Tujina

Nekdanji mornar z nesrečnega trajekta: po prenovi je bil trajekt tako nestabilen, da je hotel dati odpoved

Seul, 21. 04. 2014 08.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
S.S./N.Š.
Komentarji
70

Južnokorejska predsednica Park Guen-Hye je dejanja kapitana in posadke nesrečnega trajekta označila za enaka umoru. Oblasti so aretirale še štiri osebe. Po zadnjih uradnih podatkih je umrlo 64 ljudi, 238 jih še pogrešajo – najverjetneje so vsi mrtvi.

Uradno mrtvih 64 ljudi, 238 jih pogrešajo - tudi ti so najverjetneje mrtvi.
Uradno mrtvih 64 ljudi, 238 jih pogrešajo - tudi ti so najverjetneje mrtvi. FOTO: Reuters

Južnokorejska predsednica Park Guen-Hye je dejanja kapitana in posadke nesrečnega trajekta označila za umor. Oblasti so aretirale še štiri osebe, povezane s potopljeno ladjo.

Po zadnjih uradnih podatkih je umrlo 64 ljudi, 238 jih še pogrešajo – oblasti predvidevajo, da so vsi mrtvi. Trajekt je potonil prejšnjo sredo, večina žrtev je dijakov.

Že minuli teden so zaradi povzročitve smrti iz malomarnosti aretirali 69-letnega kapitana ladje Lee Joon-Seoka in dva druga člana posadke. Zdaj so aretacije doletele še štiri člane posadke: dva prva častnika, enega drugega častnika in glavnega strojnika.

Potniki, ki so se rešili, so dejali, da so člani posadke, vključno s kapitanom, zapustili potapljajočo ladjo še pred potniki.
Predsednica Južne Koreje Parkova je zato komentirala, da je to dejanje enako umoru. ''Obnašanje kapitana in posadke je nedoumljivo z vidika zdrave pameti in je podobno dejanju umora in ne more in ne sme biti tolerirano,'' je dejala ob srečanju z reševalnimi ekipami.

Po navadah korejske družbe se o ukazih ne dvomi

Kapitan trajekta v promocijskem videu zatrdil, da je plovba varna, če sledijo navodilom posadke. Zdaj je ukazal, naj ostanejo v kabinah.
Kapitan trajekta v promocijskem videu zatrdil, da je plovba varna, če sledijo navodilom posadke. Zdaj je ukazal, naj ostanejo v kabinah. FOTO: Reuters Video

Kapitan ladje je v promocijskem videoposnetku izpred štirih let zatrdil, da je plovba iz pristaniškega mesta Incheon na otok Jeju varna, če potniki sledijo navodilom posadke. Ironija je, da je posadka potnikom tokrat ukazala, naj ostanejo v kabinah, ko se je trajekt potapljal. V navadi južnokorejske družbe pa je, da se v navodila višje postavljenih ne dvomi.

Tokrat mnogi, ki so ušli vodnemu grobu, ali niso slišali navodil ali jih namerno niso upoštevali. Rešili so se tako, da so skočili v morje. Od 476 potnikov jih je bilo 339 dijakov in učiteljev, ki so se odpravili na šolski izlet.

Trupla iščejo s podmornicami

Dve ameriški podmornici sta izpluli, da bi iskali trupla pogrešanih. Reševalno-iskalno akcijo otežujejo močni tokovi in slabo vreme, a to se je umirili in potapljači so lahko vplavali v potopljen objekt in našli nova trupla.

O ukazih naj ne bi dvomili.
O ukazih naj ne bi dvomili. FOTO: Reuters

Ladja je pred potopom naglo obrnila, so povedale priče, a še ni jasno, zakaj je potonila. Da je v celoti izginila pod vodo, je minilo dve uri, a potnikom so ukazali, naj ostanejo v kabinah. Na podlagi prepisa dogajanja v zadnjih trenutkih pred potopitvijo je znano, da so kontrolorji svetovali kapitanu, da naj odloči o najboljšem možnem načinu evakuacije, a zadnja odločitev je bila v njegovih rokah.

