Tujina

Kaj bodo pokazali stresni testi?

Bruselj/Tokio, 01. 06. 2011 08.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Po katastrofalnem potresu in cunamiju na Japonskem, v katerem so bile močno prizadete nuklearke, se v članicah EU začenja izvajanje stresnih testov za jedrske elektrarne, predvsem za primer naravnih nesreč.

Danes se začne izvajanje stresnih testov za 143 jedrskih elektrarn v EU. Nuklearke ima 14 držav članic Unije, tudi Slovenija. Testi zajemajo naravne nesreče, na primer poplave in potrese, ter nesreče, ki jih povzroča človeški dejavnik, na primer strmoglavljenje letal.

Teste bodo izvajali tudi v krški nuklearki.
Teste bodo izvajali tudi v krški nuklearki. FOTO: Damjan Žibert

Najbolj sporno vprašanje v pogajanjih o izvedbi stresnih testov je bilo preverjanje varnosti nukleark pred terorističnimi napadi. Ker to ni v delovni pristojnosti nacionalnih regulatorjev za zagotavljanje jedrske varnosti, ti v okviru testov določenih nalog ne morejo prevzeti.

Tako je bilo dogovorjeno, da bodo nacionalni regulatorji za jedrsko varnost analizirali tudi posledice takih dogodkov, ne bodo pa se ukvarjali z vzroki zanje in z njihovim preprečevanjem, temveč ima Evropska komisija nalogo, da vzpostavi delovno skupino, ki se bo ukvarjala s tem.

Čeprav se izvajanje testov formalno začne danes, priprave nanje večinoma že potekajo, tudi v Sloveniji, kjer je treba preveriti predvsem varnost pred potresi in poplavami ter v primeru ustavitve oskrbe z vodo ter nesreč vlakov in letal.

Stresni testi bodo potekali v treh stopnjah. Najprej bodo upravljavci elektrarn izpolnili vprašalnik, nato bo nacionalni regulativni organ pripravil nacionalno poročilo, zatem pa bodo potekali medsebojni pregledi teh poročil v multinacionalnih ekipah.

EU se je za stresne teste odločila po nesreči v japonski nuklearki Fukušima. Cilj je zagotoviti najvišje varnostne standarde za jedrske elektrarne na svetu in preprečiti, da bi se podobna katastrofa zgodila v EU. Končni izidi medsebojnih pregledov bodo znani do konca aprila 2012.

Potres na Japonskem je močno prizadel jedrsko elektrarno Fukušima.
Potres na Japonskem je močno prizadel jedrsko elektrarno Fukušima. FOTO: Reuters

Japonska je podcenjevala nevarnost cunamija

Medtem je ekipa za nuklearno varnost pri ZN sporočila, da je Japonska podcenjevala nevarnost cunamija za svoje jedrske elektrarne. V poročilu namreč piše, da je incident v nuklearki Fukušima pokazal, da nuklearka potrebuje ''močnejši'' center za primer nesreče, ki se bo znal odzvati nanjo.

"Jedrski oblikovalci in izvajalci bi morali ustrezno ovrednotiti in zagotoviti zaščito pred tveganji za vse oblike naravne nesreče," piše v poročilu, ki ga bodo v celoti predstavili na mednarodnem srečanju na Dunaju sredi junija.

"Načrtovani časovni načrt za obnovo prizadetih reaktorjev je pomemben in priznan," je zapisano v povzetku. Predstavniki ekipe IAEA so strokovnjaki za jedrsko varnost iz Francije, Rusije, Kitajske in ZDA.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jan Sekav?nik 1
02. 06. 2011 08.19
BOB-FL ni res, uvoz je dražji kot elektrika iz nek!!! ;)
BOB-FL
01. 06. 2011 14.56
sebo-x zakaj pa bi dobli višje položnice, če zaprejo krško? saj ko je nuklearka letos ustavila delovanje za par dni smo iz tujine uvažali dosti cenjejšo elektriko!!
macijauskas
01. 06. 2011 11.25
jao razneslo bo vse skup sranje
sebo-x
01. 06. 2011 08.47
Tisti, ki ste sedaj tako zelo zagreti za zapiranje jedrskih elektrarn, me zanima, če boste potem še tako zagreti, ko boste dobili precej višji račun za elektriko ...
MK02
01. 06. 2011 08.32
Vsi bi samo zapirali jedrske, a se sploh zavedate kolko % jedrske elektrarne proizvedejo elektriko? Vem, da boste zdaj govorili mi eko veternice, sonce, itd Samo še vedno ne pridejo niti blizu jedrskih. Sem za to, da se razvijajo bolj eko elektrarne, ki se bodo lahko kosale z jedrskimi, samo do takrat bi bilo noro, da bi zaprli vse jedrske. Ker smo vsi že preveč odvisni od elektrike, ko pride do izpada zaradi kakšnih popravil pa že vsi kličejo elektro in se pritožujejo.
realnews
01. 06. 2011 08.25
zalit z betonom, dokler ni treba še opaža delat!
rokkk1
01. 06. 2011 08.22
sedaj mamo šanso, ko so nemci zaprli nuklearke. zgradimo še 5 blokov in od prodaje štroma nemcem cela slovenija živi zastonj.
Tomaz Skof
01. 06. 2011 08.11