Tujina

Juncker brani svojo izbiro: Cerar mi je dal proste roke

Bruselj, 10. 09. 2014 11.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min

Jean-Claude Juncker je slovenski premierki v odhodu Alenki Bratušek res dodelil enega od podpredsedniških položajev v Evropski komisiji. Pet slovenskih evropskih poslancev meni, da bi moral Cerar predlagati novega kandidata.

Prihodnji predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je le predstavil razdelitev resorjev kandidatom za evropske komisarje. Slovenski premierki v odhodu Alenki Bratušek je dodelil enega od podpredsedniških položajev – dodelil ji je mesto podpredsednice za energetsko unijo.

Juncker se ob predstavitvi ni mogel izogniti vprašanjem o Bratuškovi. Na vprašanje, zakaj je sprejel tveganje, ki ga s seboj prinaša njena vključitev v komisarsko ekipo – glede na to da ne uživa podpore prihajajoče slovenske vlade, je Juncker odgovoril, da je o tem govoril z odhajajočo slovensko vlado, a tudi z prihajajočim slovenskim premierjem. Miro Cerar je po besedah Junckerja na koncu razumel, da v komisiji potrebuje po eni strani liberalce in po drugi strani ženske, zato mu je "dal proste roke", da sam izbere s seznama treh kandidatov. Ponovil je, da je "pozorno prisluhnil" različnim sporočilom iz Slovenije, a v komisiji je pač želel čim več nekdanjih premierov in čim več žensk, tudi na podpredsedniških položajih. Ne glede na vse je tako Juncker "zadovoljen s sprejeto odločitvijo".

Jean-Claude Juncker in Alenka Bratušek
Jean-Claude Juncker in Alenka Bratušek FOTO: Twitter/Natasha Bertaud

Na vprašanje, kakšno ceno bi z vidika resorja morala plačati Slovenija, če bi se prihajajoča vlada vendarle odločila za novega komisarskega kandidata, je Juncker ponovil, da je v stikih s Cerarjem in je z njim podrobno govoril o oblikovanju komisije, a obenem nedvoumno dodal: "Jaz sestavljam komisijo. Jaz. In sprejel sem svojo odločitev."

Glede tega, kaj bi sledilo, če bi se protikorupcijska komisija odločila ukrepati proti Bratuškovi, Juncker ni želel ugibati. "To ni nekaj, s čimer se bom moral jaz ukvarjati. Ta odločitev mora biti sprejeta v Sloveniji in tega mi ni treba komentirati," je dejal.

Podobno je bil redkobeseden pri vprašanju, ali se boji težav pri zaslišanjih in potrjevanju komisarskih kandidatov v Evropskem parlamentu: "To je zadeva Evropskega parlamenta. Ni na meni, da dajem javne nasvete Evropskemu parlamentu. Parlament je dovolj zrel, da to zadevo ustrezno opravi."

Slovenija v primeru menjave Bratuškove ne bo imela težav

Kot je še dejal Juncker, je seveda normalno in je tudi pričakoval, da bodo glede določenih komisarjev in razdelitve resorjev obstajali pomisleki in da ne bo vsak njegov predlog sprejet z navdušenjem.

Je pa novi predsednik komisije zatrdil, da se Sloveniji zaradi zapletov z Bratuškovo ni treba bati kakšnih povračilnih ukrepov iz Bruslja. "Zakaj bi naj bilo slovensko javno mnenje kaznovano s strani Evropske komisije ali Evropske unije? Slovenija je pomembna članica (...) Sem tesen prijatelj Slovenije. Nič od tega, česar se morda bojite, se ne bo zgodilo," je dejal.

Glede nalog in pristojnosti nove podpredsednice komisije za energetsko unijo je pojasnil, da bo morala ta usklajevati delo vseh tistih komisarjev, ki bodo kakorkoli sodelovali pri vzpostavljanju resnične energetske unije EU. Kot je poudaril, je ta unija "bistvenega pomena" za EU.

Bratuškova je vesela in ponosna ter upa, da so ponosni tudi državljani

"Vesela sem in ponosna, da so Sloveniji znotraj Evropske komisije dosegljive stvari, za katere se je doslej govorilo, da za majhne države, kot je Slovenija, niso dosegljive," je dejala danes za nacionalni radio in izrazila upanje, da je tudi Slovenija na to ponosna.

Bratuškova pravi, da ima tudi izkušnje s področja energetike, s čimer se je ukvarjala tudi na ravni Evropskega sveta. Prepričana je, da s postopkom njenega imenovanja za kandidatko ni bilo nič narobe. Spomnila je, da jo čaka še zaslišanje pred Evropskim parlamentom, nanj pa se bo dobro pripravila.

Cerar pravi, da Junckerjeve odločitve ni mogel preprečiti

Cerar je pojasnil, da mu je Juncker v nedavnih pogovorih "seveda nakazal", da se Sloveniji obeta pomembnejši resor in tudi morda mesto podpredsednika, pri izbiri kandidata pa je "seveda želel imeti proste roke". Znova je poudaril, da je Junckerju povedal, da s seznama slovenskih kandidatov ne podpira Bratuškove, a "seveda nisem mogel preprečiti tega, kar je vlada v odhajanju že storila".

Miro Cerar
Miro Cerar FOTO: Miro Majcen

Dejal je tudi, da je treba počakati, da Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) zaključi s postopkom ugotovitev glede izbire slovenskega kandidata za evropskega komisarja. Senat KPK je sicer osnutek ugotovitev sprejel v torek, a vsebina še ni znana, saj se lahko Bratuškova v roku sedmih delovnih dni po prejemu osnutka še izjasni glede navedb v njem. Nato bo senat KPK sprejel končni dokument in z njim seznanil javnost.

"Ta hip vemo, da smo v situaciji, ko je sedanja vlada omogočila kandidaturo Bratuškove in ko jaz nimam pristojnosti, da bi v to posegal. Zato tega predloga seznama kandidatov, s katerim se nisem strinjal, nisem mogel preprečiti. Ko bo svoje delo nastopila nova vlada, pa bomo preučili razmere," je ponovil Cerar.

Če bo KPK ugotovila kršitve pri odločanju odhajajoče vlade, bodo to po Cerarjevih besedah zagotovo najprej morali obravnavati v Sloveniji. Ob tem pa se je treba tudi zavedati, "kakšno odgovornost bomo prevzemali pred Evropsko unijo, če bomo morali sprejemati določene odločitve". A nova vlada bo pri teh zadevah "zanesljivo zelo odločna", je pristavil.

Erjavec o preboju Bratuškove v Junckerjevo ekipo: Ja super, krasno

Medtem prvak DeSUS Karl Erjavec vztraja, da je bila petkova dopisna seja, na kateri je vlada potrdila seznam kandidatov za evropske komisarje, nezakonita, čeprav na vladi pojasnjujejo, da bi moralo proti glasovati najmanj sedem članov vlade.

Ko je Erjavec izvedel, da je Bratuškova tudi uradno kandidatka za podpredsednico Evropske komisije, pristojna za energetsko unijo, pa je medijem v DZ dejal le: "Ja super, krasno."

Ne predstavlja pa si, da bi Bratuškova dobila "pozitiven signal" od Junckerja, če bi KPK ugotovila, da je bil pri postopku kandidature konflikt interesov. O tem, kaj pomeni, da Slovenija dobi podpredsedniško mesto v komisiji, pa je dejal: "V Sloveniji imamo tri podpredsednike vlade. Vemo za njih?"

Če bodo odkrili kršitve pri postopku, pa meni, da bi o tem morala kaj reči nova vlada. "Vemo, da so zaradi mnenja KPK že padale vlade, kaj šele kakšne kandidature," je še dejal Erjavec.

Vodja poslancev ZL Luka Mesec pa je dejal, da Bratuškovi "čestitajo za nagrado za privatizacijo, za vpis fiskalnega pravila v ustavo, za slabo banko in spremembo referendumske zakonodaje". "Kaj si volivci mislijo o njenih politikah, so jasno povedali na volitvah. So jo pa nagradile evropske institucije in s tem se jasno kaže, v čigavem interesu je Alenka Bratušek kot premierka delovala," je dodal.

V celotni zgodbi ZL moti tudi, da si Cerar, "ki bi lahko imel zadnjo besedo, te ni upal vzeti". "Že na prvem preizkusu je pokazal servilnost do evropskih inštitucij in do mednarodnega kapitala, ki so mu bile servilne tudi prejšnje vlade," je dejal Mesec. S tem se je še pred nastopom vlade razblinilo upanje, da bo ta nova vlada delovala drugače od prejšnjih, je dodal.

