Tujina

FOTO in VIDEO: Tla se še naprej tresejo, svet pošilja pomoč

Katmandu, 26. 04. 2015 07.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
S.S./N.Š.
Komentarji
0

Po katastrofalem potresu se v Nepalu nadaljuje reševanje preživelih, medtem ko se tla še naprej tresejo. S številnih koncev sveta medtem v državo prihaja prva humanitarna pomoč.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Tla se še vedno tresejo
    03:21
    Iz 24UR: Tla se še vedno tresejo
  • Iz 24UR: Pomoč prihaja z vsega sveta
    03:04
    Iz 24UR: Pomoč prihaja z vsega sveta

V Nepalu so danes zabeležili popotresni sunek z magnitudo 6,7, ki je na najvišji gori sveta, Mount Everest, po poročanju alpinistov sprožil nove snežne plazove. Najnovejši popotresni sunek so zabeležili severovzhodno od nepalske prestolnice Katmandu, na meji s Kitajsko.

Medtem se nadaljuje iskanje preživelih v najbolj rušilnem in smrtonosnem potresu v več kot 80 letih. Po doslej znanih podatkih je umrlo več kot 2.500 ljudi, približno 5.500 je ranjenih. Najbolj črnogledi napovedujejo celo do 10.000 mrtvih.

Nepalski premier Sushil Koirala je izdal mednaroden poziv k pomoči po sobotnem uničujočem in smrtonosnem potresu. Poleg tega je Nepalce pozval, naj pomagajo žrtvam, kakorkoli lahko.

Mednarodni humanitarni napori za pomoč žrtvam se že krepijo. Številne države in humanitarne organizacije so ponudile pomoč za spopad s katastrofo. Na čelu humanitarnih naporov je Indija. Tudi Evropska unija, ZDA, Velika Britanija, Kitajska in Pakistan so med državami, ki so obljubile pomoč.

Indija je poslala 43 ton humanitarne pomoči, ki zajema tudi šotore in hrano za preživele, zraven pa je v Nepal napotila še 200 osebja in helikopterje, ki bodo pomagali pri reševalnih misijah.

Norveška je napovedala okoli štiri milijone ameriških dolarjev v obliki pomoči. V torek bo v Nepal prispela še 76-članska švedska reševalna ekipa z 12 iskalnimi psi. Ameriška vlada je obljubila milijon dolarjev pomoči, na prizadeto območje pa poslala reševalno ekipo. Kitajska medtem pošilja 62-lansko iskalno ekipo s šestimi psi.

Svoje ekipe na prizadeta območja pošiljajo tudi številne mednarodne humanitarne organizacije, kot so Rdeči križ, Oxfam in Zdravniki brez meja.

Večina prebivalcev na potresnih območjih bo medtem noč preživela v šotorih. Ti jim ponujajo le najosnovnejše zavetje, po drugi strani pa so še vedno močno prestrašeni zaradi številnih popotresnih sunkov.

Pozivu so se odzvale tudi nekatere slovenske humanitarne organizacije, med njimi Rdeči križ in slovenski Unicef.

Slovenski Rdeči križ bo za Nepal - med drugim na računu, ki ga bodo odprli v torek - zbiral izključno finančna sredstva, saj je ta azijska država od Slovenije zelo oddaljena in je denar trenutno najhitrejša in koristnejša oblika pomoči. Vsa v Sloveniji zbrana sredstva bodo preko IFRC posredovana nepalskemu Rdečemu križu.

Z zbiranjem sredstev za zagotavljanje nujne pomoči otrokom in njihovim družinam, ki jih je v Nepalu prizadel katastrofalen potres, je že začel Unicef Slovenija. Tisti, ki bi to želeli, lahko prispevajo preko njihove spletne strani ali nakazila na njihov račun SI56 0201 3025 9875 526 s sklicem SI00 41888.

Do zdaj najhujši potres je Nepal prizadel leta 1934, ko je umrlo okoli 8500 ljudi.

Do nekaterih krajev se reševalci še niso prebili, še vedno pogrešajo na stotine turistov. Med njimi so tudi Slovenci, a so po naših podatkih vsi na varnem in nepoškodovani.

PREBERITE ŠE izpoved Slovenca, ki živi v Nepalu.

''Katmandu je bil močno prizadet v potresu. Nekatera območja so popolnoma uničena. Pomagam pri reševanju ljudi izpod ruševin. S prijateljem sva iz pod kupa kamenja potegnila otroka in njegovo babico. Nista preživela. Žalosten sem. Grozna izkušnja je bila, doma sem bil, ko se je zgodilo. Šel sem ven na ulice in videl ljudi, kako ležijo po tleh, in zrušene stavbe. Pomagal sem, kolikor sem lahko. Tu ni dovolj reševalcev, bolnišnice so izven nadzora. Pomoč potrebujemo,'' je za BBC dejal Sandesh Kaji Shrestha.

Poglejte fotografije PREJ in POTEM nekaterih kulturnih znamenitosti v Nepalu.

Kitajski reševalci
Kitajski reševalci FOTO: Reuters

 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni