Tujina

V Evropskem parlamentu o rešitvi spora med Hrvaško in Slovenijo, ribiči pa še naprej dobivajo položnice

Strasbourg/Ljubljana/Pulj, 06. 02. 2018 10.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

"Gre za dvostranski problem, a tudi problem EU. Nujno ga je treba rešiti na dvostranski ravni," je Juncker poudaril po Plenkovićevem govoru v EU. Vprašanje meje s Hrvaško ne sodi več v okvir dvostranskega reševanja, se je na Junckerjeve besede odzval Cerar. Medtem pa ribiči z obeh strani meje še vedno dobivajo položnice. Hrvat Diego Makovac naj bi jih prejel že 21.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Karl Erjavec o arbitraži
    06:46
    Iz 24UR ZVEČER: Karl Erjavec o arbitraži
  • Iz 24UR: Evropska komisija se v arbitražni spor očitno ne misli resno vmešati
    03:13
    Iz 24UR: Evropska komisija se v arbitražni spor očitno ne misli resno vmešati
  • Iz SVETA: Ustanovne članice EU podpirajo takojšnjo implementacijo arbitražne razsodbe
    04:14
    Iz SVETA: Ustanovne članice EU podpirajo takojšnjo implementacijo arbitražne razsodbe
  • Iz 24UR: Ribičem nove kazni, a jih ne nameravajo plačati
    01:42
    Iz 24UR: Ribičem nove kazni, a jih ne nameravajo plačati
Juncker je dejal, da nobena država ne bo več vstopila v EU, ne da bi pred tem rešila vse težave z mejami.
Juncker je dejal, da nobena država ne bo več vstopila v EU, ne da bi pred tem rešila vse težave z mejami. FOTO: AP

Predsednik Evropske komisije Juncker je v Evropskem parlamentu znova pozval k rešitvi spora o meji med Slovenijo in Hrvaško. "Hrvaška in Slovenija sta odgovorni za ta problem, rešiti morata ta problem," je ponovil predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker po govoru hrvaškega premierja Andreja Plenkovića o prihodnosti EU.

Hrvaški premier sicer spora o meji s Slovenijo v govoru pred evropskimi poslanci ni omenjal, se je pa pozneje odzval na pripombe v razpravi. Poudaril je, da je Slovenija prijateljica Hrvaške in da do zdaj nista imeli konfliktov, kar je redkost v regiji. "Moja vlada je odprta in pripravljena na rešitev na način, ki bo koristila obema državama," je dejal in dodal, da je to predlagal tudi slovenskemu premierju Miru Cerarju. Po njegovem mnenju je zdaj trenutek, ko imamo priložnost za to.

Spomnil je, da se je Hrvaška umaknila iz arbitražnega procesa. "Zdaj moramo najti kompromis, s katerim bi bili zadovoljni obe državi. Na to smo pripravljeni, a ne morem zamižati in reči, da je bilo vse v redu," je dejal.

Zavzel se je tudi za to, da problema med državama ne bi prenašali na državljane, konkretno na ribiče.

"Z nekaj potrpežljivosti, s kančkom razuma in brez enostranskih potez, ki bi povzročale napetosti, lahko najdemo rešitev," je še dejal Plenković. Ob tem je dejal, da je tudi med drugimi državami članicami veliko nerešenih dvostranskih vprašanj, ki nikoli ne pridejo na mizo Evropskega sveta.

"Moja vlada je odprta in pripravljena na rešitev na način, ki bo koristila obema državama," je dejal hrvaški premier Plenković.
"Moja vlada je odprta in pripravljena na rešitev na način, ki bo koristila obema državama," je dejal hrvaški premier Plenković. FOTO: AP

Juncker je v nastopu v Strasbourgu tudi zagotovil, da nobena država z zahodnega Balkana ne bo več vstopila v EU, ne da bi pred tem rešila vse težave z mejami.

"Igrice, da bomo te težave rešili, ko bomo vstopili v EU, ne bo več. Z mano ne več," je bil oster.

Spor med Slovenijo in Hrvaško je na začetku dopoldanske razprave s Plenkovićem omenil tudi socialdemokrat Josef Weidenholzer (S&D), ki je pozval Hrvaško, naj spoštuje arbitražo.

Vodja liberalcev (Alde) Guy Verhofstadt pa je izrazil upanje, da bosta Hrvaška in Slovenija po pospešenem postopku našli izhod iz spora ob spoštovanju arbitražne razsodbe.

Cerar: Meja ne sodi več v okvir dvostranskega reševanja

Vprašanje meje s Hrvaško ne sodi več v okvir dvostranskega reševanja, je danes po vrhu Slovenije in držav Beneluksa v Ljubljani dejal Cerar. Če Hrvaška sodbe ne bo implementirana, bo Slovenija prisiljena uporabiti pravna sredstva, je dodal. Predstavniki držav Beneluxa pa so poudarili pomen vladavine prava.

Cerar se je na novinarski konferenci s predstavniki držav Beneluxa tako odzval na današnjo izjavo Junckerja, ki je ponovno pozval k rešitvi spora o meji med Slovenijo in Hrvaško.

"Arbitražna razsodba je dokončna, zavezujoča za obe državi in predstavlja mednarodno pravno obvezo za Slovenijo in Hrvaško, da jo izvršita," je Cerar ponovil stališče Slovenije.

Poudaril je, da je odločitev arbitražnega sodišča vpeta tudi v evropsko pravo oziroma pravo EU. "Zato je Hrvaška, ker še ni implementirala odločbe in ker je ne želi implementirati, tudi kršiteljica prava EU in če v kratkem ne bo prišlo do spremembe stališča na hrvaški strani, bo Slovenija prisiljena uporabiti pravna sredstva," je dodal premier.

Cerar je poudaril, da je odločitev arbitražnega sodišča vpeta tudi v evropsko pravo.
Cerar je poudaril, da je odločitev arbitražnega sodišča vpeta tudi v evropsko pravo. FOTO: POP TV

Spomnil je še, da so vprašanje meje neuspešno dvostransko reševali 20 let, Hrvaški pa je bilo kot pogoj za vstop v EU postavljeno, da bo spoštovala odločitev arbitražnega sodišča.

"Kršitev te zaveze je kršitev civilizacijske norme, vladavina prava ni samo temeljno načelo ali vrednota EU, to je civilizacijska norma, brez tega ni civiliziranega sveta in zato pričakujem, da bo komisija vztrajala pri dosedanjem stališču, da je treba implementirati razsodbo," je povedal Cerar. Dodal je, da vedno odprt za dialog s Hrvaško o tem, kako uveljaviti odločbo.

Slovenski premier je pojasnil, da akterji in politiki v EU in širše razumejo, da je primer arbitražne razsodbe o meji med Slovenijo in Hrvaško lahko primer dobre prakse, na katerem je treba graditi tudi reševanje mejnih sporov na Zahodnem Balkanu. "Ker če se ni možno dvostransko dogovoriti o meji, potem ostane edino pot, ki je miroljubna, pravna pot," je dejal.

Po njegovem prepričanju bi morala Slovenija in Hrvaška z uveljavitvijo arbitražne razsodbe postaviti dober zgled, da spoštujeta mednarodno in evropsko pravo.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Tudi luksemburški premier Xavier Bettel, predsednik nizozemske vlade Mark Rutte ter belgijski zunanji minister Didier Reynders so poudarili pomen vladavine prava in ponovili svoje skupno stališče iz julija lani, ko so obe državi pozvali k spoštovanju arbitražne odločbe v konstruktivnem duhu.

Rutte je dodal, da so že takrat občutili, da to ni le stvar Slovenije in Hrvaške, ampak da zadeva tudi njih. Reynders pa je dejal, da je včasih možno rešiti zadeve tudi dvostransko, kot sta nedavno storili Belgija in Nizozemska, ki sta se dogovorili o novi mejni črti. Poudaril pa je, da je "treba vztrajati pri vladavini prava in implementaciji, pri čemer pa je pomemben tudi dialog, ki bo vodil v pravo implementacijo".

Odziv evropskega poslanca Bogoviča

Hrvaški premier Andrej Plenković je na današnjem srečanju s slovenskimi in hrvaškimi poslanci iz vrst Evropske ljudske stranke (EPP) dal vedeti, da glede spora o meji s Slovenijo potrebuje rešitev, ki bo sprejemljiva za najmanj dve tretjini poslancev v saboru, je povedal evropski poslanec Franc Bogovič

Poslanec je poudaril, da je osnova za kakršen koli dogovor arbitražni sporazum. "Zame ni takšna težava, kakšno proceduro potrebuje gospod Plenković oz. hrvaški sabor. Bistveno je, da to, kar je zapisano v sporazumu, ostane," je dejal Bogovič.

Kozinc vložil pritožbe hrvaških ribičev

Slovenski odvetnik Miha Kozinc je v roku vložil pritožbe hrvaških ribičev na kazni, ki jim jih je izdala slovenska policija za kršitev meje na morju, kot jo je določilo arbitražno sodišče. Hrvaški odvetnik Ivica Senjak pa je pritožbe slovenskih ribičev vložil danes.

"V skladu s pravnim podukom smo za vse ribiče v roku, ki je bil določen, vložili pritožbo in sedaj čakamo, da bo o tem odločalo pristojno sodišče," je danes po telefonu povedal Kozinc. Rok se je iztekel v ponedeljek opolnoči.

"Bistvo pritožbe gre na postopek policije in na to, da na strani ribičev niso podani elementi krivde. Ali to drži ali ne, pa bo ocenilo sodišče," je povedal Kozinc.

Odločitev sodišča bo pravnomočna in načelno pritožba na to ne bo več mogoča. "Obstaja še možnost mednarodne intervencije, če gre za kršitve človekovih pravic, se pravi pritožbe na Evropsko sodišče za človekove pravice v Strasbourgu, vendar tam že lahko nastopajo hrvaški odvetniki, in če bo zadeva prišla tako daleč, bodo to sprožili hrvaški odvetniki," je še povedal Kozinc.

Pojasnil je še, da je primer hrvaških ribičev prevzel tudi zato, ker na območju Slovenije hrvaški odvetnik ne more zastopati strank.

Hrvaški odvetnik Ivica Senjak bo pritožbe slovenskih ribičev vložil danes.
Hrvaški odvetnik Ivica Senjak bo pritožbe slovenskih ribičev vložil danes. FOTO: Jaka Vran

Enako velja za slovenske odvetnike na Hrvaškem, zato so morali slovenski ribiči, ki jim je hrvaška policija izrekla kazni, ker so prečkali sredinsko črto v Piranskem zalivu, pomoč poiskati pri hrvaškem odvetniku. Slovensko kmetijsko ministrstvo jih je napotilo na odvetniško pisarno Ivice Senjaka v Pulju, ki je potrdil, da bo pritožbe na plačilne naloge vložil še nocoj. Osemdnevni rok za to bi se sicer iztekel v petek.

Kot je razložil Senjak, so pritožbe utemeljili na podlagi dejstva, da je Slovenija sprejela predpise za implementacijo arbitražne odločitve in da so se slovenski ribiči ravnali v skladu s temi predpisi.

"Menimo, da na strani slovenskih ribičev ni protipravnega delovanja, ker so načeloma ravnali v skladu s predpisi države. Tako da mislimo, da so to okoliščine, zaradi katerih ribiči ne bi smeli nositi posledic oz. da jih to opravičuje odgovornosti," je povedal Senjak.

Tudi o teh pritožbah bo odločalo sodišče za prekrške, na to odločitev sodišča pa, če bo šla v škodo ribičev, bo mogoča še pritožba na višje sodišče. Senjak sicer pričakuje, da bo sodišče za prekrške odločitev sprejelo v naslednjih dveh, treh mesecih.

Nov sveženj položnic za slovenske in hrvaške ribiče

Senjak trenutno zastopa pet slovenskih ribičev, ki so prejšnji teden skupaj prejeli 12 plačilnih nalogov. Največ, šest, jih je dobil ribič Silvano Radin, od katerega terjajo plačilo kazni v skupni višini skoraj 12.000 evrov.

V ponedeljek so nov sveženj kazni dobili trije slovenski ribiči, Hrvati pa pravijo, da te prihajajo vsak dan. Danes je novo dobil hrvaški ribič Diego Makovac, ki jih ima skupaj že 21. Na obeh straneh vztrajajo, da jih ne bodo plačali, so poročali v oddaji 24UR. 

Pravno pomoč bo slovenskim ribičem krila slovenska država. Na kmetijskem ministrstvu pa tudi zatrjujejo, da slovenski ribiči ne bodo plačevali kazni za nekaj, česar niso storili, kajti t. i. prekrška ni bilo, saj so lovili v morju, ki je v skladu z mednarodnim pravom pod jurisdikcijo Republike Slovenije.

 

 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (1375)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dipe
08. 02. 2018 10.59
Slovenija in Hrvaška= A JE TO.
cool1
08. 02. 2018 09.19
+0
Moramo razumeti, da Hrvati nimajo nič morja.....zato morajo loviti v našem edinem zalivu....sedaj pa bi radi še to, da je njihov. E ne može tako !
Teofil
07. 02. 2018 21.03
-1
jaz še vedno zagovarjm borbo med Pralnim strojem in Tromblonom zmagovalec dobi komplet zaliv
Timy15
07. 02. 2018 18.04
+2
Kakor kaže nam je ta arbitraža samo v škodo in Hrvaška vseskozi uspeva po celi črti.To je v zahvalo Sloveniji,da je Hrvaški dovolila pristop v EU in sedaj je vse pozabljeno.
puspan
07. 02. 2018 19.13
+0
+++++++++++ Junckerja naj pošljejo v penzijo, pred tem pa potrebuje še nevrološki pregled, da za invalidsko upokojitev dobi še malo več točk.
dipe
07. 02. 2018 17.53
+2
Kako bi blo da Erjavi pošlje Sekolca Junferu naj mu pojasni kaj in kako.Pa ne onu Kuru, Junfer pač ne mara kur.
flojdi
07. 02. 2018 14.43
+1
.torej dragi ribiči z obeh strani : skrajn cajt je . da se PreKvalificirate. pejte delat sr. ekonomsko, al pa pejte med politi ke.
BUONcaffee
07. 02. 2018 14.28
+1
Fantastičen dan se je zavil v molk.
cool1
08. 02. 2018 09.20
To moraš povedati Sekolcu in Drenikovi.....amaterjem !
BUONcaffee
07. 02. 2018 14.26
+1
Upajmo, da ministra ni zametel sneg.
peresni
07. 02. 2018 14.02
+1
ko se rešimo juncekrjev...bo Evropa zsčela dihati
Frane Šajn
07. 02. 2018 14.19
-1
ja in kdo bo ta heroj? Senčni primc ali novi vodja NSi. Mogoče nova dva feniksa ki se dvigujeta iz pepela!?
Frane Šajn
07. 02. 2018 14.25
+0
Ljudje moji čas je za novo tehnično vlado in večjo povezavo z Rusijo in Kitajsko. Moramo zmanjšati odvismost od teh demokratičnih lopovov. Seveda je prioriteta izgradnja drugega tira do mađarske meje šele potem!
Frane Šajn
07. 02. 2018 14.26
+0
Če bomo še kaj odlašali bodo Američani pohiteli in pomagali Hrvatom do železniške povezave Reka Madžarska potem smo pa zapečateni razumeli!
Frane Šajn
07. 02. 2018 14.27
+0
Zato se zavedajte pomena morske meje nepismeni kot ste moral sem to zblebetati čeprav ne rad.
BUONcaffee
07. 02. 2018 13.21
-1
Ribiči ne se mešat v politiko. Zahtevajte od države, da poravna vaše kazni in zaključite stvar.
BUONcaffee
07. 02. 2018 13.17
To je ko Slovenija podredi Srbijo pod Hrvaško pri vstopanju v EU. Hrvati bodo zahtevali ozemlje tudi na vzhodu Balkana?????
BUONcaffee
07. 02. 2018 13.11
Hrvati ne bodo spustili Srbe v EU, če jim ne vrnejo film Neretva.