Poziv evropskih poslancev Cerarju, naj predlaga nekoga drugega

Evropski poslanci Milan Zver (SDS), Lojze Peterle (NSi), Romana Tomc (SDS), Franc Bogovič (SLS) in Patricija Šulin (SDS) pa so Cerjarju poslali pismo, v katerem so ga pozvali, naj izkoristi možnost vplivanja na imenovanje člana Evropske komisije in za ta položaj imenuje drugega kandidata. S tem bi po njihovem prepričanju "prispeval h krepitvi kredibilnosti Slovenije navznoter in navzven".

Iz SLS so še sporočili, da Bogovič "ne bo glasoval proti večinski volji slovenskih državljanov, za katere je njena samokandidatura nesprejemljiva". To pomeni, da ne bo podprl njenega imenovanja za komisarko, ko bo o tem odločal Evropski parlament. Sam razume Junckerja in dogovor med evropskima strankama EPP in Alde, a opozarja, da je imela Slovenija že dva mandata kandidata, ki pripada Aldeju. Gre za Janeza Potočnika, ki po mnenju Bogoviča v Sloveniji uživa večji ugled in zaupanje, kot pa Bratuškova, ki je po njegovih besedah "povzročila krizo v Sloveniji, razpad vlade sredi evropskih volitev in julijske predčasne parlamentarne volitve". Za položaj, ki ga naj bi nastopila Bratuškova, pa bi bila po njegovem mnenju precej bolj primerna Romana Jordan.

Janša pisal Junckerju

Zaradi dogajanja je predsednik SDS Janez Janša iz zapora pisal Junckerju. Datum na pismu je 9. september, v njem pa Janša med drugim piše, da so bili v njegovi stranki močno presenečeni, ko je nominacija Bratuškove dobila Junckerjevo podporo. "V težkih časih, ko smo pričakovali vašo podporo, smo dobili nož v hrbet," je Junckerju sporočil Janša. "Če boste vztrajali pri predlogu Alenke Bratušek, naši evropski poslanci ne bodo imeli druge izbire kot da vas in vašo kredibilnost soočijo z njeno protievropsko držo, ki jo bo zelo enostavno dokazati," je zapisal Janša. Junckerja je pozval, naj še enkrat premisli o kandidaturi Bratuškove.

Razdelitev resorjev.
Razdelitev resorjev. FOTO: Evropska komisija

Kdo bo Bratuškovi delal družbo?

Prvi podpredsednik Junckerjeve komisije oziroma Junckerjeva desna roka bo postal Nizozemec Frans Timmermans, podpredsedniki pa bodo še Bolgarka Kristalina Georgieva, ki bo pristojna za proračun in človeške vire, Finec Jyrki Katainen, ki bo pristojen za rast in delovna mesta, Latvijec Valdis Dombrovskis, ki bo pristojen za socialni dialog, ter Estonec Andrus Ansip, pristojen za digitalni notranji trg. Podpredsednica komisije bo tudi visoka zunanjepolitična predstavnica, Italijanka Federica Mogherini.

V komisiji bo na novo resor za notranji trg, industrijo in podjetja, ki ga bo vodila Poljakinja Elžbieta Bienkowska. Komisar za gospodarske in finančne zadeve, davke in carinsko unijo bo Francoz Pierre Moscovici. Junckerjeva komisija bo imela skupen resor za pravosodje, potrošnike in enakost spolov pod vodstvom Čehinje Vere Jourove. V ekipi bo tudi komisar, ki bo pristojen za migracije, in sicer Grk Dimitris Avramopulos. Kljub nekaterim drugačnim napovedim bo v komisiji tudi združen resor za sosedsko politiko in širitev pod vodstvom Avstrijca Johannesa Hahna. Resor za finančno stabilnost, finančne storitve in kapitalske trge bo vodil Britanec Jonathan Hill.

Juncker: Močna in izkušena ekipa

Juncker sicer pravi, da je njegova ekipa komisarjev močna in izkušena ter se zavzema za spremembe. "V novi komisiji ni prvo- in drugorazrednih komisarjev – so vodje in ekipni igralci. Delali bodo skupaj v duhu kolegialnosti in medsebojne odvisnosti," je povedal Juncker.

Kandidate zdaj čakajo zaslišanja v odborih Evropskega parlamenta, ki bodo predvidoma od 29. septembra do 3. oktobra. Parlament naj bi o celotni ekipi glasoval med 20. in 23. oktobrom, komisija pa naj bi nov mandat začela 1. novembra.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (1373)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

M_teorija
17. 09. 2014 14.31
+1
AB malo spominja na feniksa!?
.jest
11. 09. 2014 18.03
+1
Cerar je padel na prvem izpitu. Nima nobene besede. Glede na rezultat bi bilo bolje, da je ostal pri prodaji čistil.
eFranjo
11. 09. 2014 10.34
+1
še preden je bila izbrana za komisarko, se je govorilo, kaj bo delala. pa ne mi rečt, da ni bilo vse že vnaprej dogovorjeno. cerar je pa šel žejen preko vode.
prašekk
11. 09. 2014 11.34
+0
Žejni čez vodo pripeljani so bili samo podporniki Puščavnika !
Maltežan
11. 09. 2014 10.15
+0
zanima me, kako bo odgovarjala med zasliševanjem... to bo smeha...
zvit kot presta
11. 09. 2014 10.29
+2
na vsako vprašanje bo odgovorila, " aj nid mor tajm".
+0
G.Jean-Claude Juncker Je z lepo povedal kaj si misli o SDS in o njenem velikem vodji,če bi bilo po njegovem bi leteli iz združenja,takih združenje ne potrebuje strank ki ne spoštujejo pravo in ne pravne ustanove svoje države ,kajti Slovensko pravosodje je del pravnega sistema EU,če morda niste vedeli,pravne zadeve se v EU rešujejo na sodiščih ne na ulici,SDS na je s svojim barbarskim dejanjem /protesti-shodi-mitingi/popeljal v neke povsem druge čase .Zato kapo dol g.Jean-Claude Junckeru ,da zna ločiti zrno od plevela
zemljemerec
11. 09. 2014 07.08
+2
zavistni, škodoželjni, nesramni in prostaški komentarji so očitno dovoljeni...poglejte se v ogledalo hudobe in naj bo pljunek sočen !
cookys
11. 09. 2014 01.12
+7
tamau zapornik pa zadne čase rad pisma piše ko nič ne dela in mu je dougcajt v luknji ... ampak plačo pa vseen dobi takšno kot delavec v pol leta
cookys
11. 09. 2014 01.07
+4
"vi dont nid help vi đust nid tajm" ... smešno res, kaj use lahk prleze na tak položaj :)
Poisonivy
10. 09. 2014 22.51
+3
Luka Mesec je lepo povedal čeprav meni njihova prizadevanja niso čisto všeč, ampak kar je rekel je na mestu!
janijankov
10. 09. 2014 21.17
+3
Perun83 10.09.2014 18:22:20 0 .....Še vedno ne vem izvora vsega premoženja Ivana Dobskega.************************* Ni več aktualno........ Zdaj je aktualno Cerarjevo, a glej ga zlomka..... sploh ni oddal Poročila o svojem premoženju KPK-ju do 1. septembra, kot je bil to rok za vse.................... Cerar spet si v prekršku......................... Ej, ti ne boš videl nebeškega kraljestva....prej Dob....
komarec
10. 09. 2014 20.49
+0
Desničarjem se čisto vse sesuva, kar pomeni, da so gradili na trhlih temeljih.
janijankov
10. 09. 2014 21.04
+5
kako se šele sesuva ta levim, ker gradijo brez temeljev, he, he,
cirus
10. 09. 2014 21.12
+6
Robi-Nace Uneti?
10. 09. 2014 20.45
+12
Zdj ko mu je pa Janez pisal, so se mu pa zatresle hlače...HAHAHAHHA
Robi-Nace Uneti?
10. 09. 2014 20.47
+11
komarec
10. 09. 2014 20.50
+6
Ja cela EU bo pokleknila pred Majerjem............
janijankov
10. 09. 2014 21.05
-1
ah, saj vem, ti bi raje pred Alenko, hi, hi, hi,..
Angelski
10. 09. 2014 20.21
+13
vsi se strinjamo da je še jelka strojan bolj primerna
komarec
10. 09. 2014 20.51
+2
rob3rt
10. 09. 2014 21.25
-5
komarec
10. 09. 2014 21.29
+4
zemljemerec
10. 09. 2014 20.05
+1
Točno tako zato čestitam Alenki za njen uspeh in želim, da je ponosna na Slovenski jezik in naj govori povsod Slovensko. Tudi Francozi, Nemci in Italijani govorijo v svojem jeziku.Naj jo ne bo sram govoriti Slovensko.
janijankov
10. 09. 2014 21.05
+1
lepo ti pjevaš, ali glas ti ne valja....;)
zemljemerec
11. 09. 2014 07.02
+1
.jest
11. 09. 2014 17.59
Zemljemerec, dobro bi bilo v šoli ponoviti uporabo velike začetnice.
Pošten Zvezdaš
10. 09. 2014 19.34
+6
Ha,Ha,ha,ha,kako sem vesel ,da sposobnost,pravičnost ,poštenost,in lepota premagala .Poražence SDS,lažlivce ,ljubosune navoščlivih.Zelo smo ponosni na našo Alenkico.vse čestitk.Alenkica želela vse dobro za našo Slovenijo vendar z totim malima palčkim v politiki se ni dalo.
komarec
10. 09. 2014 20.27
+2
prašekk
10. 09. 2014 18.48
+12
Prvak SDS Janez Janša pa je Jean-Claudu Junckerju v Bruselj poslal kar pismo, v katerem mu je očital, da so dobili nož v hrbet. ............ he, he, he.
srebrnibreg
10. 09. 2014 18.51
+4
Da se ni kaj zmotil. To kar on lahko dobi v hrbet5 ali pod njega je lahko kj drugega kot nož.
24Ppkur
10. 09. 2014 19.34
+4
komarec
10. 09. 2014 20.29
+3
Da ne bo pomote, v Evropi vedo kaj delajo.
janijankov
10. 09. 2014 21.08
+0
čaki zdaj pa govoriš čisto drgač......... a te je Alenka tko naučila ?
Poisonivy
10. 09. 2014 21.37
+7
Še iz zapora nam sramoto dela... kje je zdaj goli otok
Emeritus
10. 09. 2014 18.43
+5
Vprašanje časa kdaj bo začel Kučan zavzemat stranko SDS tako kot si je prisvojil NSI in EPP.
vertex
10. 09. 2014 18.42
+6
naslov sosednjega prispevka: ALENKA BRATUŠEK BO ENA NAJVPLIVNEJŠIH OSEB V EVROPI!!!!! HUDO!!!! in moj glas na volitvah je šel ravno njej, nisem se zmotil
prašekk
10. 09. 2014 18.43
+2
Čestitam za odločitev ! Jaz bi jo volil, če ne bi kandidiral tudi Cerar !
vertex
10. 09. 2014 18.48
+1
hvala prašek, tudi sam vidiš kako pravica na koncu vedno zmaga
srebrnibreg
10. 09. 2014 18.49
+1
RožleX
10. 09. 2014 18.41
-2
Nazay jo več nočemo naj jo kar obdrži......bo treba pogodbo podpisat...zhr se jo bo hotu losat....in to zelo kmalu..
vikica11
10. 09. 2014 18.38
+1
Še sedaj ne vem kakšno konkretno škodo je Bratuškova naredila Sloveniji, da jo tako blatite vsi po vrsti. Vas moti, da se je končno našla ženska, ki meša štrene moškim v politiki. Prav vseeno mi je kdo od naših politikov dobi, to, res visoko plačo, kar je po moje tudi največji kamen spotike. Tako blaten in zasramovan politik že dolgo ni bil nihče, tudi "dežurni krivec" za vse, M. Kučan, ne. Upam, da bo se bo A. Bratušek izkazala, navsezadnje je vanjo verjel celo Jankovič.
prašekk
10. 09. 2014 18.40
+0
Mlada, lepa in pametna ! Vsi moški so nevoščljivi !
Angelski
10. 09. 2014 20.27
-1
če bo jankovič izvoljen za župana ji bo ponudil mesto vratar-receptor
Poisonivy
10. 09. 2014 21.39
+2
Če bi bila moški ne bi bilo 10% teh debat... to me jezi.... Čeprav mi ona ni kaj posebej simpatična, ampak prodorna je, to moramo priznat in pogumna. Moškemu na njenem mestu bi vsi čestitali...