdo bo tudi dobro zaslužil, ko bo funt nazaj zrasel.
AlternativeFacts
29. 06. 2016 15.05
+3
DeBill
29. 06. 2016 14.41
+5
A pol bomo imeli novo članico Škotsko? Irska se bo pa i.tak združila. Na koncu pa lahko v EU še Wales priplava. Bo zanimivo.
hle
29. 06. 2016 14.30
+3
Veseli naj bodo da Britanci vsaj malo zavlačujejo po informacijah iz drugih virov se v Bruslju niti tega ne morejo zmenit kdo bo pogajalec na Evropski strani ali svet Evrope ali Evropska komisija
AlternativeFacts
29. 06. 2016 14.42
+1
Toliko kolikor je podpisnikov pogodbe, toliko je pogajalcev, ali po domača. Pogajala se bo vsaka država.....
hle
29. 06. 2016 15.44
+0
Ne samo Slovenske strani brat pa boš mogoče izvedel kaj več
AlternativeFacts
29. 06. 2016 15.47
+1
Saj to je problem, ker jih ne berem....Mogoče bi jih pa moral začeti.....
pepithesailor
29. 06. 2016 14.17
+0
Komentiranje na naših portalih je moderirano in deluje v skladu s pravili, ki določajo njihovo objavo.Vaš komentar ni v skladu s temi pravili in smo ga zato tudi izbrisali. "MODERIRAN" komentar: A kaj pa sedaj? Škoti so glasovali za ostanek v VB. E ja, sedaj pa nosite posledice in bodite tam kjer ste želeli biti. Enako velja za VB, uporabili so institut referenduma, narod je povedal svoje, sedaj pa enako zgornjemu - bodite tam kjer ste se odločili. A BO SEDAJ V REDU?
deathbite
29. 06. 2016 14.24
+1
Men je fajn! No, je bilo tudi že bolje...
24Kurceu
29. 06. 2016 14.15
-7
pa kaj ta krastača spet ropota?! sej ni nujno, da se odločitve referenduma vlada drži. to je samo želja ljudstva, vlada pa vseeno lahko naredi kar hoče
24Kurceu
29. 06. 2016 14.23
-2
kaj mi minuse daješ? pri nas smo tudi izglasovali, da so ob nedeljah trgovine zaprte, pa niso
hle
29. 06. 2016 14.31
+3
Uporabnik113189
29. 06. 2016 14.37
+4
hahahaha, pujsi ne smeš slovenskega balkanistana mešat. To kar so naši naredili si tam ne upajo niti pomisliti. Preverjena demokracija, s tem ni šale. Pri nas so referendum popolnoma razsuli, kar je po svoje razumljivo, če imaš med narodom trop pokvarjencev, ki so institut referenduma izkoriščali za neumnosti in politične prevare..In glej ga glej, prav oni se razglašajo za prave nosilce svobode in demokracije. Spoznanje kakšna je naša elita in oblast je zelo grenko.
deathbite
29. 06. 2016 14.38
+2
Nightyfly
29. 06. 2016 15.25
dr21
29. 06. 2016 14.14
+7
James Bond bo rabu vizo