Tujina

Odstavljena predsednica: Globoko mi je žal, ker mora narod prestajati ta pretes zaradi moje malomarnosti

Seul, 09. 12. 2016 08.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Južnokorejski parlament je izglasoval odstavitev predsednice države Park Geun-hye zaradi korupcijskega škandala, v katerega je vpletena njena dobra prijateljica. Za sta glasovali potrebni več kot dve tretjini poslancev, 234 od skupno 300.

Park Guen-hye je bila prva ženska, ki so jo izvolili za predsednico Južne Koreje.
Park Guen-hye je bila prva ženska, ki so jo izvolili za predsednico Južne Koreje. FOTO: AP

Južnokorejski parlament je izglasoval odstavitev predsednice Park Guen-hye. Da mora oditi, je glasovalo 234 poslancev, 56 je bilo proti, devet glasov pa je bilo vzdržanih oziroma neveljavnih. Tako veliko število glasov pomeni, da so tudi nekateri poslanci predsedničine vladajoče stranke glasovali za njeno odstavitev.

S tem so se pooblastila predsednice prenesla na premierja do odločitve ustavnega sodišča, ali bo odločitev parlamenta potrdil in s tem dokončno odstavil predsednico s položaja.

Do odločitve ustavnega sodišča bo potrebno čakati do šest mesecev, v tem času pa bo Parkova ostala v predsedniški palači, medtem ko državo čaka obdobje politične negotovosti in paralize.

Parkova se je opravičila za politični pretres, ki ga je povzročila

Parkova se je v televizijskem nagovoru opravičila, ker je povzročila politični kaos v državi. "Rada bi dejala, da mi je globoko žal, ker mora narod prestajati ta pretres zaradi moje malomarnosti in pomanjkanja kreposti v času, ko se naša varnost in gospodarstvo soočata s težavami," je dejala. Vlado je pozvala k pozornosti na področju gospodarstva in nacionalne varnosti.

Poslanci so odstavitev izglasovali po tednih množičnih protestov, na katerih je tudi več sto tisoč Južnokorejcev vseh slojev in starostnih skupin zahtevalo njen odstop. Tudi danes se je, ko so poslanci glasovali, pred parlamentom zbrala množica protestnikov, ki so pozivali k odstavitvi.

Predsednico obtožujejo, da je svoji prijateljici Choi Soon Sil pomagala pri izsiljevanju podjetij za denar in dovolila vmešavanje v državne zadeve.

Prva predsednica Južne Koreje, ki se ni nikoli poročila

Sedaj 64-letna Parkova je kot prva predsednica Južne Koreje petletni mandat nastopila 25. februarja 2013. Je najstarejša hčerka vojaškega diktatorja Park Chung Heeja, ki je državo vodil 18 let do leta 1979, ko je bil ubit v atentatu. Njeno mamo so ubili pet let pred tem. Že kot mlado dekle je tako že bila v središču pozornosti.

Parkova sicer ni prva predsednica države, ki se sooča z obtožbami o korupciji. Kot navaja nemška tiskovna agencija dpa, so od demokratizacije leta 1987 vse predsednike države po koncu mandata preiskovali zaradi korupcije, eden med njimi – Roh Moo Hyun, ki je bil predsednik med letoma 2003 in 2008 – pa je zaradi obtožb celo storil samomor. Njeni trije predhodniki so bili osebno ali preko družinskih vezi vpleteni v korupcijo.

Po umoru očeta se je umaknila iz javnosti, s politiko pa se je začela ukvarjati leta 1998, ko je postala poslanka. Vladajočo konservativno stranko Saenuri je nato vodila med marcem 2004 in junijem 2006.

Postala je priljubljena ikona konservativcev in med volivci pridobila zveste privržence, čeprav jo je spremljala senca očeta, ki je državo sicer rešil iz revščine, a jo vodil z železno roko.

To, da se ni nikoli poročila, je bil tudi del njene privlačnosti v državi, kjer sta pogosta korupcija med družinskimi člani in nepotizem.

Obtožbe in aretacija

Obtožbe in nato aretacija (3. novembra) njene dolgoletne dobre prijateljice in zaupnice Choi Soon-sil zaradi zlorab, korupcije in zlorabe oblasti pa je bila kaplja čez rob tudi za njene najbolj zveste privržence.

Preiskava je osvetlila tudi več desetletij povezav Parkove s sedaj že pokojnim očetom Choijove, vodjo verskega kulta dvomljivega ugleda Choi Tae-minom, ki je bil njen mentor do svoje smrti leta 1994. V 70. letih prejšnjega stoletja pa je bil obtožen, da je svoj vpliv izkoriščal za pridobivanje velikih vsot denarja od podjetij.

Choi je sledila očetovim stopinjam. Preiskava je pokazala, da se je s Parkovo tajno dogovorila, da so močna južnokorejska podjetja, kot je Samsung, "donirala" več deset milijonov dolarjev neprofitnemu skladu, ki ga je vodila.

Škandal je priljubljenost Parkove privedel do rekordnega dna, na tedenskih protestih pa je tudi več kot milijon ljudi zahtevalo njen odstop.

Že večkrat se je sicer v solzah opravičila v televizijskih nagovorih, v katerih se je opisala kot osamljena in izolirana državnica, katere napaka je bila le to, da je preveč zaupala prijateljici. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

sbštajerec
10. 12. 2016 08.19
+2
No Slovenceljni to je demokracija pri nas pakaj takega ni možno. Pa lep dan v skorumpirani državi!
hondica
09. 12. 2016 13.07
+3
Pri Kimu se to nebi moglo zgoditi, bi prej zamenjal narod.