resort
07. 02. 2018 13.08
+0
Ne mešajte rdeče in bele, Pri tej šlamastiki so vsi imeli prste zraven. Za dogovor sta vedno potrebna dva, ampak pametna in praktična z zavestjo, da je treba problem, ki ni problem , je zakuhana "mineštra", rešiti v dobro ljudi, ne politikov. Saj je arbitražna rešitev kopenske meje res pravi cirkus. Da moraš imeti pasoš, če greš iz hiše na vrt, to je pa višek. Ali bo potem ko bo H. v Šengnu, sploh še potrebna papirologija.
BUONcaffee
07. 02. 2018 13.11
+0
Za Kohla kopno ne obstaja. On vidi samo morje. Ostali naj se znajdejo.
BUONcaffee
07. 02. 2018 12.47
+1
Hrvati postajajo šefi Balkana kot se v prispevku razumel. Sem mislil da bomo mi a sem se motil, ker nisem računal, da bodo naši politiki zavozili stvar. Mogoče pa bomo postali glavni v Palestini, samo priznati jo moramo. Kohl vidi priložnost da pomagamo razrešiti vozel tam dol in vplivati na druge države da naredijo enako kot mi. Slovenija pa bo politična sila v tem delu sveta.
Frane Šajn
07. 02. 2018 14.17
+0
Si pa genij in kje je upoštevanje strateškega položaja ozemlja med Hrvaško in nami si pa zares slep!
BUONcaffee
07. 02. 2018 12.38
+3
E moj Erjavec zavozil si v polno! Nastradali pa ribiči!
sinhron
07. 02. 2018 13.28
+4
Zamočil je Pahor , ki je kljub opozorilom , da Hrvatom ne gre zaupati , verjel v pošten dogovor in kljub zahtevi v dokumentu o pristopni izjavi za EU po strinjanju z arbitražo , so Hrvati to zaupanje zlorabili in naivneža speljali na tanek led in še sedaj jim verjame !
BUONcaffee
07. 02. 2018 14.25
+1
Zamočil je Pahor to je res, njegovo delo pa nadaljeval Kohel.
dragan krstic
07. 02. 2018 12.33
+2
Kamorkoli rdeči vtaknejo svoj nos naredijo šlamastiko in škodo. Je pa ljudstvo samo krivo za stanje na meji s Hrvaško. Jasno in glasno je stranka SDS pred referendumom o AS opozarjala, da je treba pogojevati privolitev vstopa Hrvaške v EU s prejšnjo določitvijo meje. Pahor in rdeči so se seveda norčevali kot je to v njihovi navadi. Ljudstvo, kar ste skuhali, pojejte.
resort
07. 02. 2018 13.10
Tokrat je to res. saj je tudi Janez bil rdeč skoz in skoz.
dragan krstic
07. 02. 2018 13.13
-2
Referendum je bil poleti, Janša pa na dopustu v Lepeni in planinah zato je imel zagorelo polt.
sinhron
07. 02. 2018 13.23
+2
Janša se je samo dogovarjal o incidentih na morju , ne o rešitvah mejnega vprašanja !
M_teorija
07. 02. 2018 12.27
+1
Zaradi povečanega navala in pretoka migrantov je treba dosledno uveljavljat šengenska pravila. S tem bi odpravili več muh na en mah!?
dragan krstic
07. 02. 2018 12.34
+0
Kaj pleteničiš? Ko so postavljali žično ograjo si bil pa proti.
resort
07. 02. 2018 13.11
+0
nightifly
07. 02. 2018 12.21
+1
Slovenija ima v rokah dva aduta. Sodbo arbitraze in zagotovilo krvatov iz pogoja za vstop v UE. Slovenija je lahko cisto tiho . Cerar je ponovil ,da dodatno dogovarjanje in 'nadmudrivanje' brezpredmetno ,ker ze sodba sankcionira vse probleme glede meje med drzavama . In to je to . KAJ KRVATOM NI JASNO ? Zato pa je Slovencem cisto kristalno jasno in znano ,da si ti ljudje zelijo balkanskega trgovanja na turski nacin . NIET. Ce bi oni imeli bilo kaksne druge moznosti preskociti Slovence pri vstopanju v UE nebi podpisali pogodbe , ki jo je zal slovenska stran ponudila Sosedom V DOBRI VERI IN IZ SRCA,ti pa so gesto izrabili in izdali. Ne glede naa Sokolca in ono drugo ,kar je bil samo nespretno cvekanje,ugotovljeno s strani sodisca , so se sosedje krvati zelo slabo odrezali . Kot sosedje ,partneji ,prijatelji in se kako. Zame resnicni poden . Me ne zanimajo njihovi razlogi . Tudi ,ce bi imali 20 000 km obale alisamo 20 ,oni niso imeli in nimajo nobene pravice nad slov. Morjem . Sicer pa -sodba je na mizi ,in to je tisto kar determinira in pogojuje vse odnose med drzavama . Enostavno receno ? Oni se polulajo na vse skupaj . No, naj naredi Slovenija se vec . Na mejo naj dostavi en kup ......d.....a . Magari hlevskega . Bodo ze razumeli.
Frane Šajn
07. 02. 2018 11.54
+3
Pred par tedni nazaj sem omenil kako se bo odzvala EU komisija glede spoštovanja arbitraže mejnega spora med nami in Hrvaško. takrat je vidni ameriški politik potrdil , da je spor trebe rešiti s sporazumnim dogovorom sprtih strani. No naši politični veleumi so krenili korajžno v Bruselj z namenom , da spomnijo staro skorumpirano EU , da je obljubljala nekaj kot pravno državo in spoštovanje prava. Kako pijano nepremišljeno in zaletavo kot blatenje bank o pranju denarja in to v samem centru nenehnega pranja te finančne "žehte"pa pustimo to. No in nazadnje je Cmero dobil pod nos taisto kot sem omenil takrat EU se ZDA ne bodo zamerili zaradi peščice svetovnih v politiki pravih analfabetov , kot jih imamo le mi. In res je Cmero je dobil zopet klofuto in tudi sedaj ni doijel zakaj, gremo v tožbo proti EU komisiji , (še je denarja za metenje stran), ki je baje spregledala pravno držo EU parlamenta . Če kdo ni opazil tiste geste ,kako je Junker uščipnil Plenkoviča za ta zadnjo in mu pritrdil , da tisti most ,ki bo prekoračil Bosensko ozemlje zagotovo zgradijo. Lepo ne. Ste videli pokončno držo Plenkoviča pri stavu Hrvaškega parlamenta ne niste videli videli ste le obupanega Cmerota. Kdaj bo tem loletom , ki jih po najboljši volji ne morem drugače imenovati vžgalo, da v tem svetu šteje pokončnost in odločnost tu ni prostora za cincanje. Hrvaška je ponovno dobila zagon tudi kako bo držala za vrat vso revno žlahto z Balkana ki se revna kot cerkvena miš namerava pridružiti "pravni in demokratični EU !" Ja od tu tudi širokogrudno oboroževanje Hrvaške s s trani ZDA , da če bo treba bo svoje zahteve argumentirala kot lokalna velesila tudi s silo. No da sinočnjega komentarja na vprašanja novinarja Slaka z našim veleumom zunanjim ministrom Korlijem niti ne omenjam kaj takega spravi skupaj samo okajen človek , pa brez zamere Karel.
veronqa
07. 02. 2018 11.19
-1
Za večino držav EU, smo eni in dugi isto. Dve prepirljive države z Balkana. Večino ne zanima za kaj sploh gre. Žal nas s tem Hrvaška vleče nazaj na Balkan in to je tisto čemur bi se mi mogli izogniti. Kako, pa bi morala povedati politika a kaj, ko so naši politiki taka šlamastika. Adijo vlak!