Tujina

Južna Koreja pozdravlja napoved drugega vrha Trump-Kim

Washington, 19. 01. 2019 12.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
A.K. / STA
Komentarji
5

Južna Koreja je pozdravila napoved drugega vrha med predsednikom ZDA Donaldom Trumpom in severnokorejskim voditeljem Kim Džong Unom. V Seulu so ob tem izrazili upanje, da bo to prelomnica v prizadevanjih za trajen mir na Korejskem polotoku.

Bela hiša je v petek naznanila, da se bosta Donald Trump in Kim Džong Un znova sestala konec februarja. Kraj srečanja še ni znan. Novico so objavili po srečanjih glavnega severnokorejskega pogajalca Kim Jong Čola z visokimi predstavniki ZDA v Washingtonu.

Trump je izjavil, da je kraj srečanja s severnokorejskim samodržcem že izbran. "Dogovorili smo se, da se bova srečala, verjetno konec februarja. Izbrali smo državo, a jo bomo objavili v prihodnosti," je dejal za medije. Ob tem je petkovo dvourno srečanje Kim Jong Čolom označil za "neverjetno" in "zelo dobro".

V Seulu si želijo, da bi bilo drugo srečanje Trumpa in Kima uspešno in bi prineslo konkretne rezultate.
V Seulu si želijo, da bi bilo drugo srečanje Trumpa in Kima uspešno in bi prineslo konkretne rezultate. FOTO: AP

V Seulu si želijo, da bi bilo drugo srečanje Trumpa in Kima uspešno in bi prineslo konkretne rezultate, so sporočili iz urada južnokorejskega predsednika Mun Džae Ina.

Južnokorejski predsednik je lani odigral pomembno posredniško vlogo med Washingtonom in Pjongjangom.
Južnokorejski predsednik je lani odigral pomembno posredniško vlogo med Washingtonom in Pjongjangom. FOTO: AP

Kot je dejal njegov tiskovni predstavnik, je dolgoročni cilj Korejski polotok brez jedrskega orožja in nov mirovni sistem. Da bi dosegli ta cilj, bo Južna Koreja še naprej tesno sodelovala z ZDA in razširila dialog s Severno Korejo.

Južnokorejski predsednik je lani odigral pomembno posredniško vlogo med Washingtonom in Pjongjangom.

Trump in Kim sta se prvič srečala junija lani na zgodovinskem vrhu v Singapurju, kjer je severnokorejski voditelj obljubil jedrsko razorožitev svoje države.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Al83
19. 01. 2019 14.43
-3
Obama ali pa Hilarij bi S. Korejo že bombardirala. In če je ne bi, bi bil edin razlog za to ker sta tudi ona dva ta rdeča. Trump pa pogajalec, bo vse lepo diplomatsko rešil. Brez državnih udarov in brez bomb.
nikhrast
19. 01. 2019 15.43
+1
Kaj pa Truman, ta je bil demokrat, ni pa dovolil da se vrže atomska bomba na Severno Korejo, general MacArthur je zahteval to, pozneje je hotel biti republikanski predsedniški kandidat, zmagal pa je Eisenhower.
lumpimonster
19. 01. 2019 13.06
+4
Kako se smejita lol
lumpimonster
19. 01. 2019 13.07
+2
Prinašalec
20. 01. 2019 07.34
Imata enako miselnost, jaz te bom na......