Za krmilom ladje v času nesreče ni bil kapitan, temveč razmeroma neizkušena 26-letna tretja častnica, ki je prvič plula po tej poti. Kapitan se je na poveljniški most vrnil, ko je ladja zašla v težave.

Kriva prenova?

Medtem se nadaljuje preiskava vzrokov nesreče. Po poročanju Arirang TV, naj bi bila za nesrečo trajekta kriva prevelika količina tovora in prenova 20-let starega plovila.

Lastniki trajekta Sewol naj bi dobiček postavili pred varnost, s tem pa spisali uvod v scenarij katastrofe. Strokovnjaki menijo, da so med prenovo kapacitete trajekta pretirano razširili, s tem pa ogrozili njegovo stabilnost, kar je bilo še posebej nevarno v razburkanih vodah, kakršne so bile na dan nesreče.

Nekdanji kapitan trajekta, ki sicer ni želel razkriti svojega imena, je dejal, da s trajektom Sewol ni mogel ubrati ostrih ovinkov, saj je imel slabo stabilnost zaradi razširitve kabine. Novinarjem je povedal, da je nameraval dati odpoved, ko so mu povedali, da bo moral krmariti nevarni trajekt, ki so ga poleg tega lastniki redno natovorili bolj, kot bi bilo primerno.

"To ni bila težava le na trajektu Sewol. Lastniki jih pretirano polnijo, ker želijo z eno plovbo zaslužiti čim več," je povedal.
Njegovo mnenje se sicer sklada z mnenjem preiskovalcev, ki pravi, da se je med ostrim ovinkom tovor premaknil preveč na eno stran trajekta, kar je povzročilo, da se je le-ta prevrnil.

Med prenovo so sicer trajektu dodali številne nove sobe za potnike in prostor za tovor, njegovo skupno težo pa povečali za 180 ton.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (70)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

novak.novak
22. 04. 2014 09.55
+4
možakar star 70 let?! in še vedno kapitan? mož bi moral bit v penziji pa vnuke čuvat, krmilo pa prevzet mlajši, pa ne mlad smrkavc, vendar izkušen. tako pa se dogaja da so na takih in podobnih mestih "penzionisti" menežirajo in kalkulkirajo pa smrkavci, kateri vidijo sam pohlep po denarju in uspehu. sem spadajo in nosijo velik del odgovornosti tudi lastniki. kapitan bi sam lahk zmanjšal žrtve. in če bi jih bilo npr. "sam" trideset?aja, pol bi ne bilo strašno....slepota človeka, eden je preveč zarad zanemarjanja varnosti in pohlepa
pesnitev
22. 04. 2014 17.27
akšno zlo prinaša pohlepni kapitalizem! Nobena žrtev jim ni preveč!
najjana
22. 04. 2014 09.07
+4
Zakaj ne morem mimo primerjave TA TRAJEKT-SLOVENIJA.
kleopatra-1
22. 04. 2014 02.57
+31
Nekateri tu spodaj zagovarjate kapitana- kapitan je odgovoren za vsa ta življenja, ker ni ukazal evakuacije. Vedel je, da se trajekt potaplja, vedel je, da voda lahko hitro vdre v kabine in je potem vsega konec. Če bi takoj ukazal evakuacijo, ukazal obleči rešilne jopiče in jih poslal v čolne, bi bili v eni uri vsi rešeni. Gospod kapitan jih je dobesedno poslal v smrt, svoji rrit pa rešil med prvimi. Kriv je umora, nekateri ga zagovarjate, da ga je prijela panika _ kapitan mora biti preverjeni PSIHOfizično sposoben mož, ki je sposoben v kritičnih trenutkih razumsko odreagirati!!
slayer2
22. 04. 2014 06.52
+12
novak.novak
22. 04. 2014 09.46
+2
kleopatra, v večini kar si napisala se strinjam, ne morem pa se strinjat v tem, da so lastniki, kar se žel vse več dogaja, postavili denar pred varnost. saj, dokler gre vse ok, so super, uspešni itd. , in to na zanemarjanju varnosti, potem pa nadrsa posadka, pa naj bo to ladijska ali pa v firmah. in še nekaj opažam, v zadnjem času:( kapitan star 69 let?!pri 70 letih, je človek še tako sposoben, fizično in reakcijsko? ) operativci v poznih letih, namest v penzijo, menežerji pa smrkavci tam okol 30 let vsi naspidirani in lačni denarja....?! res gre vse to v pravo smer ja....
Katy Nipomembn
22. 04. 2014 10.03
-1
Se strinjam s tvojo trditvijo..Kapitan bi moral čakati med zadnjimi, da si reši svojo rit ampak sedaj ne moremo ničesar spremeniti. Tudi dejstvo, da je trajekt upravljala 26-letnica, ki je po vrhu še neizkušena je absurdno..Kaj je pa kapitan delal med tem časom??
Tucci
21. 04. 2014 21.07
+8
Tuhtam, da bi kar hyundaija prodal
Mr.
21. 04. 2014 21.47
+44
Urska Kaucic
21. 04. 2014 19.51
+0
Bratuškova in Pahor imata sigurno že prpravleni vili na Maldivih, Slovenija se potaplja, raja pa globoko v podpalubju...
mackon08
21. 04. 2014 20.39
+9
Urska Kaucic Ti si pa res smotan , kaj pa ima veze B ratuškova s tem primerom.
Matjaž Fireder
22. 04. 2014 00.04
+3
@Urska »Brez šumnikov« Kaucic: Saj res, dejmo slovensko politiko zvlečt v to!! Bravo, res. *Klap* *klap* *klap*…
Mejduš
22. 04. 2014 10.24
+1
mačkon seveda ima veza taki so veliko bol zaščitani za prevoz kor navadni kar ni prav.katerim politikom se je kaj se zgodilo vsi živijo varno in razkošnem je videti da si res mačkon.
Syrena
21. 04. 2014 18.03
+13
Tudi Aziati niso več to kar so bili, odgovornost, čast....tudi oni so na to pozabili, žal
korintos1
21. 04. 2014 18.27
+9
Kaka odgovornost, tam je smo to važno da dosežeš normo!
QQnama
21. 04. 2014 17.51
+45
Obesit uradnika ki je dovolil da to sploh pluje tako predelano.
tali?ni tom
21. 04. 2014 18.34
+9
če ima kanček negdanje časti se bo sam! kapitanu pa zamerim , če je vedel da je sploh dopustil, izpluje čebra! a , ja , v koreji se ponavadi uboga ukaze nadrejenih!!
novak.novak
22. 04. 2014 09.49
+2
pa waco, kapitan ima 70 let, stara šola najbrž,čast, beseda in to, in kar reče nadrejeni, to je to in se ne dvomi. grem pa stavit da so tisti menežerji kaki slinavi smrkavci, kateri so se navzel zahodnih navad, kjer je denar na prvem vse ostalo pa temu podrejeno. tako da, ne sam kapitana, tud lastnike pa menežerje bi moral mal po zdravju povprašat....
epublika
21. 04. 2014 15.19
-2
Lahko po nesreci govoriti kaj bi bilo najbolse! Med nesreco je tezko sprejeti pravo odlocitev, ker ne ves kaj se bo zgodilo. To da dajajo zdej politiki vso krivdo na kapitana je neumnost! Prej bi bilo politike potrebno obsoditi, ne pa kapitana ki je naredil kar je mislil da je najbolse!
higgsov bozon
21. 04. 2014 17.35
+60
pa kaj govoriš neumnosti,kaj ne veš kaj se bo zgodilo...kapetan je vedel da se ladja potaplja,sporočil je šele čez 20 minut,po 40 minutah se je pa trajekt potopil ! če bi on v trenutku poklical pomoč ,pripravil opremo in ljudi fliknil v morje,bi bile žrtve minimalne oz jih sploh ne bi bilo, tako je pa 300 ubogih otrok poslal v kabine ,čeprav je vedel da se trajekt potaplja ,jih tam pustil da se utopijo ,sam in ekipa pa pobegnil prvi s čolnom iz trajekta, otroke pa pustil na milost in nemilost v trajektu !! Očitno se to tebi zdi pametno !?
superfly7
21. 04. 2014 17.38
+40
Kapitan ni naredil nič. Za krmilom je bila TRETJA častnica, on je bil na "coffe breaku" in ko veš da se bo ladja potopila, ti ukažeš potnikom naj gredo nazaj v kabine, ti pa medtem pobegneš iz potapljajoče ladje je sramotno za nekoga ko je postal kapitan ladje. Spomni se malo kako so delali z Schettinom ki je Costo Concordio potopil, pa je tam umrlo sam 30 ljudi, tukaj pa več kot 200 in to skoraj samih najstnikov.
epublika
21. 04. 2014 20.10
-21
Ce bi kapetan ukazal naj se resijo, bi vsi stekli na palubo, in bi se barka se prej zvrnila. Ljudje bi v vodi zmrznili in spet bi bili vsi mrtvi. In pol bi spet bumba... rekli da je kriv kapitan, ker je tako neumno ukrepal!
romeno
22. 04. 2014 01.33
+8
O kakšnem teku ti govoriš? Glede na to, da so ti najstniki bili zelo poslušni in naredili nekaj kar se evropejcem zdi neverjetno bi se organizirano pomaknili na palubo, si nadeli rešilne jopiče in šli v rešilne čolne koliko jih je bilo pač na voljo. In če so pri tem žrtve se ne more nikogar od prisotnih obsojat, ker so poizkusili naredit najboljše za vse. Sedaj pa so odgovorni rešili svoje strahopetne nesposobne riti in jih prepustili v nemilost.
JosipBrozDrugi
21. 04. 2014 14.48
+4
glavni strojnik = upravitelj stroja
blažka_
21. 04. 2014 13.26
-20
Ko pride do take nesreče je težko ostat zbran in tvegat lastno življenje, da bi pomagal drugim! Težko je obsojat kapitana...Ko delaš nagonsko pač poskrbiš zase.
me Mike
21. 04. 2014 14.18
+54
Blazka ne seri....potem pa ne more bit to kar je. Ce bi jim rekli resite se kakor znate bibilo veliko manj zrtev. Zdaj pa so cakali da se utopijo v kabinah. Bogi otroci...
blažka_
21. 04. 2014 14.34
+5
težko verjamem, da so nalašč v paniki razmišlal kako bi pomoril čimveč potnikov.
mackon08
21. 04. 2014 15.00
+13
blažka Glih zato ker niso razmišljali so krivi, bi namreč morali razmišljati. Drugače pa če se ladja nagne ni šanse da jaz čakam v kabini, v trenutku sem na palubi.
epublika
21. 04. 2014 15.25
-14
Ce bi kapetan ukazal naj se resijo, bi vsi stekli na palubo, in bi se barka se prej zvrnila. Ljudje bi v vodi zmrznili in spet bi bili vsi mrtvi. In pol bi taki bumba... Kot si ti in politiki rekli da je kriv kapitan, ker je tako neumno ukrepal!
Ramzess
21. 04. 2014 15.45
+9
Karkoli naredi je na koncu linčan, kakšno izbiro ima potem ...
Ramzess
21. 04. 2014 15.46
+4
Čudno da še dvignil roke nadse, kot tisti ravnatelj. Nekateri imajo res veliko vztrajnost, ne glede na to, da je itak vsega konec, življenja, pa to.
higgsov bozon
21. 04. 2014 17.27
+18
blažka...kapetan in ekipa ne sme poskrbet samo za svojo rit ,ker jim pogodba to ne dovoli ! Preden so nastopili delo so zavestno podpisali pogodbo in s tem pravila evakuacije ob nesrečah,ki jih morajo izvesti oni in zadnji zapustiti ladjo ! V kolikor stisne rep med noge,pobegne in s tem krši zavestno podpisano pogodbo ,je edino pravilno da ga fliknejo v ječo do konca življenja,ker ni vreden več omembe !
malinaa3
21. 04. 2014 17.35
+9
res je, kapitan in ostala posadka bi morali ostati na trajektu in pomagati po svojih najboljših močeh... to, da so dali napačna navodila pa je težko odločiti. namreč niso vedeli ali se bo trajekt dejansko prevrnil, upali so očitno na najboljše, da bo torej pomoč prišla pred možno katastrofo. druga možnost je bila le, da vsem naročijo, da poskačejo v morje, ki je bilo ledeno in polno močnih tokov (ne vem kako bi se v takšnem morju borili otroci). kakorkoli, če bi jim ukazali poskakati v morje in bi se utopili, bi bil kapitan prav tako kriv napačnih navodil.. kaj torej naresti?
higgsov bozon
21. 04. 2014 17.40
+4
VolkBrenin
21. 04. 2014 12.46
+5
očitno so nekateri mnenja, da je ob takšnih dogodkih prav, da kapitan in posadka potone in umre skupaj z ladjo...in JE potem pravici zadoščeno...
VolkBrenin
21. 04. 2014 12.47
-6
samo.....kaj pa če kapitan in posadka ni kriva....???
higgsov bozon
21. 04. 2014 17.29
+11
ni res da more umret,pač pa da se do zadnjega bori za življenja potnikov,v tem primeru ubogih otrok ,ki so bili prepuščeni sami sebi..
Ramzess
21. 04. 2014 12.37
+5
Pravila, zakoni, gor ali dol, nepojmljivo je, da se vedno znova pozablja, tudi na sodiščih, da je teorija eno, praksa pa drugo. Teorija pa pogosto ne deluje v praksi. Posledice dogodkov so posledica verige dogodkov, mnogo členov, in zato za vse ne more biti kriv zgolj en sam človek. To se nikoli ne izzide, niti ni prav, še manj pošteno.
mackon08
21. 04. 2014 15.05
+13
Kapitan je zadolžen za vse na ladji in odgovarja, zato je kapetan. Malo, pomisli kaj so jim svetovali, naj ostanejo v kabinah, na žalost so ubogali. To je isto kot če hiša gori pa ti gasilec pove da ostani v hiši. Kriva je kompletna posadka, tu ni dvoma, bi se jih pa lahko rešilo večje število če bi mislili s svojo glavo. Pa vsem umrlim RIP
Ramzess
21. 04. 2014 15.48
+6
gripson
21. 04. 2014 12.10
+59
Potniki, ki so se rešili, so dejali, da so člani posadke, vključno s kapitanom, zapustili potapljajočo ladjo še pred potniki - kako znano zveni tole. Podgane vedno prve zapustijo potapljajočo ladjo. Vsakršna primerjava z našimi domačimi razmerami je zgolj nenamerna....
Ramzess
21. 04. 2014 12.32
+5
Res kaže, da so člani posadke rešili vsi, saj jih ne omenjajo med pogrešanimi, ali mrtvimi.
Maruša Šuštar
21. 04. 2014 18.30
+5
lipov list
21. 04. 2014 12.09
+8
sem sam sprašujem kok je še takih kapitanov na svetu, ki ne bi znali pravilno reagirati ob nesreči!
Ramzess
21. 04. 2014 12.30
+3
Ramzess
21. 04. 2014 12.31
+1
Ramzess
21. 04. 2014 12.34
+4
Težava je v tem, kot povsod, da je teorija eno, praksa pa drugo. Ni pravil ali zakona, ki bi to upošteval, ker so vsi mehanični.
Ramzess
21. 04. 2014 11.39
+3
"Kapitan dejal, da je plovba varna, če sledijo navodilom." Problem je, če so navodila nepopolna ali napačna, ... to ne velja samo za plovbo, temveč povsod.
Ramzess
21. 04. 2014 12.34
+0
Težava je v tem, kot povsod, da je teorija eno, praksa pa drugo. Ni pravil ali zakona, ki bi to upošteval, ker so vsi mehanični.
tantadruj1
21. 04. 2014 11.25
+10
ti vaši beli naslovi so mnogokrat nevidni na sliki. zakaj ne date okrog borduro v barvi, ali temen pas spodaj?
VolkBrenin
21. 04. 2014 11.23
-2
ja fino...predsednica nabira točke in obsoja ...kaj pa če kapitan ni kriv...a bojo pol njo na gavge dali...??? ŠE vedno NI jasno...zakaj se je nesreča pripetila....torej obsojanje vnaprej je kaj...???
tomazbodner
21. 04. 2014 11.33
+22
Na zadnjem delu ladje so "na crno" dodali 2 nadstropji kabin, kar je dodalo dobrih 350 ton teze, poleg tega so nalozili en kup tovornjakov ter jih na manifest zapisali kot osebne avtomobile, kar je se za 600+ ton povisalo tezo. Zaradi tega niso polnili balastnih tankov, ki bi pomagali uravnovesiti ladjo v ostrem zavoju. Potem se jim je pa premaknil tovor... game over.
Ramzess
21. 04. 2014 11.44
+4
...El_Perdido.., to je vse bolj očitna stalnica v današnjem svetu, najprej se obsoja, potem ugotavlja kaj je res in kaj, oz. obtoženi lahko dokazuje nedolžnost (najprej žig, ki ga žal ni mogoče več odstraniti, potem ostalo)... varianta pravila najprej streljaj potem sprašuj.
tomazbodner
21. 04. 2014 12.35
+4
Ce kdo zeli podrobnosti, naj na Korea Herald-ovi spletni strani pogleda. Pod domacimi novicami...
Ramzess
21. 04. 2014 12.35
+2
V verigi dogodkov ne more bi kriv (za vse) en sam.
Jožajoža
21. 04. 2014 11.12
+10
tak je pač kapitalizem. vse gre skozi denar. te ladje že dolgo ni nihče fizično pregleda ali prevzel, dasiravno je imela vsa potrebna potrdila o varni plovbi. to je nekako tako, kot naši tehinčni pregledi naših vozil.a ste vedeli, da vsaj 30% vozil ni deležno fizičnega pregleda , ker se papirji s 100 evri rešijo pod mizo
Kunar
21. 04. 2014 12.32
+7
Zanimivo, iz mene se pa vedno delajo norca na tehničnem: 1. bremze vam ne delajo vredi, serviser reče da dela in sam odpelje avto na isti tehnični pregled istemu človeku, brez da bi kaj popravljal avto in naredi v prvo + oni mu reče da so bremze v super stanju. Navadni folk se očitno ful zajebava.
slovenec09
21. 04. 2014 10.46
-7
in spet pomaga ameriska mornarica, nikjer ne duha ne sluha o rusih, severnih korejcih, iranu in podobnim drzavam zla
peglezn
21. 04. 2014 11.06
+7
Nikjer ne duha, ne sluha o tvoji razgledanosti?
Gregor Knuplez 1
21. 04. 2014 12.45
-1
BMWmunja
21. 04. 2014 10.15
+8
"Reševalno-iskalno akcijo otežujejo močni tokovi in slabo vreme, a to se je umirili in potapljači so lahko vplavali v potopljen objekt in našli nova trupla."------------------------------------------------------------------------------------------------Naredil sem kopi-zobna pasta. Pravilno angleško zapisano je bojda neprimerno. Ali lahko kdo na 24kokodakačev ta stavek prevede v slovenščino